Sunday, 5 February 2017

Vähän suojaa


Tässä tämän saaren lumikerros, tuoksukurjenpolvi esittelee. Onneksi kukkapenkkien suojana on hieman syksyn lehtiä ja muuta kasviroinaa – syksy meni keväällä ilmestyvää kirjaa takoessa ja talvi tuli samana päivänä kuin deadline; täydellisen surkea ajoitus talvelta, jälleen kerran! Kiirehän siinä tuli. Priorisointia on pakko harrastaa jatkuvasti muutenkin, puutarhatöissä lehtien kompostiin kuskaaminen on työlistalla viimeisenä, vaikka niistä mehevää lehtikompostia saisikin.

Eilen keräsin notkelmiin ja nurkkiin muodostuneita lehtikasoja ja tungin niitä muun muassa talvenaran samettihortensian suojaverkon sisään, sillä sen talvisuojaus jäi muutenkin syksyllä hoitamatta. Huomasin myös, että kaksi soihtuliljaa on tehnyt vihreitä pieniä versoja. Ne saivat ohuen lumipeitteen, sillä joissakin ojissa ja painanteissa on pieniä lumilämpäreitä, joista sitä saa. Samoin tein kaikkien viime vuonna Barnhavenista tilattujen erikoisesikoiden kohdalla siinä toivossa, että parin sentin lumikerros voi olla se ratkaiseva ero talvesta selviytymisessä. Niistä lähes kaikilla on isompi tai pienempi vehreä lehtiruusuke ♥

On ihanaa, kun kuivien lehtien seasta pilkistää vihreää: sinivuokko ja harjaneilikka, jälkimmäisen latvat on syöty, mutta se ei haittaa. Yläreunassa näkyy kookoskuitua: kippasin yhden kesäkukkaistutuksen vuorauksineen tuohon syksyllä suojaamaan marskinliljaa, joka on pinnassa ja lähtee kasvuun yleensä liian aikaisin kylmään kevääseen.

Tällaiselta maisema näyttää. Vielä ollaan nipin napin plussalla, mutta kylmenee...

Ei voi lopettaa noin talviseen kuvaan, niinpä tässä toivoa tulevaisuuteen: viime maaliskuun puolivälissä otettu kevätvalokuva. Tähän on enää muutama viikko!
Jaksetaan!


Endurance
One waits for the spring, the lovely airy spring, but we will have a cold spell starting today. Sigh. There is hardly any snow, so this would be a perfect opportunity for spring to arrive! The final image is taken last March, only a month or so from now. There is hope in the horizon.


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Marskinlilja – Eremurus
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Sinivuokko – Hepatica
Soihtulilja – Kniphofia
Tuoksukurjenpolvi – Geranium macrorrhizum

40 comments :

 1. Olette saaneet pikkuisen lunta. Meillä tuli uutta lunta pari päivää sitten, eli ei ole lumesta puutetta. Ihana tuo maaliskuinen kuva. - Mukavaa Runebergin päivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itään on näköjään kertyneet sadepilvet, tänne länteen sumupilvet ;-)
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 2. Kovin on ohut teidän lumipeite, mutta eipä ole meilläkään paljon siinä kehumista. Toivotaan ettei pakkanen kipua kovin suuriin lukemiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy pitää sormet ristissä ja toivoa parasta.

   Delete
 3. Hyvä, että ehdit nyt vähän peitellä.Toivottavasti pakkanen on vähän maltillisempi kuin edellinen jakso - ja lyhyt.
  Söpön näköisiä nuo vihreät tupsut ovat mutta niin herkkiä tässä tilanteessa.
  Arka soihtulilja pärjää siellä noin hyvin - hieno uutinen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Soihtuliljan pärjäämisestä ei ole mitään tietoa, istutin ne vasta viime vuonna. Tämä on kokeilu, en kyllä odota yhtään mitään... kokemus on karvaasti opettanut, että vihreä nyt saattaa hyvinkin merkitä kuolon korjuuta. Onneksi ei kestävien kuten sinivuokon ja harjaneilikan kohdalla kumminkaan!

   Delete
 4. Toivotaan, että ei tule hirmupakkasia. Meillä lumisuojaa on tällä hetkellä. Mutta aina ei silti voi tietää pakkasten tullessa, että mikä suoja riittää. Ihania nuo vihreät kasvit

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei voi tietää. Toivottavasti selvitään hengissä.

   Delete
 5. Meillä on vähn enemmän lunta, mutta esim. sänkipelto näyttää melko sulalta. Kevättä tässä odotellaan jo tämän harmauden keskellä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi jo aika kevään tulla, talvi on niiiiiiin nähty.

   Delete
 6. Maaliskuu on jo käsillä.
  Ehkä tärkeimmät ja arimmat kasvit saivat nyt vähän suojaa siellä. Onkin tosi vähän lunta. Onko siellä milloinkaan lunta runsaasti ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. On täällä ollut, ja tuuli kinostaa sitä dyyneiksi. Olen kahlannut (ja kironnut) pihalla reiteen ulottuvassa hangessa, niitä lumivuosia oli pari–kolme peräkkäin, mutta niistä on onneksi aikaa, eikä toivottavasti toistu enää ikinä. Mutta tämä yleinen lumettomuus on toki vaikeaa kasveille ja saa maan routimaan, kiviperustukset liikkumaan jne. Nyt ei tosin ole edes routaa kaikissa paikoissa, toivottavasti ei tulekaan.

   Delete
 7. Hitsi mulla alkaa olla kärsivällisyys lopussa ja inhoan tätä talvea sydämeni pohjasta. Teillä on ihanan vähän lunta, kevät tuntuu paljon lähemmältä kuin täällä. Nuo vihreät lehdet ovat niin lohtua antavia! Waude noita soihtuliljoja, ihastelen niitä aina pinterestissä, luulin, että ovat mahdottomia viljellä Suomessa. Olet onnistunut upeasti ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä. Niin riittäis jo. Tää on ikuisuustalvi. Keväälle olisi oiva sauma tulla nyt, kun ei olis luntakaan.
   Soihtuliljat ovat kokeilu, en usko, että pärjäävät. Kestävämpi ruostekukkakaan ei ole pärjännyt (kuolivat taas vaihteeksi viime talvena). Aika monen talvella versovan kasvin kanssa on käynyt niin, ettei se enää kevään tullen nouse, eikä ikinä sen jälkeenkään. Ihan vielä en tuulettaisi, viikatemies saattaa olla nurkan takana...

   Delete
 8. Täällä sataa vettä. Lunta on enää vain aurauskasoissa. Toivottavasti pakkaset eivät nyt yllätä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy toivoa, mutta ennusteet kertovat karua kieltä...

   Delete
 9. Tasan ei käy onnen lahjat, kumpi sitten se onnekas lienee. Lunta on täällä joo ja eilenkin tuli lisää...Ihania kevänlupauksia sulla pilkistelee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän lunta ja piristävää vihreää on aivan ihanaa, paitsi sitten, kun luvassa on paukkupakkasia :-E

   Delete
 10. Voi ihanuuden ihanuus - Sulta on tulossa uusi kirja =) Milloinka kirja tulee tuutista ulos? Toivotaan, että luvatut pakkaset ovat ennustettua laimeammat. Meillä on joku ihme ilmastonmuutos meneillään kun täällä on vaihteeksi lumipeite maassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaa-a, enpä tiedä :-D Mutta se meni perjantaina painoon, sen tiedän!
   Meillä tuli vähän aikaa jotain rakeiden tapaista, ei hirveesti talvisuojaa ne.

   Delete
 11. Voi kun jaksaiskin :( Olen NIIN täynnä tätä talvea :-(((

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä. Yritä, yritä... sama täälä. Oon niin pakkaamassa matkalaukkua - jonnekin, jossa ei ole lunta eikä jäätä.

   Delete
 12. Eilisen jälkeen on tänne satanut uutta lunta. Mitenkään paljoa sitä ei ole, mutta ihan selkeästi talvinen. Vaikka helmikuu usein on tammikuuta kylmempi ja talvisempi, silti kireillä pakkasilla uhkaaminen ottaa päähän. Onneksi näyttäisi, ettei niitä kovin moneksi päiväksi riitä. Olen asennoitunut niin, että helmikuun jaksan vielä talvea, mutta sitten saa kevät ihan oikeasti alkaa.

  Uusi kirja, jännää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan, että ens viikon jälkeen kevät alkaa pikkuhiljaa saapua. Kuitenkin. Kun se kerta otti varaslähdön.

   Delete
 13. Jaksetaan Saila. Onneksi täältä verkosta saa vertaistukea talven kestämiseen. Pienikin suoja on parempi kuin ei mitään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi niin! Joillain työpaikoilla on runsaasti ihmisiä, jotka kaipailevat hiihtokelejä :-/ Täällä saa onneksi keväänkaipuutukea.

   Delete
 14. Onneksi et ennättänyt kaikkia lehtiä syksyllä haravoida. Saattaa olla monen kasvin pelastus.
  Kiva, että on kohta uutta kirjaa tarjolla.

  ReplyDelete
 15. Hihii, en ehättänyt haravoida lehden lehteä :-D Suuri osa on varmasti lentänyt jonnekin, varmaan ojan pohjalle, mutta siivoan ne sitten ylös keväämmällä. Märästä savivellilehtimassasta saa muuten ihan kivaa katetta kukkapenkkeihin, joskaan ei niin siistiä kuin joku uusi multa.

  ReplyDelete
 16. No ei teillä paliua lunta näy olevan. Meillon muutama sentti. Enemmä olisin kasvien takia toivonu, muttei auta. Ny täytyy toivua, että kaikki penkkiihi kuskaamani leheret tekis tehtävänsä ja antaas eres pikkuusen suajaa. Onneksi näyttääs jäävän aika lyhkääseksi pahin pakkaasaika.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei oo kuin hitunen, eikä siinä olisi mitään vikaa, ellei olisi kireitä pakkasia luvassa. Onneksi pakkasjaksosta ennustetaan nyt aiempaa lyhyempää.
   Lehdet toivottavasti suojaavat riittävästi, ja ei ole kovia tuuliakaan kai luvassa, jotka puhaltaisivat keot pois.

   Delete
 17. Täällä on kymmenisen senttiä lunta ja jäätä, kasveille tietty hyvä, mutta mä tykkäisin paljon enemmän sellaisesta näkymästä kun sun ikkunasta on:) Meillä on useita tammia pihatiellä, ja kerään niiden lehdet syksyllä ruohonleikkurilla ja levitän varjopenkkehin, ne olivat hyvä suoja viime talvenakin, kun ei ollut paljoa lunta paukkupakkasilla alkuvuodesta.
  Mäkin kyllä odotan kevättä, voi kun jo maaliskuussa sulaisi tuo lumi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ikkunanäkymä on tosi kiva siinä mielessä, että jos tulisi aurinkoinen ja lämmin päivä, alkaisi kevät ihan heti, kun aurinko pääsisi sulattamaan maata...
   Lehdistä tulee varmaan hyvä suoja, tuulisella pihalla täytyy vähän miettiä, missä ne pysyvät.

   Delete
  2. Se on totta, että siellä saaristossa varmaan tulee ihan toisella tavalla kuin täällä puiden suojassa olevassa pihassa:)

   Delete
  3. Kaikenlaisten suojien asettelu on haastavaa, ja silti niitä lentää jatkuvasti kumoon, vaikka on tapit iskettu lekalla maahan :-D

   Delete
 18. Vähänlaisesti on lunta teillä, mutta sinun ja Ransun mielestä sitä taitaa silti olla liikaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän on liikaa, ja etenkin pakkasta on aivan liikaa. Järkyttävä määrä, suorastaan. Toivomme pian ikiroudasta sulavia myyriä.

   Delete
 19. Kyllä se kevät varmaan kohta alkaa kun ensi viikon alullekkin on ennustettu jotain 6 astetta ainakin Lounais ja Länsi-Suomeen. Ihan pian on maaliskuu ja sitten ainakin varmasti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa lauhaa fööniä on luvassa, mutta sen jälkeen taas kylmenee. Toivottavasti ei kovin paljoa, ja joka tapauksessa aurinko on päivä päivältä korkeammalla ja päivä yhä pitempi!

   Delete
 20. Siellä näyttää tänne verrattuna niin keväiseltä. Meillä on kirkkaan valkoinen hanki. Mies lähti kauppaan ja tuo tullessaan lisää varjostusverkkoa alppiruusuille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saaristossa on tosiaan vain vähän lunta, joten se sulaa äkkiä, sitten kun kevät tulee - toivottavasti pian! Pikaista lämpöä ja hangen häipymistä sinne kaakkoiskulmallekin! Nyt en taida varjostaa oikein mitään, kun ennen tätä pakkasjaksoa maa ei ollut edes roudassa, toivottavasti se ei ennätä jäätyä nytkään.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!