Wednesday, 10 August 2016

Päivän ruusut


Ta-daa! Melkein en pysty puhumaan mitään. Sanattomaksi vetää. Niin ihana tämä on. 'William Shakespeare 2000' (tyhmää kun pitää olla tuo vuosiluku perässä, muuten nimi olisi täydellinen). Istutin tämän viime syksynä. Hankin Tuusulan Kodin Terrasta noin vitosella syyskuun harmaudessa. Täytyisiköhän ajella tästä Tuusulaan, jos sieltä löytyisi lisää moisia herkkuja...
Olen heikkona englantilaisiin David Austinin ruusuihin. Nämä ovat uusia lajikkeita, joissa on vanhanaikainen kukan muoto ja jonkin verran tuoksuakin, ainakin jos vertaa moniin muihin nykyruusuihin. Täydellisiä siis. Ai niin, ja kukinta on jatkuvaa eli jatkuu niin kauan kunnes syys saa tai peura syö.
Muutama viikko sitten Shakespearen vieressä kukki 'The Prince', joka on hyvin samanlainen tämän kanssa. Oikeastaan lähes identtinen. Mutta se ei haittaa mitään, kun kukka on näin taivaallisen ihana!

In love with David Austin
Need I say more...


Shakespearen ja prinssin vieressä on niiden sävyyn täydellisesti sointuva väriminttu 'The Kardinal', edelleen kukassa. Pallerolaukat ovat ohikukkineet kartion muotoisiksi.


Samassa penkissä, Rohanissa, kukkii meksikonhanhikki, taustalla punaperuukkipensas, joka toivottavasti kasvaa kokoa.


Yksi tummakurjenpolvi jaksaa vielä kukkia. Ehkäpä nämä kannattaisi latvoa ekan kukinnan jälkeen. Tämän seurana kukkii helminukkajäkkärä.


Tämä ei mitenkään kuulu Rohanin värimaailmaan, mutta en vain raaski kitkeä kurkkuyrttejä.. ne ovat niin suloisia. Siirtää näitä kyllä voisi.


Oranssissa penkissä kukkii 'L. D. Braithwaite'. Se ei valitettavasti soinnu oikein tännekään... joutuu raukka taas muuttamaan. Muutti viime syksynä muotopuutarhasta oranssiin penkkiin, tänä syksynä taas jonnekin muualle. Mutta ruusut ovat hyviä muuttajia. Joku saattaa muistaa apteekkarinruusuni, joka on muuttanut synnyinkodistaan ensin Etelä-Englantiin, sitten Ranskaan, sitten Suomeen ja täälläkin se on jo toisessa osoitteessaan, ja hyvin menee.


Täyteläiset keltaiset kuuluvat oranssiin penkkiin, mutta keltaisen ja punaisen liitto vain sattuu minua silmään. Auts.
Päivänsilmä 'Asahi' tässä, joka pääsee oikeuksiinsa vasta ruusun häivyttyä takavasemmalle. Anteeksi vain, ruusu.


Shokkipinkki harmaakäenkukka sen sijaan sopii oransseihin ja keltaisiin hyvin. Kuvassa taustalla on japaninvaahtera 'Enkan'.

Ja sitten on lempparivärini oranssin kanssa, sininen. Ruiskaunokki. Kuvassa näkyy myös ojakellukkaa siemenkylvöksestä, joka näyttää epäilyttävästi samanlaiselta kuin luonnon ojakellukka, vain matalampaa! Ehkäpä siitä tulee kerrottukukkainen vaikkapa ensi vuonna?

Kirsikkana kakun päällä vanha tuttu, monen suosikki (kommenttien perusteella): 'The Pilgrim'.


David Austin -ruusut kuuluvat puistoruusuihin, Rosa Puistoruusu-Ryhmä
Harmaakäenkukka – Lychnis coronaria
Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kurkkuyrtti – Borago officinalis
Meksikonhanhikki – Potentilla thurberi
Ojakellukka – Achillea ptarmica
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Punaperuukkipensas – Cotinus coggygria f. purpureus
Päivänsilmä – Heliopsis helianthoides
Ruiskaunokki – Centaurea cyanus
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Väriminttu – Monarda

31 comments :

 1. Mahan pohjasta ottaa tuon ruusun kauneus!
  Istutin alkukesästä myös D.A. ruusun, Munstead Woodin, ja myös se on samettisen tumma, ihana ja tuoksuva. Ruusussa oli nuput ostaessani sen, ja ihanasti jaksoi kukkia jo ekana kesänään. Toivottavasti myös tokana :) Like You said, no more words needed.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, Munstead Wood on todella ihana syvän tumma purppura. Ooh. Se täytyy ehkä joskus kumminkin hankkia, vaikka kuvittelin tyytyväni nyt Shakespeareen ja Princeen. Joka syksy ostan näköjään jonkun uuden Austinin, tai viime syksynä kaksi :-D Tauti vaan pahenee! Mutta jos seuraavana kesänä saa kokea tällaisia kauneuspökerryksiä, niin eihän niitä voi olla hankkimatta. Munstead Wood taitaa olla vielä tummempi kuin Shakespeare.

   Delete
 2. William Shakespeare 2000 on kaunis! Hitsit sentään, että tuollaisia myydään Suomessakin. Taitaa olla uusi pakko saada-ruusu :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. David Austinit on kuulemma hieman epävarmoja talvehtijoita, mutta mulla ei ole ollut niin mitään ongelmia, vaikka täällä ei edes yleensä ole lunta, kun pakkanen tulee. Viime talvena Pilgrim paleltui maan rajasta, mutta on jo tehnyt yli metriset varret, joissa kukkii yhtä runsaasti kuin joka vuosi.
   Nämä kannattaa istuttaa aika syvään, tai ainakin vähän syvempään kuin mullan pinta ruukussa.

   Delete
 3. Kauniit ruusut! Juuri noita ihanuuksia minulla ei olekaan. Pitääpä käydä taimitarhalla. :) Minäkin tykkään David Austineista, vaikka ne kyllä kärsivät viime talvesta. Tuon tummakurjenpolven kanssa mulla on mennyt hermo totaalisesti. Se leviää kulovalkean tavoin ja revin sitä pois minkä kerkeän, kohta meillä ei varmaan muuta kasvakaan. :/ Ruusuisia päiviä saareen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. David Austineissa on ihana kukan muoto, kuin vanhasta maalauksesta.
   Voi ei, tummakurjenpolvi tekee tosiaan runsaasti siementaimia. Mutta jos on muita yhtä hyviä leviäjiä, niin sitten se ei ole ongelma (välttämättä...)
   Kiitos, samaa sinulle! Mulla ei nyt Comte de Chambord kukikaan, kun siirsin sen todella tyhmästi juuri, kun puska olisi ollut tulossa kukkaan. Ja täällä on ollut todella kuivaa. Onneksi se on sentään elossa vielä. Toivottavasti se sulla kukkii ihanasti.

   Delete
  2. Niin onkin. Se muoto on kaikkein kaunein. :)

   Delete
 4. William Shakespearessa niin tyrmäävän ihana väri, muoto ja kuvasommittelukin ihan kohdallaan! Pilgrim näyttää kuvissa aito vaniljapallolta tuon W.S.2000 jälkeen. Aito vaniljakin on yksi suosikeista! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tyrmäävän ihana, tosiaan. Tuollainen kerrottu lättykukka, juuri tuollainen unelmaruusunkukka. Ostin kesäkuun miitissä Vakasta Hippolyten, sillä pitäisi olla vähän violetimpi lättykukka. Ehkä jo ensi kesänä.. Pienen pieni taimi (heillä ei ollut isompaa) on hyvin kasvanut ainakin.
   Pilgrim on tuollainen kermainen keltainen, aivan ihana. ja vielä yksi Austin on tulossa kukkaan, ja se on nyt verkolla suojattu, joten tällä kertaa ei kukkia syödä! Se on valkoinen. Toivottavasti noin viikon päästä pääsen raportoimaan sen kukista.

   Delete
 5. On kyllä todella kaunis William ja sinulla näyttää viihtyvän paremmin kuin hyvin! Makea näkymä olisi juuri tuo peruukkipensas ja hanhikki yhdessä, toivottavasti peruukki innostuu kasvamaan. Onhan sinne nyt viimein tullut vettä? Taimiassa oli muuten austineja tarjouksessa. Kaunis on tuo luonnonmukainenkin ojakellukka. Hippolyte on upea ruusu, hyvä valinta!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänä aamuna tuli pari milliä, ja vaikka nyt aurinko paistaa, luotan siihen, että viikonloppuna tulee vettä kunnolla. Edellinen sade oli viikko sitten, mutta tässä välissä tuuli niin paljon, että maa tuntui taas kuivuvan. Taitaa tästä taas istutuskausi käynnistyä, kun maa hieman pehmenee :-)
   Kiitos ruusuvinkistä, täytyy käydä katsomassa!

   Delete
 6. Shakespearessa on muodot kohdallaan, mielettömän muhkea. Toivottavasti peurat pysyvät loitolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ota riskejä, Shakpespeare on verkotettu!

   Delete
 7. Voihan William mikä upea väri, siis niin hieno! Parasta pitää todellakin tiiiviisti verkon alla. Se on jotenkin ihan täydellinen ruusuolento kaikin puolin. Jatkan taas kaivuuhommia. Mulla on yläpihan uudistus alkamassa, joten kaivaminen ei lopu. Vanhat outoon paikkaan istutetut herukat saavat lähteä. Mansikkamaan remontti muuten onnistui hyvin, mutta projektista tuli melko massiivinen. Kuten aina ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täydellinen ruusu, kyllä.
   Voi että, sulla on ihan massiivi-maansiirto-operaatiot siellä!

   Delete
 8. Aivan mahtava Shakespeare! Ei voi muuta sanoa! Ja millainen löytö saada se noin edullisesti. :) Voin vain kuvitella, miten vihainen olisin, jos omalla pihallani moinen herkku kasvaisi - ja sitten peurat nakertelisivat sen. Siinä voisi tulla ihan muutama voimasana... Nyt pistetään kädet ristiin, että peurat säästäisivät kaunottaren.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shakespeare on verkon sisällä, joten peurat nakerrelkoot sorkkiaan. Oli todella löytö, seuraavaksi alan koluta taas puutarhamyymälöitä sillä silmällä ;-)

   Delete
 9. Vaikka mitä ihanuuksia, mutta erityisen ihana on "yllättäen" purppurainen väriminttu ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se, mutta purppurainen ruusu on upea myös, eikös?

   Delete
 10. Miten muuten kasveja muutetaan maasta toiseen? Tai siis, Britanniaan ei kai oikein paljon saa vielä kasveja, ja sinun apteekkarinruusulla oli toinen suunta, mutta voiko sitä vain muuttaa maasta toiseen ns. matkalaukku toisessa kädessä ja ruusu toisessa? Onko niissä sääntöjä ja rajoituksia niinkuin eläimillä on?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjoo, on, riippuu kasvista ja maasta. Joitakin merkittäviä viljelykasveja kuten perunaa ei saa tuoda Suomeen ilman asianmukaisia sertifikaatteja, sillä huolimattomasti maahan tuotu pottu saattaisi aiheuttaa mittavat tuhot ammattiviljelmillä niille riehumaan päästessään.
   Ruukussa mullassa olevia kasveja saa tuoda harrastuskäyttöön EU:n ulkopuolelta Suomeen (EU:n sisällä on vapaampi kasviliikkuvuus) muistaakseni noin viisi kappaletta. Tulipoltteen isäntäkasvit (jotka ovat ruusukasveja kuten omena, mutta ei kuitenkaan ruusut) ei saa tuoda ilman kasvin terveystodistusta. Eli periaatteessa se menee juuri noin, matkalaukku yhdessä ja ruusu toisessa kädessä :-)

   Delete
  2. Kiitos selvityksestä! Ihan loogistahan tuo.

   Asiasta toiseen, mutta pysytään kuitenkin vierailta mailta tuoduissa elollisissa olennoissa. Oletko tämän huomannut? http://www.korkeasaari.fi/korkeasaaressa-varttuu-harvinainen-manulipentue/

   Delete
  3. Kyllä! Olen yrittänyt seurata netistä, onko pikku manuleilla kaikki hyvin. Toivottavasti on ♥

   Delete
 11. No melkein kaikki keltainen jonkun kanssa sattuu silmään etenkin siis punaisen kanssa, äh, ja kuinka juuri 'First Yellow' pelakuun heteet ovat punaisia...luontoko sen järjesti!

  No ihanat ruusut ja tuo 'Pilgrim' vallankin vaikka onkin keltainen! Olet tehnyt hyviä alelöytöjä kuten tuo ruusu ja muistaakseni kanadanliljatkin. Upea tuo väriminttu, olen niihin melkein hurahtamaisillani. Taidan alkaa koluamaan myös alemyyntejä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jotkut keltaiset sopivat ihanasti esimerkiksi sinisen kanssa, tai vaaleanpunaisen, riippuu omasta värisilmästä tietty. Mutta keltainen ja punainen vain riitelee. Pilgrim nyt on niin haalean kermankeltainen, että se on pehmeä ja sopuisa, ei ollenkaan dominoivan sävyinen. First Yellow taisi kyllä olla myös todella hailakan sävyinen. Naurattaa nuo punaiset heteet!
   Alet kannattaa koluta, tosin syksyn istutukset eivät aina hyvin talvehdi. No, alkusyksystä istutetut varmaan vähän paremmin. Mulla meni kaikki kolme viime syksynä istutettua ihanaa väriminttua esimerkiksi. Niihin on hyvä hurahtaa.

   Delete
 12. Olen ihan sekaisin kukistasi ❤️ Ihanuuksia! 🌹

  ReplyDelete
 13. William iski suoraan sydämeen:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin kuin Cupidon nuoli, joka halkaisi Romeon sydämen ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!