Wednesday, 6 November 2013

Uusi kansalaistaito opittu

Kun peukaloleikkauksesta oli kulunut kymmenen päivää, oli aika poistaa tikit. Olen kuitenkin työn takia pääkaupunkiseudulla, ja terveyskeskukset eivät saa ottaa vastaan ulkopaikkakuntalaisia.
Ei auttanut muu kuin poistaa tikit itse. Eihän se mukavaa ole, mutta kävi niin helposti, että kynnys on matala poistaa ne jatkossakin omin käsin. Vaikka olisin kotisaarellani, kestää edestakainen matka sieltä Nauvon terveyskeskukseen vähintään viisi tuntia riippuen päivästä ja siitä, kauanko laiva Nauvossa seisoo. Laivamatka on noin kaksi tuntia yhteen suuntaan.
Sanon silti, että odotan ikuisuuden kestävää sote-uudistusta kuin kuuta nousevaa. Olisi todella järkevää päästä käymään terveyskeskuksessa sillä seudulla, missä sattuu kullakin hetkellä olemaan. Elämäni ja työni on välillä liikkuvaa.

Peukalo on aika hurjan näköinen, sillä sitä leikattiin varsin syvältä. Vaikka olenkin jonkinlainen inhorealisti, säästän teitä nyt sen katsomiselta ja saatte sen sijaan katsella kauniita kuvia Nauvon hautuumaalta reilun viikon takaa. Nauvon kirkko on 1400-luvulta.

There is no relation between the images and the text. I managed to remove the stiches in my thumb myself, since it was not possible to go to a health centre due to currently being away from my home municipality for work reasons. The Finnish health care is brilliant in many respects but the fact that one only gets treatment in one's home municipality is downright stupid.
The images are from Nagu cemetery with its lovely mediaeval church.

Iloista ja tervettä viikonjatkoa kaikille!

60 comments :

 1. Sillä lailla, reipas "tyttö", sanoisin. Toivottavasti ensi kertaa ei tulekaan.

  ReplyDelete
 2. *Nostaa hattuaan* Oot sä aika likka!

  ReplyDelete
 3. Niin siis seuraavaa kertaa .....

  ReplyDelete
 4. Eero; Heh, olipa isällisesti sanottu :-D En uskalla luvata ettei ensi kertaa tule, minulla on taipumusta päätyä tikattavaksi säännöllisesti, aina tulee joku haaveri. Tosin joka kerta en edes jaksa vaivautua terveyskeskukseen ("joko TAAS!"), vaan olen painanut jonkun palkeenkielen vain tiiviisti kiinni ja sanonut sille "iho umpeen" ;-)

  Mamma N; Tjaa, olisit varmaan itse tehnyt saman!

  ReplyDelete
 5. "Hätä keinot keksii", sanotaan. Mutta ehkei sinulle ollut edes mikään hätäkään, tuosta vaan poistat tikkejä.
  Nuo kirkko- ja hautausmaakuvat näyttävät niin aurinkoisilta, jolleivät jopa hiukan kesäisiltä. Ei niissä ollenkaan näytä pimeältä syksyltä.

  ReplyDelete
 6. No oletpa rohkea!! Mutta se on kyllä aivan älytöntä, ettei ulkopaikkakuntalainen terveyskeskukseen pääse.
  Minäkin olen käyskennellyt tuolla Nauvon hautausmaalla. Todella, todella kaunis paikka. Kuvia monia tallessa;)

  ReplyDelete
 7. Hmm, en ole mikään lääkärileikkien ystävä, kaikenlaiset leikkausasiat ja tv:n sairaalasarjat ennemminkin heikottavat. Joten tuo hätä keinot keksii on todella osuva sanonta.
  Tuolloin oli aurinkoinen päivä, sittemmin on tainnut tulla niin paljon sadetta, että olemme jo unohtaneet tämän olleen hyvin aurinkoisen syksyn.

  ReplyDelete
 8. Hyvä Mieli; Ei ollut paljon vaihtoehtoja. Kyllä se on todellinen tarve uudistukselle, että hoitoon pääsee vain kotikunnassaan.

  ReplyDelete
 9. Tuosta saat kyllä sulan hattuusi! Hyvä kuitenkin, kun pitkään vaivannut peukalo tulee kuntoon, puutarhurille ja remontoijalle on elinehto toimivat kädet. Pysähdyttiinköhän me tuolla Nauvon kivikirkolla, niitä oli matkan varrella useampia ja olisin tietenkin halunnut nähdä ne kaikki, takapenkin väki oli asiasta eri mieltä. Jossain noista kirkkomaista kasvoi upeita kultasateita...

  ReplyDelete
 10. Reipas tyttö, tikkejä on tullut joskus poistettua koiralta, ukolta ja omasta hampaasta, tai siitä, missä ei enää hammasta ollut heh, heh:)

  Mukava että ajattelit lukijoita ja kiitoksia kuvista, toivottavasti peukku paranee entistä ehommaksi:)

  ReplyDelete
 11. Maria; Hyvinkin olette voineet pysähtyä, tuo on ihan saaristotien varrella. Ja tuolla on tosiaan upeita noin seitsenmetrisiä kultasateita!

  Mustis; Huh, hampaasta... yööööhhh....
  Kiitos, toivon hirmuisesti että kipeää ei siellä enää ole! Vierasesineen löytyminen ainakin viittaisi siihen, että ongelma on nyt poistettu mutta tätä on nyt sörkitty niin moneen kertaan, etten usko ennen kuin tunto on palannut ja olen asian itse todennut.

  ReplyDelete
 12. Eikä! Oliko ne sellaiset hakaset vai lankasolmut?

  ReplyDelete
 13. Ihan vain lankasolmut, hakaset oliskin varmaan inhat poistaa.

  ReplyDelete
 14. Seuraavaksi voitkin laittaa kotiportille kilven: "Kukkaterapiaa ja terveyspalveluja". Saapa nähdä, mitä koko SOTE-uudistuksesta tulee. Katselin eilen A-studiota ja totesin, että onpa ollut aikamoista soutamista ja huopaamista koko SOTEn valmistelu.

  ReplyDelete
 15. Välillä tuntuu siltä , että kohta meidän täytyy tehdä kaikki asiat itse.Olenkin usein sanonut , että jokaisella pitäisi olla oma sihteeri.Kohtuuttoman kauan menee aikaa kaiken tekemiseen itse. Myös moninaiset taidot ovat tarpeen kuten nyt huomasit.Byrokratia on toisinaan ihan naurettavaa.Hätätilassa voi käyttää ystävän osoitetta , vaikkei moinen sallittua olekkaan.

  ReplyDelete
 16. Hui, miten urheaa! Mä olisin pyörtynyt ihan heti vastaavassa tilanteessa. Taju meinaa mennä jo kun tulee pieni viiltohaava sormeen. Puhumattakaan verikokeen otosta...

  Siis vierasesine peukalon sisällä? Auts! Toivottavasti se paranee nyt sitten hyvin! Kaikki peukut pystyyn, terveet ja operoidut!

  ReplyDelete
 17. Juu kyllä nämä kuvat olikin paremmat ;)

  ReplyDelete
 18. Miun tikit otti pois puoliso:)
  Komea kirkko siellä Nauvossa, meillä täällä Pyhtäällä on myös vanha keskiaikainen kirkko.

  ReplyDelete
 19. Ihania kuvia kirkosta ja tuo maksaruoho haudalla, miten kaunis<3 Jotakin pientä keväistä sipulikukkaa, kuunliljaa ja tuota maksaruohoa soisin joskus omallakin kummulla kasvavan, ei tarttis jälkipolven huolehtia kausikukkien kanssa!

  ReplyDelete
 20. Raipas oot! Olen kerran poistanut nelisen tikkiä toiselta ihmiseltä, mutta en varmaan osaisi poistaa iteltä. Tai uskaltaisi...

  ReplyDelete
 21. Omatoimisuus on kultaa, mutta täällä on nyt varoittava sormi pystyssä!
  Ompeleiden poistossa on otettava huomioon ettei ihon päällinen ommel sukella ihon alle..
  Reiät haavalla toimivat infektio porttina.
  Toisaalta näppärä nainen tekee vaikka mitä *wirn* ja onhan nuo terveyspalvelut pikkasen vinksallaan.
  Kaunista on kuvissasi ja vanhat rakennukset edustavat sitä rakennustaitoa joka on häviämässä.

  ReplyDelete
 22. Between; Ha, kukkaterapiaa ja terveyslapveluja :-D

  Aila; Niin.. tai tässä tapauksessa olisi kulunut kohtuuttoman kauan aikaa, että olisin mennyt kotikuntaani hoidettavaksi. Kysyin kyllä sairaanhoitajaksi opiskelevalta kollegalta, jos hän poistaisi tikit, mutta lopulta en halunnut häiritä häntä vapaapäivänä.

  Inka; Heh, olisikin ollut aika rajua pyörtyä! Kiitos, toivottavasti paranee nyt.

  Amalia; Hyvä, näin arvelinkin ;-)

  Kosotäti; Keskiaikaiset kirkot ovat upeita, voi tuota kiviseinien massaa ja jykevyyttä.

  Minna; Olisikin ihanaa, jos voisi valita kukat haudalleen! Tai kai ne voikin, jos kirjaa toiveet ylös kun on vielä elossa ;-)

  Zepa; Kyl sää uskaltaisit kun täytyis!

  Taina T; Olet oikeassa. Sain hyvät neuvot ystävältä, joka on sairaanhoitaja, tosin ihan niin kätevästi se ei mennyt kun käytössä oli vain yksi käsi. Lorotin desinfiontiainetta ennen, kesken ja jälkeen ja steriloin sakset kiehuvassa vedessä. Yritin pitää paikan mahdollisimman puhtaana vielä seuraavan vuorokauden, ja edelleen desinfioin sitä säännöllisesti. Tikkien poistosta on nyt neljä päivää, joten ehkä peukku olisi jo tulehtunut jos olisi tulehtuakseen.

  ReplyDelete
 23. Määki yritin poistaa viisaudenhampaanpoiston tikkejä itte, mut ei mahtunu kädet suuhun. Hankalalta kuullostava matka sulla terveyskeskukseen.
  Mun appiukolla on mökkisaari Nauvossa.

  ReplyDelete
 24. Huh, en tiedä pystyisinkö poistamaan tikkejä omasta suusta, tai kenenkään muunkaan. Öööh, vähän ällöttäviä nämä kommentit ilmankin niitä ällökuvia peukalosta ;-D

  ReplyDelete
 25. NO mutta mikäs peukalossa. Toivottavasti ei kuitenkaan ole muuttanut väriään ;) Eikä toisessa kädessä ainakaan ole keskellä kämmentäkään, kun olet saanut tikit pois. Hyvä sinä, kyllä ne peukut vielä pystyyn saa ...pidetään peukkuja :)

  ReplyDelete
 26. Kiitos peukuista ;-) Siellä oli ilmeisesti lasinsiru, ollut jo viime tammikuusta asti mutta ei ollut löytynyt kolmessa terveyskeskuksessa tehdyssä avauksessa. Onneksi sieltä nyt jotain löytyi, ja kun tunto pikku hiljaa palailee, toivon, ettei mikään enää pistä peukalossa. Se on ollut sanoinkuvaamattoman viheliäistä.

  ReplyDelete
 27. Reipas tyttö keinot keksii!
  Ja allekirjoittanut kammoksuu tikkien poistoa ja kaikkia muita toimenpiteitä, kovasti.

  Kaunis vanha kivikirkko! Onko siellä kattomaalauksia vai onko seinät aivan valkoiset?

  Toivottavasti peukalo paranee hyvin!

  ReplyDelete
 28. En muista, koska olisin käynyt Nauvon kirkossa sisällä! Olenkohan koskaan. Joten en osaa sanoa.
  Kiitos!

  ReplyDelete
 29. No jotain rajaa hei :-D
  Mutta silti: varokaa saksiani ;-)

  ReplyDelete
 30. Kestät hyvin kipua:)
  Halit sinulle ja pojille.
  Kirjoitan kuulumisia joku päivä sinulle s.postiisi.

  ReplyDelete
 31. Onneksi peukku on pääosin tunnoton nyt leikkuun jälkeen :-D Ja kävi niin onnekkaasti, että vasta viimeinen tikki sattui ja siitä tuli verta kun sen poistin, kun sen jälkeen ei enää tarvinnut poistaa enempää. Se olisi voinut syödä rohkeutta aika tavalla.
  Kiitos, kiva kuulla sinusta!

  ReplyDelete
 32. Tikkien poisto ihan itse on kyllä sellaista, mitä en edes ymmärtäisi tehdä itse. Onneksi kyse oli sormi, eikä selkä.

  Vanhoissa hautausmaissa on rauhaisaa. Olen itse pienenä leikkinyt paljonkin serkkujen kanssa hautausmaalla, kun isovanhemmat hoitivat hautoja. Ehkä tämän takia hautausmaat eivät ole vielä ikinä nostaneet kylmiä väreitä, vaan ne ovat mielestäni usein kauniita paikkoja. Varsinkin ne vähän vanhemmat, joissa on jo historiaa näkyvissä.

  ReplyDelete
 33. Sain onneksi hyvät ohjeet, mutta niilläkään ei olisi selästä onnistunut ;-)
  Hautausmailla on kaunista ja rauhallista, ja on kiinnostavaa katsoa ihmisten hautoja, minusta edesmenneet sukupolvet pikemminkin heräävät hautausmaalla eloon, ei siellä niinkään kuolemaa ajattele kuin elämää. Varsinkin kun monissa vanhoissa haudoissa lukee ihmisen ammatti ja kotitilakin. Yhdessä tämän postauksen kuvista on hautakivi 1700-luvun alkupuolelta.

  ReplyDelete
 34. Hyvä hyvä! Minäkin olen poistanut tikkejä, ei mitenkään vaikeaa, mutta mieluummin muilta kuin itseltä. Äitini poisti aikoinaan sektiotikit vatsastani, mutta hänellä on kyllä alan koulutus.

  Etenkin vanhat hautausmaat on hienoja paikkoja.

  ReplyDelete
 35. Ai niin, pakko jatkaa tuosta sallittua käydä vain omassa terveyskeskuksessa. Olin käymässä lasten kanssa vuosia sitten siskoni luona jonne matkaa yli 300km. Lapsi sairastui ja soitin siellä terveyskeskukseen. Eka neuvo oli ajaa kipuisen lapsen kanssa tuo matka omaan terkkariin! Sai siinä puhua, mutta päästiin lääkäriin ja lapsi siellä sairakasi todettiin. Sai vielä lääkekuurin joten oli ihan oikeasti kipeä. Aika iso epäkohta suomalaisessa hyvinvointivaltiossa, tuolla missä sisko silloin asui, ei ollut edes yksityistä lääkäriä minne mennä.

  ReplyDelete
 36. Kyllä varmaan pitäsi itsekin harkita omatoimista poistelua, jos noin kauan pelkkä reissaaminen terv.kesk. kestää ;)

  Hautuumaakuvat olivat kauniita, paikkana hautuumaa on rauhoittava ja tyyni, tunnelma kuvastui kuvistasi.
  Mukavaa loppuviikkoa.

  ReplyDelete
 37. Tuossa terveyskeskusasiassa olet oikeassa ja uudistus on paikallaan, vaikka voihan se olla että tästä lähin otat aina tikit itse pois jos sellaisia sattuu jossain olemaan, kerran kun tuon tekee se on sit helppoa jatkossa:)
  Hienoja kuvia, kirkko on kaunis ja tosi hienoja rauta-aitoja!Ihana yhdistelmä tuo maksaruoho ja harmaa graniitti. Hyvää loppuviikkoa ja toivottavasti peukku kuntoutuu!

  ReplyDelete
 38. Katja; Olipa hurja kokemus lapsen kanssa :-( Onneksi päättyi hyvin.

  Hanna; kiitos samoin!

  Anski; Kiitos!

  ReplyDelete
 39. Seuraava haaste onkin sulle sitten tikkien ompelu ;) Oot sä niiin reipas! Peukut peukulle, puekuttakoon sekin iloisesti pian!

  ReplyDelete
 40. Mikä ei sulta luonaisi :D Oot aikamoinen supermimmi! Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 41. Oijoi! Onneksi olet niin kätevä että tämäkin onnistui!!! Terkkuja sinne koko porukalta ja mukavampaa viikonloppua :)

  ReplyDelete
 42. Pirkko; No huhhuh. Ei kyllä, juu. Kyllä ei.

  Tiina; Heh, no ei kai sentään. Onneksi onnistui. En kuitenkaan ajatellut avata praktiikkaa.

  Elina; Kiitos ja samaa teille, erityisesti toipilaalle!

  ReplyDelete
 43. Paranemisia peukullesi ja kädellesi! Nostan hattua rohkeudelllesi tikkien kanssa, minusta ei olisi vastaavaan ollut.

  tv Leena

  ReplyDelete
 44. Huomenta Saila! Mun oli pakko vielä tulla kommentoimaan, kun luin aikaisempia kirjoituksiasi ja löysin ihastuttavan maininnan metsäpuutarhastani tuolla haastekirjoituksessa. Lämmitti mieltä ja ilostutti, kiitos!

  ReplyDelete
 45. Reippaasti toimittu, vaikka on kyllä sanottav että hoitoon pääsyy muualla kuin kotipaikalla voitaisii turvata aikalailla vähemmän sekaisellakin säädöllä kuin tämä nyt meneillään oleva soteuudistua. Jo vuoden vaihteen jälkeen asia helpottuu ihan huomattavasti.

  ReplyDelete
 46. Leena; Kiitos!

  Maria; Metsäpuutarhasi on ihastuttava :-)

  Carita; Hyvä jos helpottuu! En ole juurikaan seurannut uudistusta, mutta tämä muutosasia on sellainen, jota kipeästi tarvitsisin.

  ReplyDelete
 47. Vau, mitä olet tehnyt !
  En äkkiseltään osaisi edes kuvitella, että uskaltaisin poistaa itse tikit... ihan hirvittää jo ajatuskin ; )
  Toivotaan peukalollesi hyvää paranemista !

  ReplyDelete
 48. Olet kyllä rohkea.
  Pikaista paranemista peukalollesi.

  Oi kun hienot kuvat hautausmaalta.

  Mukavaa viikonloppua sinulle.♥

  ReplyDelete
 49. Sariw; No en minäkään olisi voinut kuvitella, mutta vaihtoehtoja ei juuri ollut.

  Sylvi; Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 50. Jestas... minulla meni kädet aivan tunnottomiksi pelkästä ajatuksesta, että pitäisi itse ruveta tikkejä poistamaan! Olet sankarini.

  ReplyDelete
 51. :-D Tää on just niitä asioita, joiden ajatteleminen on hirveämpää kuin tekeminen! Hyvin ne tikit lähti, kun pakko oli. Mutta kiitos kumminkin kannustuksesta!

  ReplyDelete
 52. Nykyisin olisi hyvä olla lääkärin ja terveyssisaren koulutus jokaisella :) Reippaasti toimittu. Minä olen kuitenkin siinä käsityksessä, että vieraspaikkakuntalainenkin voi käydä terveyskeskuksessa. Olen aika usein joutunut viemään vieraitani paikkakunnan terkkariin ja itsekin olen käynyt terveyskeskuksessa vieraalla paikkakunnalla. Jopa terveyskeskuksen hammaslääkäriin, paasi yksi vieraani kesällä samana päivänä kun tilasin ajan. Erikoissairaanhoitoa ei voi saada kuin omalla paikkakunnallaan.

  ReplyDelete
 53. Minulle ainakin vastattiin, kun asiaa terveyskeskuksesta kysyin, että en saa mennä sinne, koska olen ulkopaikkakuntalainen. Ehkä tilanne olisi eri, jos olisi ollut joku päivystysasia. Mutta nuoruudessani kävi kyllä niinkin, että yhdessä hätätilanteessa menin Espoolaisen teveyskeskuksen päivystykseen, mistä minut silti passitettiin Helsinkiin, jossa silloin asuin.
  Kyllä tässä täytyy alkaa harkita terveysdenhoitoalan opintoja ;-)

  ReplyDelete
 54. Mietin, että onko eri paikkakunnilla erilainen käytäntö. Eikös sinulla ole kakkosasunto Helsingin seudulla? Keväällä 2011 voimaan tulleessa terveydenhuoltolaissa sanotaan:
  Asiakas voi käyttää terveyskeskuspalveluja myös kotikuntansa ulkopuolella siellä, missä hän oleskelee säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti työn, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Vastuu sairauden kokonaishoidosta säilyy asiakkaan valitsemalla omalla terveyskeskuksella (yleensä kotikunnassa) ja palveluja saa omassa terveyskeskuksessa tehdyn hoitosuunnitelman mukaan. Asiakkaan on tehtävä ilmoitus palvelujen tarpeesta kolme viikkoa ennen käyntiään tilapäisen oleskelupaikkakuntansa terveyskeskuksessa.

  Kiireellisissä tapauksissa voi edelleen käyttää minkä tahansa paikkakunnan terveyspalveluja.

  ReplyDelete
 55. Toivottavasti peukku kuntoutuu hyvin. Aika hurja koko stoori. Kädet on tärkeät.

  Joku tuossa ylempänä kysyi Nauvon kirkosta.
  Kirkon katto ei ole kokonaan peitetty maalauksin, vaan on pääosin valkea. Jonkun verran kuviointia on ja esim. kattoholvien nurkat on punavalkoraitaiset. Lisäksi kirkossa on Nauvolaisen Åke Sandvallin kaunis laivan pienoismalli. http://www.ts.fi/teemat/matkailu/1074135828/Mestarin+kadenjalki+loi+eloa+pienoismalleihin

  Nauvon kirkko on kaunis ja tunnelmallinen. Vaikka näitä kauniita, pieniä kivikirkkoja on Varsinaisessa Suomessa useita, Nauvon kirkossa on silti oma ihanuutensa.
  Nimimerkillä siellä vihittykin aikoinaan ;)

  P.s. Kiitos postista! Se toi valon päivään ja koko tulevaan vuoteen! Välitä kiitokseni myös eteenpäin ;)

  R&T

  ReplyDelete
 56. Cheri; Sepä mielenkiintoista, eli minun olisi periaatteessa pitänyt saada hoitoa myös toisella paikkakunnalla, tosin tikkien poistoa varten tuo kolmen viikon ilmoitusaika on turhan pitkä!

  R&T; Minulta kesti hetki tajusta mistä postista puhut... kiva kun tykkäsit! :-) Välitin terveiset eteenpäin.
  Vau, teidät on vihitty Nauvossa!

  ReplyDelete
 57. ;) Vieläkin hymy korvissa postin saatuani! Joka päivä ajatus kiirii Saaripalstalle ...

  Juu, kirkko ja kirkkomaa olivat aika tunnelmalliset muinoin joulukuussa. Silloin oli muuten samanlainen syksy kuin nyt. Leutoa. Hääpäivänä appiukko mm. rymysi Nauvossa sienimetsässä, koska lumesta ei ollut tietoakaan. Maa oli kuitenkin kuurainen.
  Harvoja asioita elämässäni kadun tai harmittelen jälkeenpäin, mutta sitä harmittelen, että kiintopisteemme ( kesäpaikka) siellä katosi elämästämme meistä riippumattomista syistä. Aina salaa haaveilen saaristoon muutosta, mutta elämä on.

  Siksi aikanaan blogiasi päädyin lukemaankin kun bongasin puotisi sivut ja sitä kautta blogin ja näin huomasin saavani pienen tuulahduksen saaristosta :)

  Aurinkoista viikon jatkoa sinulle!
  R&T

  ReplyDelete
 58. Saaristossa on usein lumetonta uuteenvuoteen saakka. Toivottavasti pääset piipahtelemaan saaristoon kumminkin!
  Kiitos, aurinkoista viikkoa sinnekin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!