Tuesday, 19 April 2016

Päivän pienet ilot

Rusokoiranhammas 'Lilac Wonder' alkaa hitaasti raottaa kukkiaan. Olin kuvitellut, että tässä on pieni kukka kuin villeillä syklaameilla, mutta nuppu on noin viisi senttimetriä pitkä!

Today's joys
The dog's-tooth-violet is nearly opening its flowers – this is a first in my garden for this species. Also, I found more dog's-tooth leaves, of the later-flowering hybrid 'Pagoda'. AND I spotted two peonies that I was unsure if they are alive. PLUS a whole afternoon full of sunshine, and just after planting and dividing, the rain started. Could not be more perfect if I'd planned it!

Ilokseni huomasin myös 'Pagoda' -koiranhampaan lehtirullia nousemassa maasta, nyt jo, ihanaa!


Näsiä on avannut viimein kukkansa!


Löysin silkkipionin jo isot versot – tämä on aikaisin kukkiva laji. Hankin tämän viime keväänä, ja kesällä se jotenkin nuupahti. Vielä huonommalta näytti silkki- ja kiinanpionin risteymälajike, haaleankeltainen 'Elizabeth Cahn'. Istutin sen alkukesällä ja se näivettyi, myöhemmin kesällä vielä keksin siirtää sen. Viimeistään siihen luulin sen menehtyneen, mutta mitä vielä. Nyt siinäkin on punainen verso näkyvissä!
Eläköön pionien sinnikkyys!


Näsiä – Daphne mezereum
'Pagoda' on koiranhampaan, Erythronium, risteymälaji
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana

41 comments :

 1. Vilka härliga knoppar! Jag längtar så efter att få gå en runda och söka knoppar. Det var kroll-lilje knoppar jag hade, glömde alldeles bort att jag också köpte en planta i fjol, den vissnade på sommaren så jag trodde den dog och sådde frön bredvid. Naturen är härlig1

  ReplyDelete
  Replies
  1. Plantorna har så mycket livskraft att det är ibland svårt att tro. Vad roligt!

   Delete
 2. Pionit on sitkeitä. Minullakin on yksi joka kuihtui heti istuttamisen jälkeen, ajattelin että mennyttä on. Mutta kappas, niin sieltä vaan nyt puskee punaista piippoa kovalla vauhdilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavat nämä jo kuolleiksi julistettujen eloon heräämiset! Ihana yllätys tuokin.

   Delete
 3. Ihania koiranhampaan nuppuja! Tuota minulla ei olekaan, Pagodaa ja valkokukkaista - mikähän sen nimi nyt taas olikaan...- löytyy. Tai ainakin tulee löytymään, kunhan vähän ´vielä kevät edistyy. Kaikki herää niin hitaasti. Ja hurmaava näsiä siellä myös <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoinen taitaa olla White Beauty? Sekin on ihana, sen lehtiä en vielä löytänytkään, enkä muidenkaan Pagodoiden, tuo yksi taitaa kasvaa parhaassa paikassa, kenties vähiten märässä ja kylmässä. Ihme kyllä, ne viihtyvät yhden vanhan ojan loivassa notkelmassa.

   Delete
 4. Jo nupun perusteella voi aavistaa, kuinka upea tuon rusokoiranhampaan kukka on avautuneena! Onhan se suojassa niin että sitä ei syödä ennen sitä!!
  Olen joskus istuttanut jonkinlaisen rusokoiranhampaan, mutta ehkä epäsopivaan paikkaan, koska se tuntuu kadonneen. 'Pagoda' sen sijaan viihtyy meillä oikein hyvin. Koiranhampaitakin pitäisi hankkia lisää erilaisia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei hyvä kun sanoit! Olisi kamalaa, jos ne syötäisiin juuri viimeisenä yönä ennen kukkimista. Kävin laittamassa minikasvihuoneen kannen niiden päälle. Koiranhampaita ei hirveästi ole syöty, mutta kyllä niitäkin on maisteltu...
   Harmi, jos omasi hävisi. Minä olen yrittänyt päivittäin tihrustella yhtä koiranhammasta toisessa paikassa, mutta vielä siitä ei näy mitään. Kyllä noitakin voisi hankkia miljoona erilaista.

   Delete
 5. Aika isot ilot nuo minusta lopulta olivat<3 Minä löysin tänään nousussa Sulevin viimeisenkin lumikellon, ihguu<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No on isoja! Riemunmylvähdyksiä aiheuttavia :-)
   Ihanaa, että sekin löytyi!

   Delete
 6. Isoiksi minäkin nuo nimeäisin! Syksyllä istutin ensimmäiset koiranhampaani ikinä ja nyt jännitän nousevatko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti nousevat! Minulla nämä olivat ekana vuonna vain aivan pieniä lehtiä, ja nekin nousivat aika myöhään. Nyt tämä yksi on yllättänyt näin aikaisilla kukilla! Sen vieruskaveri on vain rypäs pieniä lehtiä, ja kahta muuta ei näy ollenkaan.

   Delete
 7. Apua!... Taas taitaa olla uus keräälyn kohores, koiranhampahat :D Istutin kans syksyllä ensimmääset, eikä viälä näy yhtää mitää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä sä nyt joudut näitäkin alkaa keräilemään! Muistaakseni nämä nousivat ekana vuonna istuttamisen jälkeen hieman hitaasti, ja jopa muutama vuosi meni että löysin jonkun kukkivan yksilön paikasta, jossa en edes ollut hoksannut kasvin lehtiä aiemmin ja olin jo ehtinyt unohtaa istuttaneeni. Joten ei kannata julistaa menetetyiksi näitä tyyppejä!

   Delete
 8. Replies
  1. No niinpä kasvaa, siis ihanaa! Talventähdet on jo auttamattomasti ohi, mutta aika moni lumikello on yhä kukassa, tai vasta tulossa kukkaan. Kivan pitkään niistäkin on iloa.

   Delete
 9. Koiranhampaat ovat hienoja ja noilla rusokoiranhampailla on hauskat täplikkäät lehdet. Kumma kyllä, kun en ole vielä pihaani niitä hankkinut. Noo, se on vaan ajan kysymys. Ehkä jo ensi syksynä ostan pussin niiden sipuleita;)

  Pionit ovat yllättävät sitkeitä sen voin itsekin todennut. Nuupahtaneetkin on selviytyneet hienosti monta kertaa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No on kyllä kumma, että et ole hankkinut ;-) Minäkin sain istutettua rusoja vasta toissa syksynä. Niitä ei tavallisista puutarhamyymälöistä yleensä löydäkään. Lehdet ovat kuin jollakin kämmekällä!
   Onneksi pioneissa on enemmän sitkeyttä kuin meissä uskoa niiden selviämiseen.

   Delete
 10. Voi vitsi, tuo rusokoiranhammas on söpö ja kuinka kauniit lehdet. Tästä pihasta ei valitettavasti koiranhampaita löydy. Ei se puoleen kyllä kissankaan ;) Hiirenkorvia sen sijaan vilahtelee nyt joka puolella!
  Odotan josko tuo liikkeellä oleva Lasarus-ilmiö vaikka pelastaisi pihamme mahonian. Se näyttää kuolleelta! Ihan ruskea kauniin ikivihreyden sijaan, hitsin pakkaset! Minusta se on (oli?) niin kaunis pensas. Pionit kyllä näyttävät eloisilta täälläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Löytyykö kissankäpälää sitten? ;-) Hiirenkorvia, hih!
   Nyt täytyy toivoa, että Lasarus ehättää mahoniasi luokse. Ihan kuin olisin joskus jostain kuullut, että ruskistunut mahonia virkoaa usein eloon. Tai ainakin joskus näin on käynyt.

   Delete
 11. Ruskoiranhammas on kyllä aikaisessa. Mutta aivan ihana.
  Meillä tuntui olevan pionien alut myöhässä ja ehdin jo säikähtää. Pikkuhiljaa pionit ovat alkaneet pukata ihania punaisia alkuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruso on selvästi muita koiranhampaita aikaisempi, nuo loputhan kukkivat vasta kuukauden päästä tai kesällä. Apua, kohta on jo toukokuu! Sitten päättyy tämä ihana kevät... haikeilen jo nyt :-D

   Delete
 12. Ihana keväinen postaus. Sinulla on vaikka mitä ihania kukkia tulossa, ja ovatkin jo hyvällä alulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, tosi hyvä alku ja jo kukassakin vaikka mitä. Ihanaa.

   Delete
 13. Herkän värinen tuo koiranhammas.

  ReplyDelete
 14. Puutarhaihmisen jouluaikaa, melkeinpä päivittäin uusia lahjoja pitkin pihaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, niinpä onkin! Lahjoja pitkin pihaa. Oho, kirjoitin ensin "lahoja" :-D Toivottavasti ei sentään!

   Delete
 15. No nuohan ovat suorastaan riemun aiheita, eivät mitään pieniä iloja :)
  Tosi hitaasti kaikki heräilevät tässä kylmyydessä, vaan onkohan tämä hidas kevät sittenkin parempi kuin hellekevät, jolloin kaikki on ohi yhdellä rysäksellä.
  Meillä tallusteli eilen aamulla herra fasaani pihalla. Katselin ikkunasta sen aikeita, jos vähänkin olisi himoinnut krookuksiani, olisi pitänyt herättää Onni.
  Eivät näyttäneet kukat kiinnostavan, taisi olla vaan ohikulkumatkalla. Toivottavasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeps, fanfaareja ja kiljahduksia lienee kuultu Raumalle asti?
   Onhan tämä hyvä, että hissukseen etenee. Kun vain tekisi niin toukokuussakin, etenkin silloin, kun kirsikat kukkivat! Se hetki saisi suorastaan jähmettyä. Neljäksi kuukaudeksi.
   Voi, onneksi fasaani ei tehnyt tuhoja! Hih, Onnin herättämäminen. Tuli mieleen, kun jonkun kerran pihalla näin oikein jättiläisen vesimyyrän lyllertävän pojan pohjalla. Mutta pojat olivat sisällä nukkumassa. Juoksin kaappaamaan ne ja kannoin ulos ojan partaalle, kylläpä olivat ärsyyntyneitä eikä myyrä olisi voinut vähempää kiinnostaa.

   Delete
  2. ääh... siis vesimyyrä oli OJAN pohjalla...

   Delete
 16. Replies
  1. Se on todella ihana! Tänään kukka alkoi avautua, täytyy laittaa huomenna kuvaa blogiin, jos ennätän!

   Delete
 17. Huomenna minäkin pääsen katsomaan onko uusia kasveja tullut kotipihaan :) Ja onko sisätaimet kasvaneet hyvin isännän "hellässä" hoivassa... On se kiva mennä taas kotiinkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti isäntä on muistanut kastella! Nyt on yöt niin kylmiä, että olikohan siellä mitään uutta. Mutta ihan hyvä vain, ettei mene kukat ohi jos on poissa muutaman päivän.

   Delete
 18. On se näsiä sitten kaunis! ...ja muutkin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näsiä on upea, harmi vain, että sitä joutuu verkon sisällä kasvattamaan. Mutta mielummin näin kuin ettei näkisi kukkia ikinä. Tai edellinenhän syötiin ihan kuoliaaksi.

   Delete
 19. Ohhoh, ihania aarteita. Näsiä on ehdottomasti omat kevätsuosikkini, miten ihmeessä kukinta voi olla niin uskomattoman runsas. Ihania kevätpäiviä sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näsiä on upea! Voisipa Suomessa kasvattaa niitä isompiakin lajeja, tai miksei voisikin, jos joku taimisto niitä vain myisi. Minä ainakin kokeilisin heti.

   Delete
 20. Ihanan väriset nuo rusikoiranhampaan kukat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on uskomattoman kaunis kasvi!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!