Tuesday, 29 January 2019

Kulmakaappi eteiseen

Navetan takaseinällä on lojunut aarre kaikki nämä vuodet. Se on näkynyt, mutta vasta syksyllä raivasin tieni sen luokse, kun kaivoin sieltä myös karjaportin käyttöön pihaportiksi.
Hieno vanerinen jälleenrakennusajan kaapinovi karmeineen, Lea-vetimetkin valmiiksi paikallaan – tismalleen samanlainen kuin eteisen kaapissa, mutta navetassa lojunutta ovea ei ole lakattu.

Mietin aikani, mihin kaappi tulisi. Keittössäkin on samanlainen kaappi ja sen viereen kaipasin kulmakaappia, mutta ehdin jo hankkia sellaisen yli kymmenen vuotta sitten ennen kuin tulin ajatelleeksi tätä ovea ja sen mahdollisuuksia.
Sitten keksin, että eteisessä oleva syvä kulmaus tulisi hyvään käyttöön, jos siitä siirtäisi halkolaatikon ja tilalle tekisi viereistä porrastetusti pienemmän kaapin, ei niin syvän. Kokeilin kaapinovea näin toivoen, ettei tarvitsisi alkaa nyhertää kulmakaappia – minulla ei ole hajuakaan, miten sellainen rakennetaan.

Mutta kyllä se näin kulmakaappina vain olisi paljon parempi. Tuossa on käynnit vessaan (päreovi) ja oikealla keittiöön, talon pääkulkuväylä. Kulmakaappi tekee paikasta vähemmän ahtaan eikä siinä ole kulmia, joihin voi itsensä teloa, minulla kun on sellaisia taipumuksia.
Yksin tehdessä on hieman vaikea mallata, katsella ja kannatella samaan aikaan, mutta seinää vasten pystyttämällä pystyy sentään jotakin hahmottamaan.

Sitten aloin rakentaa seinään runkoa ja sivuseiniä, joihin oven saisi kiinnitettyä. Apupoika tuli heti paikalle, kun tikkaat pystytettiin.

Kerrankin ajattelin olla viisas ja miettiä rakenteet ja työjärjestyksen valmiiksi. Piirsin hahmotelman paperille. Enpä ollut päässyt alkua pidemmälle, kun suunnitelmat jo osoittautuivat turhiksi; säätämistä se näköjään on aina. Yritin etsiä netistä ja kirjoista neuvoja kiintokulmakaapin rakentamiseen, mutta en löytänyt yhtään mitään, merkillistä. Netissä kun pitäisi olla ihan kaikki!
Joka tapauksessa alkua pidemmälle on jo päästy, mutta loppua ei vielä vähään aikaan näy – pysykää kanavalla.

In Short
There has been a fantastic cupboard door from the 1940's in the byre for decades: precisely similar to the entrance cupboard, with frame and all. I found the perfect spot for it next to the old cupboard and unfortunately decided that this must be a corner cupboard. Without a clue as to how to build a corner cupboard the result will surely be... interesting. And this project will take a while.

26 comments :

 1. Hyvä löytö. Mitähän siältä navetasta viälä löytyykää. Harvoon, hyväkkää suunnitelmat pitää loppuhun asti, mutta onneksi apupoika on menos mukana ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Navettani on varmaan Suomen pienin, mutta siellä oli jonkin verran rojua ja nykyään on vielä enemmän, kun on vanhan talon osia odottamassa takaisin paikoilleen pääsyä. Luulen silti ehkä nähneeni kaiken, mitä siellä on, tosin yllätykset ovat tervetulleita!
   No mutta hei, yksi ylläri tuli, kun otin sen karjaportin ja siirsin tätä kaapinovea: takaa paljastui todella hieno kookas koristehylly tai vastaava, millainen varmaan on ollut jonkun oven päällä tms. Se on niin iso ja isoilla nauloilla kiinni, että pelkään hajottavani koko (hirsisen) navetan, jos alan sitä reuhtoa irti. Olisi vaan hienoa saada se näkyviin vanhaan taloon johonkin kunniapaikalle sieltä navetan takaseinän hämärästä.

   Delete
 2. Totta. Suunnittelu on turhaa, kun ei niitä suunnitelmia tule kumminkaan noudatettua.

  ReplyDelete
 3. Summittainen suunnitelma ja sen luova toteuttaminen. Pätee meillä yleensä aika hyvin 😊

  ReplyDelete
 4. Kyllä siitä varmasti saat hyvän kaapin.
  Olet tosi taitava ja yritteliäs.

  ReplyDelete
 5. Meillä on noita samoja kaapinovia edelleen käytössä myös. Näppärästi kyllä kohentelet siellä paikkoja. Kaappitilaa ei ainakaan näissä vanhoissa taloissa ole yhtään liikaa. Iloa projektiisi, jatko-osia odotetaan jo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaappitilaa eikä vaatehuoneita ole vanhoissa taloissa, tosiaan. Toisaalta se kyllä kannustaisi luopumaan kaikesta turhasta roinasta... jos pystyisi :-D
   Kiitos, älähän odottele henkeä pidätellen tai tukehdut!

   Delete
 6. Siitä tulee varmasti tosi hieno! Mukavaa tammikuun loppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tiiu ja samaa sinullekin! Ihanaa, ihan justiin ollaan sentään jo helmikuussa, sen jälkeen koittaa kevät.

   Delete
 7. Löysin pinterestistä yhden kuvan jossa oli kätevästi tehty hyllymoduuli valmiiksi. Tuota on toki hankala yksin pystytellä paikalleen.

  https://fi.pinterest.com/pin/466615211369135816/

  Strömsössä kerran rakennettiin hieno kulma-/kotivarakaappi vanhaan taloon, mutta netissä ei ollut siihen ohjetta. Hmmmph...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, kiitos! Miksi en löytänyt mitään vastaavaa, kun etsin :-D Tuohan on kätevä. Itse asiassa mäkin ekan hyllyn kiinnitettyäni totesin, että se jämäköittää rakennetta todella hyvin, eli hyllyt on tavallaan osa runkoa. Tuo idea, että laittaakin etureunan pystyrimat kiinni hyllyihin, takaa sen, että ne saa samaan linjaan kaapinoven kanssa (vrt. skafferi-kaapin linkki, jonka Oravanpesän Kati lähetti, siihen tulee raot, kun rimat on eri kulmassa).
   Pystynköhän vielä muuttamaan strategiaa... ehkä ei onnistu, kun puolet rungosta on tehty :-D
   Taloni lattiat on hieman vinossa mikä mihinkin suuntaan, eli en tiedä, toimisiko kokonaan elementin rakentaminen valmiiksi ja psytyttäminen - epäilen, että se nojaisi ulospäin kulmasta, kun kaikki lattiat tuntuu viettävän talon keskikohdan muuria kohden eli just tässä tapauksessa poispäin nurkasta :-D

   Delete
 8. Onneksi on apupoika paikalla, kun rakennushommiin ryhdyt!

  En tiedä auttaako mietintää, mutta Diagnoosi: sisustusmania -blogissa on joku aika sitten rakennettu keittiön kulmaan skafferi, blogista löytyy parikin postausta rakennusvaiheista. Kurkkaa, jos vaikka vähän jeesaisi: http://diagnoosisisustusmania.blogspot.com/2017/11/skafferi.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apupoika löytyy aina :-D
   Kiitos! Oi, upea projekti. Mietityttää juuri tuo, jota itsekin pitkään pohdin, että millä saa ne etukulmat siististi jiiriin, jos ei omista jiirisahaa :-D Tuossa on laitettu yksinkertaisesti neliömäiset rimat pystyyn, mutta kun niiden välissä on kulma, on raot justiin näkyvällä eli etupuolella. En tiedä, miten sitä saisi sitten pinnoittamalla (laudoittamalla) siististi piiloon, niihinkin lautoihin kun tarvitaan jiirit.

   Delete
 9. Onnea projektiisi. On ilo thdä löytöjä joille koittaa uusiaika. ja on sinulla yksi maailman parhaita apumiehiä projektissa apuna, kyllä siitä hyvä tulee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ilo kans löytää yli puoli vuosisataa tai jopa sata vuotta vanhoja tarvikkeita omasta takaa :-) Eiköhän tuosta ainakin JOTAKIN tule, se on varmaa!

   Delete
 10. Hieno idea on tehdä kulmakaappi! Ja ah nuo vetimet! Tykkään.
  Noita ovia on varmasti aikojen saatossa purettu ja heitetty menemään paljon. Harmi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kulmakaappi, tuollainen kiintomallinen, on niin ihanan perinteinen. Ja kätevä, pääsee hyvin ohi ja ei aiheuta pimeitä nurkkia! Joo, on surku ajatella, miten monet tuollaisetkin ovet on heitetty kaatopaikalle tai poltettu kokossa. Ja sitten siirrytty näihin nykyajan melamiinioviin, jotka ei kestä aikaa ollenkaan. Puhumattakaan ties mistä aineista ja päästöistä, mitä niissä on.

   Delete
 11. Ideasi on mahtava! Tuo ovi on suoraan minun kotoa :D Lea-vetimet on sielläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti toteutuskin on mahtava, tai ainakin sellainen, ettei kaappi romahda :-D Voi että, näitä kaappeja on varmaan niin monen kotona, ja lapsuudenkodeissa oli sitäkin useammin! Meillä ei ollut, mutta ihanan nostalgiset nuo on silti.

   Delete
 12. kerrassaan oiva löytö, uskon et saat tehtyä ovikokonaisuudeta hyvin toimivan kulmakaapin. itse olen etsinyt kirppareilta noita Lea-vetimiä, kun piharakennuksemme parista ovesta sellaiset uupuvat. viel ei ole tullut vastaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, niitä vetimiä ei valmisteta kai enää. Toivottavasti löydät jostakin! Ainakin luulisi, että kulmasopii paikkaansa, kun samaa ovea löytyy viereisestä kaapista.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!