Sunday, 24 November 2013

Päiväretki etelän lämpöön

Kävin tänään Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa sekä kaupungin talvipuutarhassa. Loistava auringonpaiste kruunasi sunnuntairetken! Ihmeköynnös eli bougainvillea vie ajatukset Välimerelle.

Today I visited the Botanic gardens at the University of Helsinki, and the Winter garden that is part of Helsinki's public parks. What a lovely day.

Talvi on kamelioiden aikaa. Kasvitieteellisessä puutarhassa on kukassa yksinkertainen luonnonlaji...

... kun taas esteettisyyteen keskittyneemmässä talvipuutarhassa kamelioita on useita, myös kerrannaiskukkaisia. Tämän kukasta on selvästi joku haukannut palasia! Herkulliselta se näyttääkin.

Haaveilen kameliasta jonakin vuonna uudestaan rakennettavalle kuistilleni, mutta kameliahan kasvaa kohtalaisen suureksi puuksi, jos se suinkin mahtuu ja viihtyy. Eli kuistista pitänee tehdä hyvin korkea tai sitten pidettävä kamelia saksien avulla pienenä!
Jos voitan lotossa, rakennan tietenkin tällaisen talvipuutarhan. Ja muutan sinne itsekin asumaan, kuka nyt enää haluaisi viettää aikaansa muualla jos tällaisen paikan omistaisi. Sinne pitäisi varmaan sitten asentaa hautapaikkakin valmiiksi, sillä luulen, että en ikinä haluaisi erota talvipuutarhastani.

Talvipuutarhaan on tehty parterri-istutus joulutähdistä.

Kiinanruusutkin kukkivat.

Syklaameista on tehty värikkäitä kukkaryhmiä jokaiseen huoneeseen. Talvipuutarhan 1800-luvun tunnelma on onneksi tallella toissavuotisen peruskorjauksen jälkeenkin. Monet arvokasvit, kuten suuri kameliapuu, olivat hoidossa kaupungin puutarhalla korjauksen ajan.

Monella orkideallakin on kukinta-aika.

Pientä talvikoristelua on jo esillä siellä täällä.

Iloista marraskuun viimeistä viikkoa!


Ihmeköynnös – Bougainvillea
Joulutähti – Euphorbia pulcherrima
Kamelia – Camellia japonica
Kiinanruusu – Hibiscus rosa-sinensis

32 comments :

 1. Luulenpa, että talvipuutarha olisi meistä monelle unelmien täyttymys. Aatella, kesä ympäri vuoden ja talvella olis huimaa, kun ikkunan toisella puolella olis paksut nietokset.

  Sulla on ollut hieno retki.

  ReplyDelete
 2. Täyteläisiä värejä marraskuussa, mikä kontrasti ulos.

  ReplyDelete
 3. Kasvitieteellinen puutarha on aivan ihana paikka, mutta talvipuutarhassa en ole vielä käynyt. Ehdottomasti otettava tulevan talven ohjelmaan, jos Helsinkiin päin matka kulkee. Kiitos vinkistä!

  ReplyDelete
 4. Mun päiväretkeni suuntautui ihan toisenlaisiin (lumi)maisemiin:)
  Tuolla olisi ihanaa päästä taas käymään...

  ReplyDelete
 5. Tuolla olisikin katseltavaa...:)
  Iloista viikkoa sinullekkin.

  ReplyDelete
 6. Ihana kesä, kyllähän tuolla viihtyisi :)

  ReplyDelete
 7. Helsingissä on noita upeita puutarhoja sisätiloissa, joissa me kaikki voimme vierailla ihastelemassa etelämaalaisia erikoisuuksia. Kiitos kaikille niille ahkerille käsipareille, jotka ovat noista huolehtineet. Ja Sailalle, joka kävi kuvaamassa.

  ReplyDelete
 8. Nettimartta; Niinpä! Tuolla voisi nukkua palmujen väliin viritetyssä riippumatossa, napsia banaaneja ja mangoja suuhun ja nuuskutella jasmiikinkukkia <3

  Vaalean vihreää; Todella, ja vielä suurempi kontrasti sitten kun ulkona on lunta!

  Tuulevi; Talvipuutarhassa kannattaa käydä! Se on luonteeltaan hyvin erilainen, vaikka vanhan kasvihuoneen perinteinen valurautarakenne onkin samantyyppinen. Mutta siinä missä kasvitieteellisissä on kokoelmat, joissa on pääosin yksi kasvi per laji, on talvipuutarhassa esteettisesti järjestettyjä istutusryhmiä.

  Pioni; Sun täytyisi järjestää taas retki Helsinkiin!

  Irmastiina Ruusukummusta; Noissa kahdessa kohteessa on tosiaan paljon katseltavaa ihan jokaiseen aikaan vuodesta.

  Sesse; Kyllä, viihtyisi koko päivän!

  ReplyDelete
 9. Irene; Todellakin! Kiitos af Lindforsille, joka talvipuutarhan aikoinaan rakennutti koko kansan virkistykseksi! Kumpikin puutarha vaatii varoja kunnostuksiin ja ylläpitoon, esimerkiksi Kasvitieteellisen ystäväksi voi liittyä varsin vähäisellä maksulla.

  ReplyDelete
 10. Bougainvillea tuo todella elävästi mieleen etelänmatkat, mm. Santorinin, Kreetan ja Teneriffan. Mahtava tuo orkidea, vähän kuin villiorkidean näköinen.

  ReplyDelete
 11. Kaunista. Kiitos, kun otit eksoottisiin tunnelmiin mukaan!

  ReplyDelete
 12. Paula; Niin tekee, bougainvilleaa on Välimerellä joka puolella ja se on niin näkyvän värinenkin. Tuosta orkideasta puuttui nimilappu, mutta kovasti se muistuttaa venuksenkenkää tai jopa meillä luonnonvaraista tikankonttia.

  Kukkaiselämää; Kiitos kun tulit mukaan :-)

  ReplyDelete
 13. Kaunis paikka! Sinne täytyykin tehdä retki pikimmiten.

  ReplyDelete
 14. Tuolla kukkivien kasvien keskellä olikin varmasti tänään varsin kesäistä :)

  ReplyDelete
 15. Voi miten ihania kuvia! minun tieni vie myös kasvitieteellisen kautta, kun seuraavan kerran matkustan helsinkiin. Se on mahtava paikka! :)

  ReplyDelete
 16. Mamma N; Suosittelen molempia kohteita!

  Saraheinä; Oli ihan riittävässä määrin kesäistä, tuolla sisätiloissa ;-)

  Ilosofiaa; Suosittelen sen lisäksi talvipuutarhaa, josta enin osa tämän postauksen kuvista on. Se on ainutlaatuinen paikka.

  ReplyDelete
 17. Kiitos lämpimästä kesäisestä tuulahduksesta.
  Kiva on sisällä ihailla kasveja kun ulkona on kylmää.

  ReplyDelete
 18. Todella kauniita kuvia! Tuollahan täytyy päästä vierailemaan.

  ReplyDelete
 19. Voi ei, jos tuonne menee tähän vuodenaikaan, miten ihmeessä sieltä malttaa tulla pois !? Jospa voisi ottaa mukaan oman makuupussin ja leiriytyä sinne kamelian juurelle muutamaksi kuukaudeksi...noin suunnilleen huhtikuuhun asti!

  ReplyDelete
 20. Sylvi; Kiitos, niin oli ihanaa sisällä lämpimässä.

  Pinuski; Suosittelen lämpimästi! Talvipuutarhassa kun on aina kivasti kausikoristelujakin, siellä on ilo käydä joka vuodenaikaan.

  Suvikummun Marja; Sieltä oli suorastaan pakotettava itsensä pois, tai työntekijä olisi ehkä heittänyt... täytyisi piiloutua vessaan tai hankkia maastovärinen makuupussi ja olla siellä kamelian juurella hipi hiljaa kun hän tekee tarkastuskierroksen ;-)

  ReplyDelete
 21. Kiitos kun päästiin mukaan päiväretkelle Helsinkiin :O)

  ReplyDelete
 22. Jee, marraskuu tosiaan loppuu pian!

  Varmasti oli virkistävä piipahdus, kiitos kaunista kuvista : ) Ihanat nuo pienet orkideat. Appivanhemmat tulivat juuri Kanarialta ja olivat kuvanneet mm. mahtavan kokoista ihmeköynnöstä, jossa oli eri punaisen sävyjä ja valkoista. Se oli kuin ilotulitus!

  ReplyDelete
 23. Oma talvipuutarha olis ihana, kiitos näistä upeista kuvista joiden avulla miekin pääsin ihastelemaan kamelioita:)

  ReplyDelete
 24. Tuo on niin ihana paikka! Varsinkin näin kaamosaikaan käynti piristäisi. Pitäsi käydä useammin.

  ReplyDelete
 25. No mikäpä tuolla olisi asustellessa. Kissoillekin kivoja kiipeilytelineitä. Kukkasin koristeltuja.

  ReplyDelete
 26. Myrsky ja Minna; Kiitos!

  Minna; Kiitos itsellesi!

  Inka; Olikohan siinä useita köynnöksiä kasvamassa vierekkäin... kuulostaa siltä. Tuota on olemassa useita eri lajikkeita, joissa on eri värisiä suojuslehtiä, vai mitä ne kukan ympärillä olevat lehdet taas olivatkaan.

  Kosotäti; Kamelioissa riittää ihasteltavaa, ne ovat jotenkin niin kovin ihastuttavia!

  Cheri; Tuolla pitäisi käydä ehkä kerran kuussa halvalla etelänmatkalla.

  Myrtti; Voisi hankkia myös muutamia papukaijoja, niin olisi kissoilla vähän jahdattavaa ;-) Kalastusallashan tuolla onkin jo.

  ReplyDelete
 27. Helsingin Talvipuutarha on niin ihana! Viime Helsingin-reissulla juuri piipahdin siellä. Olisin voinut jäädä asumaan sinne :) Miten hienoa, että meillä on tällainen julkinen paikka olemassa, minne paeta hetkeksi talven kylmyyttä.

  ReplyDelete
 28. Jos minulla olisi tuommoisilla valkeilla karmeilla ja ikkunoilla oleva sisäpuutarha leijuisin varmaan pää pilvissä kaiket päivät:D

  ReplyDelete
 29. Mirka; Siellä on tosiaan kaikki mitä elämässä tarvitsee ;-) Jos eväät ovat riittävät.

  Taina; Tuo 1800-luvun rauta-arkkitehtuuri on niin huikean keveää ja kaunista! Ja kasvit viimeistelevät sen täydelliseksi.

  ReplyDelete
 30. Oi jospa oisin saanut ollaaa muuukaaana!

  ReplyDelete
 31. Älä muuta sano! Olisi ollut tosi kivaa intoilla tuolla yhdessä.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!