Wednesday, 15 February 2017

Ylösnousemisia

Kaivoin maasta nousseita kukkasipuleita takaisin multaan – hitsi, onpa se jäätynyt viimeisten parin viikon aikana – kun huomasin silpovani narsissin versoa. Apua! Vieressä oli jo maan pinnalle noussut pikku verso. Se viettänee tuossa tuumaustauon jos toisenkin, kun nyt on taas viileämpää.
Narsissinversot tunnistaa helposti siitä, että ne ovat litteitä.

Spring approaching slowly
There was a warm wind for a couple of days and some improvement can be noticed in the garden. However, it has cooled again to below zero temperatures at nights – there is not much hope of spring advancing.


Piti sitten tehdä oikein versokierros. Vähänpä niitä on. Mutta jotakin kumminkin! Tässä on syklaaminarsissi 'Jetfire' -poppoon ensimmäinen rohkelikko.


Ensimmäiset puistolumikellot versovat, muut lumikellot kasvavat varjoisammilla paikoilla eivätkä vielä nouse vähään aikaan.


Käärmeenlaukan versoja voi jo leikata leivän päälle, tämä on muinaisen merenkulkijan lääke keripukkia vastaan. Tämän voimin minäkin selviän talvesta.

Tarhajouluruusun tyvellä ovat tämän vuoden versot valmiina. Harmi, että näiden lehtiä syödään, olisivat niin komeat talvisin.

Japaninvaahteroitakin verotetaan; harmi, ettei verkkoa riittänyt viime vuonna istutetun 'Enkanin' ympärille. Mutta näitä ei syödä kokonaan, ainoastaan versonkärkiä – silti se rumentaa pensasta. Uudet lehtisilmut ovat mielettömän punaiset!
Vesi johtuu yöllisen kuuran sulamisesta auringossa: joka oksalta ja katolta tippuu vettä, kun aamuaurinko alkaa lämmittää.

'Tove Jansson' -ruusun silmut valmistautuvat.

Ransu tarkistaa omat puskansa: ensin mirrinmintun ja sitten tämän kissanmintun, jonka Suvikummun Onni lähetti viime vuonna.


Ilmeisesti aromit ovat hyvin tallella, kun manuli näin miehekkäästi pörhistelee. Taitaa olla äijäpuska, vai mitä Onni?


Tallella on!
Sopivaa kevään etenemistä kaikille!


Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kissanminttu – Nepeta cataria
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Mirrinminttu – Nepeta faassenii
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

42 comments :

 1. No jopas Ransu ottikin hurjat tötsyt mintustaan 😊
  Pikku piipot, alkaako talvikooma hellittää ?
  Käärmeenlaukkaa salaattiin niin ei iske kevätlunssa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kooma alkaa olla lopuillaan!

   Delete
 2. Jestas, taas tämä kevään etenemisen eroavaisuuksien taivastelu Suomen eri kolkissa alkoi. Auringosta ja vähän lämpimämmästä säästä huolimatta mennään edelleen aika talvisissa merkeissä. Ihanaa siis katsella piippoja siellä etelämeren saarella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nooh, ei täälläkään hurjia tapahdu, yöllä oli yli 6 astetta pakkasta ja iltapäiväksi päälle jyräsi sakea sumu, sen viileydessä ei kevät etene. Mutta huomenna on päivä uus (tosin tätä kylmempi ilmeisesti), ja pe-su pitäisi olla taas varsin lauhaa!

   Delete
 3. Ylösnousu on siis alkanut etelämeren saarella. Ja ylösnousijat tunnistetaan tarkasti jo piipon kärjestä - niinkuin syklaaminarsissi. Mistä tiedät ettei se ole nunnannarsissi? Vitsit olisipa minullakin tuollaiset tunnistimet ja /tai kartat. Mutta tosi ihanaa, että jossakin päin tätä valtakuntaa on piippoja näkyvissä. Pitäisikö mennä lapioimaan lunta, että täälläkin jo piipottaisi!
  Tosi miehekästä menoa Ransulla - nuo kollit tuntevat toistensa metkut ja mieltymykset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi että, en syklaami- ja nunnannarsissia erottaisi, ellen tietäisi, että tuossa kasvaa vain edellämainittua :-D Tai on siinä toistakin narsissia, mutta kookkaampaa ja myöhäisempää, ja se kasvaa myös toisella puolella yhtä kiveä. Joka tapauksessa jokainen piippo on juhlan arvoinen, oli mitä tahansa! Täytyy vain toivoa, että täällä lähes lumettomassa saaressa yö- ja päivälämmön vaihtelut eivät ole kovin vaikeita kasveille.

   Delete
 4. Piippoja! Vau! Ja Ransukin pääsi jo hoitamaan kasveja. Keväiseltä näyttää jo Saaripalstalla. Ihanan toiveikaista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On toiveikasta, ja nam, salaatti käärmeenlaukan maustamana oli vallan maukasta :-)

   Delete
 5. Oi, kevään merkkejä! Ihania! Meillä vielä lunta reippaasti ja maa umpijäässä. Lohduttavia nuo kuvat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, pikaista jääkauden loppumista Mustavalkoisten puutarhaan!

   Delete
 6. Ihania pieniä piippoja <3, siitä se lähtee!

  ReplyDelete
 7. Voi kun siellä on jo keväistä!
  Ransu on ihan selvästi minttupilvessä tuossa viimeisessä kuvassa. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Auringon paistaessa tuntuu, että kevät lähtee käyntiin. Toivottavasti aurinkoisia päiviä ja lämpöä tulee!
   Ransu on :-D

   Delete
 8. Käsittämätöntä! Täällä piipottavat vain jouluistutuksista unohtuneet tasetit, jotka kukkivat ihan kohta. Ja nekin puskevat kukkavartta sisätiloissa. Ehkä teenkin taseteista kevätperinteen ennen ulkonarsisseja ja muita varsinaisia kevätkukkijoita. Mutta tänään ulkona oikeasti tuoksui KEVÄT!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan tasetti :-D Mutta nekin ilostuttavat, kaikki versot...
   Tinteistä ja muista tipuista pääsi tänään aika keväisiä ääniä!

   Delete
 9. Eilen tein salatarkastusretken, yhtään piippoa ei vielä näkynyt, silmuja en edes katsonutkaan, mutta sinulla PIIPOTTAA jo, aivan uskomatonta! Tuo on kyllä harmillista, kun routa nostaa kukkasipuleita maasta, meillä nousee kirjopikarililjat!

  Manulille rapsutuksia oikein valtavasti, ihana poika, ikuisenihana! Kevättä on ilmassa ihan selkeästi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nousevia sipuleita ja juurakoita täytyy tosiaan yrittää jollain ilveellä peitellä. Huomasin tänään, ettei niitä kovin hyvin saa maahan kaivettua, niin kohmeista se on.
   Manuli kiittää (kunhan kotiutuu pikku ultaretkeltään)!

   Delete
 10. Voi kun ihana postaus <3 Itsekkin aamulla vähän toiveikkaana kiertelin, mutta löytöjä en tehnyt. Lopulta päädyin vain suojaamaan muutamat havut juuttisäkeillä. Aurinko oikein porotti tänään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, tänne tuli iltapäiväksi kylmä sumu... mutta kevätaurinko meinaa vielä näyttäytyä tällä viikolla, ja hyvä niin. Pikaista piippoilua!

   Delete
 11. Äijäpuska :D Meillä ei vielä näkynyt piippoja mikä on ihan hyvä, liian aikaisin tulisivat. kevään merkkejä on kyllä jo ilmassa kuten räystäältä tippuva vesi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä kevään tulo alkaa tuntua vähän siellä ja täällä. Linnutkin visertelivät tänään kovin keväisesti.

   Delete
 12. Oho! Vai on kevät jo nii pitkällä, että lumikelloja jo näkyvis. Just päivällä kiärtelin penkkiä ja varsinki lumikellojen istutuspaikkoja tiiraalin tarkemmi. Mitää ei viälä näkyny. Lumi on taas melekee sulanu ja piha on iha peilijääs.
  Ransuaki jo selevästi kevättää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, viime vuonna oli näkyvissä jo tammikuussa :-D Mutta sitten tulikin lunta ja pakkasta. Onneksi ne eivät siitä piittaa, kukkivat sitten kun tuli taas lämpimämpää. Toivottavasti ei tule kovia yöpakkasia, että sinunkin kellot nousisivat pian.

   Delete
 13. Pus-pus Ransu ❤ Koitin tänään bongata ranskalaista manulia, mutta ei halunnut mulle näyttäytyä. Ihanaa, että kotimaassakin (eräässä onnellisessa kohteessa) jo piippoja nousee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pysykää siellä, täällä oli yöllä -8!

   Delete
 14. Itsellä on sellainen kutina, että kevät yllättää meidät tänä vuonna varhain. Nytkin viikonlopuksi luvattiin tänne Turun suuntaan aurinkoa ja jopa viisi astetta lämmintä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti - viikonloppua tässä jo odotellaan, nyt on kylmä...

   Delete
 15. Oi ihanaa, kevät - tai ainakin melkein :) Minä olen päättänyt, että kevät on alkanut silloin, kun ensimmäinen lumikello avaa kukkansa.

  Kaiholla katselen netistä toinen toistaan upeampia lumikellokuvia Briteistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä alkaakin kevät siitä! Kun vaan alkaisi kukkia... tässä kulunee viikkokausia tätä menoa, että nuo miniversot suostuvat venymään, nupuista puhumattakaan. On niin kylmää, ja hitsi vie, ens viikolle luvataan taas pakkasta. Pöh.
   Olemme täysin samiksia netin suhteen :-D Yllätys...

   Delete
 16. Ihana Ransu! <3 Olen kyllä kateellinen piipoista, täällä on ihan liikaa lunta. Saisi tämä talvi jo loppua.

  ReplyDelete
 17. Ruusan kanssa käytiin tänään tarkistamassa; kisikkapuistossa näkyi muutama pikkuinen piippo. Taitavat olla krookuksia. Jouluruusun kukkanuput odottelevat lämpimämpiä kelejä.
  Vähän tuli keväinen fiilis tästäkin vähästä!
  Ransu; on se äijäpuska, ja toimii muuten talvellakin! T. Onni

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkuiset piipot ovat muutamassa viikossa kukkia :-)
   Kiitos, Onni!

   Delete
 18. http://yle.fi/uutiset/usko_tai_ala_kevaan_ensimmaiset_lumikellot_jo_nahty__asiantuntijat_harvinaista_helmikuussa/9463122

  Kevät on aivan nurkan takana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, just luin tuon uutisen! Asiantuntijat tosin sanoivat, että on hyvin harvinaista - minusta ei niinkään. Olen viimeisten 10 vuoden aikana nähnyt lumikellon kukkia helmikuussa kolmena talvena... ja he unohtivat mainita näsiän! Siinä on jo pulleat nuput ♥

   Delete
 19. Täällä on sen verran maa jäässä ja sen pinnassa kovettunutta lunta, ettei piippoja ei vielä näy. Keväisesti on kyllä aurinko paistanut. Kyllä se kevät sieltä tulee;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti aurinko pääsee pian sulattamaan kohman, sitten kun maan pinta vähän lämpenee, alkaa tapahtua :-)

   Delete
 20. On se tuo ransu kyllä ihana persoona.
  meillä on sentään noin 5 sm. lunta kaukkamailla, osa tosin on paljaanakin. Harmi, jos vielä tulee vaikka kuinka kovia yöpakkasia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin. Täytyy vain toivoa, että kovia yöpakkasia ei tule...

   Delete
 21. Kiva että puutarhasta löytyy kissaäijille omat puskat;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä täytyy olla! Teilläkin, eikö niin ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!