Wednesday, 15 April 2015

Lempikukkia

Lähes päivälleen neljä vuotta sitten tapasin Amsterdamin kasvitieteellisessä puutarhassa tämän hurmurin. Hän on silkkipioni.
Siitä pitäen silkkipioni on ollut ostoslistallani. Sen olisi tietysti saanut nopeimmin hankittua hurauttamalla Pionien kotiin Taivassaloon, mutta jostain syystä sinne näyttää olevan yllättävän pitkä matka – linnuntietä vain parikymmentä kilometriä, mutta käytännössä sellainen reissu, joka veisi pari päivää ja pitäisi etsiä yöpymispaikka. Olen siksi kysellyt aina messuilla käydessäni Pionien kodin osastolta, josko tätä herkkua olisi tarjolla. Ei ole joko ollut tai on myyty loppuun.
Silkkipioni ei tietenkään meillä kuki huhtikuussa, mutta kuuluu silti aikaisimpiin pioneihin, ehkä johonkin tilli- ja juhannuspionin jälkeen. Väriltään se sointuu hyvin Rohan-puutarhani tumma-valkoisuutta pehmentämään.

Kaupunkireissultani ei nyt ole kukkaraportoitavaa muuten kuin maljakkokukista. Katkoin vahingossa japaninlehtikuusen oksan ja otin sen mukaan kaupunkiin parin kirsikkapuun oksan kanssa. Nuppuisten oksien kuljettaminen autolla ei ole kaikkein järkevintä touhua, mutta kun kukkaset eivät ehtineet avautua ennen kotoa lähtemistä, ja ne olisivat muuten ohikukkineet palattuamme...

Leikkasin oksakimppuun myös kirsikkaluumu 'Nigraa'. Ihania myös nuo lehtikuusen puhkeavat neulaskimput ja kukkaset, onneksi ne eivät kaikki varisseet kuljetuksessa!

Loppuun hassuin kukkanen: Ransun terveiset mamman alusvaatelaatikosta. Vähän on ahdasta, mutta kun se pienenäkin kerta mahtui tuonne...

Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana

18 comments :

 1. Silkkipioni näyttää sievältä kasvilta. Lehdet eroaa kiinanpionista, onko muita eroja?
  Alusvaatelaatikot on hyviä nukkumapaikkoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole tutustunut silkkipioniin yhtään tuota ensitapaamista enempää, joten täytyy tarkkailla mahdollisia eroja. Ainakin noin kuukauden erotus kukinta-ajassa on iso ero!

   Delete
  2. Se on iso ero, ja hyvä niin, saa pioneja eri aikaan kukkaan.

   Delete
  3. Äläs muuta sano, pelkillä kiinanpioneilla olisi kukinta-aika kovin lyhyt. Mulla aloittaa aina tillipioni ensimmäiseksi jo toukokuun lopussa.

   Delete
 2. Vilka härliga knoppar och blommor! Jag tog in av äppelträdskvistarna jag klippte av men vet inte om de spricker ut eller bara torkar bor - jag hoppas att de får blommor eller åtminstone blad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Knoppar som öppnar till blommor inomhus ger så mycket glädje! Hoppas du får blommar. Ibland knoppar bara torkar, jag vet inte varför.

   Delete
 3. Kyllä sitä monesti saattaa pitkään etsiskellä jotakin kasvia. Välillä se saattaa vallan unohtuakin, kunnes silloin viimeistään nousee muistin perukoilta, kun tapaa "sen oikean" taimistolla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä oikeaa kyllä haeskelin ihan tositarkoituksella :-D

   Delete
 4. Ihana tuo silkkiunikko. Empä ole koskaan nähnyt.
  Hih, ransu tykkää nukkua vähän ahtaassa apikassa. Ihana ransu-

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään ole ikinä muulloin nähnyt silkkipionia, tai ainakaan niin, että olisin tajunnut mikä se on. Tuolla se kiinnitti huomion, kun oli niin aikainen vasta maasta nousevien muun rotuisten pioninvarsien keskellä.

   Delete
 5. Kumma miten laatikot kutistuu ajan mittaan! Ai teilläkin? Onkohan joka paikassa? Mitään ratkaisua tähän ei vissiin oo? Ongelma!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei kyllä näin on Ilona! Ja lisäksi vaatekaapeissa on sekin ominaisuus, että myös niissä olevat vaatteet kutistuu ajan myötä. Sä et kai pukeudu, mutta kysy ihmiseltä. Tää on ihan yleinen ongelma.

   Delete
 6. Voi vitsit, mä kyllä haluaisin kanssa tuollaisen Ransukukkasen! Mistähän nettikaupasta sellaisen voisi kliksutella ostoskoriin...?

  Mä olen tilannut Pionien kodilta haluamani jutut siten, että olen maalis-huhtikuussa tehnyt verkkokauppaan tilauksen ja ilmoittanut hakevani taimet Marketanpuistosta toukokuussa. Oikein hyvin on toiminut, kunhan on vaan jaksanut odottaa (heikkoa on välillä ollut). Kääk, tänä keväänä en ole vielä tilannut yhtään pionia! Mukamas ei ole paikkoja enää, vaikka kyllä kai niitä löytyisi, kun vaan tekisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransukukkanen on hyvin harvinainen ;-) Joku silkkilaji sekin on.
   Tuohan on hyvä idea, pitäisi vain olla niin järjestelmällinen, että tietäisi, mihin messuille/tapahtumiin tulee itse menneeksi. Nyt Elsan lempituoli menee mukaan Marketanpuiston markkinoille toukokuussa, ekaa kertaa ikinä!

   Delete
  2. Mahtavaa! Nähdään siellä!

   Delete
 7. Hyvinhän se Ransu tuonne laatikkoon mahtuu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sillä on aikamoinen pungertaminen saada itsensä tuonne laatikkoon :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!