Thursday 25 August 2016

Pinball Wizard


Usean kaupungin taimistot kattavalla kaupunkireissullani (en jätä yhtään tilaisuutta käyttämättä kurvata taimistolle) ehdin poiketa myös Kauppilaan Turussa ennen lossille huristelua. Sieltä löytyi kukkanen, jota olen miettinyt jo jonkin aikaa... ja siinä tapauksessa kukkanen päätyy poikkeuksetta ostoskärryyni. Kyseessä oli tällä kertaa tummakurjenpolvi 'Lavender Pinwheel', ja koska Kauppilalla oli näistä kolmen kappaleen tarjous, niin kolmin kappalein tätä sitten mukaani lähti.
Vanhan kansan viisaus: Miksi ostaa yksi, kun voit ostaa kolme. Nyt vain odottelen, että tämä(kin) siementää ja täyttää maan.

Lavender Happiness (and The Who Stuck Song Syndrome)
Last week I found a geranium I had been thinking about for some while. That means it has been on my shopping list, and that means I don't walk past it when I see it. 
One of the plants was still in bloom and I had to get it to admire its subtly coloured flower. Buying plants in bloom also means that you are sure to get the cultivar you're after and not some other that had a misplaced label. This is the lovely 'Lavender Pinwheel', which instantly became 'Pinball Wizard'. Don't ask me why, it just happened.


Puutarhasta löytyi vielä kukkiva perus-tummakurjenpolvi, joten kukkien sävyeroa voi hyvin vertailla. Laventelihyrrä on todellakin violetinsävyinen. Siispä täydellinen muotopuutarhaani, niin kuin olin ajatellutkin.


Muotopuutarhassa vallitsee edelleen hempeä meininki. Anskin blogin arvonnassa voittamistani kiinanasterin siemenistä tuli todellakin kukkia, vaikka kylvin ne kovin myöhään! En tiedä edes, miksi en voinut laittaa näitä multaan jo keväällä. Onneksi nämä tajusivat, että kukkia on paras pukata nyt eikä joulukuussa. Ne kiinanasterit, joita muistelen joskus nähneeni, ovat olleet noin metrisiä, mutta täällä kaikki kasvit taitavat jäädä lyhyemmiksi tuulisten ja kuivien kesien takia.
Taustalla on Ransunhäntäkukka eli komealuppio.

Ransusta puheen ollen – olen huomannut, että se käy ottamassa mirrinminttu-henkosia päivittäin! Aiemmin en ollut tällaista pannut merkille, mutta ehkä puska oli liian pieni.



Namps.
Makoisaa viikonloppua kaikille!

Tämän jutun nimi tulee muuten siitä, että Lavender Pinwheelejä istuttaessani soi päässä The Whon biisi Pinball Wizard. Eipä sillä, että vappuhyrrillä olisi mitään tekemistä flipperivelhojen kanssa. Ja taas se alkoi soida. Onneksi on paljon huonompiakin korvamatoja!


Komealuppio, kuvan laji – Sanguisorba hakusanensis var. japonica
Mirrinminttu – Nepeta faassenii
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum

24 comments :

  1. Kaikenlaisia korvamatoja ja kielikukkasia. Niin kuin nyt esimerkiksi tuo Ransun kieli. Se vasta kukkanen onkin.

    ReplyDelete
  2. Hieno ostos tuo laventelihyrrä. Tummakurjenpolvea olen ihaillut muutamissakin blogeissa ja ajatellut hankkia sitä omaankin puutarhaani, kunhan sitä vain kohdalleni sattuu taimiostoksilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tummakurjenpolvea kannattaa ehdottomasti hankkia, mutta sitä ei kannata istuttaa minkään hennon ja herkän yksittäisharvinaisuuden viereen. Tuo laji meinaan tekee sata siementainta. Tosin saahan ne helposti kitkettyä, kun vetää vain. Moni kaihtaa siementaimia tekeviä kasveja, en oikein tajua miksi. Ei mikään kasvi ole sellainen, että se kasvaisi juuri niin ja vain siellä ja siten miten sen "kuuluisi" :-D Ainahan puutarhassa on hommaa, eikä perennojen viattomista siementaimista saa vitsauksia oikein tekemälläkään.

      Delete
  3. Kissat ja niiden henkoset! Laitoin kasvimaalle ihan kissoja varten minttua, vaan se olikin niin väkevää, että se ei ollut hyvää niiden mielestä. No, se kukkii loppukesästä niin mukavasti, että olkoon siltikin maassa. Eihän sitä voi tietää mitä löytöjä tekee matkoilla taimimyymälöissä, parasta ne onkin koluta! Hyvää viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi hitsi, kissojen makua on vaikea ennustaa.
      Kiitos, samoin!

      Delete
  4. On toi kurjenpolvi vaan kaunis. Sekin hävis multa, kai kukkien taivaaseen :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi harmi, ei edes siementaimea ole jäljellä? Tämä kun tuntuu kylväytyvän vähän joka paikkaan.

      Delete
    2. Ei mitään :( Taas täytyy todeta, se nallekarkki juttu ;)

      Delete
    3. Voi harmituksen harmitus! Ihmeellistä, ettei ole kylväytynyt. Ehkä niitä siementaimia vielä jostain joskus putkahtaa.

      Delete
  5. Psst Ransu, ois makeeta tulla sun puskaan vierailulle. Snuuf snuuf!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tervetuloa! Tosta saa hyvät hepulit hetkeksi. RANSU

      Delete
  6. Kivat kuvat, kurjenpolvi on kaunis. Ja Ransu on niin söötti. - Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kovasti, mulle kun tulee noita kirjoja arvosteluun, niin jätän väliin, jotta muilla on paremmat mahikset! Ihanat kirjat olit valinnut arvontaan.

      Delete
  7. Oi Ransu, sinä hurmaava mintun imppaaja. ♥ Henkesikin taitaa tuoksua Myntonilta tuon natustelun jälkeen.
    Tummakurjenpolvi on kaunis, minäkin tänä kesänä hankin ensimmäisen 'Samobor'-lajiketta kun sillä on niin kauniit lehdet. Mukavaa viikonloppua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mynton-hengitys :-D
      Samoboria mullakin on nuo muut tummakurjenpolvet. Siinä on upean värinen kukka ja tosiaan ne lehdet on huiput!

      Delete
  8. Hei, minäkin tilasin tuon samaisen kurjenpolven keväällä Kauppilasta! Sen väri oli niin houkutteleva <3 Kukinta jäi kyllä tänä kesänä vielä kovin pieneksi, toivottavasti nuo viihtyvät ja jaksavat kukkia komeasti ensi kesänä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on ihana, kaikki muut taimet olivat kukattomia, mutta oli pakko valita yksi, jonka kukkia pääsi heti ihailemaan. Joskus ajat sitten olen nähnyt tämän jossain lehdessä, harvemmin Suomessa (edelleen, valitettavasti!) saa näitä erikoisempia lajikkeita tavallisista perennoista, vaikka niitä maailmalla olisi pilvin pimein.
      Yksi laji, josta haluaisin kovasti kaikenlaisia lajikkeita, on rotkolemmikki. Vuosikausia oli vain Jack Frost, mutta viime vuosina on silloin tällöin löytynyt jo muitakin lajikkeita.
      Toivottavasti meillä molemmilla on ensi kesänä oikeat laventelyhyrrä-kukkameret.

      Delete
  9. Ja höh toisen kerran! Melkein Jorin kanssa tavattiin Kauppilassa ja näköjään myös Sinunkin kanssa! Torstaina siellä olin ostoksilla ja niin paneuduin koska isäntä sanaakaan sanomatta hönkäili niskaan, kärryllinen aletavaraa lähti mukaan, hattuja montaa eri väriä (yksi keltainenkin 'Kleopatra'), nuokkuluppioita,maksaruohoja (ihana kirjavakin ja tumma) jouluruusuja, noita kurjenpolvia hypistelin myös! Vaalean lilaa preeriaväriminttua etsiskelin, löysin tummanvioletin kyllä joten taimikasvatukseen keväälle menee tuo vaalea väriminttu. Olen ottanut Sinusta oppia, pienimmätkin taimistot kollaan ja sipulihyllyt, eilen löysin Prismasta narskuja Narcissus bulbocodium 'Golden Bells' ja N. jonquilla 'Sun Disc' ja ne piti ostaa tietenkin, pikkuisista narskuista kun niin tykkään! Joskus noissa ruokakaupan valikoimissa on yllättäviäkin ihanuuksia!

    Että tuo Ransu on ihana :D :D :D

    Kovaa myrskyä luvataan, tuulee lännestä! Jos menet ulos, laita kiviä taskuun ettei tuuli vie sinua mennessään!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No höh! Paitsi mä kävin Kauppilassa jo viime viikon keskiviikkona, mutta olen slow-bloggaaja ;-)
      Kauppilassa on hyvä valikoima, mutta koskaan ei tiedä, mistä tulee vastaan juuri se kasvi, jota on etsinyt. Niin voi käydä vaikka Prismassa! Oi, sipulit ovat tulleet kauppoihin - se tietää uutta nuuskimisreissua ensi kerralla sitten.
      Ransu saa pusut sinulta!
      Juu, täytyy käydä keräämässä pitkin pihaa olevat puutarhakalusteet sitten, kun vähän tyyntyy, nyt se on turhaa, kun lentävät heti uudestaan kumoon.

      Delete
  10. Korvamadot on kamalia, etenkin kun työn takia se on lastenlaulu joka jää päähän junnaamaan :D
    Todellakin jopa Prismasta voi tehdä löytöjä. Juuri löysin tummalehtisin kimikin Prismasta -30% alennuksella vieläpä.

    Pinwheel on kyllä kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, lastenlaulut on usein kamalia renkutuksia :-D
      Joo, mäkin ostin Prismasta vielä yhden Purpurea Plena Elegansin sekä kaksi riippumattoa -70 %! Olin ollut ilman jo pari vuotta, nyt taas kelpaa köllötellä :-)
      Kimikit ovat ihania, mulla on vain yksi, mutta kun se kituu vuodesta toiseen ilmeisesti liian kuivassa ilmastossa, niin en ole hankkinut uusia kitumaan.

      Delete
  11. Ransu vetää tötsit:D Minä olen kuivannut minttuja ja tallettanut rasiaan. On sitten kesämuistoja mitä nuuhkia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä idea! Ransu sai joskus postia Unnalta, missä oli kuivattua kissanminttua "pahan päivän varalle". Mutta se on joku loppu, täytynee alkaa kuivatella.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!