Monday, 30 March 2015

Uusia kukkia ja kissanviiksiä

Tänään on sadepäivä, ja nyt taivaalta näyttää tupruttavan jotain valkoista hyhmää. Ei siis ole ulkoilupäivä, mutta eilen aurinko onneksi vähän näyttäytyikin, jolloin säntäsin heti ulos.
Pieniä jääkurjenmiekkoja käy sääliksi, sillä joku kaivaa niitä säännöllisesti maasta, jopa keskellä talvea. Olen sitten istuttanut niitä uudestaan sitä mukaa kuin olen kyennyt.
Mutta nythän niillä näyttää olevan runsaasti jälkeläisiä! Kukkia saa vielä odottaa. Odotan malttamattomana myös viime syksynä istutettuja kalpeankeltaisia Iris winogradowii -miekkoja, mutta ne kukkivatkin ilmeisesti vasta toukokuussa. Ihan kohtahan on huhtikuu, mihin ihmeeseen maaliskuu on hujahtanut!
(EDIT. Luin juuri, että jos jääkurjenmiekan sipulit on istutettu liian pintaan, ne vain tekevät runsaasti sivusipuleita eivätkä kuki. Näin on takuulla käynyt tuosta lehtimassastakin päätellen, kun olen tökännyt ylös kaivetut sipulit uudestaan maahan. Täytynee mennä tuonne sateeseen, ne täytyy heti saada syvempään! Moro!)

Ensimmäiset rohkeat pikkusinililja 'Rosean' kukat ovat avautumassa.

Uusia kukkanuppujakin on pulpahtanut pinnalle. Tämä on pikkutulppaani. Sen vieressä on jonkun sipulikukan siementaimia, olisiko pikkusinililja, se siementää ihanan ahkerasti. Pikkusinililjat ovat nuppuisina ylisöpöjä, kun kukat ovat järjestyneet tiheiksi pötköiksi suojaan lehden uraan.

Taimilla ei ole hätää, sillä Ransu valvoo!

Tätäkään ei syödä, joko siksi, että tämä kasvaa aivan kuistin portaan kupeessa – se ei kyllä estä peuroja syömästä kuunliljoja – tai siksi, että tätä ei tosiaankaan syödä. Kevätlumipisara on ehkä kaikkein ihanin kevätkukka, kun se on näin aikainenkin. Jos ihanimmaksi ei lasketa kurjenmiekkoja... tai tulppaaneja... tai pikkusinililjaa ja sinikevättähteä... esikoita... lumikelloja... narsisseja...

Kevääseen kuuluu sekin mahtava puoli, että muuttolinnut saapuvat. Katselimme kyläniityllä kailottavia kurkia Ransun kanssa ikkunasta, yritin samalla ikuistaa Ransun Dalí-viikseä. Näkyykö?

Tai ehkä erottuu tässä vähän paremmin?

Joka tapauksessa minä, Manulsson ja Panttersson toivotamme kaikille pikaista auringon paluuta!


AI NIIN! Unohdan aina kriittisellä hetkellä, mutta nyt muistin! Sain ihanan ilahdutushaasteen Pikkuisen puutarhan Sametti Hortensialta. Lämmin kiitos!

Haasteen säännöt:
Kirjoita blogiteksti, jossa kerrot haasteen säännöt ja haastat mukaan valitsemasi bloggaajat (päätät itse määrän). Jos haluat, ylläolevaa kuvaa saa vapaasti käyttää postauksessa!
Kun haastamasi bloggaaja lähtee mukaan ja julkaisee haastepostauksen blogissaan, laita ilahdutusasia vireille. Voit ilahduttaa bloggaajakaveria sinulle sopivimmalla tavalla esimerkiksi postittamalla hänelle kortin, kirjeen, pienen herkun tai jotain omatekemää. Ilahduttaa voit myös vaikkapa kommenttien tai sähköpostin välityksellä!
Voit tottakai ilahduttaa myös haasteessa jo mukana olevaa bloggaajakaveria, mutta silloin haastetun ei tarvitse enää itse haastaa uusia kirjoittajia.

Lähetän haasteen eteenpäin Tylsälle Mörököllille!


Jääkurjenmiekka – Iris danfordiae
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Pikkutulppaani – Tulipa biflora

34 comments :

 1. Oi, oi mitä ihanuuksia jälleen. Noita kevätkurjenmiekkoja ja muita kevään ihanuuksia pitää kyllä meidänkin ruveta keräilemään. Tämä kevät kun tuntuu olevan tuskaa, kun omassa puutarhassa ei juurikaan tapahdu mitään. Onneksi pääsee aina tarpeen vaatiessa tänne ihastelemaan uusia tulokkaita =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikaisimpia kevätkukkia ei voi olla liikaa! Eikä niitä ikinä ole edes riittävästi. Kannattaa tosiaan satsata niihin.

   Delete
 2. Ovatpa sieviä nuo kevätlumipisarat, mulla taitaa ehkä olla jossain suvilumipisaraa (leucojum aestivum) kasvamassa.....
  Meillä ei kyllä tapahdu pihalla minkäänlaista edistystä, nytkin sataa räntää taivaan täydeltä yäks!!!
  Mutta kävinkin tänään pikimmiten töissä. Siellä on niin kevät! Pelakuut kukkivat, paitsi että niitä ekoja kukkia ja nuppuja juuri katkottiin siellä.
  Ransun Dalit erottuu oikein hienosti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätlumipisara on ihanan aikainen, mulla ne kasvavat sellaisessa paikassa, että jos on luminen talvi, ne eivät kuki pitkään aikaan, kun talon pohjoispuolella lumi sulaa niin hitaasti. Mutta tällaisena normaalitalvena (toivossa eletään, että lauhat talvet jäävät tavaksi ;-)) se kukkii ihan ensimmäisten joukossa!
   Yök räntää. Täälläkin on tullut jotakin koko päivän. En viitsi hakea hellapuitakaan lisää ulkoa, palakoot nyt loppuun ja loppuilta mennään pattereilla. Puut kastuisivat litimäriksi matkalla sisään!

   Delete
 3. Hetken mä ehdin olemaan järjissäni, mutta sitten se taas laittoi ton Dali-viiksen !!! Iiiiikkkkkksssssss, se vaan on niin persoonallinen ja söpö <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D
   Tuossahan kiteytit näppärästi koko Ransun: persoonallinen ja söpö. Ai niin, ja hassu, ihan kuin se viiksikarvakin. Mutta toisin kuin viiksikarva, joka on pitkä, on Ransu ihan mamman pieni ;-)

   Delete
 4. Kyllä Dali bongattu! Ja meillä maa on valkeana:(

  ReplyDelete
 5. Hyi olkoon, täälläkin tulee melkein vaakasuoraan jotain rännä sekaista möhnää! :/ Dali erottuu varsin hyvin kuvista ;) Kevätlumipisara on ihan ylisöpö ja siinä on sitä jotain, olisko ne nuo kellertävän vihertävät pilkut...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätlumipisarassa on tosiaan hirmu nätit kellomaiset kukat, ja nuo pirteät pilkut!
   Ei kyllä tee mieli mennä yhtään ulos, vaikka pitäisi kompostiämpäri viedä ja hakea polttopuita. Yöööh. Ehkä huomenna...

   Delete
 6. Miten ihania kukkia! Nuo lumipisarat ovat lellikkejäni, toivottavasti lisääntyvät meilläkin. Kiitos haastamuksesta! Ilahduin jo pelkästä tiedotteesta, joten kyllä ilahdutti. Piti lukea muutamaan kertaan, että ymmärsin. Tässäkö vinkkaan, mitä toivoisin ....vai siinä haasteessa? Mullakin on sulle yksi juttu, mutta täytyy odotella säiden lämpiämistä ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No tuota... voit kyllä vinkata tässäkin. Tarkastan, onko mulla sun osoite... onpa kyllä tallessa! Joten sitä sun ei tarvitse lähettää, ellette ole muuttaneet, ja jotenkin oletan, että ette ;-)
   Mutta jos haluat privaatisti jotain toivoa, voit lähettää sähköpostia: saila(at)elsanlempituoli.fi
   Tai sitten lähetän sulle ihan mitä mieleen juolahtaa!

   Delete
 7. Kevätlumipisara on ihana, etenkin nuo pienet keltaiset kuviot valkoisissa terälehdissä. Tämä ihanuus kirjautui juuri vinkkivihkooni.
  Nyt näkyi daliviikset hienosti. Joko olet ostanut Ransulle viiksivahaa?
  Luin muuten laihdutushaaste ja kummastelin, joko puutarhablogeissakin on alettu laihduttamaan. Onneksi sentään ei.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa hankkia, jos vain jostain löytää! Kesälumipisaraa on paljon yleisemmin myynnissä. Kerran ostin sipulipussin, jossa luki kevätlumipisara, mutta siinä oli kesälumipisaran kuva. Mietin, mitähän siitä tulee. Kesälumipisaraa tuli.
   En tiedä, tarvitseeko yksi viiksikarva vahaa :-D Kaikki muut sojottavat kissamaisesti sivuillepäin, paitsi tuo yksi dalimainen karva.
   Laihdutusta ei varmaan tarvii, kun kohta maanmyräyskausi käynnistyy todella, niin eiköhän me saada liikuntaa kaikkien dieettien edestä.

   Delete
 8. ...luin aluksi että teillä sataa jotain tyhmää taivaalta, vaikka olikin hyhmää, meilläkin sataa tyhmää ja paljon! Georget ovat melkein lumen peitossa ja virvaliljasta vain näkyy sininen nuppu lumesta, pah! Lumipisaroita laitoin jonnekin, en muista minne, nousevat varmaan joskus...mutta laitan niitä lisää jonnekin mistä ne löydän helpolla. Nuo vaaleanpunaiset Roseat, ihania! Meilläkin pikkutulppaanit vähän uskaltavat nostaa versojaan. Ransun viikset ovat upeat, paistaako Mustin turkkiin aurinko...näyttää niin siliteltävän ihanalta?

  ReplyDelete
 9. Dali-viiksi on charmikas. Almalla on hauskasti yksi viiksikarva valkoinen, ja muut mustia.

  ReplyDelete
 10. Onko Sinulle tullut kommenttipuskuri...juuri kirjoitin ja sitten PAM...kaikki hävisi, yritän nyt uudelleen... luin siis että teillä sataa jotain tyhmää ja olikin hyhmää, meillä sataa tyhmää ja paljon! Georget värjöttelevät hangessa avautuvaa kukkaa myöten ja virvaliljasta näkyy vain sininen nuppu, pah! Ihania nuo kevätlumipisarat, laitoin niitä jonnekin mutta en muista minne, laitankin ne uudelleen tilauslistalle, söpöjä, samoin kuin nuo Roseat! Ransulla on upeat dalit, näkyy hienosti, paistaako Mustin turkkiin aurinko...on niin silitettävän näköinen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. No nythän tuo bloggeri ihan kiusoittelee...ensin delaa ja sitten kuitenkin laittaa tekstin...

   Delete
  2. Blogger tosiaan oikuttelee, jouduit kirjoittamaan koko kommentin uudestaan, äh!
   Voi kamala tätä keliä. Täällä sentään tullut vain vettä tai hyvin märkää räntää.
   Musti lojuu puolittain auringossa, tai lojui, jonain päivänä kun aurinko paistoi.

   Delete
 11. Ihana kevätlumipisara! En ole nähnyt noita myynnissä missään:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei noita jostain ihmeen syystä tunnu ikinä olevan myynnissä! Omani sain Aarno Kasvilta.

   Delete
 12. Tuo vaaleanpunainen pikkusinililja on nuppuisena kuin koru.Olet löytänyt niin paljon näitä aikaisia sipulikasveja. Kevätlumipisara keltapilkkumekkoineen on soma. Minulla on sitä kesälumipisaraa. Sitä saa odottaa niin pahuksen kauan. Syksyllä kyllä hommaan näitä aikaisia pikkusipuleita. Eihän tästä keväästä muuten selviä millään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauheeta tuollainen sääoikku kesken kasvihuoneen siivouksen! Yh-hyh. Ei tätä tosiaan kestä ilman pikkuisia ilonaiheita. Käyt syksyllä lukemassa mun tän maaliskuun postaukset, tässä ne kaikkein aikaisimmat sipulikukat on jo tulleet luetelluiksi. Näsiä ei mulla edelleenkään avaa kukkiaan, vaikka on kukkinut Kaisaniemessä jo noin kuukauden! Ja taikapähkinä on hengissä, mutta ei kuki tänäkään vuonna. Sinivuokot näyttävät kukkivan jossain Lohjan seudulla, mutta mulla ne kukkivat aina vähän myöhemmin.

   Delete
 13. Kaikkea ihanaa sulla sieltä taas piipailee näkyviin. Täällä näkyy vaan valkoista peetä joka sataa tuolta taivaalta..

  ReplyDelete
 14. Toivotaan kevätauringon palaavan pian - sen lämpöä on ikävä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä! Kissojen ja meidän, kaikkien.

   Delete
 15. Onneks siulla kukkii vaikka mitä ihanaa, niin myö takatalvesta kärsivät saadaan ihailla näitä kuvia.
  Tällästä lumimäärää ei ollu koko talvessa kun on nyt, onneksi en ottanut magnolian päältä talvipeitteitä pois, ois raukka paleltunu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan pee. Onneksi magnolialla on peite! Vaikka lumi ei välttämättä kauhean kylmää olekaan. Ei taida olla purevat pakkaset teilläkään päin? Meillä ollaan juuri ja juuri plussalla yöt ja päivät.

   Delete
 16. Ihana tuo rosea! Niin kauniita kukkasia sinulla! Mullakin krookukset jo pistivät esiin ja kevätkaihonkukkat olivat aloittaneet kasvua. Ja tänään sain lapioida kunnon painavan kasan loskaa päälle kun ei se muuallekaan mahdu. Kyllä harmittaa. Tulisipa aurinko ja sulattais äkkiä pois!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan, että loska sulaa nopeasti. Aurinko on tosiaan ihana juttu! Tänään se välillä näyttäytyi ja nyt tuli oikein kunnolla esiin, ihana ilta tulee!

   Delete
 17. Joo, nyt näkyy ;) viiksikarva siis, se on aika hieno!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on aika hassu, yhtä pitkä kuin muutkin viikset, mutta on päättänyt kaartua ylöspäin. Toisella puolella ei ole samanlaista.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!