Saturday, 29 July 2017

Pari hyvää taimistoa

Kaupunkireissuihini mahtuu aina mukaan jokunen taimistokäynti. Edellisellä reissulla mahtui parikin, joiden satoa tässä.
Porissa kävin Taimimoisiolla. Sieltä mukaan tarttui:

Kiinansipuli (Allium tuberosum)
Siniheinä 'Variegata' (Molinia caerulea)
Päivänlilja 'Burgundy Love' (Hemerocallis)
Turkinkaihonkukka 'Starry Eyes' (Omphalodes cappadocica)
Sekä sitruunaverbena (Aloysia triphylla), jos nyt onnistuisin tämän ihanan yrtin talvettamisessa! Siitä saa niin hyvää teetä.

Tuo turkinkaihonkukka on ollut ostoslistallani vuosikaudet. Kuvasin sen kerran toukokuussa Englannissa, siitä pitäen on kasvi ollut listalla. Tämä ostoslista on pitkä ja sijaitsee vain mielen sopukoissa... ihania kasveja, joita täytyy hankkia sitten, kun vastaan tulee.

Tässä se on: turkinkaihonkukka 'Starry Eyes' Arley Hallin puutarhassa Manchesterin seudulla.

Joskus must-have-kasveja täytyy etsiä nettihaulla, ja toisinaan lykästää. Havittelemani valkokukkainen rotkolemmikki 'Mr Morse' löytyi kotimaiselta taimistolta, jonka kautta minun oli nyt mahdollista koukata! Morse on yksi parhaista kirjallisuuden ja tv:n hahmoista ikinä, niin raivostuttava ja rakastettava. Ja samaistun niin hänen kärttyisyyteensä!
Tämä onnenpotku tapahtui Inkoossa. Lähellä Fagervikin tienhaaraa sijaitseva Grönbacka plantskola vaikutti nettisivujensa sortimentin perusteella Erittäin Kiinnostavalta. Kirjoitin ostoslistan valmiiksi, jotta mitään kiinnostavaa ei jää huomaamatta. Ja kaikki listani kasvit löytyivät, mikä on oikeastaan aika harvinaista:

Rotkolemmikki 'Mr Morse' (Brunnera macrophylla)
Tarhaidänunikko 'Beauty of Livermere' (Papaver Orientale-Ryhmä)
Alppivarjohiippa (Epimedium alpinum)
Rusokapinsäde (Berkheya purpurea), ihana ohdakkeen tyyppinen kasvi, ohdakkeet ovat lemppareitani sarjakukkaisten ohella
sekä
Hurmesilkkiheinä 'Red Baron' (Imperata cylindrica), tämä oli heräteostos, mutta kokeilen taas sen talvehtimista, kun edellinenkin menestyi monta vuotta.

Osa oli vasta pieniä ja vastikään isompiin purkkeihin ruukutettuja, eivätkä oikeastaan olleet varsinaisella myyntialueella, mutta puutarhuri oli erittäin huomaavainen ja kävimme hakemassa taimet kaikkiin toivomiini kasveihin.

Nyt olenkin viettänyt viime viikon istuttaen ja miettien kasvupaikkoja. Tai mieluummin toisinpäin.

Joskus löytyy sellainen kasvi, joka on pakko saada. Vuosikausia sitten Gardens Illustrated -lehteä lukiessani törmäsin artikkeliin päivänliljoista ja kuvaan, joka salpasi hengen. Kuivuneen veren punainen 'Béla Lugosi' löytyi lopulta brittiläiseltä kurjenmiekka- ja päivänliljataimistolta Aulden Farmilta.
Tämän vuoden kukinta alkoi nyt!

Taimimoision nettisivut löytyvät täältä
Grönbacka plantskola täältä

TallennaTallenna

20 comments :

 1. Niiiiin totta, Morse todellakin tv:n parhaimmistoa!!! T.Annina-80

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, saisivat lähettää uusintoja nonstop :-D

   Delete
 2. Jipii, olet löytänyt ne!! Hienoa ja nämä ovat upeita kasveja. Ihana näky tuo maitokärryllinen taimia :D Tulin niin iloiseksi! Sinulla on muuten ihastuttava luonnonkukkamaku. Katselin äsken luonnonniittyä, jossa oli eri värisiä ohdakekasveja, sikoangervoa ja maitohorsmaa, hitsi, että oli hyvännäköistä. Päivänliljasi on kyllä fantastisen värinen, kyllä kannatti tilata! Mulla on listalla hemero american revolution, sitä ei löydy mistään...pikkuisen saman näköinen kuin tämä dracula... Grönbacka kiinnostaa, siellä täytyy joskus reissata :D Onnellisia istutushetkiä ja sateita sinne toivotellen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaahas siellä ollaan vallankumouksellisissa tunnelmissa.
   Kiitos! Just kastelin, taas alkavat kasvit lurpottaa, voi ei!

   Delete
 3. Kauniita hankintoja sinulla taas. onnea kasvatukseen.

  ReplyDelete
 4. Tapaan koukata kaikis paikoos mihinä näkyy olevan kasvia, jos vaa aikataulu antaa myäre tai oon kuluus iliman isäntää ;) Haluamiaan kasvia voi löytää iha mistä tahansa, piäneltäki myyntipisteeltä tai taimistolta. Joskus niillä on omia siämenkasvatuksia yllättävistä kasviista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on hyvä metodi, että koukkaa kaikkialle mistä rehuja pilkottaa. Ihan totta tuo, että isolla taimistolla ei välttämättä ole sen parempi valikoima kuin pienellä torikojulla. Harrastuneisuudesta ja suuntautumisesta se riippuu.

   Delete
 5. Mielenkiintoisia taimihankintoja olet tehnyt. Upea tuo tumma verenpunainen päivänlilja! Tarhapäivänliljat ovat monet todella upeita. Värejä ja kukkamuotoja riittää. Harmillisesti minulla ne vain tuntuvat jäävän lyhytikäisiksi. Tänä vuonnakin olen törmännyt päivänlilja-aleihin. Läheisessä puutarhamyymälässä oli 2-3€ per taimi. Hillitsin itseni enkä ostanut, vaikka upeita olivatkin. Käytän rahat vähän varmempiin talvehtijoihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, etteivät talvehdi! Täällä kyllä talvehtivat, mutta kukkimisikään kuluu vuosikausia. On kyllä mukavampaa kasvattaa kasveja, joista pääsee nauttimaankin.

   Delete
 6. Vaikuttavan värinen päivänlilja, nimi antaa siihen vielä oman lisävivahteen!

  ReplyDelete
 7. Ihan Béla sulla nyt kukassa ❤ ja hienoa, kun löysit saalistamasi taimet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana Béla ♥
   Pusuja vaan sille paikalliselle vampyyrille!

   Delete
 8. Ihanaa, että sait haluamasi taimet. Se on harvinaista. Joskus on käynyt niin, että ei osta jotain taimea, vaikka se kiehtoo. Ja sitten kun sen kuitenkin haluaisi, sitä ei löydä mistään.

  Blogissani on sinulle haaste.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos haasteesta!
   Oli mahtavaa, että kaikki tekemäni listan kasvit löytyivät! Toki haluamiani kasveja on vielä varmaan sata, mutta hankin niitä sitten kun tulee vastaan :-D
   Ostin tuon Morsen yhtenä vuonna tutusta puutarhaliikkeestä, mutta se kuoli talven aikana eikä sitä sitten enää löytynyt mistään kaupasta. Nyt otinkin sitten Morsea heti pari kappaletta, jos toinen vaikka heittää veivinsä. Ja tuolla Grönbackan taimistolla taitaa olla samoja taimia ensikin vuonna, kun on oma taimituotanto. Se onkin parasta, hyvät vahvat taimet isoissa ruukuissa.

   Delete
 9. Olipa onnena paukaus, että löysit kaikki kaipaamasi kasviharvinaisuudet. Mr Morse on jo nimensä vuoksi kiinnostava... Terkut kissaherroille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, mainio nimi on rotkolemmikillä. Kyllä nimi vaan on tärkeä osa kasvia. Sama tuossa vampyyrikukassa Béla Lugosi.
   Onni pamahti juu :-)

   Delete
 10. Ihanat vinkit :) Tuo Turkinkaihonkukan kauneus pureutuu minuun syvälle. Ja tuo Lilja on kyllä tosiaan aivan kuivuneen veren värinen, aika kaunis tummuudessaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että kun naurattaa, tuli ammattilaisen vahvistus liljan värille ;-D
   Turkinkaihonkukka 'Starry Eyes' on niin söpö! Silleen naivistisen söpö, viaton ja raikas, ihan vastustamaton. Toivottavasti se kasvaa ja viihtyy. Täytyykin käydä kastelemassa näitä viimeksi istutettuja...

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!