Thursday, 9 January 2014

Joulun kauneimmat

En hankkinut joulukukkia, mutta kun joulun jälkeen kuljin kukkakaupan ohi ja siellä oli näin kauniin värinen hyasintti juuri tulossa kukkaan ja hintana oli euro, eihän sitä voinut vastustaa. Parvekkeella on ollut tälle juuri sopiva lämpötila, mutta viikonloppuna tämä saa siirtyä saareen – jos maa on jäässä, niin talvehtikoon sisällä sitten. Muotopuutarhaani tämä on juuri passelin värinen!
Hyasintin hyvinvointia valvoo Pyhä Dorotea, muun muassa puutarhurien ja oluenpanijoiden suojelupyhimys, hmm.

Joskus kai marraskuun alussa istuttamani ritarinkukka aukaisi viimein ensimmäisen kukkansa loppiaisena ja nyt ensimmäinen kukkavana on komeasti kukassa. Onhan tämä ihan kaunis, periaatteessa. En vieläkään ole kääntynyt ritarinkukkien ihailijaksi, vaikka Pirkko Kahilan hienot artikkelit ja kuvat kahdessa viimeisimmässä Oma PIHA -lehdessä ovatkin saaneet päätäni hieman kääntymään. Kukka kai lienee liian suuri ja pramea makuuni, mutta voiko sitä sitten mitenkään selittää, että pidän kuitenkin magnolioiden kukista kovasti?
Ensi syksynä haluaisin löytää jostakin vihertävänkirjavan ritarinkukan sipulin, lajike 'Magic Green' on huippuhieno kuvassa! Siinä sitä jotakin on.

Vuosi sitten löysin erään kaupan poistomyyntipöydältä maailman kauneimmat joulukoristeet: tammenterhot. Ne ovat ruskeita ja kiiltävät himmeästi. Yläosassa on helmiä ja muuta röpelöä. Ostin kaikki loput mitä kaupasta löytyi ja ne ovat olleet siitä asti esillä siellä sun täällä. Rakastan kasviaiheita yli kaiken (no, tietysti!), joten tämä oli ihan täsmä(joulu)koriste puutarhaihmisen huusholliin.

Nämä possutkin on ehkä tarkoitettu joulukoristeiksi, tai sitten ehkä ei. Minulla nekin ovat tässä ympäri vuoden ilahduttamassa. Niin, ja tuo joulukorttikin tuossa ylempänä... pitääkin lisätä tämänvuotinen kortti edellisten joukkoon. Nekin ovat koko vuoden esillä.
Niin, että koskas teillä otetaan joulukoristeet pois, loppiaisena vai nuuttina? Vai eikö milloinkaan kuten minulla?

Hyasintti (tuksuhyasintti) – Hyacinthus orientalis
Ritarinkukka (jouluamaryllis) – Hippeastrum Hortorum-Ryhmä

48 comments :

AnnaS said...

Todella kauniin värinen hajusintti♥.

Luontoaiheiset joulukoristeet ovat minustakin kauneimpina; meiltä löytyy jääpuikkoja, käpyjä ja lintuja. Se filigraanipallo, jonka ostin kansallismuseosta (eikä mitenkään ole luontoaiheinen) taitaa jäädä esille. Aiemmilta vuosilta esilla on pieni, kultainen kauriinpää.

Nettimartta said...

Meil ei juurikaan ole joulukoristeita, vain kynttilöitä ja kynttelikköjä. Nyt kun on jatkuvasti hämärän hyssyä, niin jätin sähkökyntteliköt valaisemaan, olkoon kevääseen.

Kukkia voi olla onneksi aina. Meilläkin on Helmin kuvat framilla. :)

Saila said...

AnnaS; Tuo hyppäsi silmille sieltä kukkakaupan ale-pahvilaatikosta, aivan ihana tumma pinkki, eikä yhtään shokkipinkki kuitenkaan, vaan sellainen tyylikäs.

Nettimartta; Helmi taitaa olla aika monen kodin koriste oman kotinsa lisäksi ;-)

Pellavasydämen Mervi said...

Onko ritarinkukka ja amaryllis sama asia? Näyttää samalta, vai eikö? Nimim. ei-kukkia-tunteva-vain-nautiskeleva

Mamma N said...

On jouluihmisiä ja jouluihmisiä. Toiset ovat korjanneet lähes kaikki pois, ja toiset pitävät joulukoristeensa esillä ympärivuoden ;)

Suvikummun Marja said...

Ostin aikalailla samanväriset hyasintit viime vuodenvaihteessa Ulriksdalin ale-myynnistä, ne olivat vielä sellaisia monikukkavanaisia. Piti istuttaa ne keväällä maahan, mutta missähän ne ovat....
Sun amaryllis on sentään vaaleanpunainen, eikä sellainen valkoinen kahdella punaisella viirulla, kuin mun vaaleanpunainen amaryllikseni!

Aikas ihanat nuo tammenterhot!
Ja muutkin joulukoristeesi, ei ne possut yhtään ole jouluisia, toinen on ihan kukikaskin. Kevätpossu selvästi.

Meillä on viisi Nisseä, jotka pääsivät pois kaapista vähän ennen joulua ja joutivat takaisin kaappiin heti Tapaninpäivää seuraavana päivänä, kuten muutama muukin tonttu. Sitten olikin vaan kukkia, joista muutama amaryllis vielä kehittelee uusia kukkavanoja. Se siitä joulusta, kevät on ihan kohta!

Saila said...

Mervi; Ritarinkukka on sama kuin amaryllis, mutta käytän mielummin nimeä ritarinkukka sekaannusten välttämiseksi, sillä varsinainen amaryllis on ihan toinen kasvi. Ritarinkukka on oikeasti nykyään Hippeastrum!
Kyllä kukista saa nautiskella, kaikkien ei tarvitse olla puutarhatietokirjailijoita/nipottajia :-D

Tylsä Mörökölli said...

Komean värinen tuo hyasintti. Mullaon kanssa maassa jotkut tummanpunaiset, saa nähdä kukkivatko tänä keväänä, ovat kyllä taantuneet joka vuosi, kun taas ystävälläni lisääntyvät ja kukkivat hulvattomasti.Mulla on kyllä samanlaisia ristiriitoja, yhdestä en tykkää, mutta toisesta vastaavasta tykkään...kai se sellaista on. En minäkään ole kovin ritarinkukkien ystävä, mutta jos saan jostain niin sitten vaalin sitä vuosi tolkulla ja joskus harvoin vain kukkii ;)

Ihanat tammenterhot! Tuliskohan oikeista tuollaisia, jos kastaisi ne johonkin maaliin ;)Mutta nuo taitaa olla isommat...

Saila said...

Mamma N; Niin, no... en oikein miellä montaakaan asiaa pelkästään jouluasiaksi. Esimerkiksi laatikkoruuat ovat hyviä koko talven, ja koristeita on kiva pitää aina esillä. Valojakin tarvitaan aina...

Suvikummun Marja; Joo, tämä ryllis ei ole sellaisen päivän versio, jolloin punainen muste loppui. Kevätpossu <3

Saila said...

Tylsä mörökölli; Nämä on tosiaan isot verrattuna tavalliseen tammenterhoon, mutta niistäkin saisi ihania koristeita maalaamalla!

Pinuski said...

Kauniinvärisen hyasintin oletkin löytänyt!

Katja said...

Toin keväällä Türista kovin samanvärisiä hyasintteja, tovon hartaasti että ovat selvinneet talvesta hengissä. Liian kylmä ei ole ainakaan ollut.

Tammenterhot on ihanat! Luulen, että meillä himmeli saa olla taas perinteisesti salin katossa ympäri vuoden. Mitä sitä poistamaan kaunista koristetta.

Maija said...

Loppiasena meillä lähti koko joulu.
Mää ostin edellis jouluna Lidlistä vähän saman värisen hyasintin. Harmittaa ko en säästäny sitä sipulia...

Inka said...

Iik miten kaunis tumma hyasintti! Istutin juuri noita tummempia syksyllä, toivottavasti kukkivat tänä vuonna :)

Meillä on koko joulu jo riisuttu, viimeistään loppiaisena pitää poistaa koristeet kun ei jaksa enää yhtään niitä katsella. Paitsi on meillä yksi ritarinkukka, sellainen oranssinpunainen (inhokkiväri), kun en raaski sitä poiskaan laittaa. Joulutähdet nakkasin surutta jo roskiin, ne kun oli NIIN jouluiset.

pirkko said...

Sähän ootkin ihan superjouluisa ihminen!

Saila said...

Pinuski; Se on todella löytö!

Katja; Meilläkin oli lapsuudenkodissani himmelit aina esillä.

Maija; Voi ei, ensi kerralla säästät! Se ei välttämättä viihdy puutarhassa montaa vuotta, mutta voipi olla että viihtyykin.

Inka; Eiköhän ne kuki, mulla on ainakin nousseet kaikki hyasintit ja toistaiseksi myös seuraavinakin vuosina. Jotkut lajikkeet on kyllä selvästi toisia parempia.
No joulutähti nyt onkin.. yöks yöks ;-D

Pirkko; Niin varmaan!

Maria said...

Luontoaiheet ovat yleensä kauniita esineissä kuin esineissä, nuo tammenterhot ovat aivan yli-ihanat! Ihana on myös tuo hyasintin sävy ja puutarhassa kukkiessaan se olisi vielä kaunniimpi, vaikka kyllä se on kaunis ruukussakin.

Minna said...

Meillä on kans himmeli katossa ympäri vuoden, vaikka onkin nimeltään jouluilo;) Pelottaa miten Mustilasta viime kesänä hankittu magnoliani nyt sitten tykkää äkki pakkasista, laitoin harson verkon ympärille ja taidan pudottaa vielä talvensuojaturvetta verkon sisäpuolelle kunhan nyt vähän ensin maa kohmettuu. Siellä onkin jo havuja ja lehtiä. Silmunsa eivät onneksi olleet vielä kovin pulskat. Mukavaa viikonloppua saareen!

Intianminttu said...

Täällä joulu siivotaan vanhojen perinteiden mukaan vasta nuuttina "pois" eli kaappien kätköihin. Huushollissa on siis vielä seuranani 8 erikokoista Nisse-tonttua, ja pieni muovikuusi valkoisine tähtikoristeineen. Siinäpä se minun jouluni koristeiden osalta. Samaan aikaan on pöydällä jo kimppu vaaleanpunaisia tulppaaneja, lupaus keväästä :)

Saila said...

Maria; Juu, jostain kumman syystä katse hakeutuu aina kaikkeen ihanaan kasvimuotoon. Ja niihin ihaniin vanhoihin kasvitieteellisiin piirustuksiin!
Minustakin kaikki kukat ovat kauneimpia puutarhassa, tai luonnossa.

Minna; Teillä on sitten jouluiloa ympäri vuoden!
Minäkin istutin kaksi uutta magnoliaa viime vuonna, en ole suojannut kumpaakaan, ehkäpä tosiaan voisi...
Pakkanen näyttäisi kiristyvän vasta sunnuntaina. Kiitos!

Intianminttu; Vähempi on enempi, pieni joulukoristelu on varmaan ihan paikallaan. Onhan minullakin se mini-jouluinstallaatio koristelintuhäkissä, sitä en ole siivonnut pois, enkä nukkekodin joulua.

Anonymous said...

Menestyykö hyasintti tosiaankin Suomessa ulkona puutarhassa? Kukkiko se sitten keväällä vai koska? Entä kannattaako kokeilla joulutähteä?

Yleensa meillä riisutaan joulu nuuttina, mutta yhtenä vuonna huomasin siivoavani seimiasetelman vasta kesäloman kynnyksellä olohuoneen sivupöydältä... miten lie oli unohtunut.

tv Leena

MINNA said...

Mulla roikkui muutaman vuoden virkatut lumihiutaleet ikkunan välissä. Tämän ikkunan edessä on hyllyllä joko talvehtivat pelakuut tai taimia. Milloinkas sitä sitten pesee ikkunat, kun kesät möyrii puutarhassa :O) Tänä syksynä reipastuin sitten pesemään.
Kauniin värinen hyasintti!

Saila said...

Leena; Heh, onhan kesäloman alkukin ihan hyvää aikaa siivoukselle ;-)
Joulutähti on trooppinen kasvi eikä missään nimessä selviä meillä ulkona talvea, sehän paleltuu jo minuutissa, jos saa pakkasta. Sen sijaan hyasintti on ihan luotettava keväinen kukka ainakin eteläisissä osissa maata.

Minna; Ihan totta, kasvukaudella aika menee ulkona, kuka niitä ikkunoita nyt silloin katselisi! Kesä on hankalaa aikaa, kun niin lyhyessä ajassa pitäisi saada kaikki tehtyä, mukaanlukien asiat, jotka vaativat ikkunoiden avaamista, ellei sitten halua pakastua johonkin muuhun vuodenaikaan.

Myrsky ja Minna said...

Minä olen yrittänyt bongata hyväkuntoisia alesinttejä, mutta ei ole tärpännyt:/ Suurin osa jouluvaloista on paikoillaan ympäri vuoden, uuden kodin valokynttelikkö ei edes syttynyt. (Viallinen siis. Ei harmita yhtään.) Kuusi pönöttää vielä sisällä, miehen toiveista. Se lähtee viikonloppuna.

Sinulle ja pojille turvallista kotimatkaa:)

kosotäti said...

Upean värinen hyäsintti.
Loppiaisen jälkeen miulla on esillä muutama jouluinen koriste,huovutettu- ja kermamiikkalintu.
Kaikki muut koristeet on jo laatikossa.

Kummitustalon Stella said...

Siis voiko minkä tahansa hyasinkin yrittää iskeä maahan? Vai vaan tietyt lajit? Eli jos olisi lunta maassa, pitäisi sipulin kanssa odottaa kevääseen, vai syksyyn? Nim. Iiiiso tyhjä kukaton villi tontti odottaa

Anonymous said...

laulussakin todetaan, että efter julen kommer påsken - eli kun kysyit, niin joulukranssit vaihtuvat pääsiäiskransseihin... silloin siis viimeistään joulu poistuu kokonaan -

hannah

Saila said...

Myrsky ja Minna; Toivotan onnea etsintään! Tosin ne taitavat tulla vielä edullisemmaksi, jos ostaa sipulipussin syksyllä taimikaupasta, siinä kun saa muutamalla eurolla viitisen sipulia. Ellei sitten löydy lähes ilmaisia sinttejä jostakin, on niitä kuulemma ilmaiseksikin joskus jossain jaettu.
Kiitos!

Kosotäti; Koristeet muuttuvat pikku hiljaa näkymättömiksi, jos ne ovat aina esillä, ehkä minunkin pitäisi alkaa ottaa niitä pois ja laittaa joskus taas takaisin. Olen vain niin hirveän huono kausikoristelussa! Kesä- ja talviverhotkin ovat yleensä paikallaan pari vuotta kerrallaan.

Kummitustalon Stella; Kaikki meillä myytävät hyasintit ovat tuoksuhyasinttia, niin syksyn sipulipussit kuin joulukukatkin. Eli kaikki ne käyvät istutettavaksi puutarhaan. Kannattaa istuttaa heti kuin voi, lumi ei ole este, mutta maan jäisyys on. Jos ei nyt, niin heti keväällä sitten.

Hannah; Ihanaa, nythän voisikin heti laittaa pääsiäisen tulemaan!

between said...

Tänään teki mieli nakata punaiset joulutähdet kompostiin, kun kaikki jouluinen on jo ajat sitten päätynyt takaisin kellariin. Joulutähdet saavat kuitenkin jatkaa vielä elämäänsä, siirsin ne vain vähän vähemmän näkyvään paikkaan.
Kyllä nuo possut ovat enemmänkin possu- kuin joulukoristeita. Hyvin sopivat roikkumaan läpi vuoden näkyvillä. Ja tammenterhot ovat tosi kauniita.

Irmastiina Ruusukummusta said...

Hih...kyllä meillä otetaan joulukoristeet pois, joskus loppiaisena...:)
Hyasintit on jo istutettu ulos ja jouluruusunkin istutin...saas nähdä miten sen käy, kun jo nyt vein ulos.

Saila said...

Between; Totta, possujahan nuo, eikä mitään joulukinkkuja. Sopivat teemaltaan keittiöön hyvin, missä välillä keitetään Ransulle possuviipaleita ja välillä käristetään itselle pekonia ;-)
Kiitos mielipiteestä!

Irmastiina; Voihan jouluruusun päälle kasata havuja, sillä se ei ehdi juurtua ollenkaan nyt ennen talven tuloa. Toisaalta, ei kai perennojen juuret yleensäkään kovin syvällä ole, ei ne kai voi millään muulloinkaan ylettyä routakerroksen alle. Joten eiköhän se kestä.

Paula said...

Minullakin oli aika samanvärinen hyasintti.
Meillä on varsinaiset joulukoristeet ja jouluvalot korjattu pois tässä loppiaisen jälkeen, mutta kaksi kirjottua joulupöytäliinaa ovat olleet paikallaan jo yli vuoden yhteen menoon.

Kaisa Reetta said...

Voi, miten kauniin värinen hyasintti ja tammenterhokoristeet, kuinka ihQt... Noitahan voisi tehdä myös itse ensi vuonna...

Mukavaa viikonloppua! :)

Rva Pioni said...

Ennen noita tammenterhoja…
jo ajattelin, että kun sinä siellä vähän vanhenet,
niin ootappas vaan…prameus ja kimmellys alkaa puhutella mitä oudommissa yhteyksissä. Ainakin minua ;) (Osa syy on varmaan teinilapsen).
Minusta kivoja koristeita kuuluu roikottaa ympäri vuoden. Minulla killuvat aina kilikellot, lyhdyt, kristallit ja muut värilliset lasinpalat,...niin ja kranssit ja kivat piparimuotit. Onko tuo hyasintin takana oleva suojelija puuta vai savea? Se on kaunis tarpeellisissa tehtävissään.

Jokke said...

Vihreänkirjava amaryllis, sepä kuulostaa hienolta! (Enhän niistä punaisista yhtään tykkää.)

Saila said...

Paula; Miksi kauniita liinoja pitäisikään poistaa pöydiltä, eihän se varmaan yhtään haittaa jos ovatkin joululiinoja.

Kaisa Reetta; Kiitos samoin!

Rva Pioni; Olen taas ollut huomaavinani päinvastaista, nuorena olin enemmän harakka ja nykyään pidän yhä enemmän ja enemmän pelkistä luonnonmateriaaleista, kuluneista pinnoista ja karsastan keinotekoista, mutta en ihan täysin, eiväthän nuo tammenterhotkaan ole oikeita terhoja!
Dorotea on valitettavasti jotakin lasikuiduntapaista, mutta kaunis se on silti. Ja kestää pakkasta, toisin kuin savi.

Jokke; Magic Greenissä on myös punaista, mutta sellaisiakin ritarinkukkia on, joissa on vain vihertävät kukat, siinäpä sulle joulukukka! Limenvihreä, täsmäväri.

pirkko said...

Blogissani http://elamaajaelamyksia.blogspot.fi/2014/01/kahvikutsuilla.html
on sulle eräänlainen kahvikutsu.

Saila said...

Voi ihanaa, rrrakastan kahvia, tulen heti ryystämään!

Kukkaiselämää - My flowering life said...

Kaunis sintti! Mun sintit kukkivat jo ja ehdin istuttaa ne maahan ennen lumen ja pakkasen tuloa. Talvi tuli tänne viime yönä. Mukavaa viikonloppua!

Saila said...

Kiitos samoin!
Toivon, että talvi ei ole vielä tullut saareen, kun pääsen kotiin vasta huomenna. Tai sitten hyasintti täytyy tavettaa sisällä. Jouduin ottamaan sen kaupunkiasunnossa sisälle, kun tuli pakkasta ja se haisee ihan kamalasti! Voihan päänsärky.

Irene said...

Kauniit joulukoristeet sinulla - vähän on enemmän. Niin ja laatu.
En ole aiemmin törmänyt pyhään Doroteaan. Onko se juuri muuttanut teille? Aiotko juhlia sitä helmikuun kuudentena?

leenajapojat said...

Hyvä minä...olin viime viikolla halpiskaupassa missä myytiin juuri tuon värisiä sinttejä 59% siellä...ajattelin ottaa ne lopuksi kärryyn ..sinne jäivät.
Ihanaa kotiinpaluuta !

leenajapojat said...

..jaahas...siis 50 % alessa...

Saila said...

Irene; On tuo Dorotea ollut minulla pari vuotta, myin niitä nettikaupassanikin, mutta ne ovat jo loppu. En ole muistanut juhlistaa hänen päiväänsä, ehkä nyt muistan!

Leena ja Pojat; Voi ei, hitsi miten paha unohdus.
Kiitos!

Maarit said...

Minä laitan kaikki joulukoristeet kerralla pois. Joulukukat myös:)

Saila said...

Olet tehokas. Se on varmasti kiva, että saa kaiken kerralla pois ja voi aloittaa joulun jälkeisen elämän puihtaalta pöydältä, eikä kaikki roiku ikuisesti niin kuin minulla :-D

Katja Lammi said...

Jotenkin nuo terhot ja possut eivät ole ollenkaan niin jouluisia etteikö niitä sopisi pitää esillä pitkin vuotta.
Meillä joulu sai pitkälti kyytiä tänä viikonloppuna ja huomenissa Nuutipukit vieköön sitten loput :)

Onpas todella upean värinen hyasintti!

Saila said...

Kiitos luvasta jättää laiskana nuo koristeet edelleen paikoilleen ;-)