Thursday 2 April 2015

Pääsiäiskukat

Huone-esikko pistää parastaan pääsiäisen kunniaksi. Kukkia on todella paljon, ja nuppuja vielä enemmän! Lannoittaminen kannattaa, näköjään. Yleensä muistan aloittaa lannoittamisen vasta kesän korvalla, mutta nyt työnsin lannoitepuikot* multiin jo kuukausi sitten, ja vaikutus nähdään tässä.

Some indoor flowers, celebrasting Easter. Happy Easter!

Hiukan on huone-esikolla ollut varastot vähissä, kun yhteen kukkaan ei riittänytkään väriainetta kuin vain terälehtien tyviosaan! Tämä kuva on otettu reilu viikko sitten, kukkia oli silloin vähemmän.

Pohjoisikkunalla asustavalla verenpisaralla on kaksi kukkaa, ensimmäinen ehti jo lakastua. Näissä on hauskasti keskenään eri väriset terälehdet, epäilen, että kukan iällä on vaikutusta asiaan, muuta järkevää selitystä en keksi. Terälehtien väri muuttuu monilla kukilla kukan vanhetessa.

Ihanimman pääsiäisyllätyksen järjesti balkaninsyklaami. Sille kävi köpelösti, sillä tammikuussa se lähes kuivui kuoliaaksi ja lukemattomat kukkanuput menivät siinä, suurin osa lehdistä sentään virkosi. Vain tämä yksi kukkavarsi jäi jäljelle ... ja tätä olen tarkkaillut ... ja tarkkaillut ... poissaolojeni ajaksi nostanut varjoon ja yrittänyt kastella runsaasti, kuitenkaan ei liikaa, mukula mätänee herkästi ...

Siinä se aarre on! Pienten kukkien ihailijalle tämä on kaunein kukka mitä ajatella saattaa, mutta ymmärrän senkin, jos jonkun mielestä näin pieni kukkanen on ihan joutava. Meitä on moneen junaan.

Tilasin näitä kolme mukulaa, joista kaksi istutin syksyllä puutarhaan. Toinen niistä vaikutti huonoksi menneeltä, kun otin pakkassuojana olleen katajanoksan sen päältä pois muutama viikko sitten. Toisessa on sen sijaan puhkeavia lehtiä! Voi kun sekin kukkisi.

Toisin kuin murattisyklaami, tämä laji kukkii keväällä. Sen vuoksi balkaninsyklaamia väitetään paremmin talvenkestäväksi kuin murattisyklaamia, joka yleensä vasta valmistautuu kukkimaan, kun talvi tulee. Juuri se heikentää talvenkestoa. Tällä pitäisi sen sijaan olla sekä kukinta että yhteyttäminen hoidettu talven saapuessa.
Murattisyklaami on tosin ollut puutarhassani vihreänä koko tämän talven, joten ehkä se kerrankin olisi saanut kerättyä ravintoa ensi syksyn kukintaan.

Täällä valmistaudutaan pääsiäiseen rennoissa merkeissä. Sää ei tänään juurikaan houkuttele ulkoiluun, vaikka ei suoranaisesti sadakaan.

Pasuuna voi paksusti.

Ojatöissä katkaisin vahingossa lehtikuusen oksan, ja samalla sain idean kerätä vähän kirsikankin oksia sisälle maljakkoon. Niissä alkaa olla vihreää elämää.
Pääsiäinen on elämän juhlaa. Iloista pääsiäistä!


Balkaninsyklaami – Cyclamen coum
Huone-esikko – Primula obconica
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Pasuuna – Brugmansia
Verenpisara – Fuchsia

* Testauksessa Biolanin uudet amppelilannoitepuikot, saatu kokeiluun. Kiva luomulannoite, sisältää kompostoitua broilerinlantaa. Ainoa miinus on se, ettei puikkoa niin vain helposti työnnetäkään tiivisjuuristen kasvien ruukun multaan ja sitten, kun se jää pinnalle, se vähän haiskahtaa. Yllättävän vähän kyllä.

58 comments :

  1. Onpa tosi ihana syklaaminkukka, kannattaa tuollaista vaalia.
    Hyvää pääsiäistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin minustakin, varsinkin, kun näiden mukuloihin törmää niin harvoin. Viime vuonna en löytänyt mistään, niin tilasin lopulta Hollannista.

      Delete
  2. Oi.. lumoavat Villahousupoika ja Pantteripoika :)

    ReplyDelete
  3. Oikein vihreää ja värikästä pääsiäistä Saaripalstalle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, samaa teille ja makoisia myyriä!

      Delete
  4. Lehtikuusen uudet lehdet ovat täsmäväri pääsiäiseen. Tuoreet ja vehreät.
    Mukavaa pääsiäistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovat tosiaan, mutta en olisi tajunnut tahallaan sen oksaa maljakkoon katkoa. Nyt ne ilahduttavat hurjasti, nuppuja täytyy tarkkailla koko ajan :-)
      Kiitos samoin!

      Delete
  5. Voi, varsinainen söpötär tuo syklaami. Onneksi sait pelastettua, ovat vaikeita ruukussa kasvatettavia, harvoin osaa olla niille mieliksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin on. Yhden balkaninsyklaamin olen jo muutama vuosi sitten menettänyt, vaikka niin olevinaan sitä ruukussa yritin paapoa. Liikaa kastelua, varmaan.

      Delete
  6. Pienessä voi olla suuri ilo. Vaikea kuvitella, että jokun kasvien kanssa touhuava ei tuohon pikkuruiseen syklaamikukkaan ihastuisi. Mutta kuten sanoit, meitä on moneen junaan.
    Mukavaa pääsiäistä teille kaikille! Pojat ovatkin aloittaneet oikealla asenteella.

    ReplyDelete
  7. Täytyy ihan heti mennä lannoittamaan huone-esikko. Ajattelin, että se on "kertakäyttökukka", kun se ei pärjää ulkonakaan. Mutta kannattaa siis hoitaa ja lannoittaakin vielä?

    Kyllä tuo pieni syklaamisi on aika herttainen minusta.

    Ja pasuuna on vallan mahtava ja kauniin vehreä.

    Pojatkin tuntuvat olevan elementissään, mutta eivät ehkä kaipaa lannoitusta eivätkä kastelua.

    ReplyDelete
  8. Niin, ja hauskaa pääsiäistä! Sinähän olet muistaakseni varsinainen pääsiäisihminen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huone-esikko ei ihan kertakäyttökukka ole, omani on ollut hunekasvina jo monta vuotta ja kukkii noin yhdeksän kuukautta vuodesta - ainakin nyt, kun tajusin lannoitaa sitä jo aikaisin. Aiemmin on kevään ensimmäisiä kukkia saanut odottaa pidempään.
      Se on kyllä aikamoinen juoppo, eli viihtyy huoneessa hieman varjossa ja silti sitä saa kastella runsaasti.
      Pojat kyllä kaipaavat lannoitusta (ravintoa), mikä on minusta yllättävää, kun ne lojuvat koko päivän. Miten siinä voi tulla nälkä?
      Kiitos! Kyllä, pääsiäinen on vuoden parasta aikaa ja kaikin puolin mukava ilon juhla.

      Delete
  9. Det är så härligt att se alla små knoppar som lovar varmare tider - inneblommorna är jag så dålig på att komma ihåg att gödsla, tack för tipset!

    ReplyDelete
  10. Huone-esikko ryhtynyt kukkimaan täälläkin, ei tosin noin runsaasti koska olen hiukan laiminlyönyt häntä. Jonkinsortin lannoitus varmasti saisi hänet ilotulittamaan kauniisti. Värikästä ja mukavaa pääsiäistä sulle ja pojille! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parissa viikossa se teki jo hurjasti nuppuja, eli tulokset näkyvät kyllä hyvin nopeasti :-)
      Kiitos!

      Delete
  11. Sulla on monenlaisia iloja siellä. Ihania lomapäiviä, rentoutta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Krhm... ajattelin kyllä tehdä vähän rästiin jääneitä töitä...

      Delete
  12. Voi noita kisuja! Hyvää pääsiäistä sinulle!

    ReplyDelete
  13. Kyllä pieni on kaunista, hyppään mieluummin siihen junaan! Tuo balkaninsyklaami on ihan uskomattoman kaunis. Ihanasti kukkivat muutkin pikkuiset ja pojat rentoilevat asiaan kuuluvasti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balkaninsyklaami ylitti kaikki odotukset suloisella herkkyydellään!
      Rentoa pääsiäismenoa teillekin!

      Delete
  14. Kaikkea kivaa löytyy. Todella hentoisen kaunis tuo syklaami.
    Leppoisaa pääsiäistä!

    ReplyDelete
  15. Teillä on niin kevät, ihania kukkijoita Sinulla ja värimaailma kohdallaan...Syklaami on niin herkkis! Voi noita poikia, voiko kukaan tai mikään elämästään noin nauttia kuin kissa mamman sängyllä!

    ReplyDelete
  16. Ihanat kasvit! Olen viime vuosina ollut oikea epäonnistuja huonekasvien suhteen. Yrttitarhaa kurkkaisin juuri eilen ja siellä onneksi ollaan selvitty talvesta.

    Hauska tuo Ransun asento. Meillä ainoastaan Sylvi makoilee noin reteästi. Onkohan joku pitkäkarvaisten kissojen juttu?

    Sylviltä terveiset teidän kateille, tuli juuri sisälle myyräjahdista,miau! Rauhaisaa pääsiäistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuntuu siltä, että tietyt huonekasvit kukoistavat, ja jotkut kuolevat, mutta sellaistahan se aina on. Kannattaa lohduttautua sillä, että kullekin on olemassa täsmäkasvit, jotka viihtyvät juuri sillä hoidolla, ne pitää vain löytää.
      Oman suppean pitkäkarvakokemukseni mukaan tuo on juuri pitkäkarvatyypillinen asento. Viljokin nukkui juuri noin, vatsa kohti kattoa. Kai niille tulisi kuuma kiepillä kaikkine villoineen.
      Kiitos, iloista pääsiäistä teillekin!

      Delete
  17. Luin vahingossa tuosta kirsikanoksista, että "orjatöissä"...hih-hih :)
    Kylläpäs siellä kukkii ihanasti, itsellä ei kuki muut kuin mininarsissit kuistilla, ja nekin alkaa olla jo vanhoja... Silkkikukat vaan kukkii. Ulkonakaan ei vielä kuki mikään... Ihanaa Pääsiäistä kuitenkin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, no kyllä ehkä orjatyökin voisi liittyä pääsiäisen viettoon, jos olisi mukana jossakin Kristuksen kärsimystarinan näytelmässä orjaa esittämässä siis.
      Narsissitkin on ihania.
      Iloista pääsiäistä!

      Delete
  18. Kukkivaa pääsiäistä :)

    Sitä vaan ihmettelen, että kuinka sä maltat poistua tosta sängystä vaikkkain aikamoisella mutkalla siinä saisi olla... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänx! Ja samoin, jos teillä kukkia on...
      Tuo on keskipäivän tilanne. Aamutilanne on se, että Musti nopottaa sängyn vieressä tai jo olohuoneen puolella, että nousisin ja antaisin aamupalaa. Ransu toiminnan kissana puree minua nenästä ja huitoo tassulla poskelle, jotta nousisin ja antaisin aamupalaa.

      Delete
  19. Mun onkin pitänyt ostaa lannoitepuikkoja, aina unohtuu. Viime vuonna käytin ekaa kertaa huonekasveilla (merkkiä en muista) ja vitsit mikä vaikutus. Kerrankin mun kasvit voi hyvin.
    Ja hyvä kun puhuit oksista maljakkoon, leikkasin tänään siskon hurjan suuret omenapuut ja taidankin hakea kunnon kimpun oksia sisälle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt voin sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että kyllä kannattaa! Tänään työntelin uusia puikkoja niille kasveille, jotka eivät vielä aiemmin ole saaneet, ja pasuunalle uuden, kun se on sellainen syöppö ja juoppo. Viime vuonnakin se teki pari kukkaa kesän aluksi, jospa nyt vaikka vähän enemmän :-) Aina kannattaa yrittää!
      Oksien puhkeamista lehjteen ja kukkaan on kiva seurata.

      Delete
  20. Ihanaa pääsiäistä teille! Näissä kuvissa on taas niin ihana valo, että ihan heikottaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minua heikottaa tässä vieressä pörhistelevä Ransu, se on oikein pääsiäispörheänä!

      Delete
  21. Kiitos ihanista kukkakuvista. Tuo pikku syklaamin kukka on herön kaunis!
    Oikein hyvää pääsiäsitä sinulle ja kissoille.

    ReplyDelete
  22. Kauniita kukkasia. Mullakin on nuo puikot kokeiltavina. Vielä en ole testannut.. Ihanaa pääsiäistä, Saila ja kisut!

    ReplyDelete
  23. Mikään kukka ei ole joutava, pientä joutuu oikein pysähtyä katselemaan ja ihastelemaan. Kauniita ovat kaikki pääsiäiskukkasi!

    ReplyDelete
  24. Elämäni sykähdyttävimpiin kasvinäkyihin kuuluvat villit syklaamit Dalmatian rannikolla Dubrovnikin yläpuolella olevilla kukkuloilla. Balkaninsyklaamisi palautti sen näyn mieleeni. Kiitos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luonnonkukat ovat aina mahtava kokemus, tuollaiset vuoristojen ja kukkuloiden sipuli- ja mukulakukat etenkin. Itse en ole balkaninsyklaamia nähnyt, ainoastaan myrattisyklaamia Länsi-Ranskassa aikamoisen villiintyneenä metsäisessä puutarhassa, mutta nekin oli alun perin istutettu, tosin varmaan vuosisatoja aiemmin. Ihania ovat! Ja ihanaa, että näky muistui mieleesi!

      Delete
  25. olipa teil hieno retkikohde kerrassaan. minäkin lukeudun pienten kukkien ihailijaksi. onneksi on monta vapaapäivää, joten on aikaa niin rentoutumiselle kuin rästitöillekin, siispä hyvää pääsiäisen aikaa Sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, ihanaa aikaa tämä. Kiitos ja hyvää pääsiäistä sinullekin!

      Delete
  26. Nyt loppuu adjektiivit kesken, tuo balkaninsyklaami on niin kaunis ♥

    Leppoisaa pääsiäistä sinne ja pojille rapsutuksia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se vähän sellainen kukkahurmuri :-) Arvaa, olenko onnellinen, kun viimein sain sellaisen(-sia!) ja vieläpä yhden kukankin! Näky olisi henkeäsalpaava, jos ne kaikki 10 kukkanuppua olisivat pysyneet hengissä, mutta tämä on paljon parempi kuin ei yhtäkään.
      Pojat kiittävät! Ja kiitos, samaa teille!

      Delete
  27. Hienonhienot pääsiäiskukat! Pieni on kaunista minustakin. Oikea söpöstelykukkanen tuo syklaami. Helsingin messuilla oli muuten aika röykkiöt noita syklaamin mukuloita. Sieltä niitä ainakin saa erilaisia. Pasuuna on makea, miltei puu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen joskus yrittänyt ostaa Cyclamen coumia messuilta, mutta hederifoliumia saanut. Ei se mitään, sekin on ihana kyllä, mutta tätä on saanut metsästää.
      Pasuuna on kiva olohuonepuu. Onneksi se ei ole ensimmäisen vuotensa jälkeen juurikaan kasvanut, taitaa olla bonsai-efekti, kun ruukku on pieni, ei oksistokaan kasva ja hyvä niin. En meinaan saisi sitä pihalle ja sisälle, jos se tuosta kasvaisi, nytkin tekee jo tiukkaa. Eikä se mahtuisi tuohon olkkarinkaan kohta enää! Huone on niin pieni.

      Delete
  28. Voi miten liikkis syklaami<3
    Olipa hyvä kun muistutit lannoituspuikoista! Olen siinä laiska, että jätän aina mullat vaihtamatta. Näin on mennyt jo vuosia ja vuosia samoilla mullilla, mutta lannoite puikot olen joka kevät multaan työnnellyt ja hyvin kasvaa. Toki sitten vaihdan mullan kun kasvi tarvitsee suuremman ruukun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En minäkään vaihda ikinä multaa, paitsi kun vaihtaa isompaan ruukkuun, niin kuin sinäkin. Lannoitepuikot on hyvä keksintö!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!