Sunday, 14 June 2015

Saalis parvekkeella

Tässä viime sunnuntain saldo, postaus tulee hieman myöhässä, mutta ainahan kasvit ovat ajankohtaisia. Tässä laatikossa on pelkästään Muhevaiselta ja Eija's Gardenista ostettuja taimia: Polemonium 'Stairway to Heaven', Onoclea sensibilis, Primula farinosa, Eryngium variifolium 'Miss Marble', Thalictrum 'Hewitt's Double', Thalictrum rochebrunianum, Geranium himalayense 'Plenum' ja Verbascum phoeniceum 'Rosetta'.

Jauhoesikkoa olen metsästänyt pitkään ja viime kesänä sitä kylvinkin, mitään ei ole vielä noussut... tai ehkä nousi silloin viime vuonna, mutta olin viikkokausia poissa kotoa pahimpien helteiden aikaan. Vaikka ruukut olivat ulkona, ei siitä ollut paljoa hyötyä, kun pisaraakaan ei tullut. Jos joku siemen itikin, taimi varmaan kuoli aika pian. Siksi olen niin iloinen siitä, että nyt sataa!
Jauhoesikon kukinto on hempeän vaaleanpunainen ja mikä parasta, kasvi on (erittäin uhanalainen) luonnonlaji lounaissaariston kosteilla niityillä. Ehkä saan sen menestymään niitylläni tai ainakin jossakin kohdassa puutarhaa ja sillä tavoin istutettua sitä takaisin, kirjaimellisesti.
Niittysinilatva 'Stairway to Heaven' muodostaa huikaisevan vaaleansinisen kukkapilven.

Niin kauniit yhdessä himalajankurjenpolven 'Plenum' kanssa. 'Stairway to Heavenin' lehdet ovat vaaleankirjavat.

Otin lähinnä kuvia vain kukkivista taimista, Marian ja Sametti Hortensian taimituliaiset ja jakopalat muodostavat oman laajan kokonaisuutensa: kilkkoja, sammalleimuja, mätäsleimua, kurjenmiekkaa, hohdekukkaa, jättipoimulehteä, neilikkaa, esikkoa, tähtiputkea... mahtava saalis!
Tässä kuvassa näkyy ängelmien hienoja pyöreitä lehtiä, niiden kauneus sirojen lehtivarsien kannattelemina on vertaansa vailla. Valkosuoniset lehdet kuuluvat 'Miss Marble' -piikkiputkelle.

Houkutteleva parveke, mutta kivempaa on tietenkin se, että näitä pääsee istuttamaan! Eipä ole maankaivuuoperaation voittanutta.

Lopuksi vielä kukat lähikuvissa. Niittysinilatva 'Stairway to Heaven'.

Idänkurjenpolvi 'Plenum'.

Jauhoesikko.
Parvekkeella vallitsee ihana viileä pastellitunnelma. Kaunista sunnuntaita!


Idänkurjenpolvi – Geranium himalayense
Jauhoesikko – Primula farinosa 
Niittysinilatva – Polemonium reptans
Piikkiputki – Eryngium
Ängelmä – Thalictrum

22 comments :

 1. Oi, oi - Tulevalla viikolla meidänkin pitää piipahtaa taimistolla. Tämä kesä on alkanut niin vauhdikkaasti, ettei oikein ole taimistoillakaan ehtinyt käydä. Ängelmät kuulostavat ihastuttavilta ja tuo esikkosi

  ReplyDelete
 2. Mahtava saalis! Hienoa, jos jauhoesikko viihtyisi ja leviäisi siellä! Ängelmäostoksille meinasin huomenna mennä. Mielessä siintää kuva puutarhaystäväsi ihanista ängelmistä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä saalis! Mähän ostin jo kerran tuon Stairway to Heavenin Taimimoisiolta, mutta onnistuin hävittämään sen. Nyt täytyy laittaa parempaan paikkaan.
   Ne lehtoängelmät kuistin edessä on upeita! Hitsi, olisit varmasti saanut sieltä taimia, se siementää... nyttemmin mullakin alkaa olla muutamia lehtoängelmiä. Se kukkii kivan aikaisin, sun tuoman New Moon -kulleron vieressä samaan aikaan ja ne sopii ihanasti yhteen.

   Delete
 3. Jauhoesikko, mikä hento kaunotar. En edes muista ennen nähneeni, Kiitos kun laitoit kuvia siitä, arvaa vain onko se nyt mietinnästä, mistäpä löytäisin.
  Oikein ihanaa jatkoa noiden suloisten kanssa,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä sitä voi kasvattaa siemenestä, omat siementaimeni mahdollisesti nääntyivät helteeseen, ehkä se ei ole vaikeakaan kasvatettava. Aina herää kasvihimotuksia, kun näkee niiden kuvia!

   Delete
 4. Saila, onko niittysinilatva eri kuin lehtosinilatva? Minulla on lehtosinilatvaa runsaasti sekä sinisenä että valkoisena. Idänkurjenpolvi on kaunis. Se voisi tulla niittykukkieni joukkoon lisäksi...

  ReplyDelete
 5. Sateesta vielä sen verran, että melkein kuolin viime viikkoihin, kun ei yhtään sadetta ja koko ajan tuuli, mikä kuivatti entisestään. Maa halkeili uusien helmiorapihlajien ja monienen muiden ympäriltä. Nyt on satanut ja taitaa sataa vieläkin, joten tästä osaa oikeasti olla kiitollinen. En voisi asua jossain kuivassa maassa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitty- ja lehtosinilatva ovat tosiaan eri lajeja. Ne kuten kurjenpolvetkin ovat kivoja niittyjen lajeja.
   Totta, sade tuli tosi tarpeeseen!

   Delete
 6. Nyt todella sataa! Ainakin näillä nurkin. Tarpeeseen taitaa tulla täälläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuuli kuivattaa kasveja enemmän kuin aurinko, kuten Leenakin tuossa yllä todistaa. Sade tuli todella tarpeeseen!

   Delete
 7. Varmasti jo sormet syyhyävät istutuksen odotuksesta. Hieno saaliis kotiin vietäväksi. Ihania niittylajeja!
  Meillä sataa taas. Eilinen oli melkeinpä hellepäivä, mutta nyt siirryttiin takaisin kunnon työilmoihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toisaalta on hyväkin, että ehdin tehdä istutussuunnitelmat valmiiksi, siitä on kasveille hyötyä. Muuten vain menisin ja istuttaisin ne johonkin, kun en puutarhatamineissa jaksa mennä sisälle ja katsoa kirjasta tai netistä niiden vaatimuksia olosuhteista. Ja sitähän en tule ajatelleeksi ennen kuin olen jo kaivamassa kuoppaa.
   Hellekin on kiva jos sellaista sattuu kaipaamaan, mutta silloin kukinnat menee hujauksessa ohi, ja jos on poissa kotoa tai tekee pitkiä työpäiviä, menee se sitten ihan sivu suun.

   Delete
 8. Voi mitä ihanuuksia. ♥ ♥

  ReplyDelete
 9. Jauhoesikolla on niin herkät kukat, oikea söpöläinen. Niittysinilatva on minulle ihan uusi tuttavuus. Ei muuta kuin istuttamisen iloa!

  ReplyDelete
 10. Kiitos Sylvi ja Katja!
  Jauhoesikko on aika samanlainen siperianesikon kanssa, jota minulla onkin jo, mutta pakkohan tällaista paikallista luonnonlajia oli hankkia, vaikka ei olekaan paikallista luonnonkantaa.
  Niittysinilatvan kukissa on usein haaleampaa sineä kuin lehtosinilatvan sinisessä versiossa, mutta tuostakin on tummempia ja vaaleampia lajikkeita/muotoja. Stairway to Heavenin kukat ovat aivan hailean siniset, huippuihanat, utuiset.

  ReplyDelete
 11. Jaahas, siis karkkikaupassa on oltu ja lapio odottaa maansiirtäjää, hienoa! Upeita herkkuja olet löytänyt, niittylajikkeet ovat herkän kauniita, ihana jauhoesikko, suloinen suorastaan ja kaikki muutkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kivaa istuttamista on tiedossa! En uskalla istuttaa jauhoesikkoa niitylleni ihan vielä, täytyy ensin yrittää kehitellä sille siementaimia tai rehevää tupasta, josta voisi jakaa. Niitylläni on niin rehevä kasvillisuus ja vaara tulla kitketyksi tai murjotuksi, kun poistan voikukkia ja koiranputkia.

   Delete
 12. Uusia ihanuuksia :) Lauantain retkellä ihastelin niittysinilatvaa, se on mielestäni paljon kauniimpi kuin lehtosinilatvat. Myöskin kerrottukukkaista kurjenpolvea himoitsin, kukaan ei vaan tiennyt sen oikeaa nimeä. Toivotan menestystä kaikille Saaripalstan uusille asukeille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niittysinilatvan kasvutapa on nimensä (reptans) mukaan kivasti suikertava. Lehto taas korkea, kummallakin on paikkansa. Voi olla, että kerrottuja kurjenpolvia on muistakin lajeista (tai tiedän, että onkin) kuin tästä idänkurjenpolvesta. Mutta jos se kukki nyt, niin siitä saa osviittaa, että se voi olla sama - tosin valtaosa kurjenpolvista taitaa kukkia juuri nyt.
   Kiitos toivotuksesta!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!