Tuesday, 17 March 2015

Lumikellomietteitä

Pihallani kasvaa neljää laatua lumikelloja. Tai voi niitä olla enemmänkin, sillä lumikellot risteytyvät, enkä voi olla varma siitäkään, onko istuttamissani sipulipusseissa ollut puhdasta lajia vai jotakin risteymää, pusseista kun ei välttämättä ole tullut etiketin mukaista lajia laisinkaan.
Kerrotut puistolumikello 'Flore Plenot' eivät ainakaan risteydy, harmi kyllä, sillä nämä ovat steriilejä. Olisipa kivaa löytää uusia kerrannaisia siementaimiristeymiä!
Näiden kukkaset kokivat kovan kohtalon, kun lähes kaikki syötiin ja tämä viimeinenkin roikkuu puoliksi katkenneen säikeen varassa. Ihmeen monta päivää se on silti jaksanut jatkaa kukintaa!

Istutin viime keväänä pihalleni myös tavallista yksinkertaista puistolumikelloa, ja ne ovat tehneet runsaasti lehtiä, mutta kukinta näyttää tapahtuvan vasta jonakin tulevana vuonna.

Pakkasyöt ovat vieneet veronsa ... vai ovatko?

Jonkin ajan kuluttua edellisen kuvan ottamisesta oli toinen kukkavarsi jo noussut takaisin pystyyn.

Ja sitten myöhemmin molemmat olivat taas reippaina, kuin mitään pakkasta ei olisi ollutkaan!
Nämä ovat oman tunnistukseni mukaan tähtilumikelloa, pussissa piti olla turkinlumikelloa, mutta sitä nämä eivät ainakaan ole.

Nämä vieressä kasvavat turkinlumikellot eivät ole laonneet yöpakkasissa, jostain syystä.
Olen tullut siihen tulokseen, että tämä on kaunein lumikello. Pidän erityisesti lehtien raikkaanvihreästä väristä ja kiiltävyydestä, noilla kahdella aiemmin mainitulla lajilla on harmahtavat, mattapintaiset lehdet. Turkinlumikellon lehdet myös kaartuvat ulospäin varsin sulokkaasti kehystäen harvinaisen siroa kukkavartta somasti, jättäen sille tilaa. Turkinlumikellon kukat ovat pienet mutta (tai ehkä juuri siksi) erinomaisen viehkot!

Lopuksi päivän jouluruusukuva (vaaleajouluruusu).

Ja päivän Ransu.

Puistolumikello – Galanthus nivalis
Turkinlumikello – G. woronowii
Tähtilumikello – G. elwesii
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

38 comments :

 1. Lumikellot ovat niin viehättäviä! Minulle olisi yksi ja sama, mitä sorttia ne olisivat, kunhan myyrät minulle jotain edes sallisivat...No, jouluruusu on kaunis ja minulla se saa korvata kaikki turhaan istutetut lumikellot.

  Ransu on puutarhan komistus!

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti niitä vielä joskus puutarhassasi nousee. Joskus menee vuosi tai parikin, että tulee vain lehtiä.
   Jouluruusu on kyllä paljon komeampi kuin lumikello, silloin kun se on suuri ja rehevä! Mutta lumikellojen siroudessa on jotain vastustamatonta.

   Delete
 2. Lumikellot ova ihania! Ihana seurata kevään etenemistä täällä blogissasi :) Toki sitä tulee muutenkin seurattua, mutta kauniiden kuvien ja sanojen äärellä on aina kiva piipahtaa :)

  ReplyDelete
 3. Lumikellot on niin söpösiä, mutta jostain syystä eivät kovin paljoa tykkää meidän tontista. Vuosikymmenet ovat pysyneet samanlaisina. Eivät ole levinneet. Teidän kevät on kyllä edellä meidän kevättä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kauheaa, jos niin käy minullekin. Eivät ole vielä muutamassa vuodessa ennättäneet tehdä runsaita kukkamattoja ainakaan :-D

   Delete
 4. Olin tänä vuonna tosi hämmästynyt, kun osa lumikelloista nousi heti kukkivina, vaikka olivatkin viime vuonna istutettuja. Yritin toki olla aikainen kaikkien pienien sipuleiden kanssa ja se kannatti. Taisin lumikelloja istutella pariin otteeseen syyskuussa, ihan alussa ja sitten lopussa, kun sain niitä lahjaksi. Nyt taas pilkistää kukkia turkinlumikelloista. Viime vuonna oli eka kukka, edellisenä vain lehtiä ja nyt taitaa ekan kerran tulla useampi kukkiva turkinlumikello. Kärsivällisyys palkitsee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sait varmaan palkinnon aikaisesta istuttamisesta!
   Tosi hyvin sanoit tuon. Ensin oli lehtiä, sitten kukka ja nyt vasta useampi. Noin se juuri useimmiten menee, puutarha opettaa kärsivällisyyttä jos sitä ei ole ennestään.

   Delete
 5. No nyt muistan, miksi minun piti eilen käydä Taimiassa ohi ajaessani. Tarkoitus oli käydä katsomassa, josko siellä olisi lumikelloja ruukkuistutuksena. Ovat kuulemma helpommin kasvuun lähteviä, kuin sipuleina ostetut. Tiedä häntä, unohtui kaupassa käynti ja ehkä koko kokeilu. Ihania ovat nuo sinun lumikellosi. Sama, vaikka olisivat Turkista tai jostain muualta. Sääli kukkiasi, kun tulevat syödyiksi. Ehkä menevät tarpeeseen.
  Ransu on se hienoin kukka, taivaskin sen todistaa. Onnellinen on se mamma, joka Ransun omistaa. Mukaillen vanhaa kiltsikkakirjalorua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi että, että unohdit! En tosin tiedä, myydäänkö niitä kovin monessa taimiliikkeessä... paras keino lienee joku hyötykasviyhdistyksen tms. taimimyyntitapahtuma, johon ihmiset tuovat omia taimiaan.
   Hyvä loru :-)

   Delete
 6. Voi miten söpösiä! Minustakin tuo mainitsemasi turkkilainen vie kirkkaasti voiton, niin herkkä. Kävitkö Taimiassa? Siellä on niitä siemenpottuja jos tarvitset. Ransukkaisen ilme on taas niin hauska :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerkesin jo hamstrata siemenpotut :-) Täytyy vain miettiä, mihin ne istutan, jotta saan satoa, kun ne aina syödään, tai siis naatit, mutta ei niitä pottujakaan oikein tule ilman lehtiä.

   Delete
  2. Pieni hyötyläinen herää sisälläsi;) Perunoiden viljely on ihanaa, kumpa nyt jättäisivät kauriit kauniit naatit vain rauhaan:(

   Delete
  3. Rakastan perunoita ja on ihanaa, jos niitä saa nostettua omasta pihasta, mutta tuo peuraongelma on kyllä lannistanut tehokkaasti perunanviljelyäni. Täytynee verkottaa alue täksi kesäksi, mutta se tarkoittaa sitä, että en jaksa kitkeä sitä, kun se on niin hankalaa.

   Delete
 7. Lumikellot ovat suloisia, herkkiä kukkia.
  Pus pus, päivän Ransu ♥

  ReplyDelete
 8. Laita nyt ihmeessä vaikka niitä papaatteja, niiden bambien varalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Papaatteja? Ai niin kuin hauleja pyssyn piippuun? :-D

   Delete
 9. Meillä oli lumen alla mönkinyt myyrä tehnyt tuhojasn kukkapenkissä, silpunnut kokonausen jouluruusun, #~^ ....le. Lumikelloni kasvavavat väärässä paikassa, niiden päällä on vieläkin paksu lumikerros. Täytyy istuttaa lisää ensimmäisenä sulaviin paikkoihin. Noin erikoisia lajeja en ole edes nähnyt myynnissä, kerrottu olisi upea joukon jatkona.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan pershiutale!!!
   Lumikellot eivät toisaalta kovin hyvin viihdy paikassa, jossa on kuivaa kesällä, usein ensin sulavat paikat tuppaavat olemaan juuri niitä kesäkuivia... mutta kyllä nuo selvästi jonnin verran kuivuutta sietävät, eivät muuten olisi enää hengissäkään ;-)
   Nämä kerrottu, turkkilainen ja tähti ovat kyllä ihan tavallisista puutarhamyymälöistä, syksyllä myynnissä olevia sipulipusseja. Mitään lumikelloja en ole (vielä!) tilannut ulkomailta.

   Delete
 10. Kyllä ne onkin pikkuisia, paitsi Ransu ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mitä, sehän on ihan pikkuruinen mamman pörrömussukka!

   Delete
 11. Lumikellot ovat ihania - lajikkeesta riippumatta! Mutta kyllä tuo turkinlumikello taitaa olla sulokkain :)

  Harmillista sinänsä, että pusseissa ei aina ole sitä mitä luvataan, mutta toisaalta joskus sitten tulee mukaviakin yllätyksiä. Minä hankin joka syksy ainakin muutaman pussillisen uusia lumikellon ja monen muunkin pikkusipulikukan sipuleita. Olen joskus lukenut, että ne lisääntyvät paremmin, jos eri kantaa olevia sipuleita kasvaa lähekkäin. No, ainakin ne lisääntyvät uusien istutusten johdosta ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, sekin voi olla totta, että eri kannat risteävät reippaammin. Samassa pussissa voi tosin jo olla eri kantoja, kun voi kerta olla ihan eri lajejakin!
   Joka vuosi uusien istuttaminen on kyllä hyvä ajatus joka tapauksessa. Sama pätee kaikkiin muihinkin näihin kaikkein aikaisimpiin kukkiin, niitä vain ei voi olla liikaa.

   Delete
 12. Lumikelloissa on paljon ajateltavaa ja kauneutta, aamulla pakkasen jälkeen upea niiaus ja ylväs pään nosto ilman lämmettyä...ja lajitkin vielä. Meilläkin on noita kirkkaanvihreälehtisiä ja mattapintaisia siniharmaalehtisiä ja kerrotuja, tuollaisia minkä se nelijalkainen kävi melkein syömässä ja vielä ne isomummun vanhukset...voi voi tämä on vakava asia!

  Upea Ransu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumikellot on jännittäviä, kun ne ovat niin vaatimattomia ja värittömiä, kaikki lajit näyttävät melkein samalta... ja sitten kun niitä alkaa tarkastella lähemmin, ne vievät sydämen täysin ja niihin hullaantuu, ja alkaa nähdä eroja ja persoonia.

   Delete
 13. Näiden postausten jälkeen on pakko saada lumikelloja omaankin pihaan, on ne kauniita :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No on ne! Ja niitä on niin kiva odotella heti talven jälkeen.

   Delete
 14. Jag har aldrig tänkt på att svänga på snödropparna och titta på dem så...de ser vackra ut inuti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det lönar sig, man är alldeles för stor för att kunna krypa under blommorna och titta upp - tyvärr.

   Delete
 15. Meillä ennen kävivät kauriit myös syömässä kukkiamme sitten suloseni teki aidan koko pihan ympärille niin nyt eivät ainakaan kauriit ole käyneet. Kiertävät aidan ympärillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunnollinen aita olisi tosiaan hyvä juttu, minulla ei vielä ulotu aita koko pihan ympäri.

   Delete
 16. Kevät on juuri siitä syystä ihanin vuodenaika, kun luonto alkaa arasti heräillä. Pakkasöitä on tosiaan ollut, vaikka päivällä aurinko lämmittääkin ihanasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ja muuttolintujen saapuminen on niin ihanaa, vihdoin on talvi ohi ja elämä alkaa taas.

   Delete
 17. On tuo lumikellon kukka sitten kaunis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, tuollaista suloista siroutta ei ole loppujen lopuksi niin monessa kukassa.

   Delete
 18. Minäkin tajusin tänään, että pihallani kasvaa nyt kolmatta lumikelloa<3 Olisikohan sekin tuota tähtilumikelloa, vaikka terälehdet ovat aika pulleat?! Tuo turkkilainen on tosiaankin ylväs ja nöyrä yhtäaikaa. Ja niin sirokin vielä<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lajilla Galanthus plicatus on aika pulleat lehdet, mutta ne ovat tyveltään vastakkain, reunat kaartuvat ulospäin. Lajien lisäksi pusseista voi hyvinkin tulla jotakin risteymiä ja niistä ei sitten ota Erkkikään selvää, niitä on satoja ellei tuhat!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!