Friday, 29 April 2016

Esikkohepulissa

Saavuimme kotiin, iloisen vastaanoton tarjosivat tällä kertaa esikot. Suikeroesikko on uskollinen ja pistää tänäkin keväänä parastaan.

Coming home to Primulas
Is there a better way?

Toinen uskollinen on tarhakääpiöesikko, joka nuppuilee joka kevät hyvin varhain ja avaa kukkansa lähes heti, kun siirrytään pakkasesta plussan puolelle.

Jauhoesikko ilahduttaa suuresti, tätä olen yrittänyt kylvääkin, mutta yksikään esikkokylvökseni ei vielä tähän mennessä ole onnistunut. Niinpä ostin tämän taimena viime vuonna ja se on selvinnyt talvesta hyvin. Laji on luonnonkasvi kosteilla niityillä täällä lounaassa, vaikkakin harvinainen. Ihanaa, että sain tämän nyt omaan puutarhaani, en tiedä, kasvaako meidän saarella yhtäkään jauhoesikkoa luonnossa.


Laitan vielä yhden kuvan suurimmasta tarhajouluruusustani, kun se on niin komea. Tämä kasvaa esikkopellossa, mutta kevätesikot eivät ole vielä kukassa. Etelänkevätesikko on, mutta unohdin kuvata sen! Täytyy korjata asia huomenna.


Vaaleajouluruusut eivät ole tontillani ollenkaan niin komeita kuin tarhajouluruusut, lisäksi näiden kukkanuppuja syödään jatkuvasti, johtuen ehkä paikastakin. Nyt alkaa kaksi muutakin vaaleajouluruusua kukkia, yksi on ollut kukassa jo kuukauden. Minulla nämä eivät ikinä kuki loppusyksyllä jostain syystä.


Isokevättähdet ovat herenneet kukkimaan!


Rusokoiranhammas on edelleen kukassa, tätä toivoinkin – että en missaa kukintaa, kun olen poissa messuilla sun muualla. Onneksi on ollut viileää! Toisessa paikassa kasvavien rusokoiranhampaiden lehdet ovat myös juuri ja juuri ilmestyneet maan pinnalle. Kuvassa edustalla kasvaa tummalehtistä 'Brazen Hussy' -mukulaleinikkiä, minusta se tuo kivaa kontrastia pinkkeihin kukkiin ja toisaalta sointuu rusokoiranhampaan lehtien laikkuihin.

Lopuksi pantterin hepulit, siitä ei saa tarkkaa kuvaa, on niin ihanaa olla kotona, kieriskellä hiekassa ja sinkoilla puihin. Kurr!


Isokevättähti – Scilla luciliae
Jauhoesikko – Primula farinosa
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

48 comments :

 1. Uskon että Musti sai hepulit kun pääsi nauttimaan vapaudesta ja myyrästyksestä!

  Ihania kevään kukkijoita! Tuo suikeroesikko on niin suloinen, meilläkin se kukkii melkein salaa ihanilla sinisillä kukillaan ja tuo - täytyy sanoa Ihana - keltainen :D :D :D tarhakääpiöesikko, alanko pitämään siis jo keltaisesta! No esikoille kuin pioneillekin se sallitaan! Jauhoesikko on aarre!! Upea tuo tumma suurensuuri jouluruusu!

  Ihanaa Vappua kaima!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, ihana keltainen! Se on kyllä oikeasti niin ihana, melkein maanrajassa loistava pieni aurinko.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 2. Valtava jouluruusu!
  Tajusin, että suurin osa mun jouluruusuista on syöty. Ne on nyt muistettava verkottaa.
  Esikkohepuli on varmaan ihanaa. Odotan, koska iskee tänne.
  Pantteri on varmaan ihan hepulissa, kun pääsi kotiin pitkän automatkan jälkeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hiisi. Säilyvätköhän nämä sen vuoksi, että ovat huussin takamailla - ihmishajua. Toisaalla kasvavia jouluruusuja nimittäin syödään reippaasti minullakin, ja on niin sääli, kun nuput viedään.
   Pikaista esikkohepulia Vironperälle!

   Delete
  2. Minäkin alan vähitellen oppia, että jouluruusut on suojattava. Metsäkauriit (oletan) ovat syöneet ne kahtena vuonna peräkkäin. Aiemmin tuota riesaa ei täällä ole ollut.

   Delete
  3. Todella harmi on näiden puutarhatuholaisten lisääntyminen. Metsäkauris tuntuu syövän vielä useampia koristekasveja kuin valkohäntäpeura.

   Delete
 3. Ihanat värit kukissa ja Musti - pus pus - Pepsi ja emäntä

  ReplyDelete
 4. Välkomna hem! Härligt väder och härliga blommor frassarna är säkert glada att få gå fritt och inspektera ägorna.

  ReplyDelete
 5. Ihanan hempeän värinen rusokoiranhammas. Esikkojen aika on täälläkin ihan kohta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rusokoiranhammas on huippusuloinen. Olen ostanut tätä myös Huovilan puistosta Kärkölästä, siellä kun on taimimyyntiä. Ja tämän nyt kukkivan tilasin Hollannista pari vuotta sitten. Sopisi teillekin sinne muodostuvaan metsäpuutarhamaiseen penkkiin esimerkiksi ;-)

   Delete
 6. Ihania kuvia. Hyvä kotiinpaluu. Onnea vielä edellisessä postauksessa mainitusta sijoituksesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Mahti-ihana kotiinpaluu, kun löytää uusia kukkia ja vanhojakaan ei ole kaikkia syöty!

   Delete
 7. Oi, tuo suikeroesikko on oikea tähtisilmä. Onpas hempeää väritystä kevätkukkasilla! Voi Musti, ymmärrän kotiinpalun riemuasi <3
  Täällä ovat krookukset saaneet kukintahepulin lämmön myötä, niitä pukkaa joka puolelta, samoin esikoita. Kävin tänään kaupoilla ja minun piti ostaa vain maalia, mutta krhmm...pari köynnöstä löytyikin yllättäen kotona autosta. En voi vastustaa taimiosastoja, mitäs laittavat ne samaan taloon maalien kanssa ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaahas, TAAS uusia köynnöksiä :-D
   Hei, totta tuo, eihän karkkihyllytkään saa nykyään olla kassan vieressä, vai miten se meni? Minäkin kävin tänään ostamassa pari betonisäkkiä Paraisilla, kun huomasin pihan toisella laidalla taimimyymälän. Pitihän se syynätä ja pari happomarjaa tarttui mukaan. Selitykseni tälle on, että se on juuri sitä lajia, josta yritän saada kukkapenkin reunusaitaa, ja toistaiseksi minulla oli sitä vasta yksi kasvi. Pistokkaat eivät jostain syystä ole onnistuneet...

   Delete
 8. Saako sinulla esikot olla rauhassa rouskuttajilta? Minä istutin ostamani jo kukkivan Himalajanesikon mökille ja kun viikon päästä palasin mökille, kukat oli syöty. Mullassa oli sekä peurojen että rusakoiden jälkiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hiisi minkä tekivät. Omalla pihallani esikoiden syönti on jäänyt yksittäistapauksiin. Ehkä siksi niistä niin pidänkin, kun niiden kukkia saa yleensä ihailla. Himalajanesikkoa en ole kokeillut, ehkä se on erikoisen herkullinen... toivottavasti teillä säästyy joitakin esikon kukkia, todella harmillista tuo.

   Delete
 9. Kiva tuo pikimusta karvainen esikko :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, se on piippurassiesikko!

   Delete
 10. Samma här, ihanaa olla kotona taas! Meillä esikot ovat vielä nuppuisia, mutta paljon muuta on kukassa. Huomenna yritän ehtiä kuvaamaan ja postailemaan ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, iloista jälleennäkemistä puutarhasi kanssa, odotan vesi kielellä postauksia aarteistasi!

   Delete
 11. Ihanuuksia! Komea tarhajouluruusu. Mun jouluruusuista toinen taisi kupsahtaa pakkasten vuoksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi! Onneksi ei kumpikin.

   Delete
 12. Voi mitä ihanuuksia sinulla onkaan kukassa, tuo tumma jouluruusu on kyllä mahtava.
  Oikein mukavaa vappua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, hyvää vappua sinullekin ja Himmulle!

   Delete
 13. Ompa mahtava jouluruusu. Miun jouluruusuista on myös nuput syöty ja jätetty jänönpapanat tilalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hemmetti! Toivottavasti ne tekevät pian uudet nuput.

   Delete
 14. On ihana tua violetti esikko, jouluruususta ja pantterista puhumattakaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on ihan tavallinen suikeroesikko, eli jos sulla ei ole jo tuollaista, niin ei kun hankkimaan! Usein myynnissä oleva 'Wanda' on purppuraisempi. Ihana sekin.

   Delete
 15. Pantterihepulit! Mustizio ♡
  Suloisia kevään kukkia myös olen näkevinäni. Mutta Musti on♡

  ReplyDelete
 16. Ihania kuvia! Nuo pikkuiset esikot tuntuivat heti oikein kiinnostavilta, mutta taitavat olla vähän suuria minipuutarhaan. Hurmaavia yhtä kaikki. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan pieninkin esikon kukka on aivan liian jättimittakaavaa minipuutarhaan, harmi!

   Delete
 17. Ihanaa kukintaa! Kevät saa kenet vaan hepuliin :)

  ReplyDelete
 18. Mahtava jouluruusu! Tuollaisen kukinnan kun saisi aikaan omassakin pihassa.
  Esikkoniittysi, vai -peltoko siitä on tulossa, on jo hyvällä alulla. Minun suikeroesikkoni on yhä nupulla, joten jännityksellä odotan sen kukkien avautumista.
  Eläimillä on ihanan estoton tapa nauttia elämästä. Mitäpä, jos heittäytyisit Mustin seuraan kieriskelemään siitä onnesta, että ehdit reissuiltasi kotiin esikkojen kukinnan aikaan.
  Mukavaa vappua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo jouluruusu on kyllä tosi komea, vaikka kasvaa tuolla heinikossa koiranputkien keskellä, jota esikkopelloksi kutsun. Tänään lähes aukesi ensimmäinen kevätesikon kukka!
   Hih, pitäisikö mennä pihalle vähän kieriskelemään nyt ennen saunaan menoa :-D
   Kiitos, iloista vappua sinullekin!

   Delete
 19. Ei ihme että Musti saa hepulin, maalla on niin mukavaa:)
  Minäkin olen vähitellen innostunut esikoista, viime vuonna ostin niitä useita. Valitettavasti pakkanen taisi tuhota niistä osan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, me kaikki viihdytään ja hepuloidaan, maalla is best!
   Toivottavasti esikkosi vielä heräävät henkiin.

   Delete
 20. Kyllä mäkin saisin hepulin, kun olisi noin paljon ihanuuksia kukassa!!! Aivan mahtavaa aikaa! Nautiskellaan tästä ja iloista Vappua sinne, skool! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sunkin esikot alkaa kukkia. Kieriskele sitten hiekassa ;-) Kiitos, iloista vappua sullekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!