Wednesday, 29 March 2017

Kevät saapui


Tähtilumikellot nähtiin jo pari viikkoa sitten nupulla, nyt ne ovat kukassa!

Spring – It's finally Spring!

Viereisistä turkinlumikelloistakin jokunen kukkii.

Luulin, että tavallinen puistolumikello olisi vasta tulossa kukkaan, kun huomasin, että joku onkin purrut kaikki kukkavarret poikki. Osa näistä kerrotuista 'Flore Plenoista' on myös syöty, mutta onneksi ei kaikkia. Kävinkin sumuttamassa peurakarkotetta sinne sun tänne, toivottavasti se tepsii. Jäniksetkin saattavat näitä syödä; luulenkin, että asialla on joku peuraa pienempi.


Osa talventähdistä on myös syöty: korkeat ja komeat italiantalventähdet, valitettavasti. Matalat turkintalventähdet ovat onneksi tallella ja kukkivat komeasti 'Cream Beauty' -tarhasahramien kanssa Mustin kopin edessä.

MUR kaikille, jotka yrittävät lähestyä koppiani!


Sahrameita kukkii enemmänkin. Tämä yksilö kukkii paikassa, jossa pitäisi olla vain syyssahrameita! Onkohan pussissa ollut väärä sipuli, tai olenko istuttanut (vain yhden?) ja unohtanut, tai onko tämä itse kylväytynyt jostakin. Värityksen puolesta – violettia terälehdissä ja tummankeltaista nielussa – tämä näyttäisi olevan sieberinsahrami. Aikaisuuskin viittaa siihen.


Toinen erittäin aikainen on tähtisahrami, tässä 'Roseus' -lajikkeet kukassa. Niin kaunis tuo syksyn kuivien lehtien ja kevään tuoreiden kukkien kontrasti!


Vähissä on vielä kukkapenkkien runsaus... puksipuu on onneksi vihreää, ja kuvan vasemmassa alakulmassa voi ehkä juuri ja juuri erottaa viisi kukkivaa tähtisahramia.
Siinä se tällä kertaa. Lisää kukkia odotettavissa huomenna!


Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Sieberinsahrami – Crocus sieberi
Syyssahrami – C. speciosus
Tarhasahrami – C. hybridus
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Tähtilumikello – Galanthus elwesii
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

44 comments :

 1. Oi, ihanuuksia! Myös Musti kuuluu ehdottomasti ihanuuksien joukkoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin kuuluu! Nytkin se partioi tuolla palstallaan, on täällä turvallinen olo ;-)

   Delete
 2. Aah! Siellä on jo kukat hurjassa nousussa! Tänään huomasin pienen lumettoman aukon kukkapenkissäni: jee!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee! Mahtava juttu, se laajenee äkkiä, vaikka öisin onkin kylmää. Akileijojen pienen pienet lehtiruusukkeet alkavat jo ilmestyä maan pinnalle, toivottavasti sielläkin ;-)

   Delete
 3. Härligt att det börjar finnas blommor! Det blir vår till sist ändå!

  ReplyDelete
 4. Pikkuset söpöliinit kukassa.
  Ja Musti,MUR,ilme kertoo todellakin että on hänen valtakuntaansa 😊

  ReplyDelete
 5. Ihana kevät! Ja heti nuan monen kukan voimalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu! Ja lisääkin, huomenna seuraa lisää kuvia, jos vain ehdin!

   Delete
 6. Oi kuinka hurmaavia, myös kukat Mustin lisäksi💕.
  Meillä ei kuki vielä mikään😟. Paitsi kasvihuoneessa, kun sain sinne luotua illuusion keväästä ja nyt täytyy joka yö laittaa lämpöpuhallin siellä päälle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hiisi! Ja nyt tuli nää kylmät yötkin. Ehkä ensi yön jälkeen ei enää ole niin kylmää. Kasvihuone on kyllä hyvä paikka kevätvaraslähtöön. Siellä onkin varmaan paljon kukkaisampaa kuin mun pihalla, joka on aika kalju.

   Delete
 7. Aivan superihania pikkukukkia!! Vihdoin kevät. Varmaan ihana fiilis kun pääsit tutkimaan tilukset. Ja näitä ei ole edes syöty :) Tiedätkö mullakin on kukassa yksi syyskrookus/sahrami. Jäi vissiin kukinta kesken syksyllä. Eli niiden kevätkukinta on näemmä mahdollista tässä jääkylmässä maassa (ulkona -5 nyt, murrrrrrr). Mukavia kevätkukkapäiviä sinne teille (including kissut)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jännää, syyssahrami! Olin katsovinani, että tuossa olisi enemmän keltaista terälehtien tyvellä, ja kukan muoto olisi erilainen, mutta eihän se ollut kunnolla aukikaan (ja viime yönä joku kävi syömässä sen). Kyllähän syyssahrameissakin on tuota keltaista tosiaan hieman! Sillä raukalla oli varmaan yksinäistä, kun kaikki kamut olikin mullassa.
   Kiitos, samaa sinne teille!

   Delete
 8. Mahtavia nuo kevään ssikukat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ovat, niin pieniä ja ihmeellisiä!

   Delete
 9. Näiden kevään ensimmäisten kukkijoiden kuvia katselisi vaikka kuinka. Onneksi on lisää tulossa. Minua harmittaa, etten ole koskaan lumikellojen ja krookusten lajeja ja istutuspaikkoja kirjannut. Olen vain ostellut ja istutellut niitä kaikkialle. Nyt jälkeenpäin on varsinkin lumikelloista vaikea tunnistaa, mitä ne mahtoivatkaan olla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän niistä kukista nauttii joka tapauksessa! Kun kirjoitan niistä työkseni, on tärkeää tietää lajit ja lajikkeet. Mutta lumikellojen sipulipusseista saattaa tulla lähes mitä vain, niiden kohdalla ei ole kirjaamisesta oikeastaan mitään hyötyä. Ainoastaan tuo 'Flore Pleno' on ollut juuri sitä mitä pussissa luki :-D

   Delete
 10. Suloisia kukka-aarteita paljastunut talven jäljiltä :) Suloinen on tietysti myös Musti!

  ReplyDelete
 11. Huokailen täällä kaihoisasti kuviasi katsellessa. Meillä on vielä 2000 neliötä jäätä takapihalla ja puolet siitä etupihalla... Eikä tietoakaan mistään kasvavasta. Ihanaa että on jo jotain missä silmä lepää eli blogisi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi apua. Toivottavasti jääkausi päättyy pian.

   Delete
 12. Oikeestaan näistä vähistä nauttii enemmän...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on niin totta! Kaikki pikkuruisetkin tulee noteerattua ja ihailtua erikseen.

   Delete
 13. Ihana, ihana kevät! Kissapojat nauttivat varmasti yhtä paljon kuin me ihmiset (ja pari mäyräkoiraa).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä! Kissat, mäykyt ja ihmiset kaikki hypähtelevät riemusta :-)

   Delete
 14. Kyllä tuo tähtilumikello vie yli rajan<3 Sulla ei ole myyriä kun on kissat. Minulla myyrät syövät kaikki lumikellot. Arvaappa mitä noudan Porin torilta pääsiäislauantaina? Äiti ja sisko nauravat, kun vaadin löhtöä klo 8, vaikka yleensä siihen aikaan vasta käännän kylkeä. Olen yökukkuja, aamun nukkuja, paitsi reissuissa nukun tosi lyhyet yöt, en halua hukata hetkeäkään, nyt se on helpompaa, kun Suomen kevät on niin kiduttavan hidas!

  Yhden pisteen vinkki: Se kasvi muistuttaa paljon tähtilumikelloa:)

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myyriä on, mutta onneksi on nuo kissat. Joku kaivaa sipuleita maasta ja puoliksi rouskuteltuja löytyy mullan pinnalta, mutta se joku on huomattavasti myyrää suurempi :-D
   Kesälumipisaraa on nykyään tosi hyvin myynnissä, tuntuu olevan ihan joka kukkakaupassa! Osa jo ohikukkinut tietysti, kun ne tulevat Hollannista, mutta ensi vuonna tulevat taas kukkaan.

   Delete
 15. Lucky you! siellä sinulla jo pilkistää kaikkea ihanaa maasta, mun penkit, mistä toivon jotain sipulikukkia nousevaksi ovat vielä lumen peitossa. No on mitä odottaa:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, no ainakaan sulla ei ole vielä mennyt mitään ohi. Nää kevään ensimmäiset kestävätkin ihanan pitkään, jos niitä vain ei syödä. Kyllä, tunnen olevani onnekas, aurinkoisin osa pihasta on jo niin sula, että pystyin tänään kitkemään ja istuttamaan!

   Delete
 16. No, huomenna tulossa taas lunta. Ainakin täällä meillä.
  :-(

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä luvataankin. Plääh. Mutta ainakin täällä pitäisi olla +1, ei se lumi kauaa kestä...

   Delete
 17. Oi joi, kevään ekoja kukkijoita. Tuo on muuten hauska miten keväällä saatta putkahtaa lehtien alta yllätyksiä. ja niistä ei tiedä onko istuttanut itse, ollut väärä sipuli pussissa vai mikä.
  Onnittelut ehdokkuudesta, toivottavasti pääset läpi. Itse äänestäisin sinua jos samassa kunnassa asuisin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, viime syksyn istuttamisista ei ainakaan muista enää mitään, siitä tuntuu olevan puoli vuosisataa.
   Voi kiitos sinulle!

   Delete
 18. Kyllä tuo minusta näyttää jo ihan runsaudelta. Ihania pieniä kasveja. Mustikin toki on ihana ja hienoa, että suojelee siellä omaa reviiriään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kun sormet ja varpaat ei enää riitä yksittäisten kukkien laskemiseen (vaikka lajien laskemiseen vielä riittää hyvinkin), voi kai puhua yltäkylläisyydestä. Ihanaa, kyllä tätä on odotettu!
   Mustilla on tassut täynnä hommia, tunkeilijoita riittää.

   Delete
 19. Oi, mitä kaikkia ihanuuksia sieltä jo löytyy!
  Kotipihalla en ole koskaan huomannut pupujen syöneen lumikelloja, mutta siellä onkin tarjolla krookuksia. Täällä pikkupihalla on joku napsinut muutaman lumikellon, ilmeisesti paremman puutteessa :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosi harmi, että näitä aikaisimpia aarteita syödään. Voihan se olla joku hiiri tai myyräkin, tai lintu. Onneksi ihan kaikkia ei ole syöty kumminkaan, se harmittaa vietävästi.

   Delete
 20. Oi hyvänen aika!!! Noin paljon kukkivia! ❤ Täällä vasta eteläseinustalla pieniä piippoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että! Huomiselle on luvassa lämmintä, ei kun ei enää olekaan - hö, pilviseksi ja koleaksi on sekin muuttunut. No, ensi viikolla sitten avautuu toivottavasti jo nuppuja teidän piipoista.

   Delete
 21. Kuinka ihmeen paljon pitäisi syksyllä kaikkea istutella, tuo kevään ensimmäinen kukinta on niin ihanaa! Upeat kukkijat pihassasi! Upea Musti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä täytyy istuttaa ihan homona, anteeksi vain sanonta, sillä nämä ekat kukkijat ovat mielettömän tärkeitä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!