Tuesday, 24 March 2015

Päivän kukat

Yksi rypäs 'Katharine Hodgkineja' on hienosti kukassa, toisen ryppään yltä suojaverkko on liikkunut joko tuulen tai eläimen toimesta ja kukat on syöty. Onneksi on kuitenkin nämä, ja onneksi näitä näyttäisi olevan tulossa kukkaan vielä kolmannessakin paikassa!

Ja joka tapauksessa sille toiselle verkolle löytyi nyt parempaa käyttöä, sillä ihanaakin ihanammat 'Halkis'-kevätkurjenmiekat ovat tulossa kukkaan! Viime keväänä en ehtinyt nähdä näistä yhtäkään ennen kuin ne syötiin, joten olen erityisen onnellinen niistä kahdesta, jotka ovat nyt turvassa tämän verkon alla. Nuo musteeseen kastetut terälehtien kärjet ovat silkkaa ihanuutta.

Virvaliljoista on pulpahtanut maan pinnalle kaksi uutta, edelliset kaksi ovat kuihtuneet, paleltuneet tai syödyt. Paleltuminenkin on mahdollista, täällä on ollut -9,9 astetta jossain vaiheessa viikon aikana!

Helmililjojakin on alkanut tupsahtaa mullan pinnalle.

Portaanpielen ruukussa ne kukkivat täyttä päätä, mutta nämä onkin nuppuisina ostettu ja istutettu ruukkuun tänä keväänä.

Pikkusinililjat nousevat maasta vuosi vuodelta runsaampina kasvustoina. Vaaleanpunainen lajike on 'Rosea'.

Pikkusinililjan mikropienet siementaimet ovat vain pari senttimetriä korkeita ja silti niissäkin on jo muutama nuppu!
Pikkusinililjaa voin lämpimästi suositella kärsimättömille tarhureille, jotka haluavat nopeasti leviävän keväisen sipulikukkameren. Tosin kasvupaikkakin vaikuttaa. Muotopuutarhasta löytyy tätä paljasta multapintaa runsaasti siementen itää, sininen pikkusinililjani ei ole ollenkaan näin levinnyt, sillä se kasvaa villimmän kasvuston seassa vuokko-esikkopuutarhassa. Toisaalta niitä oli alun perin vain yksi, kun näitä vaaleanpunaisia istutin heti kättelyssä neljäkymmentä.

Päivän Musti.
Tarkkaavaista viikon jatkoa!

Helmililja – Muscari
Keväturjenmiekka – Iris reticulata
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Virvalilja – Bulbocodium vernum

42 comments :

 1. Sinulla on vaikka mitä kukkia jo nyt, maaliskuussa!! Onneksi sinulla on verkkoa, millä suojata ihanuuksia. Jos kurjenmiekat syödään, kukkivatko ne seuraavana vuonna vai laitatko aina uusia sipuleita?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihana maaliskuu! Valitettavasti - tai onneksi - peurat syövät lähinnä kukkia, joten lehdet kyllä yhteyttävät ravintoa sipuliin seuraavan vuoden kukintaa varten. Mutta nuo kevätkurjenmiekat ovat oikukkaita, vaatisivat niin rutikuivaa kesää kuin saavat jossain Lähi-Idän vuoristoissa kotiseudullaan. Meillä se ei aina toteudu, ja ehkäpä se saa ne herkästi taantumaan. Kannattaa istuttaa joka vuosi vähän lisää.

   Delete
 2. Ihanat nuo pienet kurjenmiekat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ovat, kuin lentoon pyrähtäviä lintusia!

   Delete
 3. Peukutusta kaille pienille maasta nouseville ihanuuksille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri näin! Ne ansaitsevat kannustusjoukkoja.

   Delete
 4. Voi, mitä ihanuuksia. Roseat ovat tosi suloisia. Ei ihme, että menevät parempiin suihin. Löytyisiköhän EU:sta jokin paragrafi, jonka perusteella voisit hakea saariston villieläinten ruokintatukea. Voisit istuttaa sipuleita moneen kerrokseen ja niitä jäisi vähän enemmän myös ihailtavaksi.
  Pakkasettomia kevätpäiviä kissoille ja kissojen kannalle.

  ReplyDelete
 5. ...kissojen mammalle...aah tätä tablettia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän jo ehdin pähkäillä, mitä kissojen kannalla tarkoitat :-D
   Tuo EU-tukiehdotus on loistava! Ryhdyn heti ottamaan selvää... ;-)

   Delete
 6. Sieltähän on noussut taas vaikka mitä kukkaa. Pukkaa kuin sieniä sateella :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama ajatus kävi mielessä! Ihanan paljon etenkin noita pikkusinililjoja nousee.

   Delete
 7. Maaliskuun kalenteripojan jämäkkä asento ja tarkkaavainen ilme :D
  Suloiset roosat pikkusinililjat ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustilla on isännän elkeet ;-)

   Delete
 8. Oi, mitä ihanuuksia! Hyvä, että edes osa on säästynyt ahmateilta :)

  Tuo 'Halkis' on huikea!! Minä tässä ihmettelen, miksiköhän minä en ole ymmärtänyt kevätkurjenmiekkoja istuttaa ... se virhe täytyy korjata tänä vuonna ensi kevättä ajatellen.

  Ja toivottavasti löydän jostain myös Roseaa! Sinistä pikkusinililjaa minulla on ja se leviää ihan kivasti. Ne vain ovat niin pieniä, että niitä ei välttämättä edes huomaa, jos siemen on kulkeutunut hiukan kauemmaksi.  ReplyDelete
  Replies
  1. Halkis on ihana, tilasin sen aikanaan Villi Niityltä, mutta sitä kauppaa ei taida valitettavasti enää olla. Roseat on hankittu pääkaupunkiseusulla olevasta Muhevaisesta, niitä tuntuu olevan ketjun kaikissa liikkeissä aina syksyisin.
   Kevätkurjenmiekat on tosiaan ihastuttavia, kannattaa istuttaa myös tuota yleisesti myynnissä olevaa Katharine Hodgkinia, se on risteymä ja kukkii selvästi varsinaisia kevätkurjenmiekkoja aiemmin.
   Totta, pikkusinililjat ovat hyvin pieniä :-D

   Delete
 9. Helmililjat ja pikkusinililjat kurkistelevat jotenkin söpön arasti.
  Kevätkurjenmiekat ovat jo ottaneet vankasti paikkansa. Komea Halkis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätkurjenmiekat ovat tosiaan suurikukkaisia, kun vertaa noihin pikkuruisiin kevätkukkiin. Helmililjan tiiviit nuput oli ilo löytää mullan pinnalta.

   Delete
 10. Tur att det är litet varmare redan, nästan -10 grader är för mycket den här årstiden nu när det äntligen börjar bli vår!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, jag undrar om min vädermetare (och vad den nu heter) har blivit sönder. Det KAN INTE ha varit så kallt??!!

   Delete
 11. Voi miten paljon ihanuuksia taas kukassa! Kiva kun saa katsella kuvia kun omat vielä lumen alla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinne taisi tulla jo sulaneiden lumien tilalle uutta. Onneksi kevät etenee silti koko ajan, kyllä ne lumetkin lopulta häipyy.

   Delete
 12. Meilläkin eilen avautui ensimmäinen lumikurjenmiekka, hurmuri George ;D
  Räpsin eilen kuvia vain pikaisesti kännykällä, nytpä täytyykin mennä heti ihan kameran kanssa aamuauringossa<3
  Nuo Halkikset ovat minullakin listalla, yksi Rosea on viime syksynä piilotettu magnolian juurelle, sitä jännitän nouseeko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä pienet kurjenmiekat ovat tosi suloisia! Onneksi teilläkin ne ovat suojassa verkon takana.

   Delete
 13. Minun pitäisi varmaan perustaa "Sailan vinkkipalsta", sillä niin paljon ihanuuksia täältä blogistasi aina löytyy. Joitain voisi täällä "hieman" pohjoisemmassakin kokeilla, mutta enhän minä ikinä mitään muista. Ihana valo ja seinä tuossa Mustin kuvassa - ja itse Musti on komea niin kuin aina. t. Pia

  ReplyDelete
 14. ... siis ihan vain itselleni perustaa muistilista... en aio Valesailana alkaa esiintyä :) Pia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva että saat ideoita! Bloggerissa on ihan kätevä hakutoiminto, ainakin minun selaimessani se on ihan sivun yläreunassa vasemmalla. Sieltä löytyy hakusanalla, mitä tässä blogissa on kirjoitettu. Mutta pitäisi ensin muistaa, mitä hakee ;-D

   Delete
  2. Niinpä onkin, kiitos vinkistä! Hakusanat toimivat hyvänä muistinvirkistäjänä. pia

   Delete
  3. Joo, sivun alhaalta löytyy minun valitsemani tunnistesanat, mutta ylärerunan haulla voi hakea mitä tahansa sanaa, kasvin nimeä tms.

   Delete
 15. Affenessa kukoistaa ihanasti. Onko pojat taas tohkeissaan kun pääsevät pihahommiin (sinusta tiedän jo, että olet hih). Muhiksessa eli Muhevaisessa on kyllä kivat sipulit, mua vieläkin korventaa kun en ostanut muutamaa hyasinttiä sieltä. Syksyllä uudestaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat ovat ihan tohkeissaan! Muhevaisessa on kivat valikoimat, heiltä nämä virvaliljankin sipulit ostin. Toivottavasti heillä on ensi syksynä samoja hyasinttilajeja kuin viime vuonnakin.

   Delete
 16. Jos nuo sinililjat ja helmihyasintit osaisivat puhua niin varmaan sanoisivat että tullaanhan täältä pinnalle...ihanat punnerruskuvat! Noita kurjenmiekkoja täytyy laittaa lisää, ovat niin kauniita sanoin nuo vaaleanpunaiset sinililjat! Ja musti panttereiden pantteri, upea kiiltävä turkki auringon säteitä vastaanottamassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea täytyy laittaa lisää, jokakeväinen toteamus ;-)

   Delete
 17. Oi kuinka upeasti Mustin turkki kevätauringossa kiilteleekään!

  ReplyDelete
 18. Iirikset ovat tänä(kin) vuotena aivan superkauniita ♥. Kuivuneet puun lehdet antavat niille kivaa kontrastia.

  Musti on oikea komistus ♥.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti nuo ruskeat kuivat lehdet tosiaan korostavat iiriksen sinen hehkua ja elävyyttä.
   Musti on aito silkkiäispantteri :-)

   Delete
 19. Niin kauniit irikset siellä. On ne eläimet joskus harmillisia. kun vievät sulta kukat.. Verkko koko puutarhan päälle hih,¨
  Onneksi evät kuitenkaa kaikkia.
  Mukavaa loppuviikkoa sinne teille♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eivät ne ikinä syö kaikkia, se on totta ja siitä saa olla iloinen! Kiitos samaa teille.

   Delete
 20. Kyllä se kevät vain etenee! Nämä kevään ensimmäiset sipulikukat ovat oikeita esikuvia, tuota asennetta kaivattaisiin vähän laajemmaltikin. Musti on hauskan matso tuossa kuvassa, mulla alkoi taas joku länkkäribiisi soimaan päässä ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, kun on tämä kevään ensimmäisten aika - vuoden ihmeellisin aika!
   Länkkärimiehet tosiaan seisovat usein noin jalat harallaan :-D Joku kohtalokas huuliharppumusiikki tuohon sopisi, ja Mustille hieno nahkainen asevyö lanteille.

   Delete
 21. Ihanan paljon sipulikukkia tulossa kukkaan! Ja uuh, mikä pantteri ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen niin onnellinen siitä, että Halkis is back! Viime vuonna ei näkynyt yhtäkään kukkaa ja mietin jo, onko ne kuolleet. Mutta ne olikin käyty syömässä vaivihkaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!