Sunday 12 April 2015

Lämpimien päivien tulos

Uusia sahrameita on avautunut. Sieberinsahrami kasvaa kivijalan vieressä.

Kivijalan eteläpuolella, todella lämpimällä paikalla, ovat ensimmäiset pystykiurunkannukset alkaneet kukkia.

Kivitöissä kuraantuneet hanskat kuivuvat vanhalla rappukivellä hetkessä. On muuten mahdotonta löytää hanskoja, jotka kestäisivät käytössäni muutamaa viikkoa enempää! Kivien pyörittelyssä ovat paksut kumihanskat periaatteessa parhaat, mutta niissä on kömpelyytensä. Niitä ei edes tahdo löytää naisten koossa. Tässä olisi haaste hanskanvalmistajille. Uskon, että en ole ainoa, joka punnertaa märkiä kiviä maasta ja ojien pohjilta.

Ai niin, takaisin sahrameihin. Kostealta kevätniityltä nousee hämäävästi monenlaisia krookuksia. Muistan istuttaneeni tähän jotakin, mutta luulin, että se oli vain tarhasahrami 'Advancea', jota pieni keltainen vasemmalla näyttäisi olevankin. Tai ehkä muistan hämärästi jonkun sekoituspussin, ehkä jonkun lahjaksi saadun... hmm. Syksystä tuntuu kuluneen ainakin vuosikymmen aina kevääseen mennessä.
Taustalla kohoaa narsissinversoja, joka vuosi aiempaa runsaampina!

Isokukkaiset sahramit edelliskuvassa ovat varmaan kevätsahrameita. Tässä kukkii sen valkoinen lajike 'Jeanne d'Arc' metsäpuutarhapenkissä viimeisen jouluruusunkukan seurassa, joka ei sitten kelvannut kenellekään peuralle enää sen jälkeen, kun se ei ollut nuppuisen tuore.
Puhuin muun muassa tästä aiheesta eilen Turun messuilla: kannattaa istuttaa kutakin kasvisukua useita lajeja, tässä esimerkkinä sahramit: ensimmäiset sahramit tulivat kukkaan jo ennen maaliskuun puoliväliä (tähtisahramit) ja nämä isot ovat selvästi myöhäisempiä. Kukkakauden saa paljon pidemmäksi istuttamalla monia lajeja! Ja kivasti nämä näyttävät viihtyvän puolivarjossakin, ovat parissa vuodessa lisääntyneet selvästi.

Musti esittelee metsäpuutarhapenkkiä.

Mustinkin mielestä kevät on parasta aikaa! Tässä on meneillään katajahepuli.

Ransu tarkkailee isoveljen hepulikohtausta.

Ai niin, niihin sahrameihin. Kevätsahramit ovat avanneet kukkansa myös punaisessa villissä penkissä. Nämä sahramit tulivat aikoinaan salamatkustajina Raakkilasta, kun sain sieltä perennojen taimia vasta hankittuun puutarhaani.
Edessä on keisarinpikarililjan versoja.

Kivimuurin vieressä on lämmin paikka, johon istutin syksyllä uuden ruusuherukan. Toivottavasti tässä riittää kosteutta koko kesän, ainakin matala oja kulkee tässä ihan vieressä ja tontillani tuntuu johtuvan vettä tähän suuntaan jonkin verran. Ensimmäinen ruusuherukkayritykseni ei nimittäin kaatunut kasvin talvenarkuuteen, vaan kesän kuivuuteen.

Talventähtikausi alkaa olla ohi, ensimmäiset isokevättähdet alkavat kukkia.

Unkarinsinivuokko 'Blue Eyes' nosti kukkavartensa pystyyn maan tasalta lähes vuorokaudessa, kun sää lämpeni, ja ensimmäiset kukat poksahtivat auki saman tien!

Nyt nautitaan!

Isokevättähti – Scilla luciliae
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätsahrami – Crocus vernus
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Sieberinsahrami – Crocus sieberi
Talventähti – Eranthis
Tarhasahrami – Crocus hybridus
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica

52 comments :

  1. Viime päivät ovat olleet suurenmoinen lahja puutarhureille. Uskomaton viikko, jäät lähtivät ja heti tuli kesä. Nerokin on ollut varsin töpinöissään, puutarhahommat maistuvat sillekin. Olen samaa mieltä hanskoista, miksi kunnon työhanskoja on vain suurikätisille. Mukavaa puutarhaviikkoa teille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näköjään hanskoista mainitseminen sai aikaan oikean hanskakeskustelun, lähes kaikki kotipuutarhurit tuntuvat olevan tyytymättömiä hanskoihin! Asiaan täytyy selvästi saada parannus.

      Delete
  2. Nyt ei kyllä puutarhanautiskelulle ole mitään rajaa. Kukkia tulee hurjalla vauhdilla mullasta. Luvassa on vähän viileämpää, mutta sen hyvä puoli on taasen kukinta-aikojen pidentyminen.
    Yhdyn samaiseen hanskaongelmaan. Hyvien ja sopivan kokoisten hanskojen löytäminen on vaikeaa. Nykyisin ostan puutarhahanskani enimmäkseen rautakauppojen työkalupuolelta. Sieltäkin pienempien kokojen löytäminen on varsin harvinaista.
    Kissoilla alkaa olla kissanpäivät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen niin samaa mieltä, nyt ei mitään hellettä kaivata, joka kuihduttaisi ihanat kevätkukat ennen aikojaan. Jännää, miten lähes kaikilla kommentoineilla on sama hanskaongelma eikä kukaan edelleenkään valmista meille hyviä hanskoja! Rautakaupasta minäkin hankin omani. Parhaat ovat oikein paksua kumia, ja niissä on erillinen vuori, mutta ne ovat aivan liian isot. Muuten ne kestävät kyllä ihanasti kivien pyörittämistä.

      Delete
  3. Niin samaa mieltä hanskoista. ja sisko kokee hevospuolella ihan samaa ongelmaa. Nyt olis valmistajalle todellinen rakonen päästä hyville markkinoille.
    Piti ihan googlettaa mikä on ruusuherukka, minulle ihan uusi kasvi. Kuvien perusteella melkoisen upea kukinta, joten hyvä jos tämä toinen kerta toden sanoo.
    Katja päivänpesän puutarhan kahvitauolta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusuherukka on ihana koristepensas, ei siis syötäviä herukoita. Ihastuin siihen perin juurin joskus Hollannissa, kauneimpia näkemiäni kukkivia pensaita. Toivottavasti tuo nyt ainakin kukkii, jos sitten taas kesällä kuoleekin :-D.

      Delete
  4. Terveisiä Norjasta! Löysin juuri blogiisi ja olen siitä kovin iloinen :).

    Työhanskoista: Ainakin Clas Ohlssonilta (myös nettikaupasta) saa "Megera Pro" työkäsineitä, jotka ovat mielestäni tosi hyvät ja kestävät (olen testannut myös muita) Niitä löytyy myös koossa 7, joka on pienehköön naisen käteen sopiva. Olen hoitanut ne kädessä hevosia, heitellyt kiviä, tehnyt puutarhatöitä ja vaikka mitä. Ne voi myös pestä. Suosittelen lämpimästi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei kun siis Tegera Pro, niin kuin Tuitiina oli huomannut :D

      Delete
    2. Kiitos kovasti vinkistä! En ole tainnut tajuta ostaa Ohlssonilta hanskoja, täytyy kokeilla noita.

      Delete
  5. Ihania kukkia! Kovasti odotan jo tännekin lisää väripilkkuja! Hanskat... yhdet lempparit olen löytänyt, joita on aika monessa paikassa myytävänä.. miesten kokona! Mutta toisinaan samoja löytää pienempänäkin ja silloin pitää aina ostaa, sillä kauaa ei yksi pari puutarha/remontti/halkotöissä tosiaankaan kestä. - emäntä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teillä näytti tosi lupaavalta ne viimeisimmät pihakuvat!

      Delete
  6. Mitkään hanskat ei kestä kuin muutaman viikon, sormenpäät kuluvat puhki, tai kuivuessaan ne muuttuvat korpuiksi,
    Ihania nuo sahramit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri näin, sanoit naulan kantaan. Puhki tai korput :-D

      Delete
  7. Kukkaset <3 Kisulit <3
    Hanska ongelma on, todellakin! Mies toi minulle yhdet kumikäsineet töistä naisten kokoa, mutta kuten sanoit ne on kömpelöt.
    Hannen vinkin googletin, tarjoaa Tegera pro:ta, oliskohan se sama?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama on - oli kirjoitusvirhe...

      Delete
    2. Yksi ratkaisu on vaihdella hanskoja sen mukaan, mitä tekee, mutta joskus se tarkoittaa, että samassa urakassa on vähän väliä vedettävä toiset hanskat käsiin, on sekin hölmöä.

      Delete
  8. Wow. Hienoja kasveja, himoan kiurunkannusta ja sinisilmävuokkoa!! Ihan samaa olen miettinyt hanskojen suhteen, ne on aivan surkeita ja kalliitakin vielä. Taas on reiät sormissa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiurunkannusta saat kyllä minulta, sitä on pihani täynnä! Sormista löytyy reiät hirmu äkkiä uusien hanskojen käyttöönoton jälkeen.

      Delete
  9. Kivan keväisiä kukkafillistelyjä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt ei voi muutakaan tehdä kuin fiilistellä, on vuoden hienoin aika!

      Delete
  10. Tuo hansikasongelma on totisinta totta. Meilläkin kun kivien kanssa puljataan jatkuvasti niin mitkään hanskat eivät kestä ja tuo koko-ongelma on toinen. Hanskojen kun pitäisi istua tiukasti käteen, jotta voi työskennellä. Ihania kevään kukkijoita etenkin tuo vuokko =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri näin, istuvat ja kestävät hanskat ovat selvästi hakusessa jokaisella puutarhuroivalla naisella! Ihme, ettei kukaan osaa sellaisia valmistaa.

      Delete
  11. Todellakin nautitaan! Kaikenlaista ihanaa putkahtelee esiin joka päivä. Hitsit, mua harmittaa kun missasin sun esityksen. Olin jotenkin kuvitellut messut loppukuulle ja vasta eilen heräsin siihen todellisuuteen, että ne onkin NYT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi harmi! Mä olin siellä tosiaan pitkän matkan takia vain yhtenä päivänä, lauantaina.

      Delete
  12. Vädret har varit alldeles fantastiskt flera dagar, tur att det regnar litet nu så hinner inte alla fina blommor blomma ut så snabbt. Jag har konstaterat samma som du när det gäller handskar, de går sönder så fort. Mina mest i vedarbetet men också i stenarbete. Litet har jag hunnit även med et och av mannen fått en ny titel: stenråd :)

    ReplyDelete
  13. Kunnon työhanskoja on tosiaan vaikea saada, mulla on yhdet sellaiset kankeat pannuhuoneessa vielä testaamatta ja sitten kun olen vielä kumille allerginen niin se teettää vielä pykälän enemmän hankaluutta...siis tuotesuunnittelijat, täällä olisi huomionarvoinen asiakaskunta kunnon naisenkäsiin sopiville työhanskoille, siis naisille jotka tekevät eivätkä puuhastele :D

    Ihania sahrameita! Musti on melkoinen akrobaatti, luulisi että katajanneulaset pistelisivät!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selvästi on naispuutarhureilla, joita suuri osa maamme koti- ja ammattipuutarhureista on, suuri tarve hyville hanskoille! Hu-huu, valmistajat hoi! Ruusujen kuihtuneita kukkia saa kyllä leikattua ilmankin hanskoja, mutta kaikki se todellinen puutarhurointityö...
      Musti kapsahtaa usein tuohon katajaan, ihan latvaan asti noin nelimetrisen katajan huipulle. Ei näytä paljon pistely haittaavan.

      Delete
  14. Katajahepuli oli paras, hihi. Ai niin ja sahramitkin loistavia

    ReplyDelete
  15. Tää on niin ihanaa aikaa, meilläkin alkaa piha värittymään krookuksilla ja muillakin!

    ReplyDelete
  16. Sinullahan putkahtelee siellä jo vaikka ja mitä. Tuo kiurunkannus olisi ihana. Istutin kerran, mutta kuoli seuraavana vuonna. Oli aika varjoisassa paikassa, suuttuikohan se siitä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiurunkannus viihtyy lehtomaisessa maassa ja kalkkipitoisilla paikoilla, mutta nyt kun mietin, niin kyllä se hyvin aurinkoisilla paikoilla pihallani kasvaa. Tai myös lehtipensaiden ja -puiden alla, joissa se saa paljon kevätaurinkoa ennen lehtien puhkeamista, mutta ei oikeastaan juurikaan edes niiden pohjoispuolilla.

      Delete
  17. Mulla aukes tänää vasta ensimmääset krookukset. Orotelles oon ihastellu etelän kukkijoota. Siälähän näyttää jo viheriältä... Hanskat on hukas mullaki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukavan keväistä ja vihreää on jo :-)

      Delete
  18. Tänään justiin kävin taas hanskakaupassa. Kerron, jos kestävät pidempään kuin kahdestatoista puoleen päivään.

    ReplyDelete
  19. Ihanaa kevättunnelmaa! Minä en käännä kiviä enkä kaivele ojanpohjia, mutta minullakin ulkotyöhanskat hajoavat ja menevät huonoiksi kovin nopeasti, niitä saisi olla yhtä mittaa ostamassa uusia. Jännityksellä odotan, millaisia kevään merkkejä näen Koskella, kun ensimmäistä kertaa loka-marraskuun vaihteen jälkeen menen paikanpäälle katsomaan. Ihanaa aikaa myös Mustille ja Ransulle, kun on jo lämmintä mutta ei liian lämmintä. Hyvää keväistä viikkoa teille, myös sille Bigfootille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kun jännittävää, en ollut tajunnut, että et olekaan vielä päässyt käymään suvilystipaikassa. Toivottavasti siellä on paljon mukavia yllätyksiä!
      Kiitos ihanasta pääsiäiskortista!

      Delete
  20. Ei ne hanskat kestä sen enempää vaikka olisivatkin vähän suurempaa kokoa.
    Joo, ihania päiviä on nyt ollut ja tänään satoikin. Se taas innostaa vaan tuota kasvua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadekin on kivaa, kun se tulee vaihteeksi. Se on tarpeen kasveille, siitä osaa olla kiitollinen.

      Delete
  21. Oi, teillä on poikain kanssa, veikkaan, parasta aikaa vuodesta!
    Terkut täältä lumikasojen keskeltä, hieman talonkupeesta nurtsi pilkistää,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti kevät saapuu pian sinnekin!

      Delete
  22. Hienosti paukkuu kukat auki siellä! Hih, katajahepulillinen katti on mainio : )

    ReplyDelete
  23. Mä niin yhdyn tuohon hanskavolinaan kovalla äänellä;aina saa risoissa rukkasissa tehdä hommia,vaikka tuskin on vielä ostokuitista musteet kuivuneet,kun jo sormenpäät ovat reikäisenä :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosiaan :-D Aika nopeasti ne kuluu puhki.

      Delete
  24. Keisarinpikarililja oikeasti tehoaa myyriin. Minulle se tuo mieleen vahoja pihoja isäni kotipitäjästä Säkylästä pyhäjärven rannalta eli sen tuoksu, joka ei ole kovin mieltäylentävä, mutta tuttu kuitenkin.

    Tuottaako ruusuherukka marjoja? Meillä tuli viime suvena hemmetin huono sato mustasta viinimarjasta. Luin istten jostain, että kuivina kesinä marjapensaita pitäisi kastella! No, nyt olemme valmiina. Jaoimme nimittäin erään ihanan vanhan lajikkeen ja sitä tahtoo lisää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keisarinpikarililjassa on tosiaan tymäkkä tuoksahdus.
      Ruusuherukka on koristepensas, ei tuota marjasatoa. Hedelmien muodostaminen vaatii aina jonkin verran vettä, eli rutikuivana kesänä pitää kastella, jos halua marjoja ja hedelmiä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!