Friday, 17 April 2015

Kevätlöytöjä

Puutarhakierroksellani huomasin pienen balkaninvuokon aivan japaninvaahteran juurella. Vaahteran ympärillä on risuja ja keppejä suojaksi peurojen hampailta. Siellä niiden lomassa kukkii tämä pikku ilostuttaja, jota en ole tavannut muutamaan vuoteen! Istutin sinisiä balkaninvuokkoja joskus yli viisi vuotta sitten, ja myöhemmin vaaleanpunaisia. Siniset ovat olleet kadoksissa monta vuotta. Tämä onkin kyllä hieman punertava, mutta jotenkin ei ollenkaan niin punainen kuin ne alun perin istuttamani punaiset. Jännittävää! Tervetuloa pikku vuokko!

I found this Anemone species that I thought lost. I have not met blue Anemone blandas in my garden for years. This is bluer than the pink cultivars I later planted. Wherever this came from, he or she is most welcome!

Kaivelin tillipionin ympärillä sitkeästi sinnittelevää mesiangervokasvustoa pois samalla, kun yritin kärsimättömänä etsiä tillipionin versoja. Öhöm, taisin vahingossa kaivaa ylös myös osan tillipionin juuresta. Siinä palassa oli pulleat silmut, joten istutin sen takaisin vähän matkan päähän tästä alkuperäisestä istutuspaikasta. Toivottavasti minulla nyt on kaksi tillipionia, huonossa tapauksessa ei enää yhtäkään...
Siirsin tillipionin lapsuudenkotini pihasta tänne ja sen mukana tuli idänsinililja, joita siellä kasvoi kaikkialla. Kummarruin katsomaan tätä lähempää, terälehdissä oli oudon tenhoava vivahde.

Kukkia kannattaa aina ryömiä tarkastelemaan lähempää! Kauneus pökerryttää. Onneksi makasin valmiiksi maassa.

Aina ei tarvita kukkia, jotta voi kiljaista onnesta. Viime vuonna Uudenkaupungin kukkamessuilta Vakka-Taimen pöydältä hankittu punakolmilehti on elossa ja versoo! Savisemmassa paikassa viihtyvä ja siten toisaalla kasvava kastanjakolmilehti versoo myös. Oi tätä kolmilehtionnea!

Lisää lehtiä. Tässä eilistä parempi vertailukuva koiranhampaiden lehdistä. Oikealla voimakkaasti kuvioitu rusokoiranhammas, vasemmalla raikkaan vihreä ja hillitysti marmoroitu koiranhammasristeymä 'White Beauty'. Vasemmassa alanurkassa on tummalehtistä 'Brazen Hussy' -mukulaleinikkiä. Kuvan yläreunassa näkyy tavallisen mukulaleinikin pyöreitä lehtiä.

Sitten SE. Se avautui tänään. Iris winogradowii

Kaunotar henkivartijoiden ympäröimänä.

Sitten päivän ilouutinen sisätiloissa. Riippaorvokin talvetus on onnistunut ekaa kertaa ikinä (no, vasta toinen yritys, mutta kumminkin)! Nyt se on tehnyt kaksi kukkaakin. Se vaatii totisesti paljon vettä, tässä sillä on pohjareiätön astia ja silti se on lerputtanut lehtiään joka kerta kaupunkireissulta palatessani. Taustan korkeassa ruukussa on ruostekukkien talvetus myös onnistunut, ne versovat jo!
Iloista viikonloppua!

Balkaninvuokko – Anemone blanda
Idänsinililja – Scilla siberica
Kastanjakolmilehti – Trillium sessile
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Punakolmilehti – Trillium erectum
Riippaorvokki – Viola hederacea
Ruostekukka – Crocosmia
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Tillipioni – Paeonia tenuifolia

20 comments :

 1. Olen nyt hurahtamaisillani vuokkoihin, ihana tuo Balkanin vuokko. Tommolalla olisi vaaleanpunaista ja fuksiaa sinivuokkoa...kaikenlaisia vuokkoja, just ne haluaisin, samoin ternivuokon ja hämyvuokon, siis pitää mennä Tommolaan, syysvuokkoja tilasin Tampereen messuille, muita tilaamiani en sinne saa, pah! kaikkea ei aina saa mitä haluaa!! Ja tuo kolmilehti, Kivipellossa kolmilehdet nukkuvat mullan alla vielä, odottelen niitä kovasti! Ihania kevätpostauksia ole tehnyt, Sinulla on vaikka mitä kivaa jo kukassa!

  Tuo iiris on upea kaunotar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vuokot ovat todella ihania. Ahaa, hyvä tietää, että Tommolalta saa erikoisempia värejä! Matka Tommolalle on ikuisesti haaveissa, ehkä joskus. Itse ostin hämyni Särkän perennataimistolta, mutta on sinnekin matkaa, heh.

   Delete
 2. Replies
  1. Kyllä nää saa sydämen heittämään volttia :-)

   Delete
 3. On sinulla jo paljon noita ilontuojia, jokapuolelta nousee jotain ihanaa.
  Mahtavaa vikonloppua!

  ReplyDelete
 4. Ihnia löytöjä! Laitoin balkanivuokon mukuloita ruukkuun, mutta ne eivät kasvaneet. Aiempien vuosien vuokot olen ituttanut puutarhaan, mutten ole niitä sen koommin tavannut, toivoa siis vielä on.
  Minulla ruostekukat ovat talvehtineet ulkona jo monia vuosia.
  Maanläheisesti täälläkin liikutaan, polvet kurassa jatkuvasti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Balkanit osaavat olla oikukkaita. Kyllä ne minullakin ovat vähentyneet vuosien varrella, harmi vain.
   Vautsi, minulla ruostekukat talvehtivat yhden vuoden ja seuraavana menehtyivät. Nyt kokeilin uudessa paikassa aivan talon kivijalan edessä, mutta osa on tosiaankin sisällä. Saa nähdä, miten ulkona talven viettäneet ovat selvinneet. Aika myöhään ne kai lähtevät kasvuun avomaalla, saa odottaa vielä ainakin kuukauden.

   Delete
 5. Hyvät henkivartijat. Hoitavat hommansa. Onneksi sait osan ihanuuksista säästettyä verkkojen ja keppien ansioista. Sinulla olisi käyttöä meidän ylimääräisille kepukoille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi pitänyt hankkia lisää verkkoa, viime yönä on syöty marhanlilja - taas. Ei kuki tänäkään vuonna... päälle laitettu kartiohäkkyrä ei riittänyt suojaksi. Ääh.

   Delete
 6. Harmi, että nuo peurat on siellä riesana... Täällä on puput niitä tuholaisia. Näistä kuvista tulikin mieleeni, että minullakin taitaa olla balkaninvuokkoa jossain, jos oikein muistain. Vielä ei pääse täällä ryömimään, lunta on kaikkialla;) Näitä kuvia katselemalla voi lohduttautua...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riesoja siellä riesoja täällä! Kullakin on ristinsä, se on niin totta, ja sama koskee puutarhoja. Aina on jotain hyvin, ja jotain vialla. Mutta että vielä on lunta kaikkialla, se on kyllä ihan kamalaa. Pikaista sulamista!

   Delete
 7. Tykkään itse kovasti Iiriksistä;kumma juttu,että on vallan jäänyt pois mielestä nämä keväiset kurjenmiekat. Muista Saila muistuttaa mua näistä jossainvaiheessa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, millähän sitä muistaisi.. syksyllä näitä myydään. Toivottavasti, kun näet jossain kaupassa tai kuvastossa, niin saat ahaa-elämyksen!

   Delete
 8. Ooh!!! Kylläpä SE on kaunis! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö ole? Samaa sävyä kuin sun antamassa moonshine-kullerossa, vai mikä moon se nyt olikaan... Ihana sitruunasorbettiväri, saa veden kielelle. Ja nuo pienet leopardipilkut ♥

   Delete
 9. Oih, kaikki vuokot on ihania! samoin iirikset. No on sinililjatkin ihania.. :))
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, ne on kaikki ihania :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!