Tuesday, 24 January 2017

Hurmuri ja lisää tomaattisatoa

Myrsky ja Minna kommentoivat juuri edelliseen kirjoitukseen, että Viljo oli hurmuri. Juu, oli se, mutta niin on tämäkin. Ransu on oikea pehmoprinssi, josta ei voi pitää näppejään erossa.
Ransu on sitä mieltä, että se kohta sängystä on paras, johon mamma on jättänyt pyjamanhousut.

Ransu and the Pyjama Pants
Yes, he usually picks the spot where I have left the pants... The second thing to report is another tiny tomato – I ate the first one in December. How very unusual to get a tomato crop in winter. This is only possible indoors, naturally. But I provide no additional light for them and the days are so short!

Sitten siniuntuvista viherasioihin. Tomaattikasvit, joista kerroin joulukuussa, ovat tuottaneet toisen tomaatin! Sen ensimmäisen söin kuukausi sitten, suuren herneen kokoisena. Tästä toisesta hedelmästä saattaa tulla jopa hieman suurempi.
Kylvin nämä kesällä epähuomiossa, kun heitin multaan siemensekoituksen, jossa oli vähän kaikkea. En halunnut tomaatteja, mutta en myöskään hennonut heittää näitä menemään syksyn tullen, vaan jätin kaksi pientä tomaatintainta kasvamaan ruukkuihin sisälle. Onneksi, sillä niistä on ollut valtavasti iloa talven toivottomina kuukausina.

Ystävän tuoma orkidea tuo väriä kotiin, ja lisää vihreääkin löytyy jos jonkinlaisen verson ja taimen muodossa – kirjoitin kasvatuksistani Oma PIHA -lehden blogiin. Tulppaanien kukintaa on pian luvassa, ja toivottavasti myös muuta kiinnostavaa – ainakin Libertia 'Amazing Grace', Canna tuerckheimii ja Bomarea salsilla ovat itäneet.
TallennaTallenna

33 comments :

 1. Ihan mahtava tuo tomaattienkasvatus! Sähän oot ihan trendien huipulla. Eikö se joku puutarhatrendi oo tänä vuonna, että kasvatetaan kaikkea ja kaikkialla, ympäri vuoden. Sitähän sä just teet! :)
  Makuraporttia odotellen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämäpä yllättävä trendikkään titteli :-D Näköjään ei kannata heittää toivoa hukkaan, kukapa olisi uskonut, että heinäkuisestä kylvöstä saa sadoksi minitomaatit joulu- ja tammikuussa. Ensimmäisen söin vielä oranssina talvipäivänseisausta juhlistaakseni, ja siitä levisi suuhun ihanan kirpeä ja vahva tomaatin aromi, vaikka en todellakaan odottanut siltä herneen kokoiselta raakileelta paljoa. Oli suorastaan verrattavissa ahomansikkaelämykseen.

   Delete
 2. ♥pehmoprinssi♥ ja tuo intensiivinen katse, eihän sitä kestä!
  Suorastaan huimat satonäkymät! Syötkö ihan tuoreena, vai laitatko pizzan päälle ? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässähän joutuu tosiaan miettimään, mitä tämän tomaattimäärän kanssa tekisi. Pitänee tehdä sosetta, mehua ja vielä piirakkaakin...

   Delete
 3. Meillä syötiin joulun aikaan kesän viimeiset tomaatit. Syyskuussa korjatut vihreät tomaatit kypsyvät pikkuhiljaa keittiön pöydällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, että omaa tuoresatoa riitti niin pitkälle! Teillä taitaakin olla hyvin tuottoisa se kasvihuone.

   Delete
 4. Hurmuri-Ransu ♥
  Rapsutuksia ja rupsutuksia molemmille pojille ♥♥

  ReplyDelete
 5. Ympärivuotinen tomaattisato!!! Joko olet hakenut patenttia keksinnöllesi? Kaikki on näköjään kokeilemisen arvoista. Harmi, että nakkasin hyvin satoa tuottaneen pensaskirsikkatomaattini kompostiin lokakuun lopussa, vaikka se oli niin pirteän oloinen.

  Hurmaavista karvaprinsseistä on ihan mahdoton pitää näppejään erossa. Varsinkaan tuollaisesta, joka luo noin ihastuttavia katseita suoraan sydämeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh! No voi harmi, olisit saattanut saada pari pientä tomaattia... eihän se paljon ole, mutta kun en odottanut yhtään mitään, niin se tuntuu lottovoitolta.
   Onneksi Ransu on ammattilainen lääppimisen ja pusujen vastaanottamisessa. Tuleepa se jopa niitä vaatimaankin.

   Delete
 6. Pehmoprinssi ♥

  Mulla oli tomaatintaimi (yksi kappale) yhtenä kesänä täällä sisällä. Se kasvoi kyllä aluksi ihan hyvin, mutta sitten tyrehtyi kasvu, eikä se siitä kummemmaksi tullut. Syksyllä kuihtui. Ei tullut tomaatteja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi. Ehkä se olisi kaivannut jotakin lannoitusta tai kastelua, tai vähemmän kastelua, tai jotain muuta... joskus on vaikea tietää, mitä kasvi oikein kaipaa.

   Delete
 7. Minä tässä jo katselin tomaatin siemeniä kaupassa. Sormet syyhyävät jo kylvöpuuhiin. Orvokit täytyy laittaa kasvamaan ajoissa, että kukkivat kesäkuussa :)

  ReplyDelete
 8. Ja tietysti rapsutukset ihanalle ransulle♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on jo orvokkien kylvöaika :-) Mikäpä estää piilottamasta tomaatinsiemeniä multaan samalla.

   Delete
  2. joo pitääkin laittaa mutama tomaatin siemenkin kasvamaan :)

   Delete
 9. Onpa kauniin värinen tuo orkidea. Mutta Hurmuri-Ransu vie voiton! - Mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hurmuri on aina hurmuri. Kiitos, samoin sinulle!

   Delete
 10. No on hän oikea Norjan pehmoprinssi Franz...Safka meinasin kirjoittaa.
  No, mutta eikös pehmolle namit maistuikin ? Halit Franzöösille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Safka maistuu hieman liiankin hyvin. Mutta onpahan mitä halata :-D

   Delete
 11. Korjaat tomaattisatoa vielä tammikuussa - hauskaa! Ja versoja löytyy purnukoista. Ihan mukavia talviviikkoja menossa siellä hurmurin vahtiessa mamman puuhia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tomaattisato alkoi vasta joulukuussa :-D Ihan kivasti talvi tälleen sujuu - olisi oikastaan hyvä, jos saisi kaikille ikkunoille vihreitä tomaattikasveja, niin ei tuo talvinen maisemakaan pistäisi niin silmään.

   Delete
 12. Onpas mainio tomaatti, se selvästi haluaa tsempata sua!!! Ja Ransu on hurmuri, olisi täydellinen sulhanen meidän Siirille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, jos Ransu ja Siiri voisivat saada pentuja, millaisia pörröhönttyviä ne olisivatkaan! ♥ Ihana ajatus.
   Tuo tomaatti, tai kaksi tainta, ovat olleet syksyn ja talven pelastus suorastaan.

   Delete
 13. Hih, oot kyllä ensimmäinen tomaatintalvettaja, jonka tiedän. Ja satoakin saat! Huikeeta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä ole jostain syystä kuullut kenestäkään muusta, joka laittaa tomaatit sisälle talveksi :-D Mutta tuossa se yksi vihreä raakile paisuu, on jo karpalon kokoinen.

   Delete
 14. Replies
  1. Pehmoprinssiä on ihana pussailla :-)

   Delete
 15. Toivottoman myöhässä, mutta wau nuo pikkutulipat! Joko kukkivat? Laitathan sitten kuvatuksia taasen jos niin käy? Pianhan olet aivan omavarainen, heh. Tomaattia pukkaa. Ransu on tykästynyt pöksyihisi siis :) Siihenkö jäävät vai luovuttaako vielä sinulle takaisinkin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulppaaniruukku on ollut partsilla nolla- & plussapäivät, joten paljon versot eivät ole venyneet, on ollut liian viileää (mutta kun huoneenlämmössä olisi liian kuumaa). Otan kuvia, jos tää kukitus nyt ylipäätään onnistuu!
   Kohta saan syödä talven toisen tomaatin ;-) Saattaa tulla c-vitamiinin yliannostus.
   Ransu nousee tuosta ainakin siinä vaiheessa, kun raksuja kilahtaa kippoon...

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!