Monday 30 May 2016

Vihreä-valkoista onnea

Onnea on kotiinpaluu pitkien reissujen jälkeen, ja vieläpä kukkavastaanotto lempiväreissä! Kostea kevätniitty on rehahtanut kasvuun kuten aina, mutta onhan tämä ihana. Lyhyttorvinen 'Green Eyes' -narsissi kukkii koiranputkien lomassa.

Green and white
Was there ever a fresher colour combination?

Ransu esittelee. Ihanat vaaleankeltaiset 'Regeneration' -narsissit ja 'Hawerat' kukkivat myös vielä, onneksi.


Kesälumipisara.


Metsäpuutarhapenkki mäntyjen alla tarjoilee lempiyhdistelmää: 'Albostriata' -kielo, Hermann's Pride' -keltapeippi ja valko-keltakukkaiset loistokevätesikot.

Hieman sivummalla on huikean hieno 'Great Expectations' -sinikuunlilja. Tästä suurkiitokset puutarhaystävälle Sametti Hortensialle! Hän tiesi, että haikailen tätä. Ihana Dickens-nimi ja ihana ulkonäkö, voiko kasvilta enempää pyytää. Aarteeni kasvaa peurasuojaverkon sisällä.


Toisessa metsäpuutarhapenkissä kohoaa sormivaleangervo ja sen takana kukkii kuin kukkiikin vihkotasetti 'Geranium' ja vielä moni kappalein! Jonkin aikaa jo luulin tämän hävinneen.

Vuokko-esikkopuutarhakin on pukeutunut valkoiseen, kun tarhakalliokielo ja valkopeipit kukkivat.


Ylempänä rinteessä on mahtava rehotus koiranputkien toimesta.

Raparperi ja pihlaja kukkivat. On järkyttävän kaunista.


Ja omenapuu kukkii!


Sen alla kukkii muun muassa valkoinen lehtoakileija ja morsiusleinikki.


Tämä on kesän kauneinta aikaa, kun omput ja syreenit ovat kukassa.


Nyt alkavat taas näkymät keittiön ikkunasta muotopuutarhaan olla kohdillaan, kun paljasta multaa ei juuri näy. Kuvassa keskellä on saarni, niihin eivät vielä ole puhjenneet lehdet.
Onneksi mitään tärkeää ei näytä kuolleen, vaikka sademittari on rutikuiva. Pisaraakaan ei näytä tulleen poissaoloni aikana, koskahan viimeksi satoi – kolme viikkoa sitten? Saisi jo sataa...
Loppuun vielä yksi ilon aihe: kantturat ovat tulleet kyläniitylle!


Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kesälumipisara – Leucojum aestivum
Kielo – Convallaria majalis
Loistokevätesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Sinikuunlilja – Hosta sieboldiana
Sormivaleangervo – Rodgersia aesculifolia
Tarhakalliokielo – Polygonatum ✕ hybridum
Valkopeippi – Lamium album
Vihkotasetti – Narcissus ✕ medioluteus

Sunday 29 May 2016

Kulleromaassa

Viikonloppu tuli vietettyä Pohjois-Karjalan upeissa vaara- ja järvimaisemissa Nurmeksessa. Rentukat ja kullerot kukkivat, tässä rentukkaa kauppalan vanhan sataman rannassa.

North Karelian flowers
There was a theme weekend on wooden towns in Nurmes, North Karelia this weekend and I was invited to speak of historic towns and my own renovation project. It was lovely to spend two days in this fantastic setting, and far too many years had passed since my previous visit. Marsh marigolds and globeflowers were in bloom, as they are in my own garden over 500 km to the south-west.

Rentukat ja kullerot kukkivat myös omalla pihallani. Taustalla häämöttää kerrottukukkaisen rentukan oranssinkeltaisia kukkia, lehtikuusen juurella kukkii orkideanarsissi 'Hawera'.


'Hawera' lähempää. Tämä on hellyyttävän pienikukkainen, edellisestä kuvasta huomaa, että kevätesikon kukinto on suunnilleen samaa kokoa.


Toinenkin narsissi on myöhäinen kukkija, lisäksi toivon, että pääsen pian raportoimaan lisää narsisseja! Tämä on nunnannarsissi 'Regeneration'.


'Thalia' ja 'Regeneration' kukassa, kostealla kevätniityllä on vielä nupulla "vihreätorvinen" (oikeasti valkoinen, jossa häivähdys kellertävää) 'Green Eyes'.


Tässä niittykullero, näitä näkyi Pohjois-Karjalassa paljon sekä villinä että istutettuna. Omalla pihallani on vain tämä yksi aarre, jonka olen saanut taimivaihdossa.


Altainkullero kukkii ihanan alppelsiininvärisenä.


Kullerot kasvavat aika kosteassa, samoin kuin vaaleanpunaisina kukkivat kilpirikot. Niiden taustalla näkyy lisää 'Regeneration' -narsisseja. Taustalla mutapuutarhassa näkyy vaaleaa kirjosorsimoa.


Ransu esittelee.
Iloista uuden viikon alkua!


Altainkullero – Trollius altaicus
Kilpirikko – Darmera peltata
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Niittykullero – Globeflower – Trollius europaeus
Nunnannarsissi – Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Orkideanarsissi – Narcissus Triandrus-Ryhmä
Rentukka – Marsh marigold – Caltha palustris

Wednesday 25 May 2016

Varjopaikkoja ja kohtaamisia


Puutarhastani on vieläkin niin paljon raportoitavaa viime viikolta, että jatkan näillä vanhoilla uutisilla. Metsäpuutarhapenkeistä en ole edes kertonut pitkään aikaan! Varjohiippakarkelot jatkuvat, kun kalvevarjohiippa aloittaa kukinnan. Sen vieressä kukkii koiranhammas 'White Beauty', lajia Erythronium californicum.

Sama pari vähän kauempaa.


Ja vielä kauempaa. Tässä kasvaa paljon mukulaleinikkiä ja keltapeippiä. Särkynytsydän nousee niiden keskeltä hitaasti kukkimaan, samoin jokunen saniainen, valeangervo ja lehtosinilatva. Toivon, että ihana 'Geranium' -narsissi nousee kukkimaan tänäkin vuonna, joitakin lehtiä näkyy kyllä. Tässä on hankala savimaa yhdistettynä vaahteran juuriin, jotka imevät veden ja ravinteet. Haasteellinen paikka.


Koiranhammas 'Pagoda' kukkii myös.

Tertturotkokielo. Vieressä olevat lehdet kuuluvat syyläjuurelle.


Katajapenkin paremmassa maassa kukkii amurinkärsäkalla, oikealla nimellään Vakka-Taimesta hankittu, nythän minulla on näitä kaksi, kun ostin vahingossa Lahden messuilta saman kasvin sen vanhalla nimellä! Ihana ihana kukka, onneksi minulla on näitä nyt kaksi.


Sitten siirrytään mäntyjenaluspenkkiin. Viehättävä keltakielokki on varmasti jo kuihduttanut kukkansa, tämän kukkimisaika on valitettavan lyhyt. Onneksi ennätin näkemään sen tänä vuonna.


Tästä iloitsen valtavasti: kesäpikkusydän! Tämähän on monella pihalla ihan tavallinen kasvi, mutta minun on ollut hirmu vaikea saada tätä menestymään. Tämä yksi rassukka on sinnitellyt ainakin viisi vuotta. Olen nyhtänyt sen pariin kertaan vahingossa koiranputkia kitkiessäni, kun en ole muistanut katsoa tarkasti mitä nypin, lehdet ovat yllättävän samanlaiset nuoren koiranputken kanssa. Sitten siirsin tämän aiempaa parempaan paikkaan, jossa se saisi kasvaa rauhassa ja viime vuonna en nähnyt tätä ollenkaan. Nyt se on noussut maasta, jipii! Lajike on muistaakseni tummanpunakukkainen 'Bacchanal'.


Ihanaakin ihanampi valko-keltainen tarhakääpiöesikko tarjoilee lempiväriyhdistelmääni (no, niitä on monta): vihreä-valko-keltaista. Tämä on niin raikas!


Siitä siirrymme sujuvasti toisiin esikoihin. Siperianesikko kukkii hurmaten minut ja varmasti teidätkin. Sen vieressä on mukulaleinikkejä, amerikankullero ja taempana rotkolemmikki.


Esikko-onnea: edessä siperian, takana suikero ja välissä haaleamman vaaleanpunainen jauhoesikko.

Jauhoesikon kukat ovat näin pienet ja söpöt! Kuin lemmikkejä, yhtä suloisia, paitsi nuo terälehdet, jotka ovat puna-ailakin miniversio tai sinnepäin. Onko söpömpää kukkaa nähty?


Pisamainen perhosorvokki 'Freckles'.


Sitten kuva-arvoitus. Mitä on tapahtunut?
Vastaus: kävin kaupassa ja Musti istui kotimatkan autossa ruokakassin päällä.


Pitäisiköhän pantteri pistää dieetille.

Tässäkin maratoonissa on loppuhuipennus.
Olen puhunut Kahilan Pirkon kanssa bloggaajavisiitistä Päivölän koeruusupellolle Nummelaan. Siellä ei olla paikalla joka päivä, mutta ryhmävierailuja voidaan sopia etukäteen. Tämä kuva on viime heinäkuun alkupäiviltä ja laajempia esittelyjäni löytyy täältä: RUUSUT ja KURJENMIEKAT.
Nyt on niin, että minun ja Pirkon muiden menojen takia paras päivä olisi arkena. Olisiko ketään kiinnostuneita tulemaan katsomaan ruusuja (ja kurjenmiekkoja, liljoja, pioneja ynnä muuta mitä silloin on kukassa) perjantaina 8. heinäkuuta joskus puolenpäivän aikaan? Pirkko esittelee, tietysti.
Toivottavasti saamme pienen ryhmän kasaan. Ilmoittautumisia saapi lähettää minulle sähköpostilla saila (at) elsanlempituoli (piste) fi

Jos joku liikkuu Nurmeksessa tänä viikonloppuna, niin tule ihmeessä Nurmeksen tapahtumalauantaihin 28.5.! Puhun kulttuurimiljöistä, puukaupungeista, Nurmeksen kauppalasta ja omasta ikuisuusprojektistanikin Hannikaisen salissa klo 12. Luennon jälkeen on opastettu kävelykierros Puu-Nurmeksessa. Olisi kiva tavata blogituttujakin!
Tässä linkki Nurmeksen tapahtumasivulle.


Amurinkärsäkalla – Arisaema amurense
Jauhoesikko – Primula farinosa
Kalvevarjohiippa – Epimedium versicolor 'Sulphureum'
Keltakielokki – Uvularia grandiflora
Kesäpikkusydän – Dicentra formosa
Koiranhammas – Erythronium
Perhosorvokko – Viola sororia
Siperianesikko – Primula cortusoides
Syyläjuuri – Scrophularia nodosa
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Tertturotkokielo – Maianthemum racemosum

Tuesday 24 May 2016

Uudessakaupungissa


Vietimme poikien kanssa ihanan viikonlopun Uudenkaupungin saaristomaisemissa. Tästä on muodostunut jo perinne joko kukkamessujen tai vanhojen talojen tapahtuman aikaan. Ihana mökkisaari on Koratian siirtomaa.
Ransu havaitsi pian viileänraikkaan merituulen edut saunalaiturilla...

Wonderful weekend
We had a great weekend at Uusikaupunki a little up the west coast. Garden fair, a great friend's company and a tiny island with a sweet old cottage – the recipe for best weekends.

...toivuttuaan ensi järkytyksestä. Onneksi tällä kertaa kukaan ei mennyt uimaan! Se olisi ollut vielä järkyttävämpää.


Musti suorittaa pantteritutkimuksia.

Saunalaiturilta oli hyvä tarkkailla mm. vedessä kelluvia paisteja.


Metsähommiakin oli.


Ja kun sääkin tuntuu olevan aina niin hyvä.

Rentouduimme täydellisesti.


Kiitos isäntäväelle, meillä kaikilla oli ihanaa! Kukaan ei olisi halunnut pois, mutta Musti puki meidän kaikkien ajatukset parhaiten sanoiksi paluumatkalla autossa. Mouuuu-määä-yyyyyh!

Minulle Uudessakaupungissa oli mökkisaariparatiisin lisäksi toinenkin houkutus. Kukkamessut!

Vakka-Opiston puutarhapiiri oli toteuttanut minipuutarhoja, niitä oli ihana tarkkailla, mutta keskittyminen oli vaikeaa. Myyntipöytä toisensa jälkeen notkui houkuttelevia taimia, niitä oli pakko päästä hypistelemään, ettei vain mene joku herkku sivu suun.
Tapasin myös Kivipellon Sailan, se oli tosi hauskaa! Olen vain sellainen putkiaivo, että en oikein kykene sekä seurustelemaan että nuuskimaan taimipöytiä samaan aikaan, mutta onneksi näemme pian bloggaajatapaamisessa, ja toivottavasti silloin keskittyminen on helpompaa.

Samaan aikaan olisi ollut myös Minifarmimessut, mutta meitä ei Koratian Jennin kanssa innostanut ajatus halliin roudatuista eläimistä eikä myöskään niiden ympärillä pyörivistä lapsilaumoista, joten suuntasimme torille jäätelölle. Käväisimme myös Pellavasydämen puodissa, käsityötarvikkeiden valikoima on hyvä ja on upeaa, että puodissa on esillä paljon esimerkkejä ja vinkkejä – esimerkiksi valmiiksi raidoitetuista langoista ei saa keränä mitään kuvaa raitojen asettumisesta, niinpä niistä oli kudottu näytteitä. Puikkojakin sai kokeilla. Mahtava palvelu!


Tässä saalis. Kuvassa näkyy myös lomakastelijani, Sametti Hortensian mainio vinkki: pullo!

Koska joku utelias nimeltä mainitsematon juuri äsken mainittu kumminkin kysyy, mitä ostin, niin tässä lista.

Vakka-Taimelta:
  • Thalictrun kiusianum
  • Maianthemum stellatum
  • Sorbus vilmorinii
Mattilan taimistoilta:
  • Rubus 'Loch Ness'
Lemun kartanon puutarhalta:
  • Mentha spicata 'Moroccan' (myytiin kyllä vesimintun nimellä)
Yksityisiltä myyjiltä:
  • Vancouveria hexandra
  • Dicentra cucullaria (oman epäilyni mukaan, tai joku muu Dicentra)
  • Arisaema (joku muu laji viimein kuin amurense, jota ostin vahingossa viimeksi eri nimellä vaikka minulla oli sitä jo)
  • Dodecatheon meadia
  • Clematis recta (vaikka minulla pitäisi jo olla sitä, mutta se on niin kaunis)
  • Agastache rugosa
  • Allium zebdanense
  • Pulmonaria saccharata, jossa on hieno lehtikuviointi, tosi paljon vaaleaa.

Hyvin hillitty saalis siis. Tässä kuvassa pelkät perennat. Olen etsinyt imikkää, jossa olisi mahdollisimman paljon vaaleita laikkuja, mielellään lähes koko lehden peittäviä. Tuo on aika hyvä, eikö olekin. Vasemmalla kukkiva on Maianthemum (ent. Smilacina).
Osa myyjistä myy jakopaloja pihastaan, joten kaikista taimista ei ole tarkkaa laji/lajikenimeä. Ymmärrettävää – kaikkien taimipottien varustaminen nimikyltillä on hirmu homma.  Ja sitten nimien muistaminen on omasta päästä kiinni siinä hälinässä. Mutta se juuri tekee Ugin kukkamessuista niin ihanan, että siellä kohtaavat harrastajat ja ammattilaiset aidosti!