Thursday, 20 July 2017

Kuivuutta kestävät

Puolentoista viikon poissaoloni aikana oli satanut vähän. Itse asiassa oli satanut tuskin lainkaan. Nurmikko ei kaipaa leikkuuta, sillä se näyttää tältä. Osa kasveista on melkoisen nääntynyt ja pelkään, että olen menettänyt osan tämänvuotisista taimista. Onneksi viime viikolla talooni majoittautunut biologi oli kastellut ruukkukasvit, mutta sen jälkeen en arvannut pyytää ketään kastelemaan, sillä mantereella tuli vettä säännöllisesti.

Here Comes the Drought Again
Well, it's the same thing every summer, no need to repeat oneself. The archipelago is dry when on the mainland there has been plenty of rain. Luckily some plants are very good with drought.


Onneksi on kasveja, jotka kestävät kuivuutta. Ruusujen juuret ulottuvat syvälle, kunhan ne selviävät ensimmäisestä vuodestaan. Tänä kesänä istutettu valkokukkainen neilikkaruusu on kuivattanut kaikki nuppunsa, mutta tuskin puska siihen kuolee ja voi olla, että se tekee uusia nuppuja, kun nyt kastelen sitä säännöllisesti.
Ihana 'Rosa Mundi' kukkii täyttä häkää, upeaa, ettei tämä ehtinyt mennä ohi.


Tonttini vanha asukki kirkonruusu pistää parastaan ja tuoksuu niin ihanasti ruusulle kuin vain ikivanha ruusu voi.


David Austin -ruusuista kukkii Winchester Cathedral.


William Shakespeare 2000 ja hohtopiikkiputki 'Silver Ghost'.

Piikkiputket kestävät kuivuutta erinomaisesti. Oranssissa penkissä kanadanlilja tukeutuu sinipiikkiputkeen.


Alppipiikkiputket kukkivat aiemmin ja ovat jo sinertyneet.


Viime vuonna hankittu koreapiikkiputki kukkii tavallisen sinisenä. Koreaa tässä ovat lehdet, joissa on hieno vaalea suonitus.

Köynnösruusu 'Flammentanz' selvisi viime talvesta erinomaisesti. Joidenkin talvien jälkeen tämä versoaa vain tyveltään, mutta nyt versoja tuli myös köynnöskaaren huipulla olevaan oksaan, seurauksena ylös asti kukkiva könnöskaari.


Nyt toivon poutaa kaikille sateeseen tympääntyneille ja tänne kaikkien heidän sateet!


Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Hohtopiikkiputki – E. giganteum
Kanadanlilja – Lilium canadense
Kirkonruusu – Rosa Francofurtana-Ryhmä
Koreapiikkiputki – Eryngium bourgatii
Sinipiikkiputki – E. planum

42 comments :

 1. Mä voisin täältä parit sateet antaa sulle, ole hyvä. Nättiä sulla on silti.

  ReplyDelete
 2. Tosi harmi jos menetät kasveja kuivuuden vuoksi..:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sellaiset pienet, keväällä kylvetyt, ovat aika nääntyneitä elleivät jo ruskeiksi menehtyneitä. Juuri ei voi olla kovin syvällä, jos taimessa on vasta sirkkalehtien jälkeiset lehdet :-( Mutta tällaista tämä on joka vuosi... ja tavallaan luonnollista: vain vahvimmat selviävät.

   Delete
 3. Hohtopiikkiputki on kiehtova kasvi. Odottelen sen kukkien avautumista hienostuneen keltaisen itoh-pionin kaveriksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on komea ja niin hieno hohtamassa kesäillassa! Korkea ja näyttävä myös.

   Delete
 4. Upeat ruusut ja kaunis kanadanlilja. Täällä on viime päivinä satanut ihan tarpeeksi. Lähettäisin mieluusti osan sateista sinne. Jaksaisivat pionit loistaa täällä vähän paremmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmillista! Kunpa siellä ei nyt sataisi. Täällä taas pioneista osa oli kukkinut poissaoloni aikana, kuumuudessa oli mennyt kukinta nopeasti ohi. Yhdestä pionista on peura käynyt syömässä kukat, murr.

   Delete
 5. Nyt tulee mun ensimmäinen ikinä kukkakommentti: kirkonruusu on ihan nostalginen kukka,se vie heti muistot lapsuuteen.
  Ja liljat on mun lempparikukkia. Mun terassilla on ollut aikoinaan varjoliljoja. Siis mulla.

  Huh. Nyt joku luulee muo jokski viherpeukaloksi. En oo, edelleen sama täti, joka itkee kun varvas osuu ruohikoon :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. OHO! No mutta ei paljasteta kellekään ;-)

   Delete
 6. Ihan outoja kukkia minulle muut paitsi Flammentanz...No, meillä on satanut viikkoja, mutta välillä on hiukan myös paistanut. Seuraus on ollut mykistävän ihana: Syreenit kukkineet kauemmin kuin ikinä, köynnöshrotensia tekee ennätystään ja varjoliljoja saa tukea:) Olemme päässeet vähän helpommalla kasteluissa, mitä ei ole tapahtunut moneen, moneen vuoteen.

  Mukavaa heinäkuun jatkoa sinulle<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, on ollut ideaali-olosuhteet! Täälläkin tuli juuri ja juuri riittävästi kesäkuussa, mutta sittemmin on vain ollut satamatta.
   Kiitos samoin sinulle!

   Delete
 7. Toi lilja on kyl tosi kaunis. Hyvin voin lähettää sulle sadetta.

  ReplyDelete
 8. Det är ju ingen överraskning att vi igen har torrt men litet besviken blir man varje gång det regnar i Åbo eller Pargas men inte här. Vi har vattnat grönsakerna litet någon kväll men det hjälper inte mycket när det har blåst så mycket. Hoppas rosorna klarar torkan i alla fall när de har klarat hjortarna tillsvidare, det är så roligt att beundra dem i all sin prakt!

  ReplyDelete
 9. Nyt meillekään ei luvata sateita, en pysty siis tekemään vaihtareita. Teille saisi tulla juhlasade eli yli 10 milliä kerralla.

  Voi, kun kaikki taimet eivät olisi menneet. Meillä ei ole muutamaan vuoteen näkynyt palanutta nurmikkoa.

  Meidän tontilla vanha mustialan ruusu porskuttaa aivan koivujen kupeessa. Kovin on pölyävä paikka meidän muuuten kovin kostella tontila.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ei ole pahoja hävikkejä - esikot ovat todella huonossa hapessa :-(
   Vanhassa ruusussa on varmaan juuristo jo hyvin syvällä, pystyy hyvinkin kilpailemaan koivun kanssa, niin ihmeellistä kuin se onkin. Ihana ruusu se mustialan!

   Delete
 10. Harmi, ettei sitä vettä tullut sinne tarpeeksi. Vahvat selviytyvät -metodi on rankka, mutta monihan näyttää oikein rehevältä kuivuudesta huolimatta. Itse pidän erityisen paljon kuivuutta ja aurinkoa kestävistä kasveista, oikeastaan enemmän kuin varjon kasveista, joten nämä sinun kukkasesi ovat minusta superhienoja. Jumalaiset ruusut, nämä voisi vaikka napostella iltapalaksi. Olen unohtanut kysyä, onko se sweetheart rose cecile br. hengissä vielä? Minun plänttinihän se valitettavasti hylkäsi, mokoma. Mua taas itkettää nämä jatkuvat sateet, vie ilon kaikesta kun kokoajan saa sateessa tallustaa. Luonto taitaa tosiaan olla stupid!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stupid luonto :-DDD
   Ruusut ovat tosiaan ihania. Suloisesta neidonruususta on valitettavasti syöty lähes kaikki kukat, kun unohdin suojata sen, ja The Pilgrimistä, mutta ehkä kukkia vielä tulee lisää. The Prince on vasta pullistelemassa nuppujaan.. Richelieu valitettavasti ehti lähes kukkia ohi, puskan alaosassa on pari nuppua vielä, jospa näkisi niiden kukat.
   Cecile on kuin onkin hengissä, yksi hentoinen verso lähti keväällä kasvuun! Et varmaan saanut istutettua sitä kovin syvään kalliopohjan takia :-(

   Delete
 11. Hauskasti olet yhdistänyt kanadanliljat ja piikkiputken. Toinen kellottaa alas, toinen kurottaa ylös. Kun vielä putket sinertyy, on makea yhdistelmä.
  Mieluusti suon sinulle sadepäivän, ja toisenkin, täältä avointen hanojen alta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, en oikeastaan muuta ajatellut kuin että sininen (metallinen etenkin) voisi olla makea korostusväri oranssille.
   Täällä tuli äsken sade, peräti reilun vartin verran ja 0,5 mm :-D

   Delete
 12. Mielelläni annan sinulle osuuteni tulevista sateista, sillä täällä kastelua on tullut melkein liiankin kanssa. Onneksi vanhemmat kasvit sietävät myös kuivuutta ja kukkaloistoa riittää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, otan mielelläni! Onneksi on joitakin, jotka selviävät hyvinkin.

   Delete
 13. Aika monta sadevaihtaria sinulle on jo luvattu, mutta täältä joutaisi yksi joukkoon mukaan. Etköhän sinä näillä sateilla selviä. Lämpö min olisi kiva lisä sen sateettomuuden jatkeeksi. Tepastelin tunti sitten lyhythihaisessa pihamaalla ja vieläkin näpit on jäässä.
  Ruusut taitavat selvitä kohtalaisen hyvin kuivuudesta. Ihana tuo Mundi. Minullakin kukkii muutaman kukan voimin .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika monta sadepäivää saisi luvan tulla! Kasvipoloiseni lurpottavat ja pasuuna oli pudottanut jokaisen lehtensä poissa ollessani, varretkin jo nuokkuivat. Puutarha olisi kauniimpi, jos olisi roikkuvien lehtien ja kuivien varsien sijaan rehevyyttä, mutta onneksi on kasveja, jotka sentään kestävät.
   Voi kauhea, näpit jäässä! Toivottavasti lämpenet.

   Delete
 14. Aika hurian kuivan näkööstä. Toivottavasti eres osa kärsivistä kasviista seleviää. Onneksi on kuitenki nuan hianoja sinnittelijöötä.
  Ei täälä viälä tuluvia oo, mutta ny vois pitää piänen tauon. Luulen että kasvit on saanu ihan sopivasti vettä. Ittiä vaa rupiaa kypsyttämähä, tämä sisällä könnäämine. Juhannusruusu on kyllä karsian näkööne, kukat ja nuput on iha ruskeeta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy toivoa! Nyt on kuitenkin parempi, kun olen sentään täällä kastelemassa pahimmin vettä tarvitsevia. Silti tulee joka päivä huomattua yhä uusia akuutteja kriisitapauksia.
   Tulvat olisivat tervetulleet tänne! Juhannusruusu menee tosiaan kamalan rumaksi sateessa.

   Delete
 15. Meillä on satanu sopivasti. Tää päivä jos on pouta, Pekka piäsöö mualoomaan rakenteilla olevoo varastuu ja mie paistan ruisleipee. Harmi jos siulle on menetyksii tullu. Miullakin ruusupensaat kukkii ja yks marhanlilja, muut on ihan kohta auli. Miulla on keltanen Kanadanlilja nupulla ja kevväällä ostettu punanen ei vielä kuki. Jalostetut liljat hävis melekein kaikki viime talavena. Meillä ei vielä oo kauriista ongelmoo vaikka niitä tiälläkin on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti teillä on pouta!
   Ja toivottavasti ei kauriit lisäänny siellä, täällä niistä on hirmuinen harmi. Viime yönä on kauris käynyt syömässä toisen marskinliljan kukkavarren yläosan, onneksi vain toisen ja onneksi vain yläosan.
   Kanadanliljat on upeita! Harmi, että hienommat liljat meni.

   Delete
 16. Juu kuulin että siellä rannalla ei ole vettä juurikaan tullut kuten ei viime kesänäkään, täältä sadepilviä koitan sinnepäin puhallella - meillä on vettä tullut ihan riittävästi, tuntuu että taivaallinen hana liruttelee ihan koko ajan!

  Upeaa ruusukukintaa pihallasi ja ihanaiset kanadanliljat...meille muutti tiistaina kaksi uutta punaista liljaa, arvaas missä kävin :D :D :D jokunen aarre taas muutti sieltä meille :D

  Meille on annettu nyt tällainen kesä, kesä kuitenkin vaikka lämmintä hiukan lisää toivoisin ja vähemmän sateita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä kesä alkoi huomattavasti paremmin kuin viime vuonna, onneksi! Mutta nyt alkavat kukkapenkit näyttää surkeilta, kun lehdet ovat maata vasten monella kasvilla. Ja latvoja taasen peura popsinut, ärh.
   Kanadanliljat on mahtavia! Kirosin itseni, kun katkoin punakukkaisen ainoan kukkavarren laittaessani sen ympärille suojaverkkoa poissaoloni ajaksi. Jos ei peura tuhoa kukkiani, niin minä itse sitten.
   Kyllä arvaan missä kävit, sellainen IHANA V-alkuinen sana ;-)
   Kesältä tämä tuntuu, ja ihana valoisa aikakin oli... nyt mennään jo kohti pimeää, huokaus. Ahistus iski :-D

   Delete
 17. Alkaa olemaan täälläkin tunnelmat kuten viime kesänä. Rutikuivaa ja kasvit huutaa janoaan... kastelukannu ojossa saa kulkea niin paljon kuin jaksaa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, nyt saa taas tosissaan kastelukannujumppa&lenkki-liikuntaa :-D

   Delete
 18. Sadetta kaivataan mekin. Lupasivat täksi päiväksi, mutta ei ainakaan vielä sada.
  Sateet ovat olleet kuuromaisia.
  Ei meillä kuitenkaan ihan niin kuivaa ole kuin siellä teillä.
  Toivotaan teillekin sadetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sinne tulee sopiva sade ja tänne vaikkapa sellainen kolmen päivän kuuro :-D

   Delete
 19. Omakotitaloni vaihduttua rivitalopihaan etsin kuumeisesti vinkkejä kauniista kasveista. Täältähän niitä löytyy :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnea uuteen kotiin ja mukavaa pihan suunnittelua!

   Delete
 20. Onneksi on noita kuivuuttakin kestäviä kasveja... Meillä viileät kelit hidastaa lämpöä vaativien kasvien kehitystä. Kylvin esim ihan turhaan mökillä päivänsineä ruukkuihin, sen kasvu on ollut ihan olematonta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi höh! Mutta mistäpä sitä olisi tiennyt silloin kun teki kylvöjä.

   Delete
 21. Voih..toivotaan että sataisi!! Upeita oli nuo sitkeilijät, noihin Piikkiputkiin en olekkaan ennen tainnut törmätä!! Mukavaa vkonloppua sinne:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piikkiputket on nättejä kumppaneita pioneille ja ruusuille, tuovat kivaa särmää pehmeän hattaraisiin kukkiin.
   Kiitos samaa sinne!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!