Thursday, 27 July 2017

Sarjakukkaisrakkautta

Koska edellisessä kirjoituksessa sivuttiin jo kahta ihanaa keveää kukkaa, palsternakkaa ja rikkaporkkanaa, täytyy aiheesta heti jatkaa. Tähän kukkamuotoon olen viime vuosina hullaantunut, tai olen varmaan aina tykännyt, mutta nyt olen tietoisesti hankkinut tämänlaisia kasveja.
Kuvassa on rikkaporkkana ja rohtosormustinkukkia ison katajan alla. Voiko tämän kauniimpaa enää olla – kesäilta ja nämä unenomaiset kukat.

Apiaceae Love
Their softness, texture, elegance, airiness, capacity to fill gaps and attract bees and butterflies – need I say more?


Kuten jo aiemmin totesin, pääsi rikkaporkkana yllättämään toden teolla. Tässäkin on vain yksi taimi! Ja siinä on... montako kukintoa? En pysy laskuissa. Ihan mieletön! Nyt pitäisi äkkiä kylvää, jotta olisi ensi vuodellekin rikkaporkkanoita. Pelkään pahoin, että keväällä kylvetty ja alkukesällä istutettu tummakukkainen 'Dara' on kuollut kuivuuteen. En ole löytänyt sen pieniä lehtiä enää...


Tässä vielä kaksi ihanaa, rikkaporkkana ja palsternakka, sekä hohtopiikkiputki.


Tänä vuonna onnistuin yhdessä siemenkylvössä hyvin: Ridolfia segetum, hyvin paljon tilliä muistuttava yksivuotinen Välimeren kasvi, on kestänyt kuivuutta erinomaisesti ja tuottanut kukintoja! Samaa ei voi sanoa monesta muusta. Vaikka taimet eivät ole näyttäviä, ovat ne hengissä ja kukkivat.


Ridolfialla ei vielä ole suomenkielistä nimeä. Aion kerätä siemenet talteen. Voi toki kysyä, miksi ei voi saman tien kylvää tilliä kukkapenkkiin, kun tämä niin muistuttaa sitä. Hyvä kysymys. Tillikin on niin nätti. Minulla sitä kasvaa portaanpielessä isossa ruukussa yhdessä tuoksuherneiden kanssa.


Ridolfia segetum lähikuvassa.

Kasvimaalla kukkivat uskolliset korianterit, näitä kylväytyy aina itsekseen seuraavalle vuodelle ja hyvä niin. Käytän näitä todella paljon: salaattiin ja leivän päälle, gazpachoon, perunoiden kanssa... niin, siinä ne olivatkin, muita ruokia en tee kesällä!

Sitten vähän aasinsiltaa sarjakukkaisista sipulikukkiin. Mietin alkukesällä, mihin mustalaukat ovat hävinneet. Eivät mihinkään, tässähän ne kukkivat! Lehdet ja varret osaavat joskus lymyillä hyvin huomaamattomasti muiden kasvien seassa.


Kärsämöt ovat asterikasveja, mutta niissäkin on ihanan luonnonkukkamaisia kukkaterttuja. Toinenkin viime vuoden siemenkylvö-siankärsämö tulee kukkaan ja sekin on tumman pinkki. Kävipä tuuri, että istutin ne juuri tähän 'Rosa Mundin' lähelle, missä on hyvä värimätsäys. Kerrotut ojakärsämöt raikastavat kokonaisuuden ja sinipiikkiputkien varret sinistyvät hiljalleen. Piikkiputket kuuluvat muuten sarjakukkaisten heimoon.

Loppuun jännittyneen odottava tunnelma. Toissa vuonna kylvetyt kaukasiankirahvinkukat ovat kasvattaneet lähes parimetrisiä varsiaan ja odottelen kukkia...


Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Kaukasiankirahvinkukka – Cephalaria gigantea
Korianteri – Coriandrum sativum
Mustalaukka – Allium nigrum
Ojakärsämö – Achillea ptarmica
Palsternakka – Pastinaca sativa
Rikkaporkkana – Daucus carota
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Siankärsämö – Achillea millefolium
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
Tilli – Anethum graveolens

44 comments :

 1. Ooooh.
  Siinä piikkiputki on sarjakukkainen myös...OK.
  Totta, tilli on supernätti. Keltaiset pienet kukat.

  Joo, rikkaporkkana is the best.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, on se, vaikka kukinto on eri muotoinen. Mutta ehkä se on järjestynyt samalla tavalla, joku kasvitieteilijä osaisi varmaan vastata.
   Rikkisporkkis on ihan mieletön - miten menikin niin monta vuotta ennen kuin hankin siemeniä! Vaikka ihastuin siihen jo joskus 15 vuotta sitten.

   Delete
 2. Hienoa, ilmavaa kukintaa puutarhasi sarjakukkaisissa. Tillin kukinnot ovat minusta mahtavan pirteän keltaisia. Toivottavasti kaukasiankirahvinkukkasi pääsevät kukkimaan eivätkä joudu peurojen kuritettavaksi. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käyn jännittyneenä joka aamu tarkastamassa, ovatko kirahvit tallella ja - hurraa! - ne ovat tänäkin aamuna!

   Delete
 3. Rikkaporkkanaa tahdon minä ja palsternakkaa yritän huomenna löytää tienposkesta. Juuri tänään Husbendille hehkutin, miten paljon pidän tämäntyylisistä kukista. Mutta en tiennyt myös sormustinkukan ja tähtiputken olevan sarjakukkaisia. Taas opin uutta, kiitos ❤🍃

  ReplyDelete
 4. Sotkin sitten piikit ja tähdet. Ja unohdin ihmetellä kirahviriviäsi, aikas hassuja. Toivottavasti nähdään myös kukat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä kukkamuoto vain on niin ihanan kesäinen. Voi, tekstistäni voi ymmärtää väärin: sormustinkukka ei ole sarjakukkainen vaan ratamokasvi, ja sitähän se muistuttaakin, kun alkaa ajatella.
   Toivotaan pian kirahvinkukkia!

   Delete
 5. Ihania kukkia :) minä tahtoisin opetella puutarhan hoitotaidon.....en osaa kasvattaa sitten yhtikäs mitään :) Kesällä huomaa miten kaipaa pihalle jotakin kaunista kukkaloistoa ja eihän nuo kaupasta valmiina ostetut kesäkukat sama asia ole kuin itse kasvatatetut :) Mukavaa torstai aamua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse kasvatetut ovat jännittävämpiä, kun niitä on saanut odotella pitkään, usein vuosia. Mutta onhan se kivaa saada puutarhaan kukkaloistoa saman tien ostettujen taimien muodossa.

   Delete
 6. Minnuu kiinnostaa tuo rikkaporkkana, kylyväytyykö se ihekseen? Miekin kasvatin taimet kevväällä ja kukkii nyt hyvästi. Tiälläkin on ihmetelty mitä laukkoja sieltä nyt puskoo, kai se on normaalii kun siullakin kukkii! Se on pitkä hujoppi tuo kirahvinkukka. Miulla ol yhtenävuonna leijonankorva kesäkukkoo! Hauskoja nimiä noilla kukilla! Kauniit on kärsämötkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on ensimmäinen kerta, kun rikkaporkkana puutarhassani kukkii, en osaa sanoa itse kylväytymisestä, mutta voisin kuvitella, kun se maastokasvioni mukaan kasvaa myös luonnossa - täytyyhän sen.
   Ai niin, leijonankorvaa minullakin oli kerran, sitä katkarapucocktailin väristä, keräsin siemenet, mutta en onnistunut saamaan niistä taimia seuraavalle vuodelle. Sitä täytyy ehdottomasti kylvää joskus uudestaan, tosi kiva kukka.

   Delete
 7. Täälläkin alkaa vähitellen olemaan kuivaa, vaikka tähän asti ei ole tarvinnut tänä kesänä paljon kannuun tarttua. Kaikki keväällä pumpatut vesivarannot on vielä käyttämättä! Ja ihme kyllä lammikkokin on pitänyt vetensä eikä siihen ole tarvinnut lisätä vettä kertaakaan! Erikoinen kesä tämä on ollut sillä muistissani on hyvin monta kuivaa kesää edellisiltä vuosilta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihan karmeeta. Eilen kastelin keväällä istutettuja pensasaitataimia, joista osa on mennyt ruskeiksi - voi harmi. Viimeisen kuukauden sademäärä on laskujeni mukaan noin viitisen milliä. Harmaita pilviä on yli seilannut, mutta paljoa niistä ei ole pudonnut.
   Hyvä, että teillä on pärjätty tähän asti!

   Delete
  2. Eikun unohdin yhden sateen siltä ajalta, kun olin poissa! On tääl sit tullut ehkä jopa yli 10 mm kuukaudessa :-D

   Delete
 8. On todella hienoa ,että blogistasi aina löytyy latinalaiset nimet, joka mahdollistaa omat hankinnat.

  ReplyDelete
 9. Olipa melkoinen tietopläjäys kaikenlaisista ihanuuksista! Eilen tuolla maaseudulla ajellessani näin noita tillin näköisiä kasveja vaikka kuinka paljon tienposkessa ja muistin edellisen postauksesi, hienolta näytti!

  Hauskoja nimiä kukille on keksitty :D minusta tuo hohtopiikkiputki näyttää kummituskukalta, hohtaako se pimeässäkin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauniita nuo ovat, pitsikukkia.
   Minustakin hohtopiikkiputki on loistava nimi, aina ei ole kotimainen nimi kovin hyvä, mutta tuossa se on ehdottomasti, parempi kuin giganteum, kyllä tuo varmaan hohtaa pimeässä :-D

   Delete
 10. Onpa hieno tuo rikkaporkkana ja tillin keltainen kukinto on kaunis. Mukavaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
 11. Miten saisinkaan vaihdettua vuohenputken kesympään rikkaporkkanaan. Täytyy sanoa, että vuohenputken, koiranputken, tillin, kirvelin, rikkaporkkanan jne. kukinnoissa on kaikissa sama viehätys. Hentoja, keveitä, säännöllisiä, korkeita, muttei peittäviä, ryhdikkäitä ja ylväitä. Parempia kasveja saa hakea. (Paitsi oikea rikka vuohenputki, joka todellisuudessa on ihan viheliäinen kasvi)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vuohenputken kukinto on komea, mutta ymmärrän sinua niin hyvin! Koiranputken kanssa on niin paljon helpompi elää, sen kuin nyhtää ne paalujuurineen, vaikka vasta kukinnan jälkeen, jos haluaa nauttia kukista.
   Hyvin kuvailet näiden putkien kukkien ominaisuuksia. Mitä mainioimpia kasveja muiden lomaan keventämään ja täyttämään kukkapenkkiä.

   Delete
 12. Kauniita, herkkiä kukkia. Rikkaporkkana on minulle ihan outo. Pitääkin kipaista kasvimaalle ja katsoa, kukkiiko palsternakka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Palsnernakka on monen sarjakukkaisen tavoin kaksivuotinen, se kukkii vasta toisena vuonna, mutta silloin juuri menee jo puisevaksi! Jonkun voi jättää kukkimaan ensi vuodelle, jos haluaa.

   Delete
 13. Kaunista! Rikkaporkkana ihan uusi juttu minulle, kiinnostuin ehdottomasti.😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen! Sitä tuskin saa ostettua taimena, tai en ole ainakaan missään nähnyt, mutta kylväminen oli helppoa ja iti nopeasti.

   Delete
 14. Täällä esiintyy aina niin outoja tyyppejä, etten ole koskaan kuullutkaan. Kaukasiankirahvinkukat, Onkohan Kaukasiassa kirahveja. Kun kerran esittelin puutarhani tyyppejä eräälle miespuoliselle ystävälleni, kysy hän helminukkajäkkärän jälkeen, että keksitkö nuo nimet itse 😀Tunnustaudun myös sarjakukkaisfaniksi, niiden kukinto on niin kauniin kepeä. Onko rikkaporkkana sama kuin sudenporkkana, jota kylvin joskus vuosia sitten kesäkukaksi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihihii, Kaukasian kirahvit! Heh, helmiksellä on kyllä tosi hassu nimi. Kerran yksi miespuolinen ihminen ei uskonut, kun hän kysyi yhtä puskaa täällä luonnossa kulkiessamme ja sanoin sen olevan taikinamarja. Ei uskonut sitten millään, että en keksinyt sitä nimeä. Hän oli muutenkin vähän sellainen jankuttaja :-D
   Sudenporkkana on eri kasvi ja se onkin yksivuotinen, se ei ole oikeasti porkkana (Daucus) vaan Ammi.

   Delete
 15. Kivaa, että saan täällä ihailla kukkaloistoa. Sormustinkukka on yksi lemppareista....yksi niistä noin 100 lempparista..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, kukkalemppareita on kieltämättä monia :-D

   Delete
 16. On tämä sinun blogisi oikea aarreaitta. Aina täällä käydessä jotain tarttuu mukaan. Nyt tahti on ollut niin kiivas, ettei perässä tahdo pysyä. Vinkkivihkoon pitänee lisätä oma osionsa nimellä "Sailalta bongatut". Ja nyt sinne meni rikkaporkkana.
  Minustakin kasveilla on hauskoja ja välillä vähän kummallisiakin nimiä. Helminukkajäkkärä lienee sellainen, joka monille jää erikoisena mieleen. Siinä olisi oiva sana poliisien puhallustestin oheen. Jos pystyt sanomaan helminukkajäkkärä, olet ajokelpoinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on ihan pakko postata päivittäin, kun on hirmu määrä raportoitavaa - ja joku aihe parin vuoden takaa on edelleen postaamatta, eikö ole kamalaa.
   Loistava idis tuo helminukkajäkkärä-ajokuntotesti! :-D

   Delete
  2. Hel- mi - nuk - ka - jäk- kärä.
   Hyvin sujui parin kirsikkaoluen jälkeen.
   Helmikukkanäkkärä nääs...juu ei.

   Delete
 17. Voi miten kaunista siellä onkaan♥ niin monta kukkaa josta en ole koskaan kuullutkaan...toinen toistaan jännempiä:) Sinne voi kyllä hyvin toivottaa kaunista heinäkuun loppua koska sitä se siellä todellakin on!:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos, kaunista heinäkuun loppua sinullekin!

   Delete
 18. On sulla taas niin monta kaunista kukkapostausta.
  En ole kerennyt käymään.
  On todella oikea aarrepaikka.

  Me saatiin viimeinkin, tänään vettä. Paljon on pienet kasvit kärsineet.
  Mukavaa kesän jatkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paljon on kasveja, sama teilläkin on... täytyy tehdä maratonportauksia tai postata jatkuvasti :-D
   Ihanaa, että saitte sadetta, täällä vielä kärvistellään, yöksi on luvassa sadetta - vielä ei ole alkanut.

   Delete
 19. Saila, ihanko tosissaan rikkapähkinän voi päästää leviämään? Meille se tuli erään rouvan antaman taimien mujana ja hän pahoitteli isosti. Olen yrittänyt sitä perata, mutta ei auta. Sarjakukkaisista minäkin pidän eli en kitke kaikkia koiranputkia:) Minusta ne näyttävät pitsiltä. Nyt vasta kukkivat valkoiset horsmat...

  Sormustinkukkasi näyttävät upeilta. Tämä suvi on niiden, viime suven ainakin meillä oli paussi.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarkoitat varmaan rikkaporkkanaa :-D
   Sehän on maailman helpoin kitkettävä: kaksivuotisena kasvina sille riittää, että siementäminen estetään eli poistat kukkavarret vaikkapa maljakkoon - tuon kauniimpia leikkokukkia tuskin onkaan!
   Ja koska sitä esiintyy harvinaisena luonnossakin, ei tarvitse edes pelätä, että siitä tulisi haitallinen vieraslaji.

   Delete
  2. Saila, just, niin tarkoitan. Järkytyin varmaan, siitä, että taimia tuonut rouva niin pahoitteli. Ne on helppo kitkeä tai antaa kukkia.

   En pelkää haitallisia vieraslajeja, vaan aloitin kuuputarhani vuosia sitten valkoisella lupiinilla. Eipä ole lupiini levinnyt, mutta tänä vuonna sain peräti viisi kukkaa. Nyt minulta on pyydetty sen siemeniä...:)

   Delete
  3. Toivottavasti rikkaporkkanasta ei tule sinulle riesaa - vaikea kyllä kuvitella, että se mikään riesakasvi olisi. Lupiinit ovat kauniita! Jalostetut eivät tosiaan leviä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!