Saturday, 6 June 2015

Vielä tulppaaneja ja vähän muutakin

Se nyt vaan on niin, ystävät, että tässä tulee taas kirjoitus muotopuutarhasta. Koettakaa kestää! Vaikka sen tulppaaneista suurin osa on syöty, tai ehkä juuri siksi, tunnelma on vehreä ja levollinen. Ei ole sellaista värien sekamelskaa, jota joissakin blogeissa valitellaan. Sen sijaan minulla on paha aavistus, että arvokkaat ikivanhat Duc van Tol Rose -tulppaanini ovat vaipuneet ikiuneen, en näe niistä jälkeäkään siellä missä niitä aiemmin oli, ellen ole siirtänyt ja unohtanut kirjata sitä puutarhapäiväkirjaan. Olen nimittäin tavannut siitä joka ikisen viimesyksyisen merkinnän. Minulla on kyllä erittäin hämärä mielikuva, että olen suunnitellut niiden siirtämistä...
Joka tapauksessa, tässä vielä näkymä muotopuutarhaan.

Suurimpana ryhmänä kukkivat kreikantulppaanit, nämä ovat erittäin uskollisia noustessaan lukuisina kukkimaan joka ikinen vuosi.

Kukissa on musta keskusta. Minusta ne ovat sivulta päin kauneimmat, ulommissa terälehdissä on villilajeille tyypillistä kellanviherrystä. Taustalla kukkii ihastuttava morsiusleinikki valkoisena kukkapilvenä.

Lisää valkoista väriä tuo 'Amethyst in Snow' -vuorikaunokki. Kukissa on violetti keskus, voi miten surkea kuva. Täytyy ottaa parempi!

Tämä jännittävä on sulkakellukka, josta minulla ei ole aavistustakaan, miltä se näyttää kukkivana. Kohta saamme nähdä, toivottavasti kukinta kestääkin jonkin aikaa. Ostin näitä kaksi toissa syksyn loppualesta, toinen taimista kuoli, mutta tämä toinen menestyy ja kukkii nyt ensimmäistä kertaa.

Tässä vielä lähikuvassa aiemmassa postauksessa ihastusta herättäneet rembrandttulppaanit. Nämä olivat ennen raidoittumistaan lajiketta 'Blue Flag'. Silloin väri oli tasainen vaalea violetti, ihastuttava sekin. Hauskasti nyt väri on erkaantunut tummiksi ja valkoisiksi raidoiksi, jos nämä saisi sekoitettua, tulisi alkuperäinen väri takaisin.

Viimeinen liljakukkainen 'Ballade' -tulppaani sinnittelee vielä kolmen terälehden voimin. Sen seuraksi poksahti tänään kaksi kurjenmiekan kukkaa auki. Hämmästyin, sillä tämä näyttäisi maatiaiskurjenmiekalta eli viittakurjenmiekalta, jota kasvaa kyllä muotopuutarhan keskusympyrän toisella puolella. Onko minulla ollut jokin symmetria-ajatus tässä... Tiedän istuttaneeni tarhakurjenmiekkaa 'Night Owl' tähän viereen, ja sen lehdet siinä ovatkin, mutta sillä pitäisi olla musta parta, eivätkä tarhakurjenmiekat muutenkaan vielä kuki. Tällä on vaalea parta.
Minulla on kyllä hämärä muistikuva siitä symmetria-ajatuksesta... Sanotaan siis, että tämä on viittakurjenmiekkaa. Lisäksi tämä tuoksuu voimakkaasti siltä eli lakritsilta.

Kuistin edustalla eli talon pohjoisseinustalla ovat 'Spring Green' -viherraitatulppaanit voimissaan.

Tässä vielä näkymä muotopuutarhaan pyykkinarun takaa. Selkeät nurmikentät rauhoittavat puutarhaa yksityiskohtia täynnä olevien osien väleissä. Muutama metri nurmea riittää siihen tarkoitukseen. Tässä pyykkinarun alla onkin jo metsäpuutarhapenkki, mutta siitä lisää toisella kertaa.

Nyt on Ransun vuoro.

Lautakasan päältä on hyvä vahtia kaikkea.

Sieltä käsin voi myös esitellä muotopuutarhaa.
Aurinkoista viikonloppua!


Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Liljatulppaani – Tulipa ryhmä 6 eli Liljakukkaiset-Ryhmä
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Rembrandttulppaani – Tulipa ryhmä 9 eli Rembrandt-Ryhmä
Sulkakellukka – Geum triflorum
Viherraitatulppaani – Tulipa ryhmä 8 eli Viridiflora-Ryhmä
Viittakurjenmiekka – Iris aphylla
Vuorikaunokki – Centaurea montana

27 comments :

 1. Tuo sulkakellukka on hauskan näköinen, luulin jo kukiksi noita jotka siten onkin vasta nuppuja. Kiva nähdä sitten kukinnotkin. On niin paljon niin kaunista siellä. Ja Ransu kruununa kaiken päällä.
  Hyvää, kaunista viikonloppua sinne teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse asiassa ne taitavatkin olla kukkia! Katsoin kasvin googlesta ja siellä on vain tuollaisia kukkakuvia, toisissa kuvissa on jo siemenhahtuvat. Aika hauska kukka tosiaan.
   Kiitos, samaa teille!

   Delete
 2. Onpa jänniä nuo sulkakellukat, jääkö niistäkin ohikulkiessa siemenet punttiin kiinni sitkeästi? Tulppaanikertomuksesti ilahduttavat aina, upeita nuo rembrantit! Onneksi Sinulla (kai) ei ole myyriä tai pojat pitävät ne kurissa, hienosti kuitenkin Sinulla kasvaisi, jollei niitä syötäisi, se on niin herättävä lause blogissasi aina, meillä syä vain myyrät. Uhkeasti Ransu on kuvaan asettunut! Rapsutukset pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on ensimmäinen kerta kun sulkakellukka kukkii, joten en tiedä siemenistä. Se ei kasva ihan kukkapenkin reunassa, joten ohi ei tule kuljettua, jos tarttuisikin. Kissat sitten kulkevat missä kulkevat ;-)
   Myyrät ovat syöneet pari erikoisempaa syreeniä ja koristeomenapuun kuoliaaksi, joten kyllä niitäkin on... mutta onneksi pojat pitävät kantaa kurissa kumminkin.

   Delete
 3. Kaunista! Kuinka korkeita kreikantulppaanit ovat? Näyttävät matalalta lajilta. Menetykset aina kirpaisevat. Itse tajusin juuri, että ehkä vahingossa kitkin yhden perennan.. Minulla suurin vahingoittaja kotiloiden lisäksi taitaa olla aloittelevan puutarhurin huono muisti ja tunnistamiskyky.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovat ne puolikorkeita, selvästi ihan pieniä lajeja korkeampia. Kuvasta näen, että ne ovat samalla korkeudella rembrandttulppaanien ja italiantulppaanien kanssa, yksittäinen eksynyt Spring Green -viherraita on selvästi korkeampi. Sanoisin, että kreikantulppaanit ulottuvat minua pohkeeseen tai korkeimmat jopa polveen (olen normaalimittainen ;-)).
   Voi ei, vahinkokitkeminen on ikävää! Ihmeesti sitä unohtaa kaikenlaista istuttaneensa. Olen tuhonnut kasveja myös istuttamalla niiden paikalle jotain muuta, kun olen unohtanut, että siinä jo jotain kasvaa.

   Delete
 4. Ihanat kuvat. Kuolaan tuota puksiaidannetta, joka näkyy pyykkinarukuvassa... Komea Ransu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos et halua riskeerata puksipuun kanssa, hyviä vaihtoehtoja pieniksi kukkapenkkien reunusaidoiksi ovat kääpiöhappomarja, taikinamarja ja pesäkuusi. Puksipuun etu on kyllä se, että se kasvaa äärimmäisen hitaasti. Tai nyt pistokkaiden kasvatusvaiheessa se on tuskastuttavaa, mutta käytännössä on kiva, että aidat kasvavat vain muutaman senttimetrin vuodessa verrattuna esim. taikinamarjan kymmeniin sentteihin, joita sitten pitää todellakin muistaa ja ehtiä leikata.

   Delete
 5. Suloinen Ransu ja suloiset kukat!

  ReplyDelete
 6. Morsiusleinikki on ihana! Tänään olisi ollut sellaisen taimi tarjolla lahden taimipäivillä hintaan 8e. En raaskinut ostaa kun sillä samalla rahalla sai muutaman taimen muita kasveja, mm. tuon vuorikaunokin "Amethyst in Snow":n.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Morsiusleinikki maksoi alle 5 euroa Lahden Multasormessa viikolla.

   Delete
  2. Morsiusleinikki on aivan ihana, suosittelen sitä lämpimästi! Olen kylvänyt sen siemeniäkin, toistaiseksi en ole löytänyt siementaimia (kylvin suoraan avomaalle).

   Delete
 7. Kreikantulppaanit näyttävät todella upeilta. Katselin niiden nuppuisia ilmestyksiä jo aiemmassa postauksessasi.

  ReplyDelete
 8. Olen usein ihaillut tuota sinistä pöytää, mihin hyvin se sopiikaan tuonne puutarhaan. Kaupassa ei todennäköisesti osaisi tajuta sitä :)
  Ihana tuo spring green, sitä on pitänyt hankkia jo monena syksynä. miten lie päässyt aina unohtumaan ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pöytä oli aluksi valkoinen, mutta yhtenä maaliskuisena päivänä olin niin tympääntynyt valkoiseen (lumeen), että päätin maalata sen spraymaalilla välimerensiniseksi. Enkä ole katunut, päin vastoin, ihmettelen miksen tajunnut maalata sitä jo aiemmin :-D
   Koetahan muistaa syksyllä, Spring Green on ihana!

   Delete
 9. Eikö naapurin häirikkö välitä käydä uhoamassa Ransulle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei se ole naapurin, vaan asuu ihan toisessa päässä saarta :-D Ransulla ei ole ongelmia, ehkä siksi, että Ransu ei koe tontin puolustamista tarpeelliseksi, vaan tarkkailee vierasta lähinnä etäisen kiinnostuneena. Musti sen sijaan yrittää puolustaa maitaan.

   Delete
 10. Viherraitaa sielläkin. Ihastuin niihin juurikin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viherraitatulppaanit ovat ihania!

   Delete
 11. Ransu on yliveto, vaik kyl muotopuutarhasikin on makuuni;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu varastaa shown, se on semmoinen :-D

   Delete
 12. Kreikantulppaani on kyllä valtavan kaunis, ja parhaimmiltaan juurikin sivulta kuvattuna. Ja ihana kun kukkii vähän myöhemmin kuin moni muu pikkutulpaani!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta, se on siro ja vähän korkeampi ja vähän myöhäisempi, ihanan monisävyinen kun tarkkaan katselee.

   Delete
 13. Alan lämmetä oranssille - kreikantulppaanit sykähdyttävät! Sulkakellukka on mulle ihan uusi tuttavuus, pitääpä vähän googletella hänestä tietoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kreikantulppaani on kivasti murrettu oranssi, toinen josta tykkään kovasti on 'Princess Irene'. Ne ovat aika ihania yhdessä voimakkaiden pinkkien, purppuroiden ja violettien kanssa, hieman yllättävää mutta näin on. Vihreät lehdet varmaan auttavat, siinä ei tule kamala värikatastrofi vaan kiva voimakas efekti.
   Selvisi, että nuo OVAT sulkakellukan kukat! Jotenkin ne näyttivät minusta ihan nupuilta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!