Sunday, 12 January 2014

Kukkia, kortteja ja kissailoa

Pääsimme hirmuisen pitkän tauon jälkeen kotiin! Tänä talvena ovat olosuhteet keikahtaneet niin, että suurin osa ajasta on kulunut kaupungissa. Välillä on tällaista. Mutta tuli mieleen, että voiko kodiksi kutsua sellaista paikkaa, jossa elää vähäisemmän osan ajastaan?

Pojat ovat saaneet hurjasti postia.

Minäkin olen saanut pari korttia. Kaunis kiitos kaikille korttien lähettäjille! Oma korttien lähettämiseni jäi puolitiehen, suuri osa jäi tekemättä. Anteeksi!

Lisäksi pojat saivat lelun, Ransu esittelee. Ja nameja!

Ne ja nämä ihanat villasukat tulivat Lindalta, Mimmalta ja Lindan äidiltä. Voi, superkiitos teille ihanat, lisäkiitos vielä dvd:stä!
Hyasintti ei ehtinyt vielä tänään maahan, kun saavuin vasta iltapäivän päätteeksi.
Harvoin esittelen kirjoja, mutta tässä yksi, jota olen lukenut viime kuukaudet (kyllä, olen hidas lukija): Selma Lagerlöfin Gösta Berlings saga. Kirja on tätini vanha vuodelta 1959 ja siinä on sanojen käännöksiä suomeksi pitkin sivujen reunoja. Hyvää ruotsin opiskelua minullekin. Saan kirjan varmaan tänä iltana loppuun ja lainaan sen huomenna ystävälle, jos hän haluaa lukea sen. Kirja on mukaansatempaava: vauhtia, yllätyskäännöksiä ja romantiikkaa 1800-luvun Ruotsissa. On ylellistä pukea uudet pehmeät villasukat jalkaan, ottaa pojat kainaloon ja painua sänkyyn lukemaan kirja loppuun.

Ehdin ottaa muutaman kuvan pihalla ennen kuin pimeä laskeutui. Lumi kun ei edelleenkään ole sitä itsevalaisevaa ainetta...

Aika paljon versoja näkyi, näiden kuuluukin näkyä, sillä nämä ovat maustesahramin lehtiä. Hyvä vain, että ne ovat ehtineet yhteyttää pitkään, jospa ensi syksynä sitten kukkisivat!
Harmillisesti lunta on tullut juuri liikaa jotta voisin nähdä, ovatko esikot ja leskenlehdet kukkineet, ne kun ovat niin matalia.

Vanhan talon seinustan lumettomassa paikassa on pihaesikko hyvin reippaana. Mutta nämä tuskin kukkisivatkaan nyt.

Ne esikot, jotka saattavat kukkia nyt, ovat loistokevät- ja tarhakääpiöesikoita. Tässä jälkimmäinen, joka on ainoa jonka havaitsin kukassa. Huomenna ehkä konttaan koko pihan läpi, harmi vain, että lumi ja pakkanen ehtivät tulla juuri nyt!

Edellisen lähellä kasvava käärmeenlaukka on kasvattanut näin komeat versot. Nämä korjasin jo ja söinkin suurimman osan leivän päällä, kasvissa on hieno mieto valkosipulin aromi.

Helmililjat ainakin ovat tehneet pitkiä lehtiä, mutta niin ne tekevät joka syksy. Olisi kiva nähdä tarkemmin, mitä kaikkea pihalla kasvaa. Huomenna ehkä.

Mustilla on hommaa, kun joka ikinen puska pitää tarkastaa ja merkata. On niin kiire, että takajalat ovat jo lähdössä seuraavaan kohteeseen.

Ransu sen sijaan miettii, miten voisi ottaa askelia astumatta lumeen. Yök! Jaan Ransun tuntemukset, vaikka onneksi en joudu kulkemaan pihalla paljain jaloin.

Lasikuvun suojissa elellyt jouluruusu on tallella ja kukassa! Kupu oli hyvä ajatus, sillä muuten joku olisi varmasti syönyt tämän. Jätin kasville vielä kuvun päälle, mutta lienee viisasta ottaa se pois sitten, kun (jos) lunta tulee enemmän. Lumesta tulee luonnollista talvisuojaa, ja kuvun alla voi sienitauti iskeä, kun ilma ei vaihdu.

Many weeks have passed and in my absence the Christmas rose has started fo flower. What a joy! It was a good idea to leave it under cloche, otherwise it would have been eaten.

Helmililja – Muscari
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Maustesahrami – Crocus sativus
Pihaesikko – Primula × pubescens
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Vaaleajouluruusu – Christmas rose – Helleborus niger

34 comments :

 1. Olette selvästi täpinöissänne koko porukka kotiinpääsystä :)

  ReplyDelete
 2. Oih, varmasti ihana päästä kotiin, koti on siellä missä sydän, minusta vietetyn ajan pituus ei ole määräävä tekijä <3 Ihana tuo jouluruusu!

  ReplyDelete
 3. Teillä näyttää olevan Mustin kanssa paljon tutkittavaa vielä huomennakin! Ties mitä yllätyksiä siellä lumen alla piileksii....
  Täytyy sanoa, että tällä kertaa talvi ei yllättänyt aikaisuudellaan, mieleeni ei tule pinnistelemälläkään mitään syystyötä, joka olisi jäänyt tekemättä ;)

  ReplyDelete
 4. Pirkko; Joo, totta kai :-)

  Minna; Jouluruusu on ensimmäinen vaaleajouluruusu ikinä kukassa pihallani! Ekan yrityksen vuosia sitten söi joku, vaikka istutin niitä silloin varmaan viisi. Kaikki hävisivät jäljettömiin.

  Suvikummun Marja; Huomenna taidamme olla aika saman näköisiä könytessämme Mustin kanssa pihalla... paitsi että Musti liikkuu sulavasti, minä konttaan kömpelösti.

  ReplyDelete
 5. Hihhii, ihana Ransu ♥ kiva että vesimyyränkorvike innostaa. ;) Kiitos sinulle ihanasta joulukortista myös jos en ole vilä muistanut kiittää, se oli kyllä ehdottomasti tämän joulun komein kortti!

  Hieno jouluruusu! Minullakin oli 4 nuppua mutta jäivät nyt lumen alle.

  ReplyDelete
 6. Eikö ole ihanaa tutkiskella pihapiiriä pitkästä aikaa. Harmi tosiaan kun talvi keksi tulla tässä vaiheessa, toivottavasti menee pian pois ja kevät tulee aikaisin.

  ReplyDelete
 7. Linda; Se muistuttaa vesimyyrää, ilmankos Ransu kiinnostui siitä heti! Musti ei ehtinyt kuin vähän nuuhkia lelua, kun oli tänään niin kiire. Äskenkin se vielä lähti illan viimeiselle partiolle. Kumpikin sai jo namia ja hyvää oli.
  Kyllä taisit jo kiittää, kiitos kiitos, ilo oli minun puolellani, usko huviksesi ;-)

  Cheri; Olen ollut tulisilla hiilillä, kun on ollut niin lauhaa enkä ole päässyt katsomaan tuota jouluruusua! Viikko sitten olisin voinut tulla 2 päiväksi, mutta kun laiva ei loppiaisen takia kulkenut sunnuntaina ollenkaan, niin en sitten päässyt. Joskus kyllä mietin miksi ihmeessä olen hankkinut paikan täältä korvesta, tänne ei tosiaan pääse käväisemään!

  ReplyDelete
 8. Huomenna pihassasi on varmaan hauska näky kun sinä konttaat pitkin pihaa ja Musti tutkii, haistelee ja puskee vieressä.

  ReplyDelete
 9. Heh, juuri näin tulee varmasti käymään!

  ReplyDelete
 10. Onhan se Mustinkin luettava päivän tuoreet ;)

  ReplyDelete
 11. Aivan, sehän kuuluu isännän tehtäviin ;-)

  ReplyDelete
 12. Mukavaa kotiinpaluuta! Kiirettä näyttää pitävän pojilla. Ja onhan postin selvittämisessä kova työ pitkien poissaolojen jälkeen!

  Mutta että aivan oma kortti Mustille ja Ransulle! Oikein nimellä!

  ReplyDelete
 13. Teillä kaikilla koitti nyt kissanpäivät, pääsitte kotisaarelle! Musti ja makuukamarikatse ♥ (Pitäisiköhän Ransunkin saada villasukat? Voisi ulkoilu maittaa paremmin.)

  ReplyDelete
 14. Ihanat lahjat ja paljon kortteja. Lunta tuli tosiaankin ja tänne myös pakkasta. Mukavaa viikkoa, Saila!

  ReplyDelete
 15. Ihana toi jouluruusu hyvä että säilyi syöjiltä ja saamme ihailla sitä.

  ReplyDelete
 16. Nyt olen vakuuttunut siitä, että oli vuodenaika mikä hyvänsä, siellä kukkii!

  ReplyDelete
 17. "Home is where the heart is." :)

  ReplyDelete
 18. ^Minulla taasen on seinällä kyltti joka julistaa, että

  "Siellä koti, missä kissa"

  :)

  ReplyDelete
 19. Oikeastaan olet onnellinen kun sinulla on kaksi kotia, voi olla aina siellä missä milloinkin parempi olosuhteiden puolesta :) Tosin muistan kyllä, että silloin kun meillä oli kerrostalo asunto ja mökki, niin silloin kaipasin pysyvyyttä, ettei tarvitsisi aina lähteä ja tulla...
  Mutta tervetuloa/tervemenoa kotiin <3

  ReplyDelete
 20. Juhlapaivä kun pääsitte kotiin!Siellä näkyy olevan samanlainen lumipeite kuin täällä, eli tosi vähän. Toivottavasti sulaa nopeasti pois ja tulee pitkä kevät :)

  ReplyDelete
 21. Mukavaa, että olette päässeet kotiin!

  ReplyDelete
 22. Henna, Friede ja Figo; Musti ja Ransu saivat monta korttia! Luulen, että suurin osa korttipinosta oli heille.

  Myrsky ja Minna; Ehkä Ransulle voisi alkaa kutoa sukkia ;-)

  Kukkaiselämää; Kiitos samoin!

  Kosotäti; Niin on, tänään en uskaltanut kupua raottaa pakkasen takia, mutta keskiviikkona on kai lauhempaa ja silloin otan sen pois.

  Mamma N; No, sisällä ainakin! Tämän pakkasen jälkeen tuskin mikään ulkona.

  Susanna; Niin kai se on. Sydämeni on kyllä monissakin paikoissa, se asustaa myös ulkomailla.

  Elina; Tuohan on ihan totta. Aina, kun olen Mustin ja Ransun kanssa samassa paikassa, on asiat hyvin. Jos en, on kauhea ikävä!

  Sesse; Niin, läheskään aina en tosin voi valita aikatauluja. Olisin nyt niin toivonut voivani olla täällä, kun jouluruusussa oli nuput jo joulukuun alussa, onneksi se on nyt vielä kukassa. Olen kärvistellyt kaupungissa sitä ajatellen!
  Kyllä, tuo edestakaisin reissaaminen on raskasta. Ainaista pakkaamista ja purkamista, ja miettimistä, mitä vielä pitää ottaa mukaan. Kun tekee työtä molemmissa osoitteissa, ei sovi unohtaa mitään, kuten jonkun haastattelun muistiinpanoja, mistä on kirjoitettava juttu seuraavalla viikolla tms.

  Katja; Lunta on vähän, ja onhan se ihan kivaa vaihteeksi, vähäksi aikaa ;-)

  Irmastiina; Niin on!

  ReplyDelete
 23. Puutarhasi on ihanan positiivinen. Se ei näytä pahemmin piittaavan lumesta, vaan kurkottaa kohti valoa ja kevättä.
  Mahtaa Ransu ja Musti nauttia paluusta kotiin. Kotihan on siellä, missä sydän. Jos sydän on saaristossa, eiköhän teidän kotinnekin ole sitten siellä.

  ReplyDelete
 24. Tuohan onkin hauska ajatus, että puutarhalla on oma perusluonne :-)
  Musti nauttii, Ransun mielestä on liikaa lunta ja se viettää suurimman osan ajasta sisällä.

  ReplyDelete
 25. Hauskaa nähdä tuo poikien ilo saarelle pääsemisestä! Ymmärrän todella hyvin...

  ReplyDelete
 26. Kyllä kotipiha on ihan eri juttu kuin kerrostalopiha kaupungissa, missä liikkuu kaikenlaisia tyyppejä, autoja, koiria sun muita epäilyttäviä ;-)

  ReplyDelete
 27. Tosi keväinen näky tuo lumen alta pilkistävä esikko :) Minullakin on aina kiire päästä tekemään puutarhakierros mökillä, kun pääsen sinne tauon jälkeen.

  ReplyDelete
 28. Puutarhakierrokselle on päästävä, vaikka sitten taskulampun kanssa!

  ReplyDelete
 29. Kivaa kun pääsitte taas kotiin kaupungista! Mukava vielä, kun tuommoisia yllätyksiä siellä odottamassa. Voi että, arvaan lumen tulleen nyt ihan väärään aikaan :/
  Monenmoista olette kuitenkin pihamaaltanne löytäneet, hyvä niin! Mukavia kotipäiviä, koitetaan tarjeta pakkasissa!

  ReplyDelete
 30. Joo, kun olisin päässyt tänne viikkoa aikaisemmin, jos vain laiva olisi kulkenut sunnuntaina. Olisin voinut tulla loppiaismaanantaina, mutta sitten olisi pitänyt lähteä heti seuraavana päivänä pois ja sellainen menee vähän liian rasittavaksi, kun tuohon matkaan kuluu puoli päivää... Talvi olisi voinut odottaa kaksi vuorokautta juuri nyt! Mutta parempi näin kuin ei ollenkaan. Näinpä jouluruusun ja esikon. ja huone-esikkokin on pukannut pienen kukkavarren talven iloksi!
  Kiitos, kyllä täällä sisälläkin tuntuu nenänpäässä, että pakkanen paukkuu ulkona. Tarkenemista myös sinne! Epäilemättä teillä takkatuli rätisee :-)

  ReplyDelete
 31. Ihana tuo jouluruususi.. minun nupuilla oleva jouluruusuni (toistakymmentä nuppua..) ei ehtinyt kukkaan.

  ReplyDelete
 32. Voi nyyh! Otan osaa. Jos se vaikka kevään tullen vielä jaksaisi uudestaan...

  ReplyDelete
 33. Onnellinen kotiinpaluu ja mielenkiintoisia tapahtumia lumen alla, siinäpä kivat tutkimukset niin sulle kuin pojillekin!

  ReplyDelete
 34. Kyllä, paljon on tutkittavaa :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!