Sunday 17 February 2019

Päivän kuvamaratooni

Lähdin vain pienelle pihakierrokselle Ransun kanssa, mutta äkkiä oli palattava rynnäköllä sisään hakemaan kameraa.

Tähtilumikellot ovat nousseet! Ihan yhdessä yössä, sillä vannon, että olen tiiraillut niiden kasvupaikkaa päivittäin siitä pitäen, kun lumi lähti päältä. Näillä on hauska tapa nousta raketin lailla maasta. Vanhan talon lämpimällä kulmalla puistolumikellot ujostelevat eivätkä suostu kohottamaan lehdenkärkiään yhtään korkeammalle, nuppujen ilmestymisestä puhumattakaan.

Räpsin saman tien muutakin. Pihasta on optimistisesti ajatellen noin puolet lumettomana, pessimisti sanoisi, että vasta viidesosa. Imikkä 'Victorian Brooch' (risteymälaji, ei tarkempaa lajinimeä) on talvehtinut toistaiseksi hyvin. Viime kesän kuivuus oli kova pala, mutta yritin saada tätä kasteltua, kun tämä on vielä tuore kasvi puutarhassani.

Mäntyjen alle istutetuista kolmesta saksalaisesta kanervasta (Nauvon K-marketista) kaksi on ruskeina, mutta valkokukkainen, limenvihreälehtinen 'Anouk' on ihan pirteän näköinen. Yhtä kolmesta oli näykitty niin, että se oli noussut juuripaakkuineen maasta kahdesti loppusyksyllä, se on saattanut tappaa kasvin jo ennen talvea.
Mitä tästä opimme? Kyllä kanervia kannattaa kokeilla istuttaa puutarhaan, vaikka niitä myydäänkin vain kausikukkina. Ehkä talvisuojaus olisi paikallaan ensimmäiseksi talveksi. Niin peurojen kuin pakkasenkin varalta.

Loistokevätesikot ovat loistokevätvalmiudessa.

Muotopuutarha oli kokonaan lumen peitossa vielä kolmisen päivää sitten, nyt alkaa maata olla selvästi näkyvissä! Penkin alla oleva tiililaatoitus on näköjään ihanasti vihertynyt, jihuu! Pitkät versot ovat syksyllä istutettuja laukkoja, jotka lähtivät vähän liian hanakasti kasvuun.

Kas ihmettä, täältäkin löytyy kukkanuppuja! Nyt en ole varma, mutta näyttää erehdyttävästi persiansinililjalta, jota olenkin istutellut vähän sinne sun tänne. Persiansinililja on niin superaikainen, että sekin täsmäisi. Tämä syödään niin pomminvarmasti, että nyt täytyy mitä pikimmin löytää jostakin joku häkki tai verkko. Ääh! Miksen tuonut viime kaupunkireissulta kymmentä verkkorullaa! Tai edes yhtä.


Myyrät paljastuvat kohta lumen alta...
(Ransusta oikealle näkyy myös tähtisahramien lehtituppaita)


Sitten kiersimme vuokko-esikkopuutarhaan. Se on vielä lumen alla, vasta aivan reuna alkaa paljastua. Siinä käärmeenlaukat näyttävät voimansa: ne versovat vaikka tammikuussa, jos lunta ei ole. Ei ihme, että muinaiset merenkulkijat ottivat tätä mukaansa ja kylvivät satamapaikkoihinsa. Kyllä nyt pysyy taas keripukki loitolla.


Ylempää rinteestä on lunta sulanut enemmän. Tarhajouluruusuista ensin paljastunut näyttää jo kukkanuput. Valitettavasti tämän lehdet on jäljistä päätellen käyty syömässä viime yönä, mutta yleensä kukintavaiheessa nämä kasvit on jätetty rauhaan. Olisi kiva katsella niitä komeita lehtiäkin, etenkin lumettomina talvina.

Lämpimällä, tuulensuojaisella paikalla oleva punainen villi penkki tuotti tällaisen yllärin. Punainen villi leppäpirkko! Kuvassa näkyy myös vanhan pihan vitsaus: talven jälkeen on lasinsirpaleita noussut maan pinnalle.

Alppipenkissä uskalsin raottaa hieman lampaantaljan reunaa, sillä arvelin, että sen alla saattavat kasvit hautua ja homehtua. Talja on osittain jäätynyt maahan kiinni, joten sitä ei uskalla enempää nostaa, tai pintamulta ja kasvit nousevat sen mukana. Mutta ihan reunan alta paljastui mukava yllätys: syksyllä istutettu Raoulia australis on ihan mainiosti elossa! Tätä myytiin kausi-istutuskukaksi, mutta halusin kokeilla tätä alppipenkkiin. Toistaiseksi onnistunut kokeilu, siis talvehtiminen taljan alla.
Kasvilla ei ole suomenkielistä nimeä, ruotsiksi tämä on hauskan kuvaava ullkudde, villatyyny.
Taustalla kiiltää Tord Boontjen design-lampunvarjostin, kröhöm... se ei ole enää joihinkin vuosiin ollut valaisinkäytössä ja jotain oli keksittävä nousevien sipulikukkien suojaksi. On taas se aika vuodesta... taidankin painua epätoivoiseen häkkyröiden etsintään.


Imikkä – Pulmonaria
Kanerva – Calluna
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tähtilumikello – Galanthus elwesii
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

38 comments :

  1. Oi miten keväistä! Miten leppäkerttukin 🐞 jo nyt!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin! Nyt kun on tuuleton päivä, tuntuu lämpö ihan luissa ja ytimissä - vaikka mittari on "vain" 3,5 lämpöasteessa. Leppäkertulla oli varmaan mukava lämpö tumman maan pinnassa. Eiköhän se löydä öiden ajaksi jonkun päivällä lämmenneen paikan, vaikka kömpii lehden alle lämmintä maata vasten.

      Delete
  2. Ooh, keväinen päivitys💚 Täällä on lunta vielä paljon enemmän vaikka olenkin taas kahvinporottanut lähes koko pihan😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kohta sieltä leviää ihana kahvin tuoksu :-D

      Delete
  3. Oo. Vau. Meillä ekat lumikellot ovat tiukasti lumien alla. Ja aina kun ne tulevat esiin, on osa pihasta luminen. Ei ihme, että oli kiire hakea kamera noiden ihanuuksien edessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on, heti kun tulee pälvipaikkoja, alkaa tapahtua. Pitää olla tarkkana.

      Delete
  4. No jopas on ihanaa, että siellä jo piipottaa ja nuputtaa! Tänään koitin meilläkin katsoa omenapuiden alta, josko jotain näkyisi, no näkyikin - lunta! Ihan puun juurella ei lunta ollut, tosin ei kukkasipuleitakaan.Ihana pikkuinen leppis 🐞 ja maailman ihanin manuli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manulinuppu kiittää!
      Voi ei, lunta löytyi. Ääh, mittari meni juuri pakkaselle - täytyy nostaa ulkoilemaan viety tulppaaniruukku sisään ja suorittaa Raoulian peittely yöpuulle lampaantaljan alle. Varmuuden vuoksi. Se on niin pinnassa, että pelkään jäätymisen nostavan sen juurineen ylös.

      Delete
  5. Ransu! <3 Meillä on lumettomia kohtia vasta asfaltilla. Tai no, muu maanpinta taitaakin olla asfaltista kasattujen lumivuorien peitossa :-/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jos täällä olisi asfalttia niin varmaan ne kohdat olisivat ekana lumettomia :-D

      Delete
  6. Herkullisia löytöjä silmäniloksi. Kiitos, että jaat tällaisia kuvia meille, jotka värjöttelemme vielä pitkään lumen ja jään keskellä. Onneksi täälläkin on ollut useampi keväinen päivä virittämässä tunnelmiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihania päiviä on ollut varmaan koko maassa. Nyt mittari onkin painunut pari astetta pakkaselle, ärsyttävää, sillä pihaan on tullut jääkansi ja se sulaa niin hitaasti, plus liikkuminen on hyvin hankalaa, kun liukuu ja liukastelee suuntaan tai toiseen! Noita lumettomia kohtia kun ei satu juuri olemaan kulkuväylillä .-D

      Delete
  7. Oho kuinka teillä kevät tulee varhain! Meillä ollaan öh... semmoiset puoli metriä jäljessä. Mutta perästä tullaan siinä huhtikuun kieppeillä :D Hyvää joutuu odottamaan.

    Tuo leppis oli hellyyttävän suloinen löydös, samoin nuput ovat aina parasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ostin etelärinteessä sijaitsevan talon sattuneesta syystä ;-) Ja täällä lounaissaaristossa tuleekin varhaisin kevät tässä maassa, vaikka ilma sitten lämpeneekin hitaammin kuin sisämaassa ja rannikollakin. Maan tasalla ei jääkylmä meriviima tunnu täällä saaren sisäosassa, onneksi, ja sen sai leppiskin kokea :-)

      Delete
  8. Ihanaa, siellä on jo lumetonta maata ja piippoja tutkittaviksi. Lumikellot ovat niin ihania kun ne ovat kaikkein aikaisimmat, ja samoin tuo persiansinililja. Täällä kaikki ovat vielä lumen alla, just viime viikolla lapioin sitä hiukan vähemmäksi ekojen lumikellojen kohdalta, mutta vielä sitä riittää. Ehkä tulevaksi tiistaiksi ennustettu sade hiukan madaltaisi täälläkin lunta. Ainakin se varmaan siellä jo sitten sulattaa hiukan routaakin kun ei ole lunta:).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, kun on lumettomia paikkoja ja jotain tosiaan tapahtuu! Piippoja nousee häkellyttävää vauhtia, vaikka täällä ei olla ylletty sellaisiin lämpöasteisiin kuin jossain mantereella, tai Ahvenanmaan sisäosissakaan. Hitsi, mäkin menin istuttamaan ensimmäiset lumikelloni kohtaan, josta lumi sulaa lähes viimeisenä tontillani, sittemmin olen pyrkinyt korjaamaan erhettäni moneen kertaan. Pari uutta puistolumikellolajiketta versoo nyt muotopuutarhassa, ja ihan kuin olisin nähnyt tänään toisessa niistä ekan kukkanupun!

      Delete
  9. Hyvänen aika, teillähän on ihan kevät! Kukkanuppujakin jo :-o

    Meillä, kuten Titallakin tuossa ylempänä, ollaan puolisen metriä keväästä, vaikka ollaan olennaisesti etelämpänä kun Tita profiilitietojensa mukaan... Paitsi meidän tien aurauspenkkoja katsoin juuri tänään, että ne on kyllä ainakin puolitoista metriä korkeat kauttaaltaan.

    Onneksi sinä laitat kevätkuvia tänne nähtäville. Valavat uskoa parempaan tulevaan :-D Ja Ransu (ja Musti) tietysti kruunaavat kuvan kuin kuvan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä on sen verran kevät, että myyrät ovat joutuneet taivasalle ja pantterin tassun alle ;-)
      Kyllä luvassa on valoisampi ja parempi tulevaisuus :-D

      Delete
  10. Vau, olen melkein sanaton. Meillä lunta vielä riittää, vaikka plussasää saikin lumipeitteen painumaan kasaan aika lailla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihmeen nopeasti tuota paljasta maata on tullutkin! Viime viikonloppuna huomasin ensimmäisen neliömetrin.

      Delete
  11. Replies
    1. On! Ihanaa! Pääsiäisihminen riemuitsee ;-)

      Delete
  12. Onpas teillä vähälumista jo! Tänään puutarhakäynnillä oli vielä polveen asti lunta. Vastaavaa postausta Helsingistää saa odotella tovin jos toisenkin. Ihanaa silti nähdä piippoja jo nyt. Ja Ransun karvapeffa. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Piipot ja Ransun karvapeffa lienevät ihanuusasteikolla samoissa lukemissa :-D

      Delete
  13. Toivottavasti häkkyröitä löytyy, vaikka juomalasit sisältä suojaksi. Ransulle ja Mustille hyviä metsästyskelejä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juomalasit on kelpo idea :-D Kaikki, mikä voi vain pelastaa versoja, on nyt tarpeen!

      Delete
  14. Ompa sinne keväistä jo ilimaantunu. Meillä vielä runsaasti lunta. Toivottavasti suat nauttii kukista, ennenkuin joku ne pistelöö suihinsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt tuntuu, että kevät meni, sillä vaikka mittari näyttää yli kolmea plusastetta, on viima hyytävä. Ulkona ei tarkene ollenkaan ilman naparetkivarusteita. Yöllä käytiin muutama aste miinuksella, pihan lumiset kohdat ovat nyt jääkenttiä.

      Delete
  15. Minä viherryn kateudesta! Meillä hurjasti lunta ja hankikanto (jonka ansiosta karvasprintteri ottaa hatkat vähän väliä) eikä sulasta maasta tietoakaan. Mutta päivä päivältä lähempänä kevättä, ensi viikolla on jo maaliskuu! Nuo karvapeppupojat ovat aina niin suloisia, peittoavat jopa lumikellojen kuvat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viherryt kuin lumikellon verso :-) Kevät tulee hirmu vauhtia sitten, kun jossain kohdassa pilkottaa paljasta maata. Toivottavasti siihen ei kulu pitkään, vaikka se kyllä tietää rapaa, rapaa ja vielä enemmän rapaa sisälle. Karvasprintterin kevätiloa voi vain kuvitella ♥

      Delete
  16. On ne vaan niin ihania nuo ensimmäiset kukat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on! Nuppujen avautumiseen menee kyllä vielä aikaa, on niin kylmät tuulet vielä. Mutta noita nuppuja on silti niin mukava käydä tutkimassa joka päivä.

      Delete
  17. Iiks! Meilläkin alkaa jo nurmi pilkottaa joissain kohdin ja esikon lehdet bongattu. Ja kauhulla odotetaan saapuvaksi kaniinien invaasiota...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iiks! Kyllä tätä on odotettukin. Siksi onkin ihan hirveän kamalaa, jos joku hirviö tulee ja syö versot ja nuput. Toivottavasti kanit jättävät tulematta!

      Delete
  18. leppäkerttu pihallasi, aivan uskomatonta! kevätkukkijoiden nuput ovat niin herkkiä, niitä katsellessa ihan mielikin herkistyy.
    Ransu tutkii ojanpenkkoja tosi tarkkaavaisesti, varokaa vaan myyrät!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä kissat tietävät, missä myyrät liikkuvat, heti kytiksellä :-D
      Uskomattomalta tuo leppis minustakin tuntuu, sunnuntain jälkeen on ollut niin koleaa. Nyt tulee vettä oikein kunnolla, hyvähän sekin on. Voi kuvitella, miten havukasvit ja muut ainavihannat imevät tarvitsemaansa kosteutta ja maa sulaa, pikku sipulikukat saavat kosteutta. Kunpa ei tulisi nyt sitä kovaa pakkasta tämän päälle.

      Delete
  19. Ransu <3 Kevään merkit <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu ja kevät ♥ Ikkunasta katsomme, kun Musti tepastelee tyytyväisenä tontillaan, joka on lähes vapautunut lumen vallasta ja myyriin pääsee käsiksi.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!