Wednesday, 17 August 2016

Kotiinpaluun kukat


Laiva karahti kotisaaren rantaan illalla, onneksi ei niin myöhään kuitenkaan, ettei olisi puutarhaa nähnyt. Samettihortensian kukinto on alkanut avautua. Tämä on tämän vuoden ainokainen kukinto, joka kiitollisena vastaanotetaan.

Koska rakastan noita pitsiliinamallisia hortensiankukintoja, on kaupungista mukana tulleessa taimikuormassa myös sellaiset omaava jalohortensia. Tässä oli varmaan taimilappu vaihtunut, nimenä oli Endless Summer -hortensioihin kuuluva Bella Anna, mutta tämän kukinnot eivät ole sitä. Voisi olla Twist-n-Shout eli 'PIIHM-I'. Oli alessa, ja suuri osa taimista oli jo vailla lappuja. Joka tapauksessa kaunis! Ostin tällaisen alesta jo viime vuonna, mutta se nääntyi kuivaan alkusyksyyn eikä enää vironnut.
Ja koska alkukesällä istutettu syysesikko kuoli myös heti alkuunsa, hankin nyt niitä oikein kaksin kappalein. Se on tuo ihana sininen pallokukinto vasemmalla. Puutarhassa pitäisi oikeasti olla kosteampi pienilmasto, että nämä viihtyisivät. Mutta kunhan nyt pysyisivät hengissä. Edes jouluun.


Puutarhakierros illan hämyssä jatkuu. Joku on käynyt syömässä kerrotun idänkurjenpolven kukat, se oli tulossa uudestaan kukkaan. Voi harmi. Mutta tätä ei onneksi ole syöty. En vain edelleenkään tiedä, mikä tämä on. Peräisin talvisesta perennaseoskylvöstä, kuten taustalla häämöttävä punakukkainen siankärsämökin.

Mikähän tämä olisi? Joku Coreopsis ehkä? Lehdet ovat aika kapeat ja liuskoittuneet kolmeen osaan. Mikähän Coreopsis taas olikaan... kaunosilmä. Olisko sitä, ehkä isokaunosilmä? Tämä tuli Chiltern Seedsiltä, ja ainoa yksinkertaiskukkainen tämän värinen, jota heillä nyt on valikoimissa, on lajiketta 'Mayfield Giant'. Täytynee mittailla kukkien kokoa, kun niitä avautuu enemmän.
Mukavan värinen kukka joka tapauksessa, eikä minulla mitään kaunosilmää entuudestaan ollutkaan. Yritykset istuttaa syyskaunosilmää ovat aina johtaneet siihen, ettei kasvi seuraavana vuonna nouse maasta. Saa nähdä, miten tämän kanssa käy.


Isokaunosilmä – Coreposis grandiflora
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Syysesikko – Primula capitata ssp. mooreana
TallennaTallenna

18 comments :

 1. Ihana kotiinpaluu, kun kuukaloisto odottaa kotiinpalaajaa..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin oli! Tähän aikaan ei enää ole koko puutarhan loistoa, mutta kivoja kukkia siellä täällä onneksi.

   Delete
 2. Kaunis kaunis samettihortensia!
  Siniset palloesikot ovat myös ihanat. Itse yritin siemenestä noita kasvattaa, mutta eivät onnistuneet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samettihortensia on niin ihana. Tuossa ja esikoissa on hieno sinivioletti väri. Harmi, ettei kylvöksesi onnistunut! Mulla on taas yksi esikkokylvös menossa, mutta mitään en ole vielä itänyt, mulla ei ole vielä yksikään esikkokylvös itänyt ikinä :-D Joten mieluummin hankin nuo taimina. Nämä löytyivät Pirilän kukkatalosta.

   Delete
 3. Ihana hortensia. Itsekin mieluusti ottaisin edes sen tuikitavallisen hortensian, mutta kun olin aikanaan istuttanut kolme pensasta eivätkä ne menestyneet niin en ole uudestaan yrittänyt. Tosin ehkä tähän huonoon menestykseen oli se että mies useampaan kertaan taisi ajaa ne vahingossa ruohonleikkurilla...

  Mutta kerrassaan ihana kotiinpaluu sinulla<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa aina yrittää uudestaan! Mies ei hirveesti auttanut niiden viihtymistä :-D

   Delete
 4. Upea väri niin samettihortensiassa, kuin tuossa PIIHM-I:ssäkin. Taitaa muuten sen nimi äkkiä vääntyä piimäksi. Meillä voisi olla kosteuden puolesta sopivaa, mutta syksyinen tuuli ei välttämättä ole kaikille kasveille niin kiva ilmiö

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aika ärsyttäviä nuo kasvien lajikenimet, kun on varsinainen lajikenimi ja sitten tuo kutsumanimi (kuten Twist-n-Shout), joka pitäisi vieläpä virallisten sääntöjen mukaan kirjoittaa kokonaan isoilla kirjaimilla ja niin, että kunkin sanan eka kirjain on isommalla kuin muut. Aiheuttaa ärtsyttävää näpertämistä, kun työkseen niistä kirjoittaa ja pitää mennä oikein (tämä blogi on harrastus, joten tänne en jaksa niitä nyhrätä :-D). Sama on muuten David Austinin ruusuissa, oikeasti joku William Shakespeare on 'Ausromeo' ja niin edelleen.
   Varmaan teillä on jotakin tuulensuojaa kumminkin ympäröivistä puista johtuen? Kesäinen tuuli ja kuivuus on varmaan pahempi. Tosin täällä saaristossa on puolestaan silloinkin ilmankosteutta jonkin verran, merestä johtuen. Onneksi!

   Delete
 5. Kauniit hortensia, molemmat. Minä istutin jonkun jalohortensian arboretumiin, tuskin selviää talvesta mutta ajatus oli sama, loistaisi edes syksyyn saakka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti se selviää! Mulla on kyllä jalohortensiat muuten selvinneet, mutta yksi kituuttaa aika kuivana joka kesä, ja tuo yksi tosiaan kuoli kuivuuteen. Yksi viihtyy, mutta se saakin tiskivedet niskaansa säännöllisesti.

   Delete
 6. Voi että miten kauniit Hortensiat! Tuollaisia en ole nähnytkään! Täällä Syyshortensia ja Little Lime aukovat kukkiaan hiljalleen. Nyt vasta on minuun iskenytHortensiahullutus ja pitäisi keksiä miten saisin tänne pihalle mahdutettua Hortensiarivin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samettihortensia on talvenarka, ja jalohortensiat samaten. Mutta kyllä niitä kannattaa kokeilla. Hortensiat on niin ihania.

   Delete
 7. On kyllä ihanat samettihortensiat! Tossa valkoisessa nuo avautuneet kukinnot näyttää ihan pieniltä perhosilta :) Soma on kyllä tuo lilakin. Kerrotut kurjenpolvet ovat todella hienoja, harmi että ne maistuivat tuntemattomalle kulkijalle :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hortensiat on! Vain eka on sametti, tokassa kuvassa on jalohortensia. Sametilla (kuten joillakin muillakin hortensioilla) on nuo laitakukat ovat steriilejä, varsinaiset oikeat kukat on nuo keskellä olevat violetit hörselöt. Ne eivät siis avaudu, ja siitä tuleekin kukalle ihana litteä pitsiliinamainen olemus.
   Onneksi kurjenpolvi ehti kertaalleen jo kukkia alkukesällä!

   Delete
  2. Ok, taisin lukea tekstisi hieman hajamielisesti, mutta kauniita joka tapauksessa molemmat :) Mä olen kyllä muutenkin tosi noviisi hortensioiden kanssa, puutarhassa ei ole yhtään, mutta olen kaarrellut taimistojen hortensianurkkauksia koko kesän ja miettinyt, mihin ensimmäinen asettuisi ;)

   Delete
  3. Ei sillä niin väliä ole, kunhan tuli oiottua :-D Hortensia tai pari kannattaa ehdottomasti hankkia, joko pensasmaisena, tai leikkaa rungolliseksi pieneksi puuksi - olen nähnyt tällaisiakin isoja syyshortensioita, hienoja. On kiva, kun syksylläkin on kukkivaa pensasta.

   Delete
 8. Kasvaako samenttihortensia sinulla korkeaksi. Kaunis on sen kukinto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen odottanut, että siitä tulisi sellainen kolmemetrinen kuin olen Englannissa nähnyt :-D Kuudessa vuodessa puskani on nyt metrinen. Ehkä se jääkin sen kokoiseksi. Ihana se on joka tapauksessa. Viime kauhutalven jälkeen se onnistui silti versomaan puolen metrin korkeudelta, aikamoinen saavutus talvenaralle kasville.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!