Sunday, 9 July 2017

Oodi keltalehtiselle mäkimeiramille

Jatkan ja syvennän edellistä teemaa violetinvärisistä kukista... Tässä ihanasti puskana kukkiva ryytisalvia yrttipenkissä, salvian tyvellä kasvaa matala mäkimeirami 'Aureum'.
Näin keltalehtisen mäkimeiramin ekaa kertaa Englannissa parikymmentä vuotta sitten maanpeittokasvina keltakukkaisen ruusun alla. Kun näin sen taimia kotimaisessa puutarhaliikkeessä, ostin heti. Vain yhden, mutta onneksi se lähti kasvuun ja leviää kasvullisesti kohtalaisella vauhdilla. Itävää siementä tämä lajike ei tee, joten ei synny tuhansia siementaimia, kuten tavallisen mäkimeiramin kanssa.

The Best Ground Cover Ever
Yellow-leaved Origanum is a plant that I hade never seen until I started studying in England. It was glorious as underplanting for a yellow-flowered rose 'Canary Bird'. In my own garden, I have it under The Pilgrim and also in the herb garden. Yellow leaves lift lilac flowers like no other colour.

Parhaillaan yrttipenkissä kukkivat salvian lisäksi timjamit. Keltainen mäkimeirami täyttää puskamaisten kasvien välin näin täydellisesti. Se pujottautuu niiden väliin.

Pillisipulikin kukkii ihanasti, ja ruohosipuleissakin on vielä kukinnot, tosin kuivumaan päin. Ranskalainen rakuuna kasvaa tuolla keskellä.

Siinäpä yrttipenkki koko kesäisessä loistossaan.


Kun yrttipenkin mäkimeiramikasvusto oli hieman laajentunut, otin siitä jakopaloja muotopuutarhaan keltaisen ruusun alle. Keltalehtiset korostuskasvit toimivat älyttömän hyvin violetti-valkoisen kukkaväriteeman kanssa. Tummalehtiset kasvit eivät minusta niin soinnu violettiin, niinpä sellaisia ei muotopuutarhassa näy.
Iso ruukkukasvi taustalla on pasuuna, joka viettää talvet olohuoneessa ja kesät ulkona.

Tässä näkyy hyvin, miten kasvusto laajenee pikku hiljaa. Korkean ruusupuskan kohdalla on keltainen mäkimeirami onnistunut kasvattamaat varsia ylöspäin ruusun tyven lomaan, mikä on mainiota, sillä ruusun alaosa on muuten kovin kalju.

Keltainen on loistava korostusväri violettien kukkien lisäksi myös vaaleanpunaiselle. Tässä 'Wladyslawa' -kiinanpioni nupulla.


Ja sitten kukat aukesivat!


Vielä kerran edellisen postauksen ihana tummakurjenpolvi 'Lavender Pinwheel' taustanaan keltalehtinen mäkimeirami. Eikö vaan olekin hyvä pari tämäkin!


Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Pasuuna – Brugmansia
Pillisipuli – Allium fistulosum
Ranskalainen rakuuna – Artemisia dracunculus 'Sativa'
Ruohosipuli – Allium schoenoprasum
Ryytisalvia – Salvia officinalis
Timjami – Thymus
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum

40 comments :

 1. Monikäyttööne mäkimeirami ja sopii yllättävän monen kaveriksi. Sopii iha täyrellisesti tuan keltakeskustaasen piooninki kaveriksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin sopiikin, pionin kukkahapsut ovat ihan saman väriset!

   Delete
 2. Kummityttö taisi tuoda mulle tuon saman keltalehtisen mäkimeiramin ja tuo salvia oli pakko käydä ostamassa, niin upea se on! Keltaista korostuskasvina en ota kantaa :D :D :D Upea yrttipenkki Sinulla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai et ota kantaa :-D
   Yrttipenkki on juuri nyt parhaassa loistossaan.

   Delete
 3. Kaikki hyviä yhdistelmiä. Keltainen mäkimeirami pitää laittaa muistiin, hyviä maanpeitekasveja ei ole liikoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä olekaan. Ja tämä ei leviä niin holtittoman pitkillä versoilla kuin jotkut peipit. Tämän varret ovat noin 30 cm pitkiä ja tekevät juuria tyviosaansa, minkä johdosta kasvusto hitaasti laajenee. Mutta jos haluaa tätä esimerkiksi metrin päähän emokasvista, joutuu itse ottamaan jakopalan. Se ei ole vaikeaa.

   Delete
 4. Sinun blogisi on ehtymätön kasvi-ideoiden lähde! Keltalehtinen mäkimeirami sopisi meille - varsinkin sen takia, ettei se leviä vimmatusti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, se varmaan viihtyisi teilläkin! Minulla sitä kasvaa aika kuivassa ja valoisassa, mutta on varmaan joustava kasvi.

   Delete
 5. Todella hyvä kasvivinkki, kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olepa hyvä :-) Mulla on kasvanut tuota niin pitkään, että uskallan suositella.

   Delete
 6. Sopii ylistääkin. Onpa toimiva taustaväri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin on! Hyvä korostaja kaikelle, missä on violettia, sinistä tai punaista. Tuo kivaa auringonpaistetta pilviseenkin päivään.

   Delete
 7. Minä jotenkin vierastan keltalehtisiä kasveja, mutta tämä toimii oikein hyvin kauniina taustana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on niin matala, että oikeastaan valaisee maan pintaa kivasti.

   Delete
 8. Kaunis mäkimeirami! Mulla on sitä normimeiramia ja leviää kuin rutto. Siedän kuitenkin tuon holtittoman leviämisen, kun perhoset ja pörriäiset rakastavat tuota kasvia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin muuten rakastavat. Mutta niitä siementaimia syntyy tosiaan ihan mahdoton määrä.

   Delete
 9. Keltainen sopii niin hyvin yhteen violetin ja vaaleanpunaisen kanssa. Keltalehtinen mäkimeirami kuullostaa hyvältä varsinkin jos se ei leviä. Se on matalakasvuinen, joten se toimii kivana taustana. Keltainen on kuitenkin niin vahva väri, että matalakasvuisena on juuri omiaan tähän tausta- tai korostustehtävään. Silloin kokonaisuus on tyylikäs.
  Itse revittelen enemmänkin keltaisen kanssa, mutta aina välttämättä en tavoittele tyylikkyyttä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin luonnehdittu. Puutarhassa on kiva harrastaa myös väri-iloittelua!

   Delete
 10. Kuka sanoi, ettei hyötykasvit voi olla kauniita ja koristeellisia? Hienoa kukintaa yrttipenkissäsi. Pirteä tuo keltalehtinen mäkimeirami. Itse kasvatan ruohosipulia oikeastaan enemmän koristekasviksi kuin syötäväksi, vaikka siitä lehtiä ruokaan keräänkin. Ohjeistavat, että hyvän lehtisadon saamiseksi siitä pitäisi poistaa kukat. En raaskisi enkä oikeastaan haluaisikaan ruohosipulikasvusto on upean lila kukkiessaan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, yrtit ovat huiman kauniita! Ruohosipulin kukat ovat minustakin niin nätit... niitä on niin ilo katsella, että en minäkään kukkavarsia raaski poistaa.

   Delete
 11. Mäkimeirami on hyvä yrtti ja kaunis kukiltaan, kuivoon sitä maksaruokiin ja hernesoppaan laitettavaks. En oo tiennykkään jotta sitä on keltasta. Siulta suap hyviä vinkkijä kaikenlaisista kasveista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä ruokayrtti. En ole edes kokeillut laittaa ruokaan tätä keltaista, voi olla miedompi maku, kun on jalostettu lajike. Salaattiin olisikin muuten kivan värinen lisä!

   Delete
 12. Niin kauniilta näytti kaikki ja minun silmään väritkin niin sopivat:) tuollaista tummakurjenpolvea en ole tainnut koskaan aiemmin nähdä..on kyllä nätti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ostin Lavender Pinwheelit viime vuonna Kauppilalta Turusta, sieltä niitä toivottavasti saa tänäkin vuonna. On ihana väri!

   Delete
 13. Tuo tumma Kurjenpolvi tahtoo levitä kovasti. Minulla sitä on lintulaudan alla.
  Kauniita ovat yrttisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin on 'Samobor' -lajiketta jo monessa kukkapenkissä, mutta tämä uusi saisi alkaakin levitä, niin tulisi vähän vaihtelua :-)

   Delete
 14. Keltalehtinen mäkimeirami on selvästi oodinsa ansainnut! Hieno erityisesti tuon pionin kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ihana vaaleanpunaisen piristäjä.

   Delete
 15. Keltainen mäkimeirami sopisi aika moneen paikkaan. Tuota voi olla hankala löytää taimikaupoista. Taitaa mennä hankintalistalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Löysin omani aikoinaan Plantagenista, mutta silloin tällöin sitä näkee muissakin kaupoissa ja toriyrttimyyjillä jne. Kannattaa pitää silmät auki!

   Delete
 16. Ihanat värit minustakin. Ensin ajattelin, että minullahan on samaa keltalehtistä mäkimeiramia. Mutta ei sentään olekaan. Minulla on keltalehtistä timjamia, joka leviää mattomaisesti kukkapenkissä. Mäkimeiramilla on tietysti korkeampi kasvusto.

  ReplyDelete
 17. Sinun yrttipenkkisi on kauniimpi kuin kukkapenkkini konsanaan. Onpa hienot värisävyt ja kukat yrteillä. Harmi ettei tule syötyä yrtsejä. Sinulla on kyllä aina niin hienoa väriyhdistelmiä ja kasviyhdistelyideoita! Aarreaitta ehtymätön puutarhaideoiden suhteen, Yodan kielellä :) Ransu ihaili myös kukkia yhdessä kuvassa. Aiheuttaako mirrinminttu pojille hebuleja?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä teen aina yrttisekoitusta, sellaista Provencen herpes, he he heeeee... Siihen saa upotettua kaikkia yrttejä ja kiva syödä talvella kesän makuja.
   Ransu vetää mirrinminttuhepulit juu! Sinkoaa viereiseen vaahteraan pupillit suurina.

   Delete
 18. Kiitokset komealle esittelijälle!

  ReplyDelete
 19. Ihanat yrttiyhdistelmät! Tuo keltainen mäkimeirami varsinkin on niin herkullinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, keksin juuri, että haluan laittaa sitä jokaiseen salaattiin!

   Delete
 20. Näyttää sopivan pariksi melko monelle kasville:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä sopii. Ja kivasti tuo auringonpaistetta pilviseenkin päivään.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!