Monday, 25 April 2016

Saaliita

Viikonloppu meni Lahdessa äärimmäisen mukavissa merkeissä. Pihapiiri-messut oli järjestetty hyvin, ohjelmalavan valkokangas oli ihanan iso, pätevä nuorimies oli hoitamassa tekniikkaa niin, että puhujan ei tarvinnut painaa itse edes mikrofonia päälle tai hoitaa esitystään messujen koneelle – harvinaista ylellisyyttä.
Yleisö oli kiinnostunutta ja esitti hyviä kysymyksiä, ja sain tavata kivoja blogituttujakin! Paula Ritanen-Närhi messuemäntänä oli huippu ja takasi viihtyisän ja aidon puutarhatunnelman. Kun siihen päälle vielä lisää mainion taimitarjonnan – Suomen messuhallimessujen parhaan! – ja 20 vuoden takaisen vanhan ystävän ilahduttavan tapaamisen, eivät tahdo ylistyssanat loppua.

En ole vielä ottanut kuvia messujen taimisaaliistani, voin vain todeta, että se on vaikuttava. Porkkalan kartanolta löytyi pitkään havittelemani jättililjakin! Enpä tiedä paljon mukavampaa ajanvietettä kuin hihkua Thalictrumien ja Trilliumien ääressä toisten yhtä liekeissä olevien puutarhahörhöjen kanssa. Taisimme täyttää intoilullamme ja hölötyksellämme koko pienen osaston. Se oli nimittäin sellainen, että joka ruukku piti syynätä, niin paljon oli erikoisuuksia. Eikä Porkkalan kartano ollut ainoa. Saaren kartano myi pelargoneja, Vihertalo Varpula ihania kärhöjä sun muuta, Perennapuutarha Pöntiseltä löysin edullisen ruusumantelin, Ekmanilta tarttui taas mukaan jotakin pientä ja erikoista. Peltosen puutarhalta löysin hurmaavan 'Deerwood Lavender Lass' -tuoksupelargoniristeymän. Vaikka en suoranaisesti tarvitse uusia pelargoneja...
Kotimatkalla täytyi vielä kurvata Järvenpään pihapalvelun kautta, sillä eksyn sille suunnalle liian harvoin ja nyt kerrankin ajoin suorastaan vierestä. Se on sunnuntaisin auki kuuteen, ja tuhansien perennojen valikoimasta löytyy vaikka mitä harvinaisuuksia.

Kyllä nyt kelpaa! Ensimmäisessä kuvassa ei ole viikonlopun saalista, vaan ystävän kanssa tehty tilaus Barnhavenin esikkotaimistolle. Osuuteni oli vaatimattomat 13 esikkoa.

Pojat olivat reissuni ajan kaupunkikodissa ja ystävällinen naapuri kävi heitä katsomassa monta kertaa päivässä, ruokkimassa ja rapsuttamassa. Ruokaa tuli todennäköisesti liikaakin, niinhän siinä aina käy, kun "mummi" hoitaa, mutta pian pojat pääsevät taas reippaan ulkoelämän makuun.
Minäkin pääsen sulattelemaan Lahden Seurahuoneen häkellyttävän runsaan brunssin kaloreita istutuslapion varteen. Olen syönyt mittavan määrän hotelliaamiaisia elämässäni, mutta Lahden Seurahuone taisi viedä voiton. Paikasta vinkkasi lahtelaistunut ystäväni ja vietimme pari viihtyisää tuntia aamiaisen ääressä. Seurahuoneen aamiaista tarjoillaan klo 13 asti, ja vaikka sitä ei brunssiksi kutsutakaan, oli se enemmän kuin aamiainen. Suosittelen lämpimästi!

Tylsistynyt pantteri vaatii nauhan kanssa leikkimistä. Tässä se vaanii. Kamera pois ja nauha heilumaan!

Sitten seuraa paljastus. Minulla on matkoja varten miniMusti ja -Ransu, sillä hirmuinen ikävä iskee jo viiden tunnin eron jälkeen.

Kiitos kaikille huippuviikonloppuni tehneille ihanille ihmisille!

Shortly super
I had, in few short words, a super weekend with plants and friends!


Jättililja – Cardiocrinum
Ruusumanteli – Prunus triloba
Tuoksupelargoni – Pelargonium fragrans

55 comments :

 1. Oi mitä löytöjä! Minä petyin Helsingin Puutarhamessuihin niin pahasti että jätin väliin Lahdenkin. Olisi silti pitänyt käydä siellä. Pahus. Toisaalta: ulkoeteisessä odottaa 4 paperikassillista istutettavaa :)

  Hurmaavat nuo eroahditukseen sopivat miniMusti ja -Ransu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, nämä olivat oikeat PUUTARHAmessut, vaikka olihan mukana muutakin, niin aina on... mutta messuhallit ovat Lahdessa pienempiä ja viihtyisämpiä, ja etenkin kun keskihalli oli varattu lähes kokonaan taimimyyjille, oli tunnelma ja tarjonta kohdillaan. Sinulla on noin paljon istutettavaa, kivaa!

   Delete
 2. Sinulla oli selvästi kiva viikonloppu. Ihanat minit! - emäntä

  Pus, pus pojat! - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli parasta viikonloppuohjelmaa, jos ykkösvaihtoehto eli omalla pihalla mönkiminen ihanassa kevätsäässä ei ole mahdollinen :-)
   Pojat kiittävät ja lähettävät kurnutuksia Pepsille!

   Delete
 3. Myöhemmin harmitti, että en edes kurkannut ruusumanteleiden hintoja. Kuulin myöhemmin, että eivät olleet edes pahoissa hinnoissa. Tosin siinä vaiheessa taisi olla oma budjetti jo ylitetty. Oli kyllä Lahden messuilla niin paljon lajeja, että tällainen harrastaja ei edes osannut sellaisesta lajimäärästä kuin sokkona ostaa jotain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusmanteli oli vain 12 euroa! Heh, mullakin on tilillä tänään jäljellä 11 euroa. Mutta onpahan sielunruokaa eli ihania taimia ja iloiset muistot viikonlopusta!

   Delete
 4. Edellisellä kerralla Lahden messut olivat pettymys -sinun sanojesi perusteella olisi sittenkin pitänyt lähteä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hitsi. Ja tietty seuraavalla kerralla ne ovat taas pettymys! Pettymys tai iloinen yllätys riippuu oikeastaan siitä, mitä odottaa.

   Delete
 5. Replies
  1. Niinpä, olen ihan liekeissä!

   Delete
 6. Hyvä että sinulla oli kaikin puolin onnistunut viikonloppu! Hyvät löydöt, mukavat ihmiset ja toimivat systeemit on kyllä onnea. Onnea on myös hyvä hoitaja kissoille, muutenhan ei pääsisi minnekään! Hellittelyjä Mustille ja Ransulle ♥

  Hauskat miniMusti ja miniRansu myös :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, yhtälö oli hyvä. Onnea on hyvä hoitaja kissoille, todella!

   Delete
 7. Nyt on ollut mamma saalistamassa koko viikonlopun, kun pojat ovat kellineet kotona "mummin" hoidossa". Mahtavan saaliin kanssa se mamma sitten kotiutui. Onneksi mammalla oli pari turvalelua mukana, niin erostakin selvittiin.

  Vitsit, minäkin olen ostanut joku vuosi takaperin tuon ruusumantelin Nurgasta. Mutta se ei ole vielä kukkinut. Voi, kunpa se kukkisi tänä vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, mamma saalistaa, mutta kun laskee saaliinsa eteisen lattialle, ei siitä jääkään herkullista veristä länttiä niin kuin pojat toivoisivat :-D
   Toivottavasti mantelisi pian kukkii! Tämä taimeni on jo varmaan ohikukkinut, mutta ehkä jo ensi keväänä...

   Delete
 8. No johan! Kuulostaa aivan fantastisen täydelliseltä viikonlopulta! Odotan malttamattomana tarkempaa esittelyä esikoista ja messuhankinnoistasi ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai että täytyykö tässä oikein alkaa kuvata noina rönttöjä ja tekemään vallan listaa...?

   Delete
 9. Minustakin taimia oli paljon, ja Saaren kartano pelargoniat eivät olleet hinnalla pilattuja. Kaksi ostin vaikka ei minullakana uusille mitään tarvetta. Alkaa tilakin jo loppua ikkunoiden edestä. Hyvä että Ransu ja Musti olivat pärjänneet ja saaneet lohturuokaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taimia oli paljon, ja nimenomaan KIINNOSTAVIA taimia eikä mitää jouluruusun ja hortensian massarullakoita!

   Delete
 10. Hieno saalis. Varmasti mukava viikonloppu.
  No tapasitko Irma-siskoni messuilla? Hän on vaan niin ujo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, kukaan Irma-niminen ei tullut esittäytymään!

   Delete
 11. Nyt kyllä olen pikkuisen kateellinen. Miksi ihmeessä Helsingin messuilla oli niin vähän varsinaisia taimikauppiaita. Seuraaville messuille, olivat ne sitten missä tahansa, täytyy orientoitua hieman enemmän siihen olennaiseen eli kasvien metsästykseen.

  Vautsi, nyt kun minulla on perheen yhteisen auton sijasta vihdoin OMA auto, voinkin laittaa sinne oman pehmokissani tarvittavia eroahdistuskohtauksia varten. Joskus yritin yhteiseen autoon laittaa pienen maskotin roikkumaan takinripustuskoukkuun, mutta Ukkokulta heivasi sen oitis pois. Ei kuulemma kuulu autoon.

  Niin se vain on, että lemmikkien hoitajille pitää sallia kissojen lelliminen - mummityyliin. Käyn aika usein ruokkimassa ja rapsuttamassa tyttären kissojen hänen ollessaan jossain reissussa. Siellä odottaa tarkoin laskettu määrä ruokaa, mutta miten ihmeessä minulle aina sattuukin jotain pientä herkkua mukaani. Tämä on niitä asioita, joihin ei oikein järkiselityksiä löydy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helsingissä ei ollut kuin Tommolan tila, jolla on himottavia taimia. En oikein ymmärrä massakukkien myyntiä, kun tetet ja helmililjaruukut voi kuka tahansa ostaa lähimarketista. Ihan harmittaa moinen.
   Ilman muuta nyt omaan autoon kaikki maskotit sun muut! Mullakin oli minikissapedot vahtimassa autoa messupäivieni aikana.
   Kyllä kai hoitokissoja täytyy aina hemmotella, ja se on sitten oman mamman tehtävä pitää kuria myös ruuan suhteen.

   Delete
 12. Kyllä taso vaihtelee vuosien myötä. Olen ollut kolmilla peräkkäisillä messuilla Lahdessa: ekat ihan yes, tokat mitäänsanomattomat ja tämänvuotiset taas aivan nappiin. Minusta on hyvä, että Pihapiiri-messuilla keskityttiin nyt pihaan ja puutarhaan, ja osastot oli jaettu selkeästi eri aihepiireihin.
  Oli tosi mukava tavata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä kommentti, ja hyvä tietää! Taidan olla käynyt kahtena vuonna Lahden messuilla joskus, en muista ihan näin hyvää taimivalikoimaa. Oli todelliset PUUTARHAmessut. Oli niin mukava tavata!

   Delete
 13. Kuulostaa kaikin puolin ihanalta viikonlopulta!
  Onko Lahden messuilla aina paras taimitarjonta? Pitäsköhän lähteä sinne ensi keväänä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yllä Riitta Jylhä sattuikin juuri kommentoimaan, hän on käynyt monena vuonna peräkkäin. Nyt oli erityisen hyvät messut. Kandee varmaan katsoa netistä messuja ennen, onko siellä hyviä taimimyyjiä näytteilleasettajina.

   Delete
 14. Kuullostaa hyvälle viikonlopulle! Odotan innolla saaliisi näkemistä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli huippuviikonloppu! Eihän se saalis juuri miltään näytä, ruukkujen mullasta nousevia pieniä versoja ;-)

   Delete
 15. Mitä, cardiocrinum!!! Äää, nyt olen kyllä hiukan kade, olenko ollut unessa vai missä. Kaikkea oli niin paljon! Aion kyllä mennä Porkkalan kartanolle vierailulle. Siellä on kaikenlaista kierrosta ja teemapäivää, mutta oiskohan myös jättililjoja jäljellä. Ostin messuilta niitä tavallisempia kyllä ja nyt alkoi jo jännittää, että mitähän värejä sieltä lopulta pukkaa. Niiden pitäisi olla valkoisia...viimeksi piti siis olla roosaa, mutta tulikin kirkkaankeltaisia. Olin pyörtyä, mutta kestin kuin...no...nainen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi himpslutti, juuri siitä Cardiocrinumista vouhkasin! Vaikka se ei ollut juuri se jättilaji, jota olen havitellut, mutta olipahan kumminkin, kun noita ei lähes ikinä missään myydä. Ihan varmaan on Porkkalan kartanolla tuota, ja jos on myös giganteumia, niin mäkin lähden suorilta Lammille! Vai missä se nyt oli... Lahdessa oli myynnissä vain matalampaa ja kellerväkukkaista cordatumia. Nämä ovat siis eri lajia kuin ns. puuliljat, vai millä nimellä niitä isoja viime vuosien hittililjoja nyt myydäänkään. Tämä on metsäpuutarhalaji.

   Delete
 16. Buukattu viikonloppu Sinulla, mutta eihän se mitään kun siihen saa upotettua sekä työn että harrastuksen, tai olenko väärässä? Kun katson tylsistynyttä pantteria, olen näkevinäni, että hänellä on kynnet upotettuna peitteeseen, ettei vaan ollut tosi kyseessä : )))

  Keväistä viikkoa, lumisohjo teki kyllä takapakin, noh, ei kovin epätavallista, että Wappuna saa laittaa toppatakin päälle...Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on aika mahdotonta, olen joko koko ajan töissä tai koko ajan harrastuksen parissa, miten sen ottaa! Oikein näet, meillä oli nauhaleikki Mustin kanssa kesken, kun hain kameran, hän odottaa että nauha liikahtaa! Lempihomma on se, että vedän nauhaa piiloon peiton alle ja hän hyökkää nauhan hännän kimppuun pantteriloikalla :-)
   Karmea keli oli eilen, onneksi vasta ajomatkani jälkeen, muuten olisi saanut hidastella tosissaan motarilla kesärenkailla.

   Delete
 17. Vilka härliga fynd! Vivor är så vackra!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vivor är härliga, hoppas jag får dom lyckas... i paketet finns tre sorter som jag har förlorat genom åren, men det gäller bara att försöka igen... och igen...

   Delete
 18. Messut olivat tosiaan paremmat kuin edellisvuotena! Ja se Porkkalan taimihylly oli kyllä ihana! Oli kyllä inspiroivaa tavata! Juuri asettelin nuo halpistaimet lapsilta turvaan :)

  ReplyDelete
 19. Niin ja ihana saalis Esikoita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, oli tosi kiva nähdä! Mutta olin myös iloinen siitä, että sain sunnuntaina kiertää taimimyyjät uudestaan, olen niin putkiaivo etten pysty seurustelemaan ja syynäämään taimia samaan aikaan, joko en kuuntele tai taimiherkut jää bongaamatta :-D

   Delete
 20. Uuu...ihan ehkä hieman kyllä helpotti tää tieto, multa meni jotenkin tuo liljahomma ohi ja tajusin vasta nyt kirjoitettuna, mitä varsinaisesti intoilit. Onneksi luetun ymmärtäminen ainakin joskus toimii, vaikka kuullun ymmärrys näköjään heittää. Hmmm...toinen putkiaivo? Porkkala on silti mielessäin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, putkiaivojen kokoontumisajot :-D

   Delete
 21. Voi jeskamandeera miten houkuttelevalla reissulla olet ollut =) Erikoisuuksia - apua! Tuo on myös ihan yleellisyydestä parhainta kun on tekniikkamies paikalla =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli ihanaa harvinaista herkkua, ettei tarvinnut itse tehdä muuta kuin alkaa puhua, oikea esitys oli oikeaan aikaan valkokankaalla ilman että mun tarvitsi tehdä sen eteen muuta kuin kaivaa muistitikku laukusta!

   Delete
 22. Voi että mikä saalis, kaikkea ihanaa, siis Suomestakin löytyi kunnon puutarhamessut ja samaan aikaan Tukholman kanssa, voi harmi! Ihanaa että teit noin monta löytöä! Ja tuo Barnhaven...arvaa hymyilyttikö hiukkasen! Löysin Tukholmasta aivan ihanan esikon, sellaisen alppiesikon joka oli tuhannen kerrottu, nimeä en nyt muista...aarteita saimme siis molemmat! Ihanaa että pojillakin oli hyvä hoito! Hellyttävät nuo varapojat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ja tämä messujen mahtianti tuli täytenä yllätyksenä, tai perjantaina ehdin lukea blogipäivityksiä tuolta ja sain ideaa, että tuolla on jotain parempaakin tarjolla. Onneksi lauantaina ja sunnuntainakin oli vielä jäljellä vaikka mitä. Esikkosi kuulostaa oikealta namupalalta!

   Delete
 23. Ihana kuulla, että pidit messuista. Itse en niinkään innostunut muusta kuin hörhökavereiden kanssa hömpöttelystä, mutta sehän on jo paljon. Tuo Porkkalan kartano ihastutti monia kavereitani, mutta itse himmasin siinäkin kohtaa, kun pääsen piipahtamaan paikallisessani milloin vain. Jos joskus liikut täällä päin niin mennään yhdessä käymään Porkkalassa. Sen kartano on kokemisen arvoinen paikka ja itse myymälässä ei pysty pidättelemään halujaan <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä kun olen parantumaton kasvikeräilijä, ja lisäksi sosiopaatti ;-D Täytyy katsoa jos ikinä tulen sille suunnalle, tosi harvoin kyllä tuonne päin tie vie. Nyt aloin jo suunnitella kesäretkeä Lahteen tosin! Saa nähdä vaan, minkä vuoden kesällä se tapahtuu ;-)

   Delete
 24. Kiitos Saila, postauksesi tunnelma välittyi aidosti,aivan kuin olisi ollut itsekin mukana messuilla nautiskelemassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi kivaa, että innostus ja ilo tarttui sinuunkin!

   Delete
 25. Nyt kyl kuulostaa liian hyvälle, ollakseen totta. Taidat liiotella ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Ai ei Lahdessa noin kivaa voi olla? Mulle sattui niin monta mukavaa asiaa yhteen viikonloppuun. Pääsin käymään vielä isovanhempien ja isoisovanhempien haudalla samalla, sekin on mukavaa, kun niin harvoin pääsee.

   Delete
 26. Sinulla on liikuttavat matkatoverit. Ja edellisessä postauksessa oli järkyttävän kaunis koiranhammas. Mahtavat mesut varmaankin, tavallaan oikein hyvä etten ollut siellä. Rahankulua on ollut riittämiin muutenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosi vaikeaa (mahdotonta) olla ostamatta erikoisuuksien taimia, kun tietää, että tänne taimistolle en tule ehkä uudestaan menemään, tai tällä seudulla en liiku muuten... se on nyt tai ei koskaan -meininki!

   Delete
 27. Voi hyvänen aika mitkä pehmonallut. Samaa näköä on :)
  Messut vaikuttivat tosi hyviltä. Tuonne olisikin kiva ollut päästä shoppaamaan. Ja brunssikin! Loistoviikonloppu, huomaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, oli harvinaisen onnistunut viikonloppu, huippua!

   Delete
 28. Nuo esikon taimet on sitten somia.
  Ne siulta saadut narsissit nousevat tosi napakasti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä kiva kuulla, että nousevat, kun lähetin ne ihan keskellä kesää kokeeksi! Mutta narsisseilla ei välttämättä ole ollenkaan sellaista kuivuutta vaativaa lepokautta, tykkäävät juurtua maahan äkkiä sipulin noston jälkeen. Hyvä juttu!
   Toivottavasti nämä esikot nyt menestyvät, tuossa on 3 lajia, jotka minulta on ensi yrittämällä menehtynyt, täytyy yrittää keksiä näille aiempaa parempia paikkoja. Palloesikkoakin tuossa tuli, mutta ei se mitään, sillä tavallista violettia mulla ei myöskään ole, sekin on kuollut, samoin kuin valkoinen. Vaikka väittävät sen olevan helpoin esikko.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!