Saturday, 8 April 2017

Kurjenmiekkakevät


Minulla on teoria. Keväiset kurjenmiekat eivät vielä koskaan ole kukkineet näin hyvin. Eipä niitä ole syötykään, mikä on harvinaista. Tänä aamuna huomasin osan krookuksista ja persiansinililjoista menneen – juuri eilen illalla kävin ystävien luona, missä kirosimme persiansinililjakatoa, viime yönä kukkavarret oli sitten käyty syömässä täällä. Ei ihan jokaista, onneksi. Tänään voisinkin pitää verkotusmaratoonin ja kaivaa varastosta kaikki mahdolliset suojatarpeet, sillä maasta nousee koko ajan lisää aarteita.
Tässä kuvassa on 'Katharine Hodgkin', vielä kerran. Ihana, hyvin leviävä kurjenmiekka, minkä huomaa tiiviin kimppumaisiksi kasvaneista tuppaasta. Näitä voisikin jakaa kesemmällä vähän laajemmalti.

Bloomers
This spring the Reticulata Irises are blooming better than ever. I think it is the drought last summer, that was presicely to their liking.


Ihana kevätkurjenmiekka 'Halkis'. Tämä on nimetty löytöpaikkansa, Turkin Halkis-vuoren mukaan.
Nämä kurjenmiekkatyypit ovat vuoriston kasveja. Niille sopii lumen sulamisveden kostuttama maa keväällä ja sen jälkeen rutikuiva kausi, sillä sipulit vaipuvat täydelliseen lepotilaan kesäksi. Teoriani onkin, että koska viime kesä oli lähes sateeton toukokuulta elokuulle asti, vaikutti se näiden kuntoon. Sellaisistakin paikoista nousee nimittäin nyt kevätkurjenmiekan lehtiä, joissa niitä ei ole vuosikausiin näkynyt, mutta joihin olen joskus istuttanut. Jopa jääkurjenmiekka, joka kokemukseni mukaan on krantuista krantuin, puskee reippaasti lehtiä.


'Halkisin' vierestä nousee pari tavis-kevistä, eli peruskevätkurjenmiekkaa.

Tätä juttua kirjoittaessani alkoi avautua uusi kurjenmiekka, niinpä kävin vielä kuvaamassa sen (pyjamanhousuissa). Yöllä oli lähes -5, mutta se ei näitä vuoriston sissejä haittaa. Tämä on hyvän näköinen noustessaan keltalehtisen mäkimeiramikasvuston seasta, oiva värikontrasti.


Sama sivulta. Taempana on aiemmin avautunut miekka ja edessä pikkusinililja 'Rosea'. Tässä näkyy hyvin, että lehtiä on enemmänkin, kaikki eivät kuki. Noita kapeita lehtitappeja on vaikea edes huomata, ne eivät osu jotenkin silmään kukkapenkkejä tarkastellessa. Mutta ei niitä minusta kaikkina vuosina ole näin paljon ollut.
Purppurakukkaisia en valitettavasti ole onnistunut pitämään hengissä, tai ties vaikka joku näistä tapeista olisi sellainen, jossain näillä paikkeilla on sellainenkin joskus ollut... joka tapauksessa niitä on istutettava syksyllä! Vaikkapa ikihurmuri 'Georgea'.


Koska Musti on paistatellut julkisuuden valokeilassa viime jutuissa, laitetaan tähän vaihteeksi ikihurmuri Ransu. Aurinkoista viikonloppua! Minäkin siirryn tästä pukemaan. Jos pääsen. Musti on takertunut pusezxsaROONI. (Mustin huomautus – puserooni, piti sanoa).


Jääkurjenmiekka – Iris danfordiae
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana

49 comments :

 1. Näyttää olevan todellinen kurjenmiekkakevät! Oikein tuppaaksi asti on tuo Katherine intoutunut leviämään. Oi että nuo tavikset on myös kauniita. Mutta ehdoton ykkönen on kyllä Halkis. Mihin lie purppurasaaviin se on kukkakärkensä kastellut.
  Minä istutin toissa syksynä Georgeja. Pitääkin mennä kaivelemaan, näkyykö mitään. Sen voin jo tehdä, koska yksi mönkijän takakärry on jo haketettu. Sitten taas haketusrumba jatkuu. Mahtava keli ulkohommille tänään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin voi vielä nousta, tuossa taloni edessä ne ovat aikaisessa, kun talon eteläseinä lämmittää ja on vähän tuulensuojaakin. Koko ajan niitä tuntuu nousevan lisää!
   George on mieletön hurmuri. On hieno keli!

   Delete
 2. Teoriasi lienee paikkansapitävä.
  'Kathrine Hodgin" on jäätävän upea. Vaikkei ole jääkurjenmiekka.
  Mun jkmiekat ei kyllä ...Jaa...ehkä on aikaista sanoa..saattavat tulla esiin vielä. Kasvavat kuivassa paikassa. Kauniita kukkia, verkotuspäivä siis siellä.

  Ransuuuuu 😘😘, puspus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, Katharinen nimen pitäisi olla jääkurjenmiekka. Tai "Koiranpissaa lumisohjossa". Hyvin niitä vielä varmasti nousee!
   Ransu kiittää :-)

   Delete
 3. Ihanaa kukkaloistoa, Ransun loistosta puhumattakaan! Täytyy sinun varmaan ryhty verkkoja virittelemään...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, heti kun olen syönyt! Täytyy odottaa leipää uunista, niin nälkä että pökerryn. Mutta sitten...!

   Delete
 4. Kauniita. Minulta on hävinnyt noi ekassa kivassa olevat. Oiskohan vesirotta asialla?

  ReplyDelete
  Replies
  1. No tiedätkö, ties vaikka olisikin. Laitoin äsken verkkoa muotopuutarhan ympärille, jotta kukanmussuttajat pysyvät ulkona, ja löysin vierestä ojan penkalta kaksi Katharinea! Miten ne ovat sinne joutuneet, monen metrin päähän emokasveista - myyrät kaiketi kuljettaneet? Tai rastaatkin nokkivat ja viskovat paakkuja hyvin tarmokkaasti. Itse en myönnä istuttaneeni sipuleita ojaan :-D

   Delete
 5. Miten hurmaavia ovatkaan nämä pienet kurjenmiekat ja erityisesti tässä pidän tuosta valkoisesta<3

  Sinililjat eli scillat, ei kai niitä kukaan syö! Iiiiik! Eihän? Minulla menevät joka kevät kaikki muscarit, joten nyt osa on niistäkin verkotettu.

  Ransu on niin persoonallinen ja Mustissa on taas oma charminsa:)

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaalea Katharine on kaunotar.
   Ei minulla aiemmin ole Scilloja juurikaan syöty, mutta persiansinililja kukkii nyt ensimmäistä kevättä ja sekä ystävien että minun pihalla niitä on popsittu.

   Delete
  2. Ai ne hienoudet, niissä on sitten jotain erikoista. Scilloja ei jaksa/ ei pysty suojelemaan.

   <3

   Delete
  3. Niin, yleensä koko kasvisukua joko syödään tai ei syödä, tähän en osannut ollenkaan varautua. Nämäkin kun ovat Scilloja. Onneksi idänsinililjoja ei juurikaan syödä!

   Delete
 6. Teoriasi on varmasti oikea, meillä on satanut kaksi kesää peräkkäin ja iiruskat on ihan deekiksellä. Ihana kun saan täällä luonasi nautiskella ja katsoa niitä kuitenkin :) Oma lempparini on se tavallinen sininen harmony jostain oudosta syystä, vaikka kaikki ovat tasapuolisesti kauniita. Ihania keväthetkiä sinulle ja pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vo iiiruskat ♥
   Harmony on ihanan harmoninen, perinteinen, niin kaunis syvä sininen. Kaikkihan nuo ovat ihania. Kiitos, samaa sinne teille kaikille!
   Yritin muuten tänään korkata kevään syömällä eväsleivän ulkona - siellä tuulessa istuessa jäätyi luita ja ytimiä myöten :-D On se silti kevät! Keväällä on sellaista...

   Delete
 7. Keväisten kaunottarien esiinmarssi. Melkeinpä riittäisi kun istuttaisi pihan täyteen kevätkurjemiekkaa eikä muuta kun kuvia katselee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano! Etenkin, kun ne tänä vuonna ovat lähes ensimmäisten kukkien joukossa, kaikki puskee jotenkin niin samanaikaisesti. Noista tulee ihanaa väriä, kun kukat ovat kookkaat!

   Delete
 8. Mahtavaia näkyjä. Pyörtyisin tullaisen kauneuden edessä, mutta Ransu osaa ottaa rennosti. Kuivasta kesästä oli jotain hyötyäkin. Suuri vääryys, että kevään airueet joutuvat vääriin suihin, luulisi tähän aikaan löytyvän ravintoa muualtakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, ei kannata pyörtyillä :-D Ransu koki äsken kauhean hetken, kun laitoin suojaverkkoa muotopuutarhan ympärille - joku oli syönyt virvaliljat viime yönä - ja Ransu ressukka jäi eri puolelle kuin mamma! Se piti nostaa verkon yli ja sitten oli taas asiat hyvin.
   Toivoisin tosiaan, että kaikki jättäisivät nämä kevään tärkeät ensi kukkaset rauhaan.

   Delete
 9. Voi että, miten ihanan ryppään nuo Katharine Hodginit levitessään tekevät! Yksittäisetkin toki ihania, mutta onhan tuo kasa ihan huippu. Hyvä, että Ransu vahtii tuoliltaan myös kurjenmiekkoja, vai ihaileekohan se niitä vaan?

  Bloggaan muuten nykyään puutarhajutut uudessa blogissa, Inkan pihalla (inkanpiha.blogspot.com) : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katharinet ovat kasvaneet täällä muutaman vuoden ja tuossa on tulos. Ne ovat ihan parhaita kurjenmiekkoja lisääntymään!
   Kiitos osoitteesta, tulen heti käymään!

   Delete
 10. Mulla nämä ihanuudet ovat aina jääneet yhden kesän ihmeeksi. Täytynee etsiä niille paremmin sopivia kasvupaikkoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi! Auttaisikohan kohopenkki? Voi myös olla, että talvi on liian pitkä joillekin lajeille. Tammikuun Oma PIHA -lehdessä oli tosi hyvä Pirkko Kahilan artikkeli näistä. Katharine Hodgkin on hänen mukaansa (ja myös minun havaintojeni mukaan) parhaita kestämään kesäistä kosteutta, tai ainakin sitä, että ei ole rutikuivaa ;-) Kohopenkki auttaisi tuohon kesän märkyysongelmaan.

   Delete
  2. Kiitos vinkistä, ensi kerralla siis näitä, ja kohopenkkiin!

   Delete
 11. Hurjaa kukka- ja Ransuloistoa. Meidän tilanne ei ole edennyt yhtään sitten kevään avajaisten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi. Onneksi kevät on sentään avattu!

   Delete
 12. Jotain hyötyä on ollut siis kuivasta kesästä. Ehdin olla jo suuresti kateellinen sinun kasveistasi. Mutta minullakin ensimmäinen kevätkurjenmiekka melkein kukkii. Oi, ihmettä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta. Ehkä kaikesta on jotain hyötyä (heh, peuroistakin - ne voi syödä ;-)). Kurjenmiekkaihmeesi on ihana, ja onneksi olit pihalla todistamassa sen! Tuntuu että nuo avautuvat sellaista vauhtia, että siitä pitäisi kuulua joku ääni.

   Delete
 13. Voi mitä ihanuuksia sinulla jo kukassa, minä vasta kuvasin ensimäiset sinivuokot ja krookuksen.
  Ihanaa viikonloppua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin kuvasin ensimmäisen sinivuokon kukan eilen. Kiitos samoin!

   Delete
 14. Onpa komean näköisiä nuo kurjenmiekat! Ja ihan uutta tietoa minulle, että tuollaisia keväällä kukkiviakin on. Kiitos vinkistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, on! Näiden sipuleita myydään syksyisin siinä missä muitakin kukkasipuleita. Kannattaa hankkia ja istuttaa!

   Delete
 15. Sinulla vaikuttaa olevan Rohanin lisäksi myös Kurjenmiekkakenttä :-)

  Ransu ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. On täällä vaikka mitä! Nuo kasvavat oikeastaan muotopuutarhassa. Yksiä kurjenmiekkoja on metsäpuutarhassa. Sitten on villi punainen penkki, vuokko-esikkopuutarha, paahdepenkki, oranssi penkki, Hobittipenkki ja tietysti Mustin kukkapenkki. Se on vain Mustin kopin edusta, mutta ei se kokoa katso...

   Delete
  2. Niimmutta Kurjenmiekkakentät on kanssa Tolkienin paikkoja. Sulla on puutarhassasi kohta Keski-Maan kaikki läntiset alueet.

   Delete
  3. Ai hitsit joo, nyt huomaan, että olen lukenut englanniksi kaikki Tolkienit... Se on varmaan Gladden Fields, mutta ne on kosteikkoja, eikö? Keltakurjenmiekkaa varmaan. Mulla kasvaakin sitä kosteikkopuutarhassa, mutta siellä on sellainenkin lajike kuin 'Berlin Tiger'. Miten se sitten sopii Keski-Maahan :-D
   Rivendell on suunnitteilla, ollut jo monta vuotta, mutta siellä ei vielä ole melkein mitään... Se on tietysti vähän pohjoisempana. Vaikka en sitä silleen yhtään suunnitellut!

   Delete
  4. Juu, Gladden fields se on. Sijaitsevat Synkmetsän (Mirkwood) ja Anduin-joen välillä. Olettaisin melkein, että se on aromaista tai niittymäisempää maastoa, koska siellä käytiin Kurjenmiekkakenttien taistelu, jossa Isildur joutui väijytykseen ja sormus katosi jokeen. Kosteikolla lienee hankala taistella, varsinkaan hevosella?

   Rivendell ❤ Mielenkiintoista nähdä mitä sinne lopulta keksit!

   Delete
  5. Rivendelliä saat odottaa :-D Kasvilistaa on sinne jo, tietysti!
   Tjaa, ei kai taistelutanner oikein voi kosteikko olla. Omalla kurjenmiekkakentälläni olisin viime yönä taistellutkin, jos olisin tiennyt, että sinne pomppasi verkon yli peura yön hiljaisina tunteina ja söi kaikki Katharine Hogdkinin kukat. Perhana. Olisin ollut väijymässä seipään kanssa, jos olisin tiennyt! Just illalla sinne verkkoja viritin, mutta liian matalia.

   Delete
  6. Tajusin juuri, että tuossa kasvaa myös aika paljon SORMUStinkukkia ;-)

   Delete
  7. No niin! Taistelutanner ja sormus(timet) :-D

   Lisäksi Konnussa on itseasiassa raja-aitoja, ja mm. samoojat estävät kaikessa hiljaisuudessa epämääräisiä kulkijoita, tuhotyöntekijöitä ja petoja pääsemästä Kontuun.

   Niin että sulla on kyllä ihan oikea Keski-Maa siellä ;-)

   Delete
  8. Oi oi... tarvitsisin tänne kyllä sellaisen samoojan, juurikin sellaisen kuin Viggo Mortensen ;-)

   Delete
  9. Onpas yllättävää :-D

   Delete
  10. *vääntää työpaikkailmoitusta työkkäriin*

   Delete
 16. Voi, siellä jo kukkii! Meillä pikkuiset alut kevät kukissa, ilo sekin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekin on ilo, toivottavasti ne pian venyvät ja kukkivat!

   Delete
 17. Ihana ikihurmuri Ransu!

  Tuo Halkis on tosiaan ihan syötävän ihana! Täytynee laittaa sekin tilauslistalle! Meillä ei vielä iirikset kuki!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai kaamee, älä sano "syötävä", viime yönä kävi peura syömässä joka ikisen Katharinen kukan. Sorkanjäljet jäi todistusaineistoksi. Prkl.
   En muuten tiedä, mistä Halkisia nykyään löytyy, ostin sitä aikoinaan Villi Niitystä. Kaipa sitä jollain ulkomaisilla taimistoilla on!

   Delete
 18. Ai kuinka ihania kuvia, niin keväisiä ja aurinkoisia ja mieltä lämmittäviä (etenkin viimeinen kuva). Tuo Halkis on hieno! Meillä on vasta ensimmäiset krookukset kukassa ja siellä on jo hieno kevät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kevät, ja tuhot sen mukaisia. Peura söi toissa yönä joka ikisen Katharine Hodgkinin kukan, ja virvaliljat on syöty, ja osa krookuksista. Onneksi kasveja on siellä täällä, niin kaikki ei mene yhdellä haukkauksella, mutta kyllä tämä potuttaa. Tällä kertaa tiedän syyllisen sorkanjäljistä, kun oli hypännut suojaverkkoaitani yli.
   Halkis vielä sinnittelee, mutta tässä tuulessa alkaa kukka olla aika ränsistynyt.
   Ihanaa, että on krookuksia, kyllä se siitä etenee, toivottavasti pian!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!