Tuesday, 25 July 2017

Rohan villinä

Kun suunnittelin Rohan-puutarhan tumma-vaaleaa tunnelmaa, ei ajatuksissa ollut ehkä ihan näin villi meininki. Mutta minkäs teet, kun lempikasvit näyttävät olevan luonnonkukkamaisia...

In The Rohan
My Rohan-border was just meant to be dark and white, quite interesting and neat – no, wipe that out, it was never planned to be neat. But neither did I plan it to look so wild, that just happened. 


Joitakin selkeitä kasveja on mukana, tilanne varmaan rauhoittuu, kun ne runsastuvat. Kiinanpioni 'Moon of Nippon', esimerkiksi.

Marhanlilja 'Claude Shride' ja nurmilauha.

Etelänruusuruoho ja helmikkä, joka kai sittenkin on tähkähelmikkää kuten pussissa lukikin, transsilvanialainen olisi matalampi. Anteeksi, Pirkko! Saat kyllä tästäkin jälkeläisen, jos sellaisia ilmaantuu. Ihana pari ruusuruoholle. Taustalla lipstikka alkaa näyttää väsyneeltä.

Etelänruusuruoho on ihan huippu. Siinä pörrää jatkuvasti hyönteisiä ja se on jo onnistunut tekemään siementaimia. Eikä sitä peura syö. Juhuu, täytän puutarhani sillä!


Rohtosormustinkukatkin ovat ihania. 'Pam's Choice', taustalla palsternakan kukinto ja kukkaan tuleva tummanpunainen väriminttu.

Jossain vaiheessa nurmikäytävän apilatkin olivat kuin värikoodatut penkin värien kanssa, mutta sitten ne kasvoivat niin korkeiksi ja yrittivät vyöryä kukkapenkkiin, että oli jo pakko leikata ruoho.


Ripottelin luonnon villin palsternakan siemeniä Rohanin päätyyn joskus viime tai sitä edellisenä vuonna ja nyt se palkitaan. Ihanaa limenvihreää kukkahattaraa! Mukana myös hohtopiikkiputki ja väriminttu. Tällainen hullu mutta kevyt viidakko on niin mieleeni.

Ja koska rakastan sarjakukkaisia, kylvin viime vuonna myös rikkaporkkanaa, syötävän porkkanan kantamuotoa. Enpä tajunnut, että jokainen yksittäinen kasvi tuottaa ainakin kymmenen kukintoa! Ja miten kauniita ne ovatkaan.

Tässäkin on yksi rikkaporkkana, 'Rohan Weeping' -pyökin vierellä. Sen takana on helminukkajäkkärä.

Loppuun liljakaunotar, josta sain pari sivusipulia viime vuonna Päivölän koeniityltä. Tämä on jokin Peter Joyn risteyttämä versio, eli kulkee puutarhassani nimellä Peterin lilja. Tästä tuskin koskaan tulee kauppoihin lajiketta, mutta minusta tämä on aivan ihanan värinen.

Kohta täytyy ottaa uudet kuvat, kun pallerolaukkojen kukinnot saavat väriä ja saman värinen väriminttu avaa kukkansa – ja The Prince -ruusu, siitäkin tulee tummaa viininpunaa. Siihen asti mukavaa viikon jatkoa!


Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Lipstikka – Levisticum officinale
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Nurmilauha – Deschampsia cespitosa
Palsternakka – Pastinaca sativa
Rikkaporkkana – Daucus carota
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Tähkähelmikkä – Melica ciliata
Väriminttu – Monarda
TallennaTallenna

28 comments :

 1. Miten ihanaa rentoa fiilistä ja hienoja värejä! Tykkään sun Rohanista ❤ Kestän jopa tähkähelmikkäsi ;) Ja selvis tuo palsternakka, Viron tienvarsilla just sitä ihmettelin. Kiitos. Taidan napata mukaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Virossa sitä kasvaa kuulemma paljon. Kiitos heinien siemenistä, en olisi edes osannut kaivata tätä ellet olisi lähettänyt :-)

   Delete
  2. Ihanaa, että siemenet sai hyvän kodin. Mä oon niin huono kasvatteleen. Tosin nyt kuupuutarhaan on ilmaantunut joku heinä, vielä tunnistamaton.

   Delete
  3. Eipä mullakaan kovin hyvä saldo ole, kun tästäkin lajista vain yksi on selvinnyt kukkaan asti :-D Mutta sekin jotakin! ja samasta kylvöksestä on pieni tupas sininataa, joka onneksi sietää tätä kuivuutta erinomaisesti.
   Hurraa mysteeriheinälle! Toivottavasti se on jotakin erityisen kaunista.

   Delete
 2. Monenmoista kukkivoo siulla on. Etelänruusuruoho on huippu! Liljakaunotar on kanssa kaunis, Näitä tämäntyyppisii liljoja onkii enemmän mitä mie oon luullu aiemmin. Onko rikkaporkkana sama kun koristeporkkana?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä nuokkuvakukkaiset liljat ovat huippukauniita, keveitä ja siroja.
   Rikkaporkkana on varmaan sama kuin koristeporkkana. Siitä on olemassa punakukkaisia lajikkeita, luonnostaan rikkaporkkanan kukinnossa on vielä nuppuvaiheessa hempeää vaaleanpunerrusta. Juuri ei paisu kovin meheväksi, vaikka onkin syötävä. Sama tuolla villillä palsternakalla. On se aika työläs kuoria, kokeilin :-D

   Delete
 3. On ihanaa, kun on kasveja, joita eläimet eivät syö. Etelänruusuruoho on kaunis. Minullakin se alkoi juuri kukkimaan. Ensimmäistä kertaa tällä tontilla.

  Hieno villi meininki sinulla on Rohanissa.

  ReplyDelete
 4. Suloisia kukkayhdistelmiä. Ruusuruohon kukka on pieni mutta näyttävä varsinkin tuo tumma versio. Hienosti olet löytänyt tummanpunaisia kukkia jotka vieläpä kukkivat samaan aikaan.
  -Katja 🐝

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yksi ruusuruoho tekee kymmeniä kukkia, kun se haarautuu niin tehokkaasti. Ihana kasvi!

   Delete
 5. On tosiaan, Rohanis villi meininki :) Älä ny liikaa innostu tuasta etelänruusuruahosta, tulis ykstotisia postauksia, jos ei mitää muuta olisi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta olisihan se aika näky, jos tuota olisi kokonainen tontillinen :-D

   Delete
 6. Tässä on kukkapenkki, joka on niin minunkin makuuni. Aivan ihana. Kauniit väriyhdistelmät. Kuin maalaus elikkä 10+
  Mites ne punahatut, vieläkö kiinnostaisi? Ovat viimein kukintakypsiä, nuppuja näkyy. Haluutko kokeilla niitä vielä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa :-)
   Voi että, kiitos kovasti. Luulen, että alan kiinnostua niistä vasta, kun tontti on kokonaan aidan turvissa. Minulla on yksi ja toistaiseksi sen nuput on tallella, mutta on niin turhauttavaa, kun ne lähes aina syödään juuri, kun olisivat tulossa kukkaan.

   Delete
 7. Det finns så många kombinationer av blommor som man blir glatt överraskad av. Dessutom blir det aldrig som man planerar, bara bättre!

  ReplyDelete
 8. Esitit niin hyvät preferenssit etelänruusuruoholle, että sitä on laitettava tännekin. Minä olen huono kasvattaja, sillä en saa pidettyä kasveille rajoja vaan annan niiden riehua mielensä mukaan ja lopulta meno alkaa aina näyttää liian villiltä. Siirsin muutaman palsternakan juurakon keväällä kasvimaan taakse ja ne ovat todella kauniita kukkiessaan, ihan minun suosikkikukkani nyt. Sinulta saamani laidunkarstaohdakkeet ovat itäneet, mutta kasvavat tässä vaiheessa hitaasti, ehkä ensi vuonna niissä on kukinnot. Myös muutama Saaripalstan isokarhunputki kasvaa täällä, mutta niillä mahtaa kestää kauan ennen kuin kukkivat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, kun etelänruusuruoho sopisi ihan täydellisesti niittymeininkiisi! Kasvit kyllä villiintyvät aika herkästi, ja sitten on herkkiksiä pelastettava toisten jaloista. Toisaalta se kuuluu puutarhanhoitoon, se jos joku. Luontoahan tässä yritetään muokata ja hitusen parannella.
   Toivottavasti kukkia tulee pian! Karstaohdake olisi niin hyvä perhoskasvi.
   Karhunputken kanssa en ole koskaan onnistunut saamaan siementaimia, en edes kylvämällä varta vasten hankittuja siemeniä. Ehkä kokeilen taas uuden taimen kanssa joskus, kun on se riista-aita valmis.

   Delete
  2. Kylvin ne karhunputket syksyllä ruukkuun, jonka hautasin talveksi maahan. Siemenet kyllä itivät hyvin ja jokunen taimi on edelleen iskussa. Ehkä ne vaativat kylmäkäsittelyn. Muistan lukeneeni jostakin, että tavallisella karhunputkella kestää vuosia ennen kuin se kukkii ja siksi kai niiden kukintoja näkeekin vain joinakin vuosina.

   Delete
  3. Juu, kylmäkäsittely tarvitaan. Tein samoin, mutta mitään ei itänyt – pariinkin otteeseen, mutta täytyy yrittää joskus vielä uudestaan.
   Jättikarhunputki onkin vain kaksivuotinen, kuten monet sarjakukkaiset. Tuo on hurjaa, että luonnon karhunputkella kestää monta vuotta tulla kukkaan ja sitten se tuottaa uudet sukupolvet ja kuolee.

   Delete
 9. Ihana, villi meininki...tykkään noista tummista väreistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu! Ne muuten ovatkin hyviä kukkavärejä, kun vihreää taustaa vasten viininpuna erottuu todella hyvin.

   Delete
 10. Hienolta näyttää Rohanissa - sopivan dramaattiselta ja niittymäiseltä. Superhienon värinen tuo marhanlilja 'Claude Shride' ja upea on etelänruusuruohokin. Pallerolaukat kukkivat täälläkin kohta puoliin. Minun väriminttuni vei viime talvi. Istutin ne viime vuonna. Ovatko kovin herkkiä vai sattuiko minulle vain huono tuuri niiden kanssa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Claude Shride on hieno, kun se on ruskehtavan viininpunainen, moni kukka on enempi violettiin päin kallellaan.
   Värimintuista on hankala kokemus minullakin. Yli kymmenestä istutetusta on neljä suostunut talvehtimaan ja ne ovatkin sittemmin olleen monivuotisia. Ehkä ensimmäiseksi talveksi pitäisi kasvusto suojata varmuuden vuoksi.

   Delete
 11. No niin, etelänruusuruoho puuttuu minultakin, minkä näitä kuvia katsellessa koen suureksi puutteeksi.
  Minusta tuo villi kukkapenkki on aivan ihana. En oikein osaa kuvitella sinun puutarhaasi viivasuoraan istutettuja ja täsmällisen pystyssä seisovia kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, jäi vastaamatta! Etelänruusu on tosiaan ihana lisä vaikka mihin, kohtaan, tosin ehkä johonkin, missä se saa tukea naapureista. Se tahtoo vähän laota kuin rankan juhlinnan jälkeen.
   No tuo on aika hyvin sanottu... en minäkään osaa kuvitella :-D

   Delete
 12. Niittymäisen villin, mutta hyvin suunnitellun osaa tehdä vain hyvin taitava puutarhuri, niin kuin sinä! Upeat väriyhdistelmät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi sinua, kiitos kauniista sanoistasi!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!