Thursday, 12 March 2015

Jymylöytöjä

Ensimmäiseksi aamulla huomasin nämä auenneet tähtisahramit (lajike 'Roseus') keittiön ikkunasta. Nyt jo! Eilen ne eivät vielä näyttäneet valmiilta avautumaan, mutta näillä onkin niin soukat nuput, että niitä on vaikea arvioida. Ei siinä muu auttanut kuin mennä makaamaan maahan rähmälleen ja ottamaan kuvia ennen aamukahvia. Taustalla on uusia nuppuja, jotka avautuvat ehkä huomenna.

More crocuses! And a lot of stuff and what not! There is nothing a sunny day can't do!

Vaaleajouluruusu oli laonnut yön pakkasessa, mutta yhdentoista aikaan kukkavarret olivat jo nousseet takaisin pystyyn.

Pakkasta oli ollut sen verran, että varjopaikassa sijaitseva mutapuutarha oli riitteen peitossa vielä iltapäivälläkin. Punaiset pystyt kaislat vedessä taustalla ovat kirjosorsimoa.

Aurinkopaikassa sen sijaan tapahtui. Ensimmäinen 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekka avautui! Puoliksi.

Toiset seuraavat perässä. Viime vuodesta viisastuneena suurin osa näistä on nyt verkkojen suojissa. Verkkoja tarvittaisiin niin paljon, oikeastaan koko puutarhan ylle, jotta kaikilta tuhoilta säästyttäisiin, joten täytyy valita, mitä milloinkin haluaa suojata. Joidenkin versojen päälle olen heitellyt vain risuja ja toivon, että sekin auttaa. Verkko kun on niin kallista, nyt kävin hammaslääkärissä ja siihen menivät verkkorullarahat tältä erää. Edes jokin asia menee minullakin puutarhan edelle...

Eilen illalla perehdyin puutarhapäiväkirjaani ja tänään tiesin, mistä paikasta etsiä näitä... ta-daa! Tässä on pihani ihka ensimmäinen virvalilja ikinä! Näitä pitäisi nousta hieman lisääkin, mutta en vielä löytänyt enempää kuin tämän yhden. Tämäkin on erittäin aikainen kevätkukkija, kuten tästä huomaamme.

Tässä välissä Ransu lähettää terveisiä.

Ja lopuksi päivän ehkä jymyin asia. Siivoilin pihalla, kun yhdessä varjopaikassa silmiini osui kirkkaan keltaista. Se on paikka, jonne olen kipannut maata, kun olen jostakin kohdasta sitä kaivanut. Olen ilmeisesti onnistunut heittämään sinne myös multaa, jossa oli talventähden mukuloita! Voi jysäys. Siellä niitä kukki iso tupas. Se ei ollut voinut olla siinä montaa vuotta sillä siementaimia ei ollut ollenkaan, mutta tupas oli komea. Mitä ihmettä?
Olen joskus vuonna yksi saanut Aarno Kasvilta erikoisempia kevätkukkia, ja tuolloin en vielä pitänyt puutarhapäiväkirjaa. Ihmeellisiä lajeja onkin putkahtanut vähän ihmeellisistä paikoista, joihin minulla oli varmasti sillä hetkellä joku näkemys, ehkä tämä onkin sitä perua. Joka tapauksessa: mahtavaa!!
Uskallan arvella tämän olevan italiantalventähteä, sillä tällä on niin vihreät ja aika kookkaat lehdet, ja koko kasvi on roteva. Tosin varjoisa kasvupaikka tietenkin vaikuttaa lehtien ja kasvin kokoon. Istuttamistani italian- ja turkintalventähtipusseista näyttää tulleen vähän kumpaakin lajia sekaisin, mutta niissä on niin pienet erot, että en uskalla varmaksi arvata, kummasta lajista milloinkin on kyse. Turkintalventähdellä pitäisi kai olla vähän ruskeanvivahteiset ja ohuemmat (varsi?)lehdet, ja sellaisiakin yksilöitä pihallani on. Ja ne ovat paljon matalampia kuin tämä.
Joka tapauksessa kaivoin tämän hurmaavan paakun ylös maantäyttöalueeltani ja siirsin parempaan paikkaan, josta lumi sulaa ensimmäisenä keväällä. Toivottavasti tähdet viihtyvät uudella paikallaan, vaikka se on huomattavasti aiempaa valoisampi!
Voi tätä iloa!

Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger
Virvalilja – Bulbocodium vernum

34 comments :

 1. Voi noita talventähtiä, mikä ylläri tosiaan! Ne kyllä leviävät myös hyvin siemenestä, ainakin Lohjan museolla kasvavat olivat levinneet reilusti hiekkakäytävän puolelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, mutta ei kai sentään lähes viidentoista metrin päähän niistä muista talventähdistä?! Välimatkaa kun on sen verran. Ja tämä on tosiaan yksittäinen tiivis tupas, ei sellainen siementaimiperhe, jossa taimia on vieri vieressä. Toivon kumminkin, että tuostakin paikasta löytyy joskus tulevaisuudessa siementaimia, elleivät jää liian paksun multakerroksen alle, kun täytän edelleen sitä maalla.

   Delete
 2. Onpa aikainen kurjenmiekka.
  Kiva on aamusta tehdä kierroksia näin keväällä.
  Meillä talventähdet leviää kovasti siemenistä.
  Kiitos Ransulle ja terveisiä myös sinne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katharine Hodgkin on aikaisin kurjenmiekka, jonka tiedän, selvästi kevätkurkenmiekkoja edellä. Odottelen, että minullakin tulisi talventähdistä sellainen kiva siementaimimatto, mutta tämä tupas oli kyllä niin kaukana muista talventähdistä, että on vaikea uskoa sen olevan siementaimi.

   Delete
 3. Hengästyttää, Sinulla kasvaa jo vaikka mikä ihanuus ja Ransu tietysti. Olet kyllä saanut minutkin houkuteltua kasvien koukkuun...piti mennä äitiä hoitamaan mutta pihakierros piti tehdä ensin...pikainen :D voi niitä pahempiakin harrastuksia olla. Miltä näyttäisi häkkisaaripalsta...ei ainakaan nelijalkaiset kaikensyövät iske paitsi punkit...mitä niille voisi keksiä? Talventähteä täytyy syksyllä laittaa lisää...kaikkea täytyy laittaa lisää ja laittaa kirjaan merkintä..unohduksen lumet laskeutuvat helposti sipuleiden ylle...kauniita kuitenkin kukkienssaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihmeellistä, miten nopeasti kevät voi edetä näin aikaisin! Yleensä tähän aikaan ei tapahdu juuri mitään, miten nyt voi joka päivä olla jokin uusi kukka? Ihan ihmeen ihanaa!
   Pahempia harrastuksia voi todellakin olla :-D
   Punkit ovat niin pieni vitsaus, kirjaimellisesti, toki niiden kanssa täytyy olla tarkkana, mutta silti... ne eivät syö mun rakkaita kasveja!
   Hyvin sanottu, unohduksen lumet. Keväällä on edellissyksystä kulunut jotenkin paljon pidempi aika kuin muutama kuukausi, syksyn istutuksista ei muista yhtikäs mitään.

   Delete
 4. Voi riemua, olet varmaan koko ajan rähmälläsi ihailemassa noita kaunokaisia. Minäkin löin maihin heti kun lumi suli sen verran, että paljasti ensimmäisen jouluruusun nupun. Ne ovat uskomattomia, jouluruusumehua voisi varmaan käyttää pakkasnesteenä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, pakkasnestettä jouluruususta! Ihan totta, uskomattoman sitkeitä ovat. Nyt on yksi lumikello laonnut, yöllä oli selvästi enemmän pakkasta. Saa nähdä, virtaako siinäkin pakkasneste.

   Delete
 5. Oi kivaa! Jänskättää odottaa mitä meidän pihalla ensin tapahtuu (ei vielä mitään).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keväinen löytöretkeily on parhautta.

   Delete
 6. Replies
  1. Niin on, ihanan värisiä nuo tähtisahramit, ja virvalilja, kunhan kukka avautuu.

   Delete
 7. Onpa siellä kaikkia ihanuuksia! Ja taas tulin oppineeksi uutta, en tiennyt, että talventähtiä on eri lajikkeita

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lajikkeitakin on, tosin en tiedä, myykö niitä Suomessa kukaan, samoin kuin risteymiä. Talventähtilajeja on tietääkseni kahdeksan, joillakin on valkoiset kukat joissa on siniset heteet, uskomattoman näköisiä!

   Delete
 8. No wau!!! Ihan uskomatonta että jo nyt nousseet! Aivan ihania ovat!! Meillä täällä Keski-Suomessa on ihan talvi. Odotan kyllä nii että pääsen pihakierrokselle, tosin meillä ei ole mitään noin ihanaa odotettavissa edes. Toivottavasti nyt muutaman tulppaani ja peruskrookus nousee. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti niitä nousee mahdollisimman paljon! On peruskukatkin niin kovin ihania.

   Delete
 9. Onpas siellä päästy hyvään vauhtiin kevään kanssa. Ihanan näköistä. Tuskin maltan odottaa omalla pihalla nousevia kevätkukkijoita. Tämä talventähti oli ihan uusi kasvi mulle. Täytyypä tutkia tarkemmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikaisimpia kukkia on kiva istuttaa, kuten näitä talventähtiä. Toivottavasti sielläkin kukkii pian!

   Delete
 10. Voi tätä löytämisen riemua! Nyt ovat parhaat löytöviikot siis meneillään Saaripalstalla. Ihania yllätyksiä!
  Täytyypi mennä tutkimaan, josko meiltä löytyisi jotakin yllätystä omasta pihasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ei tahdo pysyä nahoissaan, niin paljon puutarhassa tapahtuu! Ja kun pihatöitä ja maanrakennustöitä voi jo tehdä ihan täysin palkein, melkein mikään ei tuo minua sisään, paitsi sudennälkä tällä kertaa ;-)

   Delete
 11. Ihana löytö! Hauskaa, että tuttu piha yllättää omistajansa oikein kunnolla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan hassua, en yhtään muista istuttaneeni mitään tuonne! Paitsi tarkemmin ajateltuani ehkä ideani oli juuri metsäpuutarha siihen kohtaan, mutta olin unohtanut se hyvin pian.
   Kyllä täältä on kylväytyneitä ja vanhojakin kasveja jonkin verran löytynyt, ja maasta nyt nousee ties mitä yllätysroinaa vähän väliä :-D

   Delete
 12. Tähtisahrami Roseus on tosi kaunis ja ihanan värikäs tässä vielä vähän harmaassa maisemassa. Täytyypä laittaa muistiin. Samoin noita talventähtiä minulla ei ole laisinkaan. Enkä kyllä tiennyt niitäkin olevan eri versioita. Eipä mennyt tämäkään päivä hukkaan, aina oppii uutta.
  Mukavaa viikonloppua Ransulle, Mustille ja sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, tuo Roseus näkyy ikkunasta ehkä kuuden metrin päästä, mitä ei tosiaan voi sanoa monesta kevätkukasta! Ja sekin on hyvä, että ihan tavallisen taimiliikkeen pussista tosiaan tuli juuri tuota punakukkaisempaa lajiketta, eikä yhtään kappaletta tavallisia sinikukkaisia tähtisahrameita. Aika usein kun pusseista tulee yllätyksiä.
   Kiitos, aurinkoista ja ihanaa päivää sinullekin Juuson ja ukkokullan kanssa!

   Delete
 13. Voi pamaus mitä siellä jo kukkiikaan! Minullakin onnistuivat kokonaisella kolmella kukalla nousemaan maasta syksyllä istutetut talventähdet, ovat mitä ilmeisimmin tuota 'turkkilaista'. Ihmeellistä, miten se kevät sitten aina alkaakaan ihan yhtäkkiä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, huomaan blogini sivupalkin listassa, että sulla on talventähtipostaus. Jee! Ihanaa, kun kevät alkoi!

   Delete
 14. Pyhä jysäys! Saaripalstallahan on jo täysi kevät, ihanaa. Me tulemme perässä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulkaa pian, tämä on ihanaa! Meidän kaikkien mielestä.

   Delete
 15. Voi kiitos Saila näistä päivityksistä! Luo uskoa, että kyllä se kevät tännekin ehtii.

  ReplyDelete
 16. Jymy-yllätyksiä tosiaan, ihania. Ja terkkuja Ransulle - ja Mustille myös.

  Minulta taitavat kevään parhaat jymy-yllätykset mennä sivu suun, koska en ihan lähiaikoino mene maalle näkemään niitä.

  Terveisiä ihmeellisestä Kappadokiasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alkukeväällä yleensä tapahtuu aika hitaasti, joten voi hyvinkin olla, että ehdit näkemään kaikki herkut (ellei niitä syödä!). Terkut sinne ihanaan Kappadokiaan!

   Delete
 17. Pienet ihanat saavat meidät polvilleen tai jopa makaamaan märkään maahan ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja sen tekee ihan hymyssä suin jopa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!