Friday, 27 March 2015

Eiliset kurjenmiekat ja sadepäivän kuulumisia

Eilen aurinko paistoi suloisesti, ainakin aamulla. Tänään sataa ja tuulee. Tai tuuli eilenkin, mutta ei satanut... Kuvassa eilinen 'Halkis', toinen on vielä nupulla taustalla. Nämä ovat kevätkurjenmiekkoja.

Maatessani maassa huomasin myös bokharankurjenmiekan versot! Nämä ovat nousseet nopeasti. Molemmat sipulit näyttävät edelleen olevan elossa, sillä näitä versoo toinen erä jonkin matkan päässä.

Siinä olivat eiliset aiheet. Sään takia en ole tänään tehnyt ulkona juuri muuta kuin nostanut tuulen kaataman liiterin oven takaisin paikoilleen.
Verenpisaran talvetus on onnistunut ensimmäistä kertaa ikinä, ja ensimmäiset kolme kukkaa ovat alkaneet kukkia! Parissa kukassa on hauska mutaatio ulommissa terälehdissä, niiden kärjet ovat muuntautuneet lehden mallisiksi.
Ostin tämän verenpisaran ilman mitään laji- tai lajiketietoa Korppoon kirkonkylän kukkakaupasta. Tämä muistuttaa joitakin luonnon verenpisaroita, ja siinä voi olla syy helppoon talvehtimiseen, tai sitten ei. Luonnonlajit ovat joskus lajikkeita helpompia, mutta tämä ei pidä aukottomasti paikkaansa.

Talvehtimisen onnistumisen syy voi olla myös tässä: riittävän iso ruukku, jossa multa ei pääse koskaan kuivumaan, ja paikka pohjoisikkunalla poissa paahteesta. Verenpisarat eivät siedä kuivumista.

Pelargoneilla on tähän aikaan vuodesta lepohetki, mutta nuppuja on jo alkanut näkyä. Ainoa, joka kukkii, on tuoksupelargoni. Sen kukat ovat lyöttäytyneet riippapelargonin seuraan näyttäen hämäävästi siltä, kuin kukat kuuluisivat samaan kasviin. Oikeasti tuoksupelargonin lehdet ovat hyvin pienet ja täysin vihreät vailla tummempia läikkiä.

Huone-esikkokin kukkii, siinä on myös pari uutta nuppuista kukkavartta. Aloitin lannoittamisen jo kolmisen viikkoa sitten, kokeilen Biolanin uutta amppelilannoitetta, vaikka kukkani eivät amppeleissa kasvakaan. Esikko kiitti lisäravinteesta välittömästi, ei siinä koskaan aiemmin ole ollut kolmea kukkavartta näin aikaisin keväällä.

Salviatee on tekeytymässä, nippu on suoraan pihan yrttipenkistä kerätty. Salvia on mainio talvimauste. Pitäkää itsenne lämpiminä!


Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Huone-esikko – Primula obconica
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Riippapelargoni – Pelargonium peltatum
Salvia – Salvia officinalis
Tuoksupelargoni – Pelargonium fragrans
Verenpisara – Fuchsia

32 comments :

 1. ...mutta kun kissa-esittelijät puuttuivat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai niin, täällä alkaa olla vaateliaita lukijoita :-D
   Kun on sadepäivä, ne tekevät samaa kuin kaikkina muinakin sadepäivinä: lojuvat sängyillä. Sinun täytyy nyt kelata johonkin vanhempaan sadepäiväpostaukseen ;-)

   Delete
  2. ...kun ei nii jaksais ;) ok. Ehkä mä vaadin liikaa, antks.

   Delete
  3. Ajatelin kerrankin olla laittamatta kissakuvaa, ettei puutarhaihmiset hermostu, kun aina on joku kissa!

   Delete
  4. :)
   Kissa parantaa ainaa kuvaa kuin kuvaa. Aiheesta viis

   Delete
  5. Selvä, näillä mennään sitten tästä eteenpäin. Lukijain pyynnöstä ;-)

   Delete
 2. Jos minulla kukkisi tuollaisia pihalla, menisin varmaan ihan sekaisin. Talvetan verenpisarat kellarissa ja ne ovat vielä ihan rankoja. Jännityksellä odotan ilmaantuuko elonmerkkejä. Jännä tuo terälehden ja lehden yhdistelmä. Meilläkin sataa, emmekä viihdy ulkona.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Halkis on ihanaakin ihanampi kurjenmiekka, kyllä siitä sekoaa.
   Kuvittelen, että Nero tekee samaa kuin Musti tässä vieressäni keittiön varapetillä: kuorsaa.

   Delete
 3. Kivoja kuvia sinulla. Hieno tuo verenpisara. Meillä (Joensuu) on vielä hyvin talvinen sää, melkoisesti lunta. Ehkä kesäaikaan siirtyminen tuo lämpimämpiä kevätpäiviä. Hyvää viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos samoin ja pikaista kevään tuloa Joensuuhun!

   Delete
 4. Kosteaa keliä on todellakin tänään pidellyt ja tuuleekin edelleen. Vaikka onhan se hyvä kun sulattaa sen pienen routakerroksen, joka kerkisi tänne ainakin jo jäätyä.
  Täällä värkätään virpomavitsoja sunnuntaille! silloin onkin juhlapäivä, kesäaikakin alkaa, jee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huu, routakerros! Onneksi täällä ei sentään. Viime yö oltiin jo kokonaan plussalla, onneksi.
   Ai sunnuntaina on jo virpomisjutut? Ei täällä vaan, kun koko saarella ei taida olla ainuttakaan lasta :-D Mukavia virpomisia ja hyvää virpomiskeliä teille!

   Delete
 5. Minulla verenpisara kesti sen verran viikkoja, että ehdin saada ihanat kuvat. Lähelläni asuu konkarikasvattajia, joilla verenpisarat ovat isoja kuin pienet puut!

  Kurjenmiekat= kevät!!

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verenpisara saattaa olla konstikas. Tämäkin yksilö lähes kuoli kuivuuteen viime kesänä, kun olin poissa viikkoja eikä satanut yhtään. Vaan onneksi se virkosi, ja nyt on kookkaampi kuin koskaan. Kyllähän nuo isoiksi pensaiksi kasvavat, jos elävät riittävän pitkään ja jos niitä ei leikata.

   Delete
 6. Puutarha ja kissat kuuluvat yhteen. Ei tulisi mieleenkään valittaa kissa kuvista, vaikka jokaisen kevätkukan rinnalla tai takana olisi kissa. Ehkä sitten, jos jokaisen kukan edessä olisi kissa... tai ehken sittenkään.

  ReplyDelete
 7. Meillä syötiin talvella tois paljon salviaa, salviabroileri oli suosikki. Nyt on kaikki syöty, mutta kun muistutit, tajusin että sitähän saisi jo yrttimaalta lisää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei kun hakemaan salviaa yrttimaalta! Mulla on ainakin ollut salviassa lehtiä koko talven ajan. Hirveästi en ole raaskinut niitä leikata, jos ennusteessa on ollut pakkasia, olen ajatellut, että kasvi ei sitten ehkä kestä. Mutta nyt ei ole enää luvassa pakkasia, edes yöllä :-)
   Oletkin maininnut tuon salviabroilerin jo aiemmin, se kuulostaa todella herkulliselta!

   Delete
 8. Todella kaunis tuo kevat kurjenmiekka.
  Täälläkin ilmat vaihtelee joka toinen päivä.

  Hyvää palmusunnuntai viikonloppua ♥

  ReplyDelete
 9. Voi kun sulla kukkii kivasti siällä ja ulkonakin! Hupaisa tuo verenpisaran mutaatio, siinä on terälehdellä tullut kertakaikkinen mielenuutos: eikun sittenkin haluan olla vihreä lehti!

  Kylmyyden takia en ole tehnyt pihalla vielä mitään, kunhan lämpenee niin sitten uskaltaudun. Toivottavasti pääsiäisenä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, terälehden mielenmuutos.
   Olisi mahtavaa, jos pääsiäiseksi tulisi hienot kelit!

   Delete
 10. Sisätiloista on ilonaiheet löydettävä tänään, meillä sataa vuorotellen lunta ja räntää. Onneksi omppupuun oksat kukkivat keittiön ikkunalla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yööh mikä keli! Täällä sentään vain vienoa tihkusadetta. Mutta ulkona on muuten vain jäätävää. Loistokeksintö ottaa omppupuun oksia ilahduttamaan!

   Delete
 11. Ihanat ruukut noilla sun verenpisaroilla ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne on kuule ihan Plantagenista! Tosin vuosia sitten hankittu, liekö mallisto jo vaihtunut.
   (ps. se vasemmanpuoleinen on pelargoni)

   Delete
 12. No niinpä on :-D Silmät oli kiinni niissä ruukuissa, ei kasveissa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän mä tiedän että sä erotat verenpisarat pelakuista, piti vaan päästä huudattamaan ;-)

   Delete
 13. Kauniita kukkia. Mä alan vasta lämmetä verenpisaroille mutta mitenhän niiden kanssa pärjäää..sulla hieno. Hyvä tuollainen saari jossa ei virpojia. Mä inhoan niitä, meillä ei muksut virvo. Mutta kirkonkylällä kukkakauppa,oo wau. Ihanat kurjenmiekat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin on vähän kaksijakoinen suhtautuminen verenpisaroihin, joskus ne ovat huikean upeita, joskus aika rumia. Kaksivärinen kukka osaa olla levottoman näköinen. Ne tykkäävät sellaisesta Irlannin ilmastosta eniten, kosteutta pitää olla! Kesällä ja talvella. Irlannissa niitä kasvaa monimetrisinä pensasaitoina ym. Ihanimmillaan ne ovat ehkä sellaisina muhkeina pensaina tai runkopuina.
   Kukkakauppa on eri saarella, valitettavasti! Korppoon pääsaarella, siellä on kirkkokin.

   Delete
  2. Lävin eilen etsimässä omia halkiksia. Näin muutaman nenänpään, jotka varovaisesti olivat työntyneet sentin verran esiin mullasta. Sulla on suorastaan paljon kukkijoita! Onnentyttö! :)

   Delete
  3. Joo, ei ole ihan sattumaa, että olen lounaissaaristoon eksynyt ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!