Monday, 31 July 2017

Värejä


Heinäkuun viimeisinä päivinä puutarha on täynnä vahvoja värejä, vastavärejäkin. Oranssissa penkissä kukkivat kanadanliljat, kiinanritarinkannukset ja ojakärsämöt.

Strong Colours
As the summer draws to August there are some great colours in the garden, including opposite colours that really bring each other to life.


Vuokko-esikkopuutarha on loppukesällä lähinnä luonnonkukkapenkkinä: keltamatara, ojakärsämö, ahdekaunokki ja kurjenkello. Tämä on oikeasti hallittu kaaos, kitkennän tulos.


Keltamatara kukkii kedollakin, samoin sikuri.

Tienpientareet ovat täynnä hiirenvirnaa ja keltamataraa.


Rohanissa kukkii palsternakka, väriminttu 'Kardinal', pallerolaukka ja rikkaporkkana.


The Prince -ruususta katkesi yksi varsi, tein siitä pienen kimpun, tosin tässä kimppu on vasta vaiheessa... rikkaporkkana on huippu-upea leikkokukka!

Muotopuutarhassa kukkivat mm. köynnösruusu 'Flammentanz' ja tähkälaventeli.


Vihdoinkin olen saanut iison viihtymään puutarhassani! Tämän hankin viime vuonna Uudenkaupungin kukkamessuilta ja se kukkii jopa usean kukkavarren voimin. Hyvä väripari on yksivuotinen, tillimäinen Ridolfia segetum. Taustalla häämöttää myös varsankelloa.


Hurraa, keväisestä taimikasvatuksesta on pari maurinkiiltomalvaa tullut kukkaan! Keltalehtinen mäkimeirami 'Aureum' on tälle loistava taustaväri. Puutarhalleni ominaiseen tapaan näistäkin tuli vain noin 30 cm korkeita, tuulessa ja kuivuudessa eivät yksivuotiset aina uskalla kasvaa isommiksi, luulevat raukat varmaan kuolevansa huomenna. Ja onhan se aina mahdollista...
Suuri ilo pienestä kukasta.
Hyvää heinäkuun häntäpäätä!


Ahdekaunokki – Centaurea jacea
Hiirenvirna – Vicia cracca
Iiso – Agastache
Kanadanlilja – Lilium canadense
Keltamatara – Galium verum
Kiinanritarinkannus – Delphinium grandiflorum
Kurjenkello – Campanula persicifolia
Maurinkiiltomalva – Malva sylvestris ssp. mauritiana
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Ojakärsämö – Achillea ptarmica
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Palsternakka – Pastinaca sativa
Rikkaporkkana – Daucus carota
Sikuri – Cichorium intybus
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Varsankello – Campanula trachelium
Väriminttu – Monarda

32 comments :

 1. Ihanasti ja monipuolisesti kukkii! Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
 2. Härliga rosor! Jag funderar just på om jag skall offra några för att laga ansiktsvatten av men när jag har så några så... får nog skippa ansiktsvattnet till ett annat år.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kom hit att hämta om du hinner!

   Delete
  2. Sailan tekemän kasvoveden voisi vaikka juoda!

   Delete
  3. :-D
   No niin voisikin, kun ei siinä ole kuin myrkyttömiä ruusun kukkia ja vettä!

   Delete
 3. Iiihana luonnonkukkaniitty♥
  Meillekin on tullut tuota keltamataraa koivun juurelle kuivaan kohtaan, on siinä vähän kissankäpälääkin. Ihana tuoksukin on keltamatarassa, lapsuuden kesätuoksu.
  Ihania sellaiset mataraiset, hiirenvirnaiset ja ketoneilikkaiset tienpientareet, joita lupiinit eivät ole valloittaneet.
  Todellakin ollaan jo ihan heinäkuun hännänpäässä! Hännästä tulikin mieleen edellinen postauksesi, meillä tuon tuolin valloittaisi Nipsu, eläkevaarilla olisi kyllä siihen oikeuskin. Onnin mielestä myyrän metsästys on kyllä ihan parasta, hän ei ehtisi mihinkään tuolille lekottelemaan. Ainoa harmi niissä myyrissä on, kun ne lakkaavat niin nopeasti toimimasta. Vaikka kuinka yrittäisi niitä Mustin tavoin elävöittää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-DDD Juu elvytystä! Ja voi Nipsu-vaari, ilman muuta hänen kuuluu saada pihan paras tuoli ja kyttäyspaikka.
   Keltamataran tuoksu onkin aivan ihana, makea. Upeaa, että sinulla se vielä liittyy lapsuudenmuistoihin! Täällä tulee muuten minullekin nenään joku tuttu tuoksu pitkin kesää, joku muistuma lapsuuden venekesistä saaristossa.

   Delete
 4. Hallittu kaaos on ihan parasta. Mä tein ison mokan, oli mahdollisuus ostaa taimena rikkaporkkanaa mutta en ostanut kun pähkäilin pituuden mahtumista autoon. Nyt kaduttaa vietävästi. Arggh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi aargh! Lohdullista kuulla, että noita mokia sattuu muillekin. Miten sitä ei joskus lainkaan tajua omaa parastaan!

   Delete
 5. En ymmärrä miksi en saa malvaa täällä viihtymään...sehän on kova kasvamaan ja leviämään.
  Luulen, että raukka "tukehtui" tuonne isojen perennojen alle ennen, kuin sen älysin siirtää vähän väljemmälle. Äsken juuri katselin sitä ja nekin muutama lehti, jotka oli kasvattanut on nyt sitten kuollut. No, ensi kesänä yritän taas...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi! En tiedä, leviääkö tämä kiiltomalva itsekseen vai pitääkö siemenet kerätä talteen ja kylvää uudestaan ensi keväänä. Täytynee yrittää muistaa kerätä niitä varmuuden vuoksi.

   Delete
 6. Peukku hallitulle kaaokselle! :)

  akko myös Marjan innostamana kommentoida edellistä tuolipostausta, meillä tuolin valtaisi Hänen kuninkaallinen korkeutensa ja henkilökunta saisi kuopsutella puskia. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se kuulostaa aika kivalta vaihtoehdolta!

   Delete
 7. Ihana tuo luonnonkukkaniitty! Täällä suurin osa tienpenkoista ajetaan matalaksi, mutta jossain sivutiellä vielä voi nähdä tuollaista. Kissankellot ovat myös ihania nyt. Sinulta saatu aito keltamatarakin voi hyvin:)
  Aiemmin olit kirjoittanut, että olit ostanut turkinkaihonkukka 'Starry Eyes'in. Se on tosi ihana, mulla oli sitä ennen toissatalvea, jolloin se hävisi, mutta tekisi mieli yrittää uudelleen, ja nyt suojaisin sen paremmin siltä varalta jos tulee lumettomia kovia pakkasia. Ainoa haittapuoli siinä oli, että se ei levinnyt yhtään niinkuin kevätkaihonkukka, eli en voinut jakaa sitä:( Ja sitten pakkanen veikin sen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon tiedosta! Täytyy laittaa talvisuojaa sitten, täällä kun ei lumisuojaa usein tule. Tämä ei tosiaan taida olla sellainen maanpeittokasvi kuin kevätkaiho.
   Kiva kuulla, että keltis elää. Tänä vuonna huomasin ekaa kertaa kedollani myös vaaleampaa piennarmataraa, jota yritin saada kitkettyä pois. Jos yrittäisi pelastaa keltamataran edes pienen pienellä alueella...

   Delete
 8. ...arvaa mitä tapahtui kerran, kun istuin Marjalla Nipsun tuoliin :D :D :D :D tiukka - hyvin tiukka tuijotus, olin valloittanut vanhuksen paikan, aika hauska juttu :D

  Haluaisin meillekin niityn, vaikka maalla asutaankin niin tuollainen keskellä puutarhaa kukkiva keidas olisi ihana, mulla olisi sille paikkakin. Niitätkö keitaasi kukinnan jälkeen?

  Superherkut nuo kuninkaalliset 'Kardinal' ja 'Prince'. Ainakin tuo kardinaali täytyisi saada, olen ihastunut niin väriminttuihin. Westersillä viime kesänä niitä oli melkein pellollinen, ihana näky! Mulla on pienet taimet 'Bergamotista' ja tuo kardinaali sopisi sen kanssa niin hyvin yhteen. Westersillä kasvoi sellaista 'Bergamotin' sävyistä yhdessä punaluppion kanssa kasvimaalla, huikea pari sekin. Taimetatko maurinmalvan, minä vain huiskaisen siemenet peltoon, mielellään aika aikaisin keväällä, nuppuja meilläkin on jo. Kasvimaan kaunistus ja kypsän kesän alkaessa korkeutta paljon, mutta meidän kohdalla taivallinen hana liruttelee jatkuvasti ja siksi kasvit uskaltavat ottaa korkeutta. Tuo 'Aureum' on poikkeuksellisen keltainen, täytyy sanoa (aivopesu varmaan pehmittänyt pään) yrttimaan kaunistus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei :-D Voi sinua ja voi Nipsua!
   Niitty ilman muuta, vaikka piha olisi keskellä maaseutua. Voi itse päättää, koska sen niittää ja minkä lajien antaa siementää jne. Niitän kyllä ja haravoin niittojätteen, tuossa on nimittäin herkullisen kuiva paikka, entisen rakennuksen jalanjälki, oikea täydellinen ketokohta, enkä halua sen maan rikastuvan. Haravoin heinäjätteen ja maahan jääneet lehdet myös keväällä sen takia, vaikka muuten en harrasta haravointia juuri lainkaan.
   Värimintut ovat ihania! Kardinaali on upean punainen. Ja keltainen mäkimeirami herkullisen limenvihertävän keltainen, raikas ;-)

   Delete
 9. Hallittu kaaos on ihan parasta. Ja nyt näyttää maailmallakin olevan niin suosittua yhdistää luonnon ja puutarhankasveja keskenään. Silloin tuleekin kaunein lopputulos.
  Tuo rikkaporkkanasi muistuttaa leikkonakin myytävää sirosudenporkkanan kukkaa, joka on minusta niin kaunis. Täytyykin alkaa kylvämään porkkanaa ihan koristetarkoituksessa.
  Minäkin ihastuin noihin kuninkaallisiin ja tummanpuhuviin sävyihin valtavasti. Kesän edetessä itseäkin mielyttää kypsemmät sävyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sirosudenporkkanan kukinto taitaa olla vielä suurempi, oikein teelautasen kokoinen. Mutta olen varsin tyytyväinen rikkaporkkanaankin, sen taimista tuli paljon isompia kuin olisin ajatellut. Monihaaraisia, yhdessä kasvissa kymmeniä kukintoja! Ja joka haarasta tuntuu puskevan vielä uusi kukkavarsi.
   Tummat kuninkaalliset purppurat ovat ihan mahtavia kellastuvassa maisemassa. Nyt se tosin kellastu kuivuuden, ei vielä syksyn johdosta!
   Tuo luonnonkasvipenkki ei kovin harkitulta näytä, mutta tykkään kovasti siinä kasvavista luonnonkasveista.

   Delete
 10. Hallittu kaaos miellyttää silmää siinä, kuin jossain paikkaa hallitsematonkin. Joskus luonto osaa tehdä asetelmat paljon ihmistä kauniimmin. On se muuten kumma, miten puutarhassa sietää sellaisia väriyhdistelmiä, joita ei suurin surminkaan päälleen laittaisi. Tai ei vain siedä, vaan pitää ylen ihastuttavina. Luontoon ja puutarhaan värit yksinkertaisesti sopivat. Voihan se väritön puutarhakin omalla tavallaan olla kaunis, mutta Suomen lyhyeen kesään kaipaa väriä ja iloa.
  Ei sitä tiedä, josko tuo maurinmalvasi vielä innostuisi kasvamaan. Tänä vuonna kaikki on jotenkin jäljessä. Minulla maurinmalva ei ikinä ole kylväytynyt itsestään puutarhaan, vaikka niin olen kuullut tapahtuvan. Joka kevät täytyy asiaa auttaa esikasvattamalla yksilöt itse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta, minullakin yksi puutarhan lemppareista on vahva purppura, ja kyllä sitä väriä pitäisin yllänikin, jos olisin tumma kaunotar... vaan vaalea, väritön ihminen ihan häviää purppuraan, en tunne sitä ollenkaan omakseni päällä. Siinä syy, miksen ole ryhtynyt kardinaaliksi ;-D
   Jaa täytyykin tarkkailla, jos nuo malvat kasvavat vielä korkeutta. Kiitos vinkistä, kerään siis siemenet talteen!

   Delete
 11. Ihana tuo The Prince -ruusu tekeillä olevassa kimpussaan!

  Mutta sitä mun piti jo aiemmin kysyä, että tekeekö rikkaporkkana sellaisen juur(eks)en, jota esim. villivihannesten ja -yrttien keräilijät keräävät?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prinssi on upea ruusu, ja samalla purppurainen ruusu on hieno kunnianosoitus Princelle, vaikka sitä ei hänen mukaansa olekaan nimetty.
   Rikkaporkkanankin juuri on syötävä, mutta luulisin sen olevan kovin soukka. Ja aivan saman näköisiä hyvin myrkyllisiä kasveja on, täytyy olla tosi tarkka ja varma siitä mitä kerää.

   Delete
 12. Saila, hiirenvirna on meille nyt ihan ruma sana. Se pääsi jotenkin levähtämään ja nyt on tukahduttanut mm. valkoiset horsmat niin, että vain puolet niistä kukkii. On yritystä myös Olgan haudalla, jossa kaikkein harvinaisimmat kukat...

  Oranssin ja sinisen liitto on niin kaunis!

  Meillä vasta tällä viikolla R. pääsee leikkaamaan etupihan ja senkin vielä sormustinkukat ja lehtosinilatvat kiertäen. Ensi vuodesta on tulossa kaikkien aikojen lemmikkivuosi!

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, hiirenvirna osaa levitä ihmeen laajaksi pehkoksi yhdestä laihasta juuresta ja sen kitkeminen on yhtä tuskaa! Minäkin yritän saada sitä pois kukkapenkeistä, onneksi jos sen pienenä huomaa ja poistaa, se myös pysyy poissa.
   Kaikkien aikojen lemmikkivuosi kuulostaa aivan unelmalta!

   Delete
 13. Oijoi, ihana tuo ruusu Prince. Minua alkaa näköjään vaivata ruusujen ihastelu ihan eri mittakaavassa.

  Kaunis lopputulos on harkitulla kitkennälläsi. Rikkaporkkanan kukinta on kyllä kaunis ja ilmava ja samalla kuitenkin tuollaisen selvärajainen kasvi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusuvaiva onkin muuten paha vaiva.
   Hyvin sanottu, tai en tiedä, onko rikkaporkkana niin selvärajainenkaan, mutta ihana kasvi se on muiden lomassa!

   Delete
 14. Kauniit kukat siellä kukkivat, erikoisesti minnuu miellyttää väriminttu 'Kardinal' ja köynnösruusu, sitä oon pitkään jo harkinnu. Ahomataran juurta oon keränny ja värjänny sillä lankoja, riittävästi kun on mataroo suap punertavoo lankoo ja juur on kova. Käypköhän tuo keltamatara sammaan tarkotukseen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keltamatarakin on vanha ja hyvä värjäyskasvi, juuri nimenomaan.
   'Flammentanz' pitäisi olla talvenkestävin ulkomaisista köynnösruusuista, on se upea ja nyt on kukkinutkin todella pitkään.

   Delete
 15. Hyvät värit kohta alkavaan elokuuhun. Prinssi-ruusu on aika lailla täydellinen, käy myös leikoksi jos sattuu varsi katkeamaan. Rikkaporkkanaa pitää alkaa harkitsemaan, kukinnolla on kaunis muoto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prinssi on todellakin oikea herkkuprinssi. Suosittelen lämpimästi rikkaporkkanaa, tai kai tavallinenkin porkkana tekee ihan samanlaiset kukat, jos se jätetään kasvamaan seuraavalle vuodelle, kun on sama kasvi, vain jalostetumpi lajike. Kunhan ei ole liian rikkaruohomainen makuusi ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!