Tuesday, 16 June 2015

Rohanin alkukesä

Enpä olekaan julkaissut kuvia Rohan-puutarhasta muutamaan viikkoon. Tässä sitten suurpläjäys! Koristekirsikka 'Royal Burgundy' ei kukkinut, istutinhan sen vasta viime syksynä. Lehdet puhkesivat luvatunlaisina eli tummanpunaisina. 'Royal Burgundy' on hieman muunneltu (vaiko itsekseen tummalehtiseksi muuntunut) versio 'Kanzanista'. Kukat ovat samanlaiset eli kerrotut vaaleanpunaiset. Puun syysvärikin on kuulemma hieno.
Tuulessa puusta on vaikea saada tarkkaa kuvaa, mutta tässäkin näkee värin. Kirsikan juurella kasvaa 'Elrond'-narsisseja.

Tämä on aika paha! Puutarhakirjanpitoni mukaan näiden laukkojen piti olla valkoisia. Omaan värisilmääni tummalehtiset kasvit ja violetit kukat töksähtävät ikävästi. Purppuraiset ja viininpunaiset kukat ovat toista maata, ne käyvät tummalehtisiin kuin nenä päähän. Violetit laukat saavat nyt häädön muotopuutarhaan, minne väri sopiikin paremmin kuin hyvin.

Tässä kuvassa olevan hopeatäpläpeipin kukinto näyttää tosin epäilyttävän saman väriseltä kuin ylemmän kuvan laukka... joten katsotaan nyt. Hopeatäpläpeippi on tehnyt juuri sen mitä toivoinkin eli täyttänyt entistä nokkosen ja ohdakkeen valtaamaa perunamaata, toki se vaatii edelleen kitkemistä, mutta eivätpähän tienvarren ohdakkeet pääse nyt niin kovasti siementämään tähän.
Huonommassa paikassa kasvaneiden 'Black Parrot' -papukaijatulppaanien siirto onnistui loistavasti, tänä kesänä siirrän taas lisää, maasta nousee edelleen tulppaanin lehtiä niiden edellisessä kasvupaikassa.

Itse kylvetyt 'Tower White' ja 'Green Apples' -lehtoakileijat alkavat kukkia! Kiitos 'Green Applesin' siemenistä blogiystävälle, mutta kuka se olikaan.. muistaakseni Minna Mama's garden -blogista, tai oliko se R&T Salaisessa puutarhassa -blogista. Saa korjata, jos muistan väärin!

Eri valossa otetuissa kuvissa on eri sävy. Tässä kuvassa on sama peippi kuin äsken. Se on hyvä kumppani mustille papukaijoille, mutta yhtä hyvä ellei täydellinen se oli 'Woodstock'-hyasinteille.

Viime syksynä Plantagenista ostetut 'Havran'-triumftulppaanit ovat hieman eri värisiä kuin paketin kuvassa, missä väri oli utuinen violetti. Oikeasti ne ovat viininpunaisia, ihan saman värisiä kuin 'Black Parrot', tässä kuvassa on kumpaakin. Nappiväri! Etualalla näkyvät Rohanin uusimmat tulokkaat: isovalkolatva 'Chocolate' ja mätäsleimu 'White Admiral'.
Kuvassa oikeassa reunassa näkyy lipstikkapuska, siitä oli vastikään ystävien kanssa puhetta. Se on loistava pensasmainen perenna kukkapenkin taustakasviksi, kunhan sen satoa pääsee jotenkin sieltä keräämään.'Ravenswing'-koiranputket kukkivat! Tämä on hieno kasvi tummine varsineen, joista valkoiset kukat erottuvat. Väri on sataprosenttisesti kohdallaan Rohan-puutarhaani.


Ransu tuli auttamaan, tuulessa kuvaaminen yksin on kieltämättä haastavaa.

Tässä kuvassa näkyy kirsikka, 'Elrond'-narsisseja, 'Havran'-tulppaaneja ja pionin punaisia versoja. Nekin sopivat tähän täydellisesti.

Lähikuvassa 'Elrond'.

Rohanissa kukkii myös muutama tumma orvokki. Viime kesänä löytämäni lähes mustakukkainen taimi, varmasti omista kylvöksistäni, jotka olin kipannut kasvimaalle, kukkii jo hieman runsaampana, kun se siirtyi tänne.

Kevättalvella kukkakaupasta ostetuissa pienikukkaisissa orvokeissa on punaisemmat kukat.

Sitten siirrytään Rohanin alkupäähän. Tästä tulee kokonainen entisen perunamaan kokoinen puutarha, mutta nyt vasta kadun puoleinen reuna on raivattu, eikä sekään ole valmis tuonne toiseen päähän asti.

Tänne olen siirtänyt tummakurjenpolvi 'Samoborin' siementaimia, se tekee niitä runsaasti.

Vaskivarjohiippa 'Orangekönigin' on levittäytynyt hienosti. Yksi helluntaikurjenmiekka täytyy jo siirtää, jotta sen juuri saa kaipaamaansa aurinkoa. Vasemmalla on haisujouluruusu, jota ei ole vieläkään syöty. Pahin rouskuttelukausi taitaa olla ohi, sillä kun joka talossa alkaa olla väkeä ja naapurustossa on koiriakin paikalla, eivät peurat ja kauriit tule pihoille niin hanakasti. Elokuussa taas.
Etualalla näkyy ruskealehtisen fenkoli 'Rubrumin' lehtihaituvia.

Tästä on hyvä jatkaa!

Fenkoli – Foeniculum vulgare
Haisujouluruusu – Helleborus foetidus
Helluntaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Hopeatäpläpeippi – Lamium maculatum
Isovalkolatva – Ageratina altissima
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Lipstikka – Levisticum officinale
Mätäsleimu – Phlox douglasii
Papukaijatulppaani – Papukaija-Ryhmä
'Royal Burgundy' kuuluu ilmeisesti lajiin Prunus serrulata
Triumftulppaani – Tulipa Triumph-Ryhmä
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Vaskuvarjohiippa – Epimedium warleyense

22 comments :

 1. Monenlaista ihanaa on taas kukassa. On mahtava katsoa kuviasi, niistä aina löytää tuttu ja tuntematonta kasvia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aina kiva katsoa, miten toiset ovat kasveja yhdistelleet.

   Delete
 2. Haiseekos tuo haisujouluruusu jotenkin erityisesti? Vai mistä se on nimensä saanut? Siinä on aika hauskat lehdet.
  Ransu onkin hyvä tuulensuojaaja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haisujouluruusun lehdistä kai irtoaa tuoksahdus niitä hierottaessa, mutta kukissa saattaa olla jopa hyvä tuoksu. Omani ei ole kukkinut, kun yleensä peurat ehtivät parturoida jouluruusuja sen verran.
   Ransu tuulensuojaaja :-D No, onhan se aika iso kissaksi...

   Delete
 3. Voi hitsi kun on upeita tummanhiveitä kukkia. Toivon kovasti että mun Ravenswing voi hyvin myös, matkalla lomalta kotiin joten kohta näen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti! Yksikö niitä vain on? Mulla tuli sen verran siementaimia, että pääsin siirtämään Rohaniin varmaan viisi Ravenswingiä keväällä. Jatkossa ne saavatkin siementää suoraan sinne, en enää vaali niiden siementaimia toisaalla.
   Iloista kotiinpaluuta!

   Delete
 4. Kivoja tummia kasveja! Musta papukaijatulppaani on minulla vielä kokeilematta. Havran näyttää myös ihanalta, jota voisin myös syksyllä vilkuilla kaupoissa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta papukaijatulppaani on kuin röpöreunainen lasillinen hyvää punaviiniä ;-)
   Havrania tosiaan myytiin Plantagenissa viime syksynä, mutta en ole sitä aiempina vuosina siellä nähnyt. On aina arpapeliä, mitä lajikkeita kaupoissa on syksyllä, valikoima vaihtelee niin paljon vuodesta toiseen. Queen of the Night on myös samaa väriskaalaa, eikös sinulla sitä jo ole?

   Delete
 5. Pidän kovasti Rohanin värimaailmasta. Tästä ei taida olla kamalan kauan, kun ryhdyit Rohania rakentamaan, vai meneekö aika nopeasti?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika menee niin nopeasti, mutta luulen, että istutin ensimmäisen kasvin eli 'Rohan Weeping' -pyökin kaksi vuotta sitten. Voi siitä tosin olla kauemminkin. Toissa ja viime syksynä alue sitten eteni vauhdikkaammin, etenkin viime syksynä taimistojen syysalennusten aikaan.

   Delete
 6. Toi sun Rohan on kyllä jo nyt huippuhieno! Tummat kasvit on ihanan dramaattisia. Oon tässä kuolannut päivittäin pikkukurjenmiekka Cherry Gardenia, joka vihdoin kukkii. Väri on niin jännä, että siitä on vaikea saada kuvia.

  Parvekepostauskin oli tosi kiva, hyvä että pojat ovat nyt päässeet kotisaareen ; )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Oi, Cherry Garden on hurmaava. Itse en tosin ole sitä vielä hankkinut. Noista on joskus älyttömän vaikea saada kuvaa, jossa näkyisi kukan kauneus ja oikeat sävyt, niitäkin on yhdessä iiriksessä toisinaan paljon.

   Delete
 7. Aivan mahtavat kukat! Ihanaa....näihin kuviin on ihana jäädä haaveilemaan uusista suunnitelmista:) Hyvää juhannusta sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva juttu :-) Kiitos ja hyvää juhannusta sinullekin!

   Delete
 8. Joo, tuulta on riittänyt. Hyvä, että Ransu auttaa. Meillä tuli tänään rakeitakin, vaihteeksi. Kaikkea ihanaa sulla on...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi karmeeta, rakeita!! Ransu auttaa onneksi aina ;-) Sen tassunjäljet ja "oikaisut" vaan ovat vähemmän tuhoisat kuin Mikillä, kun se on niin paljon kevyempi. Vaikka ei kissaksi pieni eikä kevyt olekaan, se on muuten vaan mamman pieni.

   Delete
 9. Mahtavat värit. Musta tuntuu, että tuulen takia kaikki tänä vuonna istutetu kasvaa vähän vinoon, itäänpäin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tästäköhän tulee sanonta "mennä vinoon", heh.

   Delete
 10. Hurmaavia tummia värejä! Olisiko peuroilla ja jälkeläisiä ja saisit nyt olla rauhassaaaa...Mulla on Havraneita, mutta olivat ihan eri sävyisiä kuin sinun. Tosi tummaa lilaa. Olisiko maasta kiinni sitten. Mutta ihanan näköistä joka tapausta Rohanissasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten, kun jälkeläiset ovat vähän kasvaneet, emot tuovat ne pihoille ja opettavat syömään koristekasveja :-D
   Sepä jännittävää, että Havranisi olivat eri värisiä! Voihan olla, että pussissani olikin toista lajia, mutta silloin luulisi, että edes osa olisi ollut oikeaa. Voi tosiaan johtua maasta tai valo-olosuhteista, tosin ne kai on meillä aika samat, minullakin on tuo paikka lähes koko päivän auringossa.

   Delete
 11. Tunnustan nuo 'Tower white' aksun siemenöiset, mutta tuo toinen on mulle ihan vieras! Voi kun pääsisin joskus käymään puutarhassasi ihan livenä, vaikka kyllä kuvatkin on niin kauniita katsella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, nyt on niin, että Tower Whiten siemenet tilasin Englannista, kun tilasin satsin Tolkien-henkisiä kasveja tuonne. Sinulta olen saanut ainakin vaaleanpunaisen iisopin siemeniä, mutta kylvin ne vasta tänä keväänä - ei ole vielä itäneet, mutta parasta ennen -päiväyskin on jo mennyt muutama vuosi sitten... Kun ei ole kunnon paikkaa (lavaa, kasvihuonetta) taimikasvatukseen niin vo kasvattaa vain paria laatua kerrallaan, enempää ei mahdu. Siemeniä vanhenee sitten aika paljon ennen kuin pääsen kylvämään.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!