Monday, 3 April 2017

Maalis- ja huhtikuun kalenteripantteri

Hirmuista, maaliskuussa oli 31 päivää ja kaikki ilman kalenteripoikaa! Nyt korjaamme asian ja esittelemme pantteria kahden kuukauden edestä. Tässä Musti Panttersson esittelee persiansinililjoja (tuolla kivien takana).

Musti Pantherson presents:
A Daily Round


Syksyllä kivi- & multakasaan mukkelis makkelis kipatut persiansinililjat kukkivat ansiokkaasti. Osan pelastin toisaalle, kun sipuleita oli kaivettu maasta ja varsi purtu poikki. Istutin ne maahan parempaan paikkaan, jossa ne saavat kansoittaa nurmikkoa, joka ei vielä näiden kukkiessa viherrä.
Persiansinililja oli viime syksynä Oma PIHA -lehden asiakaslahja, ja pomo lähetti niitä minulle monta pakettia, mikä oli muuten mukavaa, paitsi että kirjani deadline sattui olemaan samana päivänä kuin talvi tuli ja minulla oli vielä kesärenkaat alla ja talvirenkaat olivat kaupungissa ja piha oli vielä täynnä kaikkea, mikä pitäisi laittaa talviteloille. Tänään teinkin pihalla useita työkalulöytöjä.


Taimipurkit ja pistokkaat olin onneksi jossain vaiheessa ehtinyt upottaa kasvimaan kohopenkkiin. Talvella katsoin, kun jääklimppi lillui vedessä jokaisen purkin pinnalla ja mietin, että ei näistä voi mitään selvitä hengissä. Mutta kuvassa näkyy eläviä taimia, toiseksi alimmassakin on pikkuruisia punertavia preeriavärimintun taimia! Ne näyttävät aika eläviltä. Ihmeellistä!

Panttersson esittelee pihanäkymää (kuva otettu kasvimaalta käsin). Rohan, heti tuossa seuraavana, on vielä roudassa.


Tänään eivät auenneet ensimmäiset pikkusinililjat, vaan kevätlumipisarat! Ihanaa. Tämä on lumikelloa hieman rotevampi ja hyvä aikainen kukkija. Harmi todella, että tämän sipuleita ei lähes ikinä löydy taimikaupoista. Joskus olen törmännyt pakettiin, jossa lukee suomeksi kevätlumipisara ja sitten on kesälumipisaran tieteellinen nimi. Se on varsin yleinen – arvelin, että pussissa oli sittenkin sen sipuleita ja jätin ostamatta.


Näsiän kukinta-aika lähenee myös.


Sitten vielä kerran, mutta kun nämä ovat niin ihania: tähtisahrami 'Roseus'.


Ja kurjenmiekka 'Katharine Hodgkin'.

Kalenteripantterin lisäksi on bonuksena kalenterimanuli. Lupaan kuvata heitä ahkerasti ja kertoa heidän kevätpuuhistaan. Molemmat toivottavat puuhakasta huhtikuuta!


Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Kurjenmiekka – Iris
Näsiä – Daphne mezereum
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Preeriaväriminttu – Monarda fistulosa
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus
TallennaTallenna

43 comments :

 1. Kiitos esittelystä Panttersonille. Tosi on, että häntä sekä manulia useamminkin katselisi. Noi kukat ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä näitä katselisi. Kevätkukat ja -kissat on!

   Delete
 2. Turun P & P -messuilta ostin pussin noita kevätlumipisaran sipuleita ja sain sieltä kauan etsimäni karhunlaukankin ruukussa - Parainen tarjosi pullakahvit - meri- ja mökkiosastolla -

  hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, sepä erikoista! Että saa sipuleita keväällä, kun kasvin pitäisi olla kasvussa tai ainakin vielä lehdessä, jos se on tullut muista tuotantomaista. Upeaa, että sait karhunlaukkaa! Siinäkin kasvi, jota ihmeen harvoin on myynnissä. Hyvä Parainen! ;-)

   Delete
 3. Puuhakasta huhtikuuta kalenteripojillekkin...ja emännälle..:)

  ReplyDelete
 4. Komeita kalenteripoikia:)

  ReplyDelete
 5. Hieno esittely Kalenteripantterilta. Komeita ovat molemmat pojat.
  Ihana tuo kurjenmiekka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sylvi! Kurjenmiekoissa on ihanan isot kukat, tuovat väriä vielä paljaisiin kukkapenkkeihin.

   Delete
 6. Kevätlumipisarat ovat ihanan viehkeitä. Niitä haluan löytää kyllä itsellekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti löydät! Ne on viehkeitä ja samalla mukavan rotevia verrattuna kaikkein aikaisimpiin lajeihin, jotka kukkivat lähes maanrajassa. Lehdetkin ovat tuollaista narsissiluokkaa.

   Delete
 7. Nyt oli äärimmäisen vaikea postaus: katsellako enemmän poikia vai kukkia. Niinpä sitten selasin postausta edes takaisin ja katsoin kaikki vähintään kahteen kertaan.
  Ostin Turun messuila kolme purkillista lumipisaroita. Kussakin purkissa on viisi sipulia, kukkia ei vielä ole näkyvissä. En huomannut kysyä, ovatko kevät- vai kesälumipisaroita, eikä purkeissakaan siitä ole mitään mainintaa. Metsästin myös parsanjuurakoita, mutta niitä ei löytynyt. Jollei Hesan messuilta löydy, tilaan Viherpeukaloilta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, sinulla kului sitten aikaa lukemiseen ;-)
   Useimmiten kukkakaupoissa ja messuilla näin keväällä myytävät lumipisarat ovat kesälumipisaraa - Hollannissa, mistä nämä yleensä tulevat, ovat kevätlumipisarat jo kukkineet ohi ja kesälumipisara kukkii näin huhtikuussa (ja vielä aiemmin, kun on kasvihuoneessa kasvatettu). Toivottavasti saat parsanjuurakkoja jostakin! Hyötykasviyhdistyksen osasto kannattaa varmaan tsekata.

   Delete
 8. Huh, onneksi pojat pääsivät vihdoinkin edustavasti kuviin.

  ReplyDelete
 9. Ihana lukea ja katsella teidän kuulumisianne pitkästä aikaa. Sinulta on uusi kirjakin ilmestynyt, onnittelut siitä! Tuletko Helsingin messuille ensi viikonloppuna?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Nyt en pääse, alkutalvi on yhtä sinne sun tänne suhaamista, joten tällä hetkellä en lähde kotisaarelta muuten kuin jos joku tulee aseella uhkaamaan, enkä ehkä sittenkään.

   Delete
 10. Huhtikuu saisi olla puuhakas. Roudan sulamista odotan kieli pitkällä jotta pääsee tosissaan hommiin :)
  Kalenteripojat ovat taas komeina!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti pian sulaa, on nautinnollista vetää kevään ensimmäisiä rikkaruohoja maasta ja päästä istutushommiin.

   Delete
 11. Suorastaan hurmaavien kalenteripoikien lisäksi teillä on hurmaavan keväistä! Täällä näyttää keväiseltä hetkittäin, kunnes taas sataa lunta (ihan oikeasti tämä talvi ei lopu!).

  Hyvä että sulla on näitä keväisiä kuvia täällä. Se valaa uskoa keväisempään huomiseen :-D Kalenteripoikia ei voi kylliksi kehua. Pusut heille! ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, toivottavasti talvi nyt loppuu, on taas luvassa lämpenevää. Koeta kestää vielä huomiseen!
   Pojat kiittävät. Hra Panttersson lähti juuri myyräjahtiin, joten saa pusun myöhemmin, Ransuli Karvapehva sen sijaan odottelee pusutteluseuraa sänkyyn, joten sinne vien terveisesi.

   Delete
 12. Voi suloisuus: kevät, kukat ja pojat!!! Ihan kuin ennen vanhaan :D Pääsin vihdoin tänään pihakierrokselle ja taisin kiljua riemusta. Talvi on täälläkin takana, kiitos vesisateen. Piippoja pukkaa kaikkialta, syksyn loputon kaivaminen kannatti sittenkin. Lumikellot ennättivät ekana ruusupuskan juurella...onkohan tää ennätys.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihan kuin ennen vanhaan :-D
   Oi ihanaa, sielläkin on kevät!

   Delete
 13. Reippaat keväiset kalenteripojat! Tytöt lähettävät terveisiä komistuksille :)

  ReplyDelete
 14. Kyllä elämä ilman kissoja olisi aika tylsää ja yksitoikkoista! Upeita poikia, suloisia, miehekkäitä, karvaisia, rapsuteltavi,kainaloisia, mussukoita...

  Taidamme elää eri planeetoilla, siellä on kevät jo noin pitkällä ja täällä niin routaista ja kylmää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmillista, toivottavasti huomenna siellä puhaltaa pasaatituuli! Kissat tekevät elämästä vain niin paljon paremman, tosi on.

   Delete
 15. Oi,oi! Sullon siälä jo kaikellaasta ihanaa. Ei ihime, että kissikki tykkäävät pitää esittelykiarrosen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, me kaikki tykätään!

   Delete
 16. Ihanat kalenteripojat ja kauniita kukkia ja kuvia. Meillä kukkii vasta yksi talventähti. Missä lie muut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että! Mullakin on yhdessä talventähtipaikassa noussut vain yksi lehti. Toivottavasti niitä on enemmän hengissä, ehkä niillä on joskus välivuosi.

   Delete
 17. Oi, sulla on jo elämän kevät siellä menossa! Nuo Katharinet vievät jalat alta, ihania! Omani ovat mökillä taantuneet, viime talven jäljiltä taisi nousta enää yksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, että Katharinet taantuvat. Omani kasvavat superkuivassa paikassa ja viime kesän superhyperkuivuus näyttää tehneen näille vain hyvää. Itse asiassa muitakin keväisiä kurjenmiekkoja näyttää nousevan enemmän kuin aiemmin. Toivottavasti ne siitä vielä tokeentuvat mökilläsi. Ainakin Katharine tuntuu olevan ahkera tekemään sivusipuleita, kasvustot tuuheutuvat kiitettävästi.

   Delete
 18. Oi, miten keväiseltä näyttää. Lisää vain lämpöä ja aurinkoa kaipailen. Kissoille rapsutuksia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti pian lämpenee! Tänään oli ihan sikakylmä päivä, tuulta ja sumua - outo yhdistelmä, mutta kylmä sellainen.

   Delete
 19. Mikkelissä makkelus istutus toimii!
  Oikein hengästyin lukiessani kirjan deadlinin aikaa! Huh, piti kiirettä.
  Phantterson ja pikkuveli 💕💕

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikkelissä makkelus juu 😂😂

   Delete
  2. Vähän piti kelata tuota Mikkeliä ennen kuin tajusin :-D Joo, vilkkaita hoksottimia omaavia savolaisia ei löydykään verenperinnöstä yhtäkään...
   Tuo kirjan deadlinen hetki oli sellainen, että ei ihan välttämättä juuri noin tarvitsisi mennä, mutta eipä noita voi valita. Ja nyt se on onneksi kaukaista historiaa.

   Delete
 20. Hyvähyvä, karvapeppuja kuviin!

  ReplyDelete
 21. Ihanasti kukkivat vaikka kasasit, turha niitä näemmä on tarkasti istutella :D Ihanat pojat, kevättä karvapehvoissa selvästi. Siellä on mahtavan kukkaisaa, kunnon kevätmeiningsit. Nauratti vähän tuo työkalulöytöhomma, ollut vilkas syksy! Mitähän ne lumipisarat oli joita vaihdeltiin vai oliko ne pisaroita ollenkaan. t. dementikkovanhus

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tästä lähin on aina kaivettava kuoppa maahan ja kaadettavat sipulit sinne :-D
   Olikohan se jättipussi, ne oli etiketin mukaan puistolumikelloja, mutta ainakin minulla näyttäisi olevan lähinnä woronowiita, ei haittaa, se on niin nätti! Tosin ei niistä tänäkään keväänä kukkinut kuin neljä, vaikka kaivoin toissa syksynä niitä maahan parisataa. Joitakin lehtiruusukkeita on lisäksi näkyvillä sillä alueella, mutta nekin on woronowii-tyyppiä. En ny muista mitään lumipisara-asiaa...

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!