Thursday, 30 March 2017

Pihan kukkijat osa 2


Eiliseen juttuun eivät edes mahtuneet kaikki nyt kukkivat! Muutama huippulämmin päivä maaliskuussa on aiheuttanut huippuaikaisen kevätkurjenmiekan kukinnan! Nyt olisi kiinnostavaa tutkia kuvatiedostoja edellisvuosilta ja vertailla, onko tämä ikinä kukkinut maaliskuun puolella.

It's Definitely Spring
Have small Irises ever flowered this early – a few super warm March days have made miracles happen.

Vielä suurempi ihmetyksen aihe on se, että 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekkoja ei ole kukaan syönyt! Tämä on ensimmäinen kerta ikinä. Nyt olen sumuttanut näitä ahkerasti öljy-suopa-maitoseoksella, jonka pitäisi karkottaa peuroja. Näitä kasvaa muutamana ryppäänä laventelin ympärillä puutarhani kuivimmassa paikassa, muotopuutarhassa ison ojan vieressä. Laventelin kuivuneet kukinnot voisi leikata, mutta en uskalla, jos ne vaikka suojaavat kurjenmiekkoja tulemasta syödyksi...
Muotopuutarhani on jo sulanut roudasta, sillä se on hyvin paahteisella paikalla ja saa vielä lämpösäteilyä talon eteläseinästä. Pääsin tänään kitkemään ja istuttamaan, vaikka toisaalla 10 metrin päässä on maa aivan jäässä. Ihanaa!

Atsurihelmililjat alkavat kohta kukkia. Tästä päästään lempiaiheeseeni, jota uusimmassa kirjassanikin (Kukkaloistoa keväästä syksyyn) käsittelen: istuta lajeja, monia lajeja! Jotkut ovat aikaisempia kuin toiset. Tavallisista tummahelmililjoista ei ole esimerkiksi vielä nupun kärkeäkään mullan pinnalla, kun nämä jo kukkivat.

Samoin on pikkusinililjan kanssa, tässä vaaleanpunainen 'Rosea', jonka ensimmäiset kukat avautuvat varmaan sunnuntaina, silloin on luvassa lämmintä. Idänsinililjat tulevat kukkaan vasta kuukauden päästä, pikkusinililja on kevään ensimmäisten kukkijoiden joukossa. Mitä mainoin (teko)syy alkaa keräillä lajeja.


Virvalilja on aina varhainen, mutta jostain syystä näitä kukkii nyt vain yksi. Lähellä on joku poikki purtu verson tynkä, kenties joku on käynyt syömässä tämän kaverit. Toivottavasti jokunen virvalilja vielä ponnistaa kukkaan!
Nyt on erikoinen kevät, kun yleensä eri vaiheiden kukkijat ovat kukassa samaan aikaan. On kaikkein varhaisimpia, mutta seuraavankin satsin kukat ovat jo auenneet. Erityisen lämpimät päivät ovat varmaan aiheuttaneet tämän. On mukavaa, kun on useita kukkivia kohtia seurattavana pihalla!


Tänään tuntui jo ihan keväältä. Reilun tusinan kottaraisen parvi sirkutteli iloisesti sähkölangalla.


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Idänsinililja – Scilla siberica
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Virvalilja – Bulbocodium vernum

38 comments :

 1. Oi, oi! Niin ihania! Onneksi sun Katakki on säästyny. Mä oon vasta saanu ihaalla näitä ostopurkiis. Onneksi eres nii, meillon taas talavi....lumi maas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi möhnä. Täälläkin oli aamulla maa valkoisena, toivottavasti teiltäkin lumi jo hävisi.

   Delete
 2. Kitkemään ja istuttamaan, maaliskuussa! Huikeaa! Kuinka ilahduttava postaus.

  Toivotaan, että pienet ihanuudet saavat jatkossakin kukkia ihan rauhassa.

  ReplyDelete
 3. Useita kukkivia kohteita seurattavana .... Antakaa minulle edes yksi kohde, vaikka sinivuokko. Taas tuntuu, että asumme eri maassa. Tänä aamuna pelästyin, että Nero on sairastunut kun se nukkui sikeästi sängyssäni, eikä ollut lähtenyt töihin. Karu totuus paljastui kun vilkaisin ikkunasta ulos; sakea lumipyry ja maa valkoisena. Ei voi masentavampaa näkyä olla näin keväällä. Toivottavasti peurat pysyvät pois kukkaparatiisistasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, pikaista sinivuokon kukintaa sinne! Täällä ne eivät tosin kuki vielä moneen viikkoon, se on aina mantereella aikaisempi kuin täällä.
   Aamu oli tosiaan kamala, Ransukaan ei suostunut ulos. Onneksi Nero oli aivan terve ja sääanturit kunnossa :-)

   Delete
 4. Hui miten ihanasti sulla jo kukkii yhtä ja toista. Ollaan nyt Husbendin kanssa merellä ja ihmetellään, ei jäätä eikä lunta missään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No eihän täällä merellä ny lunta eikä jäätä!

   Delete
 5. Ihania! Harmittaa vähän, mitä kaikkia ihanuuksia minulta jää tänäkin vuonna näkemättä, kun menemme maalle vasta pääsiäisen jälkeen. Oikeastaan kevään parhaat palat jäävät havainnoimatta. Kuten nuo 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekat. Onneksi niitä näkyy täällä blogeissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kukat kukkivat pitkään, ainakin nyt on ollut pari päivää niin viileää, ettei takuulla mikään vielä lakastu. Toivottavasti ennätät vielä nähdä kauniit Katharinetkin.

   Delete
 6. Jestas sentään mitä kukkaloistoa! Saaripalstalla kukkii jo, ihan uskomatonta. Kaikkea syötyä ei voi laittaa peurojen tai pupujen piikkiin, minä luulen että myyrätkin voivat olla syyllisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takuulla myyrätkin tekevät osansa. Täällä vilisee villielämää :-D Pantteri onneksi partioi tälläkin hetkellä ja myyrät vapisevat.

   Delete
 7. Uskomattoman ihanan keväältä näyttää siellä. Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
 8. Oi ja voi vielä uudemman kerran :) Sulla kukkii jo vaikka mitä. Omassa pihassa katselin että eka krookus on kukassa ehkä jo ensi viikolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti onkin! Ja muita seuraa pian perässä. Häkellyttävän moni laji puhkesi kukkaan jo maaliskuun puolella.

   Delete
 9. Nyt olen kyllä jo vähän enemmänkuin kuin kateellinen! Aamulla herättiin kunnon lumimaisemaan ja lisää vain tuli taivaalta. Valtaosa uudesta lumesta on edelleen maassa, vaikka iltapäivän mittaan aurinko ilmestyi näkyviin.

  No, en minä niin kateellinen ole, ettenkö noita kaikkia kukkia sinulle soisi. Toivon myös, että joka ainut saaren peura pysyy poissa tontiltasi nyt ja ainiaan.

  Oikein mukavaa viikonloppua ja alkavaa huhtikuuta koko Saaripalstan väelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei! Täälläkin heräsin lumimaisemaan perjantaina, mutta iltapäivään mennessä se oli jo sulanut. Tänään tuli vettä, mikä tekee hyvää - huomasin paikoitellen jo aika kuivia paikkoja.
   Kiitos, samaa teille!

   Delete
 10. Ihanan keväistä kukintaa tässä ja edellisessä postauksessa! Täytyy lähteä katsomaan, joko omat krookukseni ovat kukassa mökillä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa! Varmaan jotain sieltä jo löytyy. Vaikka nyt onkin kovin viileää taas.

   Delete
 11. Atsurihelmililja pääsikin ostoslistalleni tuon aikaisuuden vuoksi!
  Ja siis, teillä on ihan oikeasti kevät! Meillä ensimmäiset piipot ovat näkyvissä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Atsuri on paras helmililja, tosi kaunis, ja juuri tämä aikaisuus on niin hyvä puoli, paljon ei vielä ole muuta kukassa.
   Toivottavasti siellä pian kukkii!

   Delete
 12. Kevätkurjenmiekat ovat ihania aikaisia kukkijoita. :)

  ReplyDelete
 13. Aina yhtä suuri ihme ja ihastus nähdä talven jälkeen nousevat kukkaset. Kauniita ovat : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, kevään herääminen on ihmetyksen aihe.

   Delete
 14. Uuuh, miten siellä ollaan jo noin vauhdissa, mahtavaa! Täällä edelleen seurataan ainoastaan lumikellomättään hidasta edistymistä, mutta perässä tullaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti tänään kumminkin tapahtuu edistystä, ainakin sää on lopulta ihan hyvä, vaikka jossain vaiheessa eilistä vielä huonolta näytti. Lumikellomätästäkin on ihan kiva seurata, verrattuna siihen, että seuraisi lumen sulamista :-D

   Delete
 15. Ihanat nuo sinun kevät kurjenmiekat.
  Täytyypä käydä kurkkaamassa joko meidän kurjenmiekat kukkii vai mihin ovat joutuneet.
  Kottaraisia ei vielä täällä ole nähty.
  Ihanaa kevättä teille sinne saaripalstalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ne löytyvät! Verso ja lehti ovat niin kapoisia, ettei niitä aina kunnolla huomaa ennen kuin kukka avautuu.
   Kiitos, samaa sinne teille, iloista kevättä!

   Delete
 16. Voiko jossainpäin olla jo noin keväistä! Olet onnekas, kun pääset jo puutarhahommiin ja saat ihailla maasta nousevia kevätkukkijoita! Tuo oli minulle tarpeellinen vinkki "istuta monia lajeja"!
  Tulinpa saman tien lukijaksesi.
  Sirkku Kukkia ja haaveita -blogista

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen onnekas, kyllä. Vaikka mieluusti ottaisin kevään jo tammikuussa vastaan ;-) Nyt talven kauheutta ei onneksi enää tule edes muistettua, se on pois pyyhitty ja on kevät!
   Todellakin, useiden lajien istuttaminen kannattaa, sillä kaikki helmililjat, narsissit, tulppaanit sun muut eivät kuki ollenkaan samaan aikaan. Tervetuloa lukijaksi!

   Delete
 17. Voi ihanuutta kuinka paljon pihallasi jo kukkii! Onneksi Katharinet ovat säästyneet peuroilta, toivottavasti he saavat kukkia ihan rauhassa tänä keväänä!

  Nuo vaaleanpunaiset sinililjat olivat syksyllä niin kalliita, en raskinut niitä ostaa, ensi syksynä niitä tarvitaan ilman muuta. Nousevat piipot ovat niin ihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ihanuutta tosiaan!
   Voi että, ensi syksynä kyllä satsaat pikkusinililjoihin. Ne maksavat, mutta ne myös alkavat lisääntyä todella nopsaan.

   Delete
 18. Oikeasti, siellä on kevät!!! En taida tänä vuonna ehtiä mukaan ollenkaan. On tapahtunut niin paljon. Täällä on satanut vettä, lumi katoaa... Olen seurannut sitä pari päivää ikkunan takaa toipuen ihan karseasta vatsataudista :( Sitä en ollutkaan tavannut kymmeneen vuoteen ;) Ihania kukkakuvia ja toivoa vihreydestä! Onnea kirjallesi <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi sinua! Aargh, vatsataudit on kamalia. Onneksi olet jo toipumassa.
   Kiitos ja pikaista kevään nautiskelua sinnekin!

   Delete
 19. Oi miten keväistä! Siellä on jo valtavan paljon ihania kukkia. Täällä kaikki on vielä lumen peitossa. Hauskaa alkavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samoin, toivottavasti lumi pian sulaa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!