Tuesday, 12 February 2019

Se etenee

Kevät, nimittäin! Vime yönä mittari kävi -3 asteessa, mutta tänään oltiin taas plussalla, vaikkakin kylmässä viimassa. Lumi on huvennut entisestään ja pihan purot ovat kohtalaisesti kuivuneet parissa päivässä – on tuullut niin rivakasti.
Tästä kuvasta voi todeta, miksi harjaneilikkaa on niin helppo rakastaa. Se ilmestyy lumen alta vihreänä kuin ei olisi talvea ollutkaan! Taustalla on laukkojen versoja, ne lähtivät kasvuun jo loppusyksyllä; samana syksynä istutettujen kukkasipulien yleinen ongelma.

Could It Be
Yes, it could! Something's coming, something good – the spring is on its way! There is more than a bit of bare ground to be seen and even some shoots.

Tämäkin narsissi on syksyllä istutettu, eivät pidempään pihassa olleet kuvittelekaan vielä nousevansa – paitsi että saniaistarhassa olin ihan näkevinäni syklaaminarsissin ohuita versonkärkiä! Nämä kaikki eivät todellakaan ole versoneet nyt, olen varma siitä. Niiden on täytynyt kurkistaa pinnalle jo joulukuussa ja sitten odotella lumen alla.

Mäntyjen alusta aurinkoisella paikalla on jo ihan paljas. Siitä löytyikin ihan uusi vaaleajouluruusun nuppu, en edes mustanut ko. kasvin juuri tässä paikassa olevankaan!
Kevät on iloisten kohtaamisten aikaa.

Mutapuutarha oli viime yönä saanut riitepinnan, paitsi kohtaan, jossa vesi virtaa.

Mustipantteri seurasi pihakierroksella mukana. Taustalla näkyy lumeton mäntyjen alustapenkki. Pari lasikupua suojaa versoja peuroilta, mutta ne täytyy nostaa päivisin pois tai versoilla on sauna.

Kiersin katsomaan punahevoskastanjaa huolestuneena. Olen lukenut, että nuorena se halkeaa helposti kevätauringossa. Niin, olisinhan voinut sen varjostaa, sillä nyt ollaan taas pakkasella, mutta enpä tullut ajatelleeksi! Tänään se oli kuitenkin aivan kunnossa. Kylläpä nuo silmut näyttävät olevan täynnä elämää.

Hyvä hankikanto, toteaa Musti. Mamma upposi.

Mustin ei tänään tarvinnut paljonkaan turvautua ns. pantterin lumikenkiin eli varpaiden levitykseen.Yrttilaatikon varvut ovat siitä ihania, että niistä saadaan satoa talvellakin. Voi niitä lumestakin kaivaa, mutta nyt lumi vetäytyi jo pois niiden päältä. Tässä timjami...

... ja tässä salvia. Huomenna laitan salviapastaa!

Musti esittelee: yrttilaatikko ei edes erotu, se on hautautunut lumiaallon alle, mutta sieltä ne yrtit pilkistävät! Huomaatko, että Musti juttelee. Sillä on asiaa.Kierros ei vielä ollut tässä...

Alppipenkistä pilkistää! Istutin tähän syksyllä erikoisempia sipulikukkia, sellaisia, jotka kaipaavat kohopenkkiä ja jotka ovat liian pieniä muualle. Kukahan tämä on?

Alppipenkissä on pari vanhaa mustaherukkapuskaa. Ne silmuilevat.

Tässä näkyy syy: penkki on tummaksi tervatun navetan eteläseinustalla. Siinä on helppo leikkiä kevättä jo helmikuussa.

Sitten kiersimme vielä saniaistarhaan ja puuhun (en minä), mutta se kuva-aineisto jää seuraavaan kertaan, tästä tulee muuten aivan liian pitkä.

Tässä vielä mutapuutarha ylämäestä päin.

Keittiön ikkunasta näkyi huolestunut manuli.
Hmm, ehkä tuon joulutähden voisi vähitellen ottaa pois.


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Punahevoskastanja – Aesculus × carnea
Salvia, ryytisalvia – Salvia officinalis
Timjami, tarha-ajuruoho – Thymus vulgaris
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

48 comments :

 1. Oj vad det ser vårlikt ut. När man sitter o fryser i soffan är det svårt att tro att det skall bli varmt o skönt igen. Blåsten idag var kall men det var härligt med solljus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kom hit att göra lite ved, då blir man varm ;-) Det har hänt otroligt mycket i några dagar bara.

   Delete
 2. Hurrmaavaaa ja niin ihanaa!

  T. LeenajaIpanat

  ReplyDelete
 3. Aurinko näyttää taas voimansa. Ihanaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, vielä viideltäkin on valoisaa! Ou jee.

   Delete
 4. Salvia ja pasta sopii hyvin yhteen. Musti näyttää nauttivan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustin mielestä oli todella asiallista, että mamma lähti pihakierrokselle mukaan.

   Delete
 5. On teillä jo selvä kevään tuntu! Meillä saadaan vielä lunta ja pakkasia pitkään, mikä tietenkin tuntuu ihan epikseltä! Mutta näin se menee joka vuosi, joten ei auta valittaa. Iloa ja valoa viikkoosi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voih. Eteläisempi sijainti olisi hieno. Tai lännempi. Olen aivan kade, kuin jonkin matkaa lännempänä Orkney-saarilla ystäväni lähettävät kuvia kukkivista lumikelloista. Ollaan lähes samoilla leveysasteilla! Mutta ei parane valittaa. Toivon, että sinullekin tulee pikakevät!

   Delete
 6. Teillähän tuntuu olevan jo ihan tekemisen meininki siellä Mustin kanssa! Juurihan uutisoitiin myös että karhut ovat heränneet talviunilta hankeen piehtaroimaan Korkeasaaressa. Kyllä Musti ja karhut ovat oikeassa, se on kevättä nyt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, kyllä täytyy karhuihin luottaa!

   Delete
 7. Musti nauttii kerihangesta, niin minäkin tänään hiihtolenkillä kun hanki kantoi viel iltapäivästäkin.
  tänään oli todella kevään tuntua ilmassa, äänitin kosken kohinaa, yritin saada mukaan myös tintin titityyt, mut se lopetti heti kun sain kamerani esiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keväältä on mukavasti tuntunut, ja tämä valo!

   Delete
 8. Humpsista vaan, ja vesisateet sulattivat hankia, tosin sinun pihallasi kevät on jo huomattavasti edistynyt, kun näkyy piippoja ja paksuja silmuja. Ja kyllä, meidänkin nelijalkaiset riemuitsivat hankikannosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään taas upottaa tuo uusi hanki, mutta Musti otti siitäkin ilon irti :-D

   Delete
 9. tykkään näistä kierroksista, joissa pantteri tai villahousu toimii esittelijänä. Kiitän.

  ReplyDelete
 10. Ihanaa taas elää tätä lisääntyvän valon ja lähestyvän kevään aikaa! Siellä on jo maatakin näkyvissä, meillä ei vielä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On mahtavan energisoiva tunne, kun valoa on enemmän! Ihmeesti siitä saa virtaa, pari kuukautta on mennyt ihan horroksessa.

   Delete
 11. Olipas kevään tuntua tässä kierroksessa. Kyllä Musti-pantterin kelpaa nyt esitellä valtakuntaansa, kun ei tarvitse vatsaansa myöten hangessa rämpiä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se rämpii, jos tarve on, se menee ihan umpihankeenkin, ihme kyllä! Mutta mukavampaa on, että voi liikkua helposti. Meistä kaikista!

   Delete
 12. Täällä sataa lunta! Lämpöä on kyllä muutama aste. Tänään on pilvistä, mutta eilen oli oikein aurinkoinen päivä, tosin kävelylenkillä oli vähän kylmä viima.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin tuli lunta vielä pari tuntia sitten, mutta nyt aurinko on tulossa esiin! Se ja yli +3 taitavat taas edistää kevättä. Ihanaa!

   Delete
 13. Lohdullisia kuvia! Meillä on vielä täysi talvi!!

  ReplyDelete
 14. Aivan, kyllä täälläkin eilen jo melkein maata oli näkyvissä...nyt on taas maa valkoinen ja lisää valkoista tulee taivaalta..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se loppui täältä pari tuntia sitten, varmaan sieltäkin - ja aurinko alkaa kurkistella pilvien takaa juuri nyt!

   Delete
 15. Aivan huikeaa! Meillä ei vielä _mitään_. Ei niin _mitään_.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ääh! Toivottavasti pian on. Huomiselle on luvattu selkeitä lämpöasteita.

   Delete
 16. No niin, nyt se alkoi! Siellä etelämeren saarella kevät nimittäin. Kiva, että jaat näitä vihreitä löytöjä meille kevään kaipuussa kärvisteleville. Huomiselle luvattiin sentään jopa +8 astetta, joten lumi saa kyytiä. Kaipa niitä pakkasia vielä tulee ja luntakin, mutta kevättä kohden ollaan menossa. Jihuu!

  Olisikohan Mustillakin kevättä rinnassa? Sitä se varmaan sinulle yrittää selittää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulen, että lähipäivinä on siellä lämpimämpää kuin täällä, kevät lämpenee kumminkin nopeammin sisämaassa, kun alkuun pääsee, täällä ollaan vielä pitkään jäävedessä ;-)
   Mustilla on! Kuvasin sen lumihepulia instagramiin juuri aamulla, ja sitten kun tultiin sisälle, asettui Musti aurinkoon keittiön pöydälle ja alkoi halata käsivarttani, kietoi toisen tassunsa ympärille ja puski. Se vaikuttaa olevan todella onnellinen pantteri tällä hetkellä.

   Delete
 17. Oih, siellä jo kevät enteilee tuloaan. Täällä odotellaan vain metrihankien sulavan, on ne onneksi nyt plussakelillä humpsahtaneet sentään alaspäin. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tännekin tuli lisää lunta viime yönä, mutta sitten oltiin taas plussan puolella koko päivä ja se meni sohjoksi. Ihanaa ja ihmeellistä, että on tällainen pitkä plussakelirupeama jo helmikuussa, silloin tapahtuu niin äkkiä! Lisälumentulo ei kyllä ihmetytä, ollaan vasta alle helmikuun puolivälin. Mutta jotenkin ihan hirmu toiveikasta: joka päivä on edellistä pidempi ja aurinko korkeammalla :-) Kohta ei talvi enää voi keväälle mitään!

   Delete
 18. Tulikin kaksi hauskaa postausta samalla kertaa, kun katsoin myös pantterin lumikengät! Voi tuota Mustia, niin komea ja ihana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-) Tänä aamuna kuvasin instaan Mustin iloa, kun yöllä oli tullut uutta lunta. Toivottavasti kolmen videon kimara näkyy: https://www.instagram.com/p/Bt0QMz8AsNz/

   Delete
  2. Mä alan aina jutella sun kissoille kun näen kuvia... en varmaan oo ainoa!

   Delete
  3. No et varmaan ole ainoa! Täältäkin kuuluu lepertelyä milloin millekin blogikissalle :-)

   Delete
 19. Soot saanu jo aloottaa tarkistuskiarrokset. Mahtavaa!!! Ja tätämenua vauhti senku kiihtyy :) Hah, ei mitää kiirusta, mullaki o viälä olkkaris peräti kolome tähtiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tähdet, tähdet :-D
   Huomasin tänään, että se riittää, että on muutama neliömetri maata, jota voi tutkiskella. Siinä näkyy joitakin esikon ja raunioyrtin lehtiä, ja narsissinverso ja nuo jouluruusut. Se riittää – ei harmita, että loppu piha on lumen alla. On se merkillistä, sen ilon ja löytämisen voima.
   Täällä tuleva föhntuuli jo kolisee nurkissa, varmaan sielläkin. Nauratti, kun katsoin kympin uutisten sään ja siinä varoiteltiin TULEVASTA tuulesta - täällä kun kolisee ja paukkuu jo kuin viimeistä päivää :-D

   Delete
 20. Tulinpa ihan uteliaisuuttani katsomaan,näkyykö "EI turvallinen",kyllä punaisin kirjaimin vasemmassa yläkulmassa ennen saaripalsta.blogspot.comia
  Onko teilla netistä imuroitu suojaus???
  Minun kiinteässä liittymässä on F-Securi.(ostan vuodeksi eteenpäin),Vaikuttaakohan se tuo???
  on tuo kyllä harmillinen "varoitus",
  mutta jospa ei tarttuvaa,sorttia:)
  Hyvää helmikuuta sinne ...kauas:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Arvelin syyksi, että kesällä tuli voimaan sellainen juttu, että jotkut selaimet eivät tahdo hyväksyä pelkkää http-alkua, vaan pitäisi olla https nettiosoitteen alussa. Mutta en enää tiedä, tietääkseni google on siirtynyt siihen. Luulen, että siihen ei vaikuta oman koneeni suojaukset, vaan blogin koodaukset ja säädöt, ja siitä huolehtii google. Eri selaimet reagoivat niihin eri tavoilla. Vaikea sanoa.
   Kiitos, hyvää helmikuuta sinnekin!

   Delete
 21. Ihan epätodellista, että teillä jo helmikuu maata ja uusia alkuja näyttää!!! En ole uskaltanut käydä magnoliallani, sehän on yltympäriinsä nyt ensin suojattu jänisverkolla, jonka ympärille on vedetty tuplainen hallaharsokangas, jota voin alkaa laskea ja nostaa säiden mukaan kun ensin edes varhaiskevät. Aamuisin tosi jäätävää vielä.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen joskus kuvannut ystävänpäivänä kukkivat lumikellot Helsingissä, ja täällä versovia köynnöskuusamia... taisi olla tasan kymmenen vuotta sitten. Nyt ei ole ihan niin lumetonta. Kunpa vain ei enää tulisi pitkää pakkasjaksoa, niin kevät pääsisi oikeasti alkamaan!

   Delete
 22. Ihania kevään merkkejä! Ja huh miten rohkea pantteri, kun uskaltaa kiivetä myös alaspäin...

  Meillä erilaiset kranssit ja joulutähdet elävät monesti vuodenajasta toiseen - kesät talvet - tyytyväisinä, kun en saa aikaan vaihtaa niitä. Ei kai se ole niin nöpön nuukaa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, ei se varmaan ole niin tarkkaa, etenkään, jos väittää, että tuo ei ole joulutähti vaan ikkunatähti - tosin jonkinlainen pölyjen pyyhkiminen kyllä olisi paikallaan, huomasin juuri :-D Ei tule hirveästi sisustettua tai siivottua, nytkin ajattelin teenjuonnin jälkeen painua takaisin ulos ihanaan säähän, tekemään kylmäkäsittelykylvöjä esimerkiksi.

   Delete
  2. Ikkunatähti onkin hyvä nimi. :) Kuulostaa hyvältä!

   Delete
  3. Pidän ikkunatähdessä valoa joka ilta, siitä tulee niin kiva hämy keittiöön ja sen valossa näkee käydä hakemassa vettä lasiin yms. ilman, että täytyy laittaa kirkkaampaa valoa päälle. Hämyisä keittiö tähtineen näyttää myös kauniilta, kun näen sen olohuoneen sohvalta, missä kudon - siinä pari painavaa syytä pitää tähteä edelleen paikoillaan :-D Ehkä pääsiäisenä pois...

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!