Sunday, 21 June 2015

Kurjenmiekkoja avautuu

Ihanaa, kun puutarhassa on lähes koko ajan jokin kurjenmiekka kukassa keväästä vähintään heinäkuulle. Pienten keväisten jälkeen on tosin tauko ennen pikkukurjenmiekkojen kukintaa, mutta silloin kukkii kaikkea muuta niin ihanaa, ettei niitä edes huomaa kaivata. Kesäkuun sateiseen viileyteen avautuu kaunokurjenmiekka. Se on todella rehevä luottokukkija, kaunis kuin mikä. Kukkia on taas luvassa monta kymmentä.

Kaunokurjenmiekan naapurina kasvaa pirteän vihreä palmusara.

Kaunokurjenmiekan kasvupaikka on ikivanhan tienpengermän alapuoli tonttini märimmän paikan tuntumassa, siinä riittää kosteutta ja aurinkoa. Kurjenmiekkojen lisäksi siinä viihtyvät päivänliljat.

Kuva toisesta suunnasta. Japaninlehtikuusi tuo paikkaan oman vihreän lisänsä, tässä on kevyen raikas tunnelma.
Lehtikuusesta vasemmalle on yksi tonttini märimmistä ojista sekä saunan pääty, joka on hyvin märkä paikka läpi vuoden. Siksi saunakin on niin laho.

Saunan päätypenkissä kasvaa kosteassa viihtyvä kirjokurjenmiekka, tämä syvän purppurainen on var. kermesina.

Märkyydestä ja savimaasta johtuen vesimyyriä on runsaasti. Tässä Mustin saalis eiliseltä. Johan pomppas!

Rousk. Vesimyyrät ovat isoja, rotan kokoisia, siitä johtuen niitä kutsutaan myös vesirotiksi. Ne tekevät suurta tuhoa syödessään kasvien juuria, jopa kokonaisen nuoren puun juuret saattavat mennä niiden suihin. Mittakaavaksi täytyy kertoa, että Musti ei ole mikään pieni kissa, lähes kuusikiloinen. Hyvä Musti! Se sai suuret kehut, ainakin kuusi kiloa kehuja.
(ja tätä kirjoittaessani se rouskutteli yhden pienemmän myyrän eteisessä)

Saaliskuvista järkyttyneille vielä yksi kukkakuva lohdutukseksi. Ihana 'Red Zinger' -helluntaikurjenmiekka kukkii vielä vanhan talon edustalla. Siitä oikealle on todella reheviä ruostekukan lehtiä, mikä mahtava saldo talven yli säilynyttä mukulaa! Kun ne ovat noin hyvässä kasvussa, on ehkä runsaasti kukkatoiveitakin. Ehkä niin, jos kosteus jatkuu, kuivuudesta ne eivät pidä. Sitten täytyy kastella. Tarhakurjenmiekka on kuivassa viihtyvä laji, kuten kaikki muutkin kurjenmiekat, joilla on maan pinnassa kasvava juuripötkylä. Juuri kaipaa lisäksi aurinkoa, eli varjostusta ei saisi olla tai kukinta kärsii.
Kurjenmiekan alla kukkii haisukurjenpolvea. Kurjenmiekkojen kukintakaudesta tuli mieleen, että tarhakurjenmiekat saattavat kukkia uudestaan vielä alkusyksyllä!

Lopuksi pari keskiyön kuvaa, otin ne laiskana ikkunasta käsin ja ilman jalustaa. Mutta kun näky oli niin houkutteleva. Kissat nauttivat kesäyön puutarhasta.

These last two images are taken near midnight. 

Muotopuutarhanäkymä keittiön ikkunasta.

Haisukurjenpolvi – Geranium robertianum
Hellutaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kaunokurjenmiekka, kuvien laji – Iris setosa ssp. canadensis
Kirjokurjenmiekka – Iris versicolor
Palmusara – Carex muskingumensis
Ruostekukka – Crocosmia

38 comments :

 1. Replies
  1. Musti on sankarini! Kissahan on peto, ajattelin luonnon ystäviä varten kirjoittaa, että täällä noita vesimyyriä (ja metsä- ja pelto-) on niin runsaasti joka vuosi, että en usko yhden kissan onnistuvan niiden kantaa juurikaan vähentämään. Ransu on laiskempi metsästäjä. Puiden ja pensaiden istuttaja on kuitenkin iloinen jokaisesta myyrästä vähemmän.

   Delete
 2. Kurjenmiekat, saniaiset ja vuorenkilvet on mun suosikkeja <3!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki kauniita perennoja, joilla on kauniit lehdet! Kukat ovat kiva lisä.

   Delete
 3. Kurjenmiekat ovat juhlavan näköisiä ja vesirotat vihonviimeisiä riiviöitä. Minulta ne söivät kaikki omenapuut, niin että vain pelkkä runko ilman juuria könötti maassa. Lisäksi ne varastavat kaikki juurekset jos pääsevät kasvimaalle. Musti on kehunsa ansainnut. Meilläkin noista saa erityiskiitokset ja kanta on harventunut kiitettävästi. Tai sitten vesirotat ovat muuttaneet muualle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyi kamalaa. Multa söivät tavalliset myyrät yhden koristeomenapuun, kun kalusivat rungon ympäri. Tai voihan sekin olla vesimyyrän tekosia. Syreenejä ne ovat vieneet useamman, juuri noin että pelkän tapin saa nostaa maasta ilman mitään juuria.
   Teidän vesirotat on varmaan puhaltaneet kumiveneen ja tulleet tänne, tuntuu että niitä riittää aina vain!

   Delete
 4. Oi miten suuri saalis sulla on Musti!! Eihän tuota varmaan jaksa edes syödä kerralla? - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joskus jaksaa, nyt Musti jaksoi puolet ja lokit söivät loput.

   Delete
 5. Hyvä Musti!
  Ihanat yökuvat ♥

  ReplyDelete
 6. Johan siinä paistilla on kokoa :O !! Jaksaako Musti syödä koko vesimyyrän ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ei jaksanut, mutta joskus jaksaa kyllä. Häntää se ei syö, eikä kiveksiä, jos kyseessä on uros. Mutta kaikki muu menee, ihme kyllä! Jopa ne valtavat talttahampaat.

   Delete
 7. Hienon värinen kirjokurjenmiekka - tykkään noista purppuran värisistä kukista.
  Se oli vesirotan menoa. Ihan oikein sille! Meillä söivät yli kymmenen vuotta sitten omenapuun juuret. Nyt se alkaa toipua ja on tehnyt jo vähän omenoitakin.
  Eilen katsottiin ikkunasta, kun saukko lyllersi pihalla. Olisiko ollut naaras? Mitenhän meidän kultakaloille käy!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on todella upea kurjenmiekka. Siperiankurjenmiekoissakin on joitakin purppuraisia lajikkeita, ainakin 'Ewen'. Sekin on upea.
   Kamalat vesirotat, eivät ole tervetulleita puutarhoihin eikä etenkään hedelmätarhoihin.
   Huuh, saukko! Jännittävää.

   Delete
 8. Varsin viehko tuo keskiyökuva kissoineen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tunnelma oli hieno, vaikka tarkkuus menikin päin vaahteraa.

   Delete
 9. Ihania kuvia. En onneksi järkyttynyt saalistuskuvasta, tosi hieno pomppukuva. Kurjenmiekkojen kanssa minä olen ihan pihalla. Kiitos tästä tietopläjäyksestä. Olen niitä aina joskus hommannut ja varmaan istutellut ihan vääriin paikkoihin. Täytyy perehtyä vähän paremmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pompussa vesimyyrä yritti vielä puolustautua, mutta eihän sillä raukalla ollut mahdollisuuksia.
   Kurjenmiekat on sikäli hankala suku, että niissä on sekä märässä että kuivassa viihtyviä lajeja, se vaatii hieman perehtymistä. Kaikki kyllä kukkivat parhaiten auringossa.

   Delete
 10. Kurjenmiekat on upeita, miullakin alkavat jo kukkimaan.
  Musti on hyvä saalistaja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurjenmiekkojen kukat ovat niin kauniita ja niissä on ihania sävyjä.

   Delete
 11. Miten herkullinen vesim...kirjokurjenmiekka! Ihanat värit siinä! Kylläpäs Mustilla on komeita vonkaleita, ihan meinaavat suuhun hypätä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, nam.. siis se kurjenmiekka. Samaa väriä kuin sun 'Ewenissä', eikö? Kirjokurjenmiekka on aika samanlainen kuin siperialaiset, mutta märemmässä viihtyvä.

   Delete
 12. Hyvä Musti! Upeet kukat.m

  ReplyDelete
 13. Duktig pojke den där Musti! Bra bild av honom "in action" :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, han är en riktigt bra katt på alla möjliga sätt.

   Delete
 14. Upea kuva muotopuutarhasta - mukaan lukien taustan pellolta nouseva keskiyön usva!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuota näkymää puutarhaan ja niitylle on kiva katsoa aamuin illoin - päivällähän siellä onkin sitten itse :-) Tänään juuri puuhailin muotopuutarhassa.

   Delete
 15. Tänään oli hurjan hyvä ilma puuhastella ulkosalla. Huomasin että mun uusimmassa varjopenkissäkin on jonkun myyrän käytäviä, toivottavasti ei tuollaisen vesimyyrän kuitenkaan. Hieno saalis pojalla <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tuntui ihan erikoiselta, kun pihalla tarkeni shortseissa :-) Huh, toivottavasti vesimyyrä ei löydä herkkujesi pariin.

   Delete
 16. Ihanaiset iirikset! Ja mahtavat yökuvat. Meillä on niin paljon hyttysiä ettei yöaikaan voi olla pihalla, äsken kiersin puutarhan saunan jälkeen ja lopuksi oli tultava kiireesti sisälle inisijöitä pakoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inhat inisijät! Se hyvä puoli siinä tuulisessa säässä oli, että se piti hyttyset loitolla.

   Delete
 17. Todella kauniit yökuvat, ei ihme että pojat viihtyvät moisessa tunnelmassa. Musti on mahtis saalistaja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi ne tulevat kuitenkin sisään kun menen nukkumaan, Mustikin on alkanut nukkua kiltisti vieressäni siihen asti, kun nousen, vaikka se on aiemmin pyytänyt päästä ulos esim. kello 5. Viimeaikaisten yhteenottojen takia en uskalla päästää sitä yöllä yksin ulos.

   Delete
 18. Onpas japaninlhetikuusi kiinnostava! Meille on lehtoon muuttanut omia aikojaan tuon näköinen hontelo puu, joka ei millään vahvista varttaan. Luulimme ensin lehtikuuseksi, mutta nyt kun on kulunut 10 vuotta ja vieläkin se pitää olla myrskyjen varalta tuettuna ja kun vertasimme sitä sekä lännenhemlokkiin että sipelian lehtikuuseen, huomasimme ettei kumpikaan. Muistuttaa aika paljon kerran näkemäämme kandanhemlokkia, mutta eihän se täällä pärjää ja kun on vain yksi päävarsi...Kohta hankin tunnistajan paikalle, sillä mikään kuva ei kerro miten kaunis sen väri on ja miten ylirento se kykenee olemaan;)

  Satanut on ja lisää on luvattu. R. on neljän kompostin kimpussa...ja sitten saunaan.

  Kesäyöt ovat jotakin. Me alamme yövartiomme heinäkuun hämärissä, jolloin pihalla voi nähdä vaikka mitä jänniä eläimiä, muitakin siis kuin lepakoita.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikähän mysteeripuunne tai -pensaanne mahtaa olla. Japaninlehtikuusellekaan ei luvata menestymistä paljoa eteläisintä Suomea pohjoisempana, vaan mikä estää kokeilemasta - etenkin, kun teillä on suurempia puita suojana.
   Kesäöissä on taikaa!

   Delete
 19. Oi mun idoli saalistaa! Pusuja pusuja pojille hei kattokaa tänne! PUSU!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, pusuja! Ransu taitaa vähän katsella sinne päin...

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!