Wednesday, 1 February 2017

Pahoin pelkään

Niin rakastan sumua ja lauhaa talvea. Tämä on tunnelmallista eikä inha pakkanen nipistele poskia eikä lunta tarvitse kauhoa pois oven edestä, auton ympäriltä, pihateiltä, kaikkialta. Talvi mieleeni!

Mutta. Ensi viikolle on luvassa kireitä pakkasia. Seuraa kuvia tasan vuoden takaa, oli lähes tismalleen samanlaista kuin nyt:

Vaaleajouluruusut olivat nupulla (nyt ei ole nuppuja, on ollut viileämpää).


Lumikellot versoivat (nyt ei näy versonpäätäkään, mutta ei sen väliä, kun talvi kerta tulee, prkl).


Haisujouluruusu oli ihanan rehevä ja valmistautui kukintaan – sitten se kuoli, kun tuli hirmutalvi ja pakkanen. Hemmetti, tapahtuuko sama uudestaan taas! Lumitalvi tuli jo tasan kolme kuukautta sitten, alkaisi jo riittää, sitä on jo katseltu riittämiin, kuuluuko sinne ylös, huhuu?!

Koska talvi tuli tällä kertaa aikaisin, voi olla, että kasvit ovat vaipuneet aiemmin lepotilaan eikä niitä ehkä menehdy viimevuotiseen tapaan. Toivottavasti.
Silti.


Tämäkin kuva on tasan vuoden takaa. Lumitilanne on lähes sama kuin nyt, paitsi että nyt on ohut paikoittainen kerros ikävää valkoista maassa ja pihalla on jäisiä lämpäreitä, joissa olen lentänyt kumoon. Ikävää on sekin, että tässä joutuu toivomaan pyryä, jotta kasvit saisivat pakkassuojaa. Voi möhnä.


Ehkä ennuste on väärässä. Toivomme lauhaa säätä, minä ja Ransu.
(Myyrätkin maistuvat silloin paremmilta.)

Forever and Ever
This winter seems to never end. It started with a snowstorm three months (!) ago and still there is snow, albeit little. Next week there seems to be heavy frost. Oh hell. Just when it was getting lovely and mild.


Haisujouluruusu – Helleborus foetidus
Lumikello – Galanthus
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

68 comments :

 1. Oi, voi! Pakkaasta tännekki o luvattu, eikä lumisuajaa oikee oo. En olisi ikinä uskonu, että toivon lunta.... mutta ku on puutarha.
  Eikö pakkaane kangista myyriä ja pyyrystämine oo helapompaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano, on järkkyä huomata toivovansa hankea, vähän niin kuin toivoisi varpaankynnen sisäänkasvamista tai jotain muuta mukavaa.
   Jostain syystä myyrät tulevat esiin piiloistaan aina kun lauhtuu, silloin niitä aletaan kasata keoksi eteisen lattialle.

   Delete
 2. Det känns litet som vår med all dimma men jag är nog också rädd för att det ännu kan bli ordentligt kallt. Hoppas det inte varar så länge när det kommer. Minus två och rimfrost skulle vara lagom i tre veckor och sen skulle det få bli vår på riktigt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. TRE VECKOR!!! :-D Aaaaaaarggggghhhhhhhh...

   Delete
 3. Meillä on sitä lunta, voisin vähän antaa sun kasveille suojaksi ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Pirkko, ihanaa, puspus! Heti sieltä Tampereelta lumikuormarekka tänne!

   Delete
 4. Samat toivomukset ja samat pelot minulla! Ja samat kokemukset viime talvesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, viime talvi on niin tuoreena mielessä. Toivottavasti ei toistu.

   Delete
 5. Muakin ahdistaa jo tämä talvi, joka jatkuu vaan jo neljättä kk. Menin tyhmänä vielä katsomaan pitkän ajan ennusteen ja pakkaset jatkuu jonnekin huhtikuulle. Murr. Voi Ransua, jäisiä myyrät ei varmaankaan ole helppo syödä. Kuitenkin pikkuisen ilahduin tuosta lumikellokuvasta, vaikkei olekaan ajantaisainen. Mutta silti...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, ja jotkut vielä toivovat hiihtokelejä! Eiköhän niitä ole jo ollut, hemmetti...
   Ei voi olla totta, eiiiiii, huhtikuulle, eiiiiiiiiiii...
   iiiiiiiii...
   iiii..

   Delete
  2. Pitää kaivaa hiihtimet naftaliinista. Eiku kirpparilta kukkapenkkiin.

   Delete
 6. Liukasta on, että häntäluu alkaa olla jo murusina kaikista muksahduksista, jopa Tuiskulla. Voihan pakkanen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Auts, pikaisia häntäluiden toipumisia!

   Delete
 7. Meillä on sitä jäätä myös. On sahannut asteet nollan molemmin puolin siten, että luistinratoja on vähän väärissä paikoissa.
  Toivotaan kovasti kasvien selviämistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy toivoa ja pistää kaikki loitsut peliin.

   Delete
 8. Takatalvi on pahinta! Kun jo saa vähän tuntumaa keväästä ja sitten iskeekin taas pakkaset😞 Toistaiseksi ei näy talvituhoja. Jopa vuorikärhössäkin näyttisi olevan eloa. Nyt ei takatalvea tarvita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, vuorikärhö! Mutta eloa juuri nyt... tarttee varmaan suojata. Olisi paljon mukavampaa, jos mittari ei nyt enää menisi nollan alapuolelle.

   Delete
 9. Harmillista, ei ole kunnolla lunta täälläkään, vähän jäisiä kasoja joita olen penkkien päälle kasannut. Minullakin on nyt haisut olleet suojattuna hampailta ja ovat mahtavan kokoisia. Täytyykin viedä niille vaikka vanha villashaali peitoksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suojaa, varmuuden vuoksi, mua harmittaa vietävästi tuon kuolema. Se oli liian vihreänä ja kasvussa väärään aikaan, hö.

   Delete
 10. pataatti ja porkkanan kannat jököttävät ruukussa, herneet puskevat vartta ja pelargoniat typistetty - suksille en ole päässyt vielä kertaakaan, mutta potkukelkalla jäälle kylläkin - harmaat päivät syövät iloa - valonpilkahduksia odotellaan - kevättä kohti...

  hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät onneksi lähenee, mutta saisi se jo alkaakin, talvi on kestänyt tsiljoona vuotta. Mulle taas harmaat päivät tuovat iloa sikäli, että silloin on yleensä lauhaa... aurinko on toki ihan kiva nähdä myös.

   Delete
 11. Meillä on yläpihalla ohut lumikerros ja alapihalla tuulen sinne kasaamaa lunta ja sen alla sahaavien lämpötilojen tuottama tiukka jääkerros. Mieluummin ottaisin valkean lumitalven, joka ajallaan muuttuisi kevääksi, kuin tällaisen harmaan vetisen mössön, jollaisia nämä etelän talvet nykyisin on. Aurinkoa ja valoa kaipaan niin, että ihan kipeää tekee.
  Juuso inhoaa etenkin jäistä pihaa. Muutamana päivänä se on pitänyt kantaa metsään. Tosin metsähiiren yhtenä päivänä pihalla nähdessään ei jää haitannut yhtään. Hyviä metsästyshetkiä Ransulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Juusoa :-D Onneksi palvelu pelaa ja hiiretkin saapuvat kuonon alle ihan itse. Toivottavasti tapaat auringon kanssa pian!

   Delete
 12. Ei tässä tosiaan pakkasia kaipaisi :( Jäätä on muutenkin ihan riittävästi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, olisi mukavaa, jos pysyisi hitusen nollan yläpuolella, niin jää alkaisi sulaa. Kunnon sade sulattaisi ihanasti jäät pois. Sitten kevätaurinko ilman pakkasta, olisi aika täydellinen alku keväälle ;-)

   Delete
 13. Onpa jännä katsella noita lumettomia kuviasi, kun meillä on lähes puoli metriä lunta. Niin on suuri maa tämä Suomi, että kaikenlaista säätä mahtuu tänne. Mukavaa viikonloppua sinulle ja Ransulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pohjois-Karjalan ja lounaissaariston vuodenajat ovat todella erilaiset! Minulle siellä on ihan eksoottista käydä, ihmisetkin ovat aivan erilaisia - maamme parhaimmistoa, niin ihania ♥

   Delete
 14. Replies
  1. Täytyy pistää kaikki loitsut peliin, että toisin kävisi! Sadetanssi ja ugalabugala ynnä muut.

   Delete
 15. Helmikuusta ei kait harpata ilman pakkasia vieläkään vaikka ilmasto on jo lämmennyt. Viikonloppuna on viimeistään tehtävä vähän suojauksia ja hortensiaruukut kyllä nostan porstuaan. Jos olisivat ihmeellisesti selvinneet edellisestä pakkasjaksosta niin nyt eivät sitten varmasti kuole pystyyn. Puksiruukun peittelen lehtikompostoriin ja jotakin päälle - jos ei muuta niin tekstiiliä. Vitsit, kun se talvi kumminkin yllätti niin aikaisin. Mutta ei kait tämä jakso voi paria viikkoa kauempaa kestää. En usko enkä ala.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Et ala :-D
   En mäkään sit jos et säkään!
   Juu, tuntuu epäreilulta, että talvi saa kyllä alkaa kaksi kuukautta etuajassa, kuten tällä kertaa, mutta kevät ei silti tunnu alkavan kaksi kuukautta aiemmin, ei sitten millään.
   Toivottavasti kasvisi selviävät tästä! Mietin syksyisiä siemenkylvöjä, upotin ruukut kohopenkkiin kasvimaalle. Täytyy katsoa, ettei routa pääse niitä nostelemaan. Ehkä joku peite olisi tosiaan hyvä.

   Delete
 16. No teil ei tosiaan lunta, edes nimeksi. En tykkää talvesta, en!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä ole lunta ei, saisi pakkanenkin jättää tulematta.

   Delete
 17. Täälläkin toivotaan, ettei kasveille käy sama juttu kuin viime vuonna. Tosin meillä on himpun enemmän lunta, mutta ei kyllä kehuttavaksi asti. Minä en hiihtele, enkä ole muutenkaan lumen ystävä, mutta viime talvi sai minutkin toisiin aatoksiin lumen suhteen.
  Pidetään peukkuja ja toivotaan parasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi nyt on ainakin kuivaa. Maa on ilmavaa, istutin juuri eilen yhden valesypressin :-) Olisi kivaa, jos istutuskautta voisi samoin tein jatkaa... Toivottavasti tuhoja ei tule.

   Delete
 18. Espoon puolella on kaikki tiet jäässä, eikä tilanne oo paljon parempi Helsingissäkään. Piikit kengissä foorevö... :-((

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi. Tovottavasti piikit voi poistaa juhannukseksi!

   Delete
 19. Jäistä on, ihan pikkuisen saisi tulla lunta lisää kasvien suojaksi, pakkasta en kaipaa yhtään. Toivottavasti helmikuu menee nopeasti ja talvi olisi sitten paketissa :)
  Ransu on upean värinen (myös) talvivalossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu vain on upea, piste ;-)
   Toivottavasti talvi nyt menisi jotenkin pikana...

   Delete
 20. Onpas teillä lämpimät tunnelmat, meillä sentään maa valkoinen ja kukkapenkkien päälle kasatut lumet ovat säilyneet aika hyvin. Jää lumen alla on kampittanut minut nurin muutaman kerran, eikä kissantassukaan oikein meinaa pitää. Viime talvesta viisastuneena laitoin havukerroksen jouluruusuille ja vielä lunta päälle. Ransu taisi juuri nauttia noutoaterian :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kasvit säästyvät viime vuoden kohtalolta.
   Ransu käväisi nakkikiskalla ;-)

   Delete
 21. Eikä!!
  Ransu siellä ei myöskään tykkää valkoisesta vaikka vähän viileämpi sää onkin kiva Ransun mielestä.
  Nyt tulee mieleen Papu ja pojat bändin biisi;" Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää...". Hö.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransulle sopiva sää on 0-15 astetta, ei sen viileämpää, huom!
   Mikä ihmeen piisi tuo on, silkkaa huijausta. Ihmeen moni silti kaipaa jotain talvikelejä, kolme kuukautta ei vielä riitä.

   Delete
  2. No +15c on jo vähän viileämpää 😉
   Samainen biisi jatkuu; " Helle, siitä suomalaiset tykkää..."...Oisko ollut Marjo Leinonen Bolls ( pallit) - bändistä kun oli Papu ja Pojat bändin solisti Siis Suomen Janis Joplin tuo Marjo. Nyt mennään vähän yli aiheen. Mutta tärkeä tieto 😁

   Delete
  3. Juuri nyt olis +15 ihan poikaa, tai edes +5... Onneksi on hieman lauhtuneet ens viikon pakkasennusteet, ne näyttää sahaavan kireämmän ja lauhemman version väliä.
   Kiitos tärkeästä tiedosta :-D

   Delete
 22. Toivottavasti ne kevät kelit alkaa noitten ensiviikon pakkasten jälkeen, kun oli helmikuusta kuitenkin luvattu normaalia lämpimämpää, no viimeistään kuitenkin sitten maaliskuussa kun aurinkokin alkaa jo kunnolla lämmittää. Kevät ja lämpimät säät alkavat varmaan nopeasti kun ei ole juuri luntakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, tuo on todella huimasti parempi tulevaisuudennäkymä kuin ylempänä Sametti Hortensian mainitsema kauhutalvi! Jihuu. Uskon sinua.

   Delete
 23. Voi kökkö. Tsemppiä haisulille että selviää! Minä aina toivon runsaslumista talvea kun silloin edes tietää että kasvit on paremmin suojassa kun pakkasta kuitenkin on. Jos kerran pitää talvi olla, niin on sitten kunnolla eikä melkein. Täällä IV-vyöhykkeellä ei osaa edes ajatella että kevät voisi tulla aiemmin kuin huhtikuun puolessa välissä, tai toukokuun alussa... :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haisuli kuoli jo viime talveen, on vuosi sitten otettu kuva :-(
   Voi kamala, miten myöhään tulee kevät, sittenhän vuoden paras aika on hujauksessa ohi. Täällä etelässäkin se on aivan liian lyhyt, joskus talvi vain roikkuu itsepintaisesti kuin takiaisvieras, joka ei tajua lähteä juhlista.

   Delete
 24. Saila, minäkin pidän/pitäisin lauhasta talvesta, mutta minä pidän lumisesta talvesta: Siksi tänne jäimmekin. Nyt on ollut aivan erilaisia vuosia kuin ensimmäiset parikymmnentä vuotta. Minulta menehtyivät 2016 vuoden tammikuussa mm. jouluruusut yhtä lukuunottamatta ja monen monta muuta kasvia, koska ei ollut lunta, mutta pakkasta oli 3 vikkoa -30 astetta. Joskus niin kaipaan takaisin länsirannikolle...Saisi merikalaakin helpommin ja äidin puutarhassa kaikki on toisin. Meillä on nyt vähän lunta, mutta siitä suuri on jäistä kaljamoa, joten nyt pitäisi todellakin saada lunta ennen pakkasia.

  Mitä tuleen Lindan ja sun kommentteihin, niin minäkin asun nyt IV-vyöhykkeellä, vaikka saaremme on kiitos Päijänteen III:sta. Kevät voi tulla myöhään, se kiduttavan hidas kevät, siksi en ole niin kevään ystävä, mutta meidän saartamme arkitehti Alvar Aalto, joka täällä vietti kesiään kutsui Suomen Tahiktiksi. Näin kuumia kesiä kuin täällä ei ollut ikinä rannikolla, jossa aina auttoi merituuli. Mutta täällä on yksi asia parhautta eli pitkät, lämpimät syksyt. Olen taitanut tulla syysihmiseksi täällä asumisen seurauksena. Istumme täällä terassilla vielä syömässä lokakuulla, joskus marraskuullakin ja sipulikukat istutan täällä tosi myöhään. Eli jos keväästä on pois, ei niin väliä, kunhan saan pitkän ja upean syksyn!

  Pitäisiköhän mun nyt alkaa sitten jo etukäteen surra sitä I-vyöhykken magnoliaani, ikäänkuin valmistautua jäähyväisiin...Puutarhureiden pitäisi olla niin onnellisia, mutta viime vuosina on moni asia mennyt stressin puolelle. Kävi muuten vähän kalliiksi uudelleen istuttaa tammikuun 2016 viemät kasvit, kun mukana oli pensaitakin, puita ei tainnut olla ellei sitten yksi päärynäpuu, mutta en voi olla varma, jos se vielä toipuisi.

  Puutarhailu on...extremeä!

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasvien kanssa elämä on yhtä rulettia. Toivottavasti tänä talvena ei koeta niin suuria tuhoja kuin edellisvuonna!

   Delete
 25. Meikä niin jakaa nuo samat fiilikset! Lauhaa viikonloppua, Saila ja kisut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuule niin samaa sinne teille, ja mitä pikaisinta kevään saapumista!

   Delete
 26. Itsekin nauttisin enemmän leudosta talvesta, lumen ystävä kun en oikein tahdo olla. Kuitenkin tännekin on luvattu nyt kunnon pakkasta, joten lunta toivoisin kovasti suojaamaan kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään on täällä aivan ihana päivä, kosteaa ja +2 astetta, oikein voi kuulla, kuinka mullan alla kaikki alkaa kasvaa... (maa ei ole jäässä). Olisi niin ihanaa, jos pakkanen nyt jättäisi tulematta.
   Mutta kun se tulee, täytyy toivoa, että huomiselle luvatusta lumesta jotain yltäisi tänne ihan lounaiskulmaankin.

   Delete
 27. Kuulin eilen töissä insinööriviisauden: ensi kuun jälkeen on huhtikuu! Uskomatonta, mutta totta. Silti niin kaukana.
  Eipä meilläkään muutaman sentin lumikerros paljoa suojaa, jos kunnon pakkaset tulee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuohan on varsin pätevä viisaus :-)
   Täytyy lohduttautua sillä, että tammikuukin meni vilahtamalla, ja helmikuu on sentään hitusen lyhyempi. Jospa maaliskuussa tulisi kevät eikä mikään takatalvi.

   Delete
 28. Toivottavasti pahemmilta pakkasvaurioilta vältyttäisiin. Mukavaa viikonloppua kuitenkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi todella ikävää, jos tulisi toinen katovuosi peräjälkeen, kun puutarhurit eivät vielä ole edellisestä toipuneet. Tai uusia kasveja on varmaan istutettu monissakin pihoissa, mutta menetykset kirpaisevat paljon pidempään.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 29. Minäkään en enään pakkasia kaipaa. Kevät voisi ruveta hiipimään tännepäin pikkuhiljaa :) Toivottavasti ei tule puutarhaan pakkastuhoja. Meilläkin paksukarvaisin, puoliksi norjan metsäkissa on tullut emäntäänsä, eikä kylmistä piittaa. Tällä viikolla uskaltautui jo yhtenä päivänä ulos häkkiin vähäksi aikaa. Ensi viikolla kietoudumme filttiin takan ääressä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti riittää se, että ens viikon viettää filtin sisällä karvaturri kainalossa ja sitten kevät saapuukin jo.

   Delete
  2. Tuo kuulostaa jo vähän liiankin hyvältä, mutta toivoa aina saa :)

   Delete
  3. Eihän sitä koskaan tiedä...

   Delete
 30. Murrrrr - täälläkin vastustetaan pakkasia. Tosiaan viime talvi riitti ihan jo sellaisenaan. Meillä on edes hitusen lunta noin 3-5cm kerros, niin ettei maa ole täysin paljaana. Mutta silti se kevät saisi jo tulla

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin. Eikö kevät tajua, että juuri nyt olisi sopiva sauma tulla, kun ei tarvitsisi aloittaa sulattamalla lunta!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!