Wednesday, 17 June 2015

Vielä esittelemättä jääneitä

Koska minun on pakko jakaa täällä kaikki ihana, mitä puutarhassa tapahtuu, laitan vielä lisää kuvia, joita en ole ennättänyt esitellä. Huomasin, että eilisestä Rohan-postauksesta puuttui muutama kuva, jotka olin ottanut pitkällä toukokuun puolella kauuuuuan sitten... Toukokuun puolivälin jälkeen kukkivat 'Woodstock'-hyasintit, 'Ravenswing'-koiranputken kukkavarsi on nousemassa.

Kaksi 'Exotic Emperor' -tulppaania kohosi täyteen loistoonsa verkon suojissa, kaikki muut näiden lajitoverit syötiin. Näiden raikas väritys on huippuhieno!

Yksi ainoa 'Royal Acres' pääsi kukkaan tumman metsätyräkin ja 'Rohan Weeping' -pyökin vieressä. Verkkoja vain ei ole tarpeeksi, jotta kaiken saisi suojaan. Ja onhan niiden siirtely kitkettäessä ärsyttävän hankalaa. Eikä ne mitään kukkapenkin kaunistuksia ole, huokaus.

'Black Parrot' oli kohonnut verkon silmästä läpi. Korkeudessa on ongelmansa... sain kuitenkin verkon poistettua hajottamatta kukkaa, kieli keskellä suuta.

'Havran', tai sitten joku muu joka tuli 'Havranin' paketissa. Kaikki sen paketin kukat olivat tämän värisiä, sain juuri kommentin edelliseen postaukseen, että toisessa puutarhassa ne olivat olleet violetimpia.

Musti esittelee (silloin kun hännän haavaa piti hoitaa, nyt karvat ovat jo kasvaneet).

Sitten tulppaaneja toisaalla. Tämä, tai nyt jo nämä, tuli istuttaessani nuokkutähdikkiä Tolkien-penkkiini. Pussissa oli yksi tulppaaninsipuli tähdikkien joukossa. Tämä näyttäisi joltakin villilajilta, lummetulppaanilta esimerkiksi. Villiys selittäisi senkin, että tämä on näin kiitollisesti levinnyt jo kahdeksi kappaleeksi muutamassa vuodessa.
Taustalla on tummaa 'Chameleon'-metsätyräkkiä, jota kasvaa Rohanin lisäksi Tolkien-penkissä ja villissä punaisessa penkissä, ja kohta vähän kaikkialla, sillä se on hyvä tekemään siementaimia, ja hyvä niin.

Tolkien-penkki päättyy syreenipuskan juurelle. Istutin sinne toissa syksynä Hong Kongin loppusyksyn alesta huippuhalvalla hankittuja 'Baby Moon' -nunnannarsisseja. Narsisseissa vain on se vika, että ne eivät kestä säilytystä ja kuivumista, niiden sipulit pitäisi saada multaan aikaisin syksyllä. Viime vuonna jotkut niistä olivat kuitenkin hengissä ja tekivät muutamia ruohosipulimaisia lehtiä. Nyt yksi niistä kukki!

'Baby Moon' on VIELÄ sirompi kuin aito nunnannarsissi, ja se on paljon se. Kukka on ihan älyttömän pieni ja niin söpö, että se tekisi mieli syödä. Yhtäläisyys luonnon nunnannarsissiin näkyy kaikessa: pyöreät lehdet, kukan pitkä ohut perä ja tuo nuokkuva sirous – oi. Ihan käsi tärisi tuota herkkyyttä pidellessä.

Edellisestä nurkan takana, talon eteläseinustalla, on virvanarsissi-istutus kerrankin onnistunut. Tämä on vähän konstikas laji. Kohopenkki tai rinnesijainti on paras, sillä vaikka kosteutta saa olla keväällä, ei sitä saisi enää kesällä tai muulloinkaan paljoa maassa olla. Tässä on sopivasti rinne viettämässä poispäin talosta. Samassa paikassa talvehtivat ruostekukat hyvin, niiden vaaleanvihreitä lehtiä nousee pikku narsissien joukosta.

Yksi kuva näistä ihanuuksista ei riittänyt. Taustalla kukkii ihastuttava luonnon kurjenpolvi, haisukurjenpolvi.

Sitten kasvimaalle. Yrttipenkin tilanne näytti lupaavalta parisen viikkoa sitten. Kuvassa on keltalehtistä mäkimeiramia, ranskalaista rakuunaa, salviaa, ilmasipulia ja ruijanruoholaukkaa.

Parsat olivat kasvaneet poissaoloni aikana mahdottomiin mittoihin, olkoot sitten. Olin kyllä varautunut paketillisella risottoriisiä. Kuva on parin viikon takaa.

Kesäkuun alku on kaunista rehotusta täynnä. Saksankirvelit ja raunioyrtit kohoavat kilpaa raparperinlehtien kanssa.

Näistäkin lupailin kuvaa enkä sitten pitänyt lupaustani. Japaninhiirenportaat puhkesivat lehteen. Tämä lajike on 'Pictum', selvästi harmaanvihreä. Kuvassa valo on aika keltainen.

Tämä taas on 'Purple Garden'. Väriero edelliseen on selkeä. Kuvat on otettu samassa valossa peräjälkeen.

Seuraavaksi alan viimein raportoida ajankohtaisista kasveista!

Haisukurjenpolvi – Geranium robertianum
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Japaninhiirenporras – Athyrium niponicum
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Lummetulppaani – Tulipa kaufmanniana
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Nunnannarsissi – Narcissus jonquilla ja Jonquilla-Ryhmä
Nuokkutähdikki – Ornithogalum nutans
Parsa – Asparagus officinalis
Raparperi – Rheum hybridum
Raunioyrtti – Symphytum
Ruostekukka – Crocosmia
Saksankirveli – Myrrhis odorata
Virvanarsissi – Narcissus bulbocodium

18 comments :

 1. Sun blogi on vaarallinen kukkarolle, taas älyttömän kauniita tulppaaneja ja narsisseja joiden sipuleita hankkia ensi syksynä. No onneksi sipulit ei ylettömän kalliita ole. Siellä on kesä edempänä kuin täällä, minulla rohtoraunioyrtti on vasta aivan nupuillaan. Ehti kärsiä vähän kuivuudestakin ja rusketti alalehtensä. Mutta on se niin sitkeä sissi että huh, olen nyt kitkenyt sitä edelliseltä kasvupaikalta kaksi kertaa, ja myrkyttänyt kaksi kertaa ja vieläkin pukkaa alkuja maasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi voi. Yritä satsata loppualeen, mutta noiden narsissien kohdalla se kyllä vaati kärsivällisyyttä, sillä istutin ne jo toissa syksynä. Olikohan pussin hinta 20 senttiä tai sinne päin ;-)
   Juu, raunioyrtit (tuo on joko rohto- tai ruotsin-) ovat aikamoisia. Siksi lätkäisinkin sen, saksankirvelin ja mäkimeiramin (ja siirsin vanhan raparperinkin, hyi minua) tuollaiseen ihan hoitamattomaan heinikkoon, levitkööt siinä jos pystyvät :-D

   Delete
 2. Voitko edes uskoa että meillä ei rohtoraunioyrtti menesty!! 3-vyöhyke siis kyseessä. Sitruunamelissa esim.talvehtii todella hyvin. Vaatiikohan raunioyrtti nimensä veroisesti jonkun vanhan puutarhan viihtyäkseen ;) Ilmeisesti sen kasvatuksessa ei kuitenkaan ole mitään erityisniksejä, meillä ei edes tarvitse verkottaa kaikkea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä yllättävää! En tosin yhtään tiedä, missä raunioyrttien menestymisen raja menee. Sitruunamelissan luulisi olevan paljon ronkelimpi. Minä istutin oman raunioyrttini ihan heinikkoon, kun se leviää liiaksi ollakseen kukkapenkkikasvi.

   Delete
 3. Nuo raunioyrtit on aika rikkaruohoja, taidan heittää omani pataan ja keittä väriä lankoihin.
  Nuo pienet narsissit ovat tosi sulosia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä ovat, siksi istutin omani ihan keskelle pihaa, jotta ei ainakaan luontoon leviä (tai naapurien pihoille, pihani ei oikeastaan rajaudu luontoon). Hyvä tietää, että sillä voi värjätä, tuossahan on kasveille hyvä käyttö, jos joskus niitä on liiaksi asti.

   Delete
 4. Black Parrot -tulppaanit ovat upeita. Minullakin on niitä, ja ihailen niitä joka päivä. Joudun vain siirtämään niitä, kun en ole tyytyväinen niiden istutuspaikkaan. Ja vaikka mitä muita ihanuuksia. Tuollaiset näyttävät kukat ovat kauniita, mutta yhtä paljon jollei enemmän sykähdyttävät pienet ja melkein näkymättömät, kuten tuo sinun Baby Mooni -narsissisi. Tulee ihan mieleen vanamot, jotka minusta ovat kyllä maailman ihanimpia kukkia, vaikkei niitä kannata poimia edes maljakkoon, kun kuuluvat metsään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tummissa tulppaaneissa on hienoja vivahteita. Voi, vanamo on niin kaunis!

   Delete
 5. Minusta nuo villitulppaanilajit alkavat näyttää yhä kauniimmilta. Sopisivat metsäpuutarhaankin.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tosin tulppaanit arvostavat aurinkoa, joten ihan siimes ei niille käy. Puolivarjo toisaalta ihan hyvin. Luonnonlajeilla on kauniita taipuilevia varsia, niin kuin tälläkin.

   Delete
 6. Oi joi, mitä ihanuuksia taasen olisi tarjolla metsäpuutarhaani. Kiitos vinkeistä ja hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
 7. Ja taas paljon kaikkea uutta ennennäkemätöntä, kivaa katsottavaa. Minun uusien narsissin seassa kukki tuollainen yksinkertainen pieni ihanuus kerrottujen seassa, oli kivaa saada sille nimi!
  Hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
 8. Jag hittade en "virvanarsissi" hos mig. Den är tydligen kinkig, första året kom flera upp och andra året hittade jag ingen. Tror det är för torrt under äppelträdet där jag har satt dem.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ibland kommer plantorna upp någon år, och ibland inte. Men om den här lilla narcissen (den heter krinolinnarciss - vilken rolig namn!) inte blommar den helt enkelt inte syns.

   Delete
  2. Krinolinnarciss - oj vad vackert, men det är ju blomman också!

   Delete
  3. Det är jättesöt. Hoppas det blir mångårig glädje.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!