Sunday, 17 November 2013

Tulppaaniaika

Tasan puolen vuoden kuluttua on vuoden paras aika: tulppaaniaika! Silloin kukkivat balladit (liljakukkainen 'Ballade') ...

The sweet season of tulips is exactly six months away. Now we start the journey towards it!

... Nizzan karnevaalit (kerrannainen myöhäinen 'Carnaval de Nice') ...

... metsätulppaanit ...

... liekehtivän punaiset papukaijat (ehkä 'Rococo') ...

... ja purppuraiset unelmat (liljakukkainen 'Purple Dream').

Aikaisimmat pienet villilajit kuten tähtitulppaanit aloittavat jo huhtikuun puolella.

Myöhäisimmät, vaikkapa nämä viherraitatulppaanit, kukkivat vasta touko-kesäkuun vaihteessa, ja varjossa sitäkin myöhemmin.
Onneksi tänäkin syksynä tuli istutettua vähän lisää tulppaaneja!

Metsätulppaani – Tulipa sylvestris
Tähtitulppaani – Tulipa humilis
Viherraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä

34 comments :

 1. Tulppaaniajasta on tainut jo nyt tulla minun suosikkini. Usein myös syynä on se, että monetkaan rikkaruohot eivät yllä tulppaanien kanssa samaan ylväyteen, vielä keväällä tai alkukesästä. Ihania kuvia!

  ReplyDelete
 2. ♥ Pakko se on sanoa että kyllä kesä on kesä ♥

  ReplyDelete
 3. Oijoi näitä näkymiä, miten noin kaunista voikaan olla. Tulppaanit ovat siitäkin kivoja, että niiden avulla voi huokeasti luoda joka keväälle uudenlaisia esityksiä. Minäkin istutin vielä eilen viimeisen ostoskassillisen, tulppaaneita suurimmaksi osaksi.

  ReplyDelete
 4. Vaalean vihreää; Tosi on! Tuohon aikaan rikkaruohotkin näyttävät sieviltä, tuoreilta, kauniilta ja hallittavilta. Pihan rönttäisimmätkin nurkat ovat vielä siistejä.

  Mamma N; Niin, tai oikeastaan KEVÄT ♥

  Maria; Totta! Jos malttaa odottaa alennuksiin asti. Tosin silloin ei välttämättä löydy juuri sitä mitä halusi. Ostin omani heti alkusyksystä, kun halusin lisää nimenomaan noita 'Balladeja' ja 'Purple Dreameja'.

  ReplyDelete
 5. Kesämiehen sydän pompahti juuri ilosta.

  ReplyDelete
 6. Pastellinväriset balladit ovat ihan huippuja!
  Retkahdin vuosi sitten itse tulppaaneihin. Kummallista, miksi en aiemmin osannut nähdä niiden arvoa. Vielä ensi viikolla tulee viimeistä viimeisin tulppaanilähetys. Piti vielä tilata, kun niin edullisesti sai.

  ReplyDelete
 7. Tuota aikaa odotellaan, kunhan selvitään joulusta ja alkutalvesta :)
  Kevät on NIIN ihana! Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
 8. Kyllä tuota tulppaaniaikaa kannattaa todellakin odottaa. Ajatella, puoli vuotta vain.

  Minäkin istutin tulppaaneja ihan urakaksi asti, koska istutin kaikki vanhatkin, jotka olin nostanut ylös kesällä ja kuivattanut. Nyt on ihana odottaa sekä vanhoja, jotka osittain istutin ihan uusiin paikkoihin, että uusiakin tulppaaneja.

  Kyllä nuo Nizzan karnevaalisikin ovat aika upeita.

  ReplyDelete
 9. Ihanaa, kiitos Saila tästä väritykityksestä<3 Tällaiset kuvat tulee nyt niiiiin tarpeeseen!

  ReplyDelete
 10. Tykkään tulppaaneista...niistäkin, joita kohta ilmestyy kauppoihin...:)

  ReplyDelete
 11. Sulo; Kesämies leppeässä suvituulessa ja kimalaisten pörinässä ♥

  Irene; En minäkään pitänyt aiemmin tulppaaneista, taisin syttyä näihin joskus alle kymmenen vuotta sitten. Ehkä silloin tajusin, että niitä on niin monenlaisia! Jos ei tykkää yhdestä, voi silti tykätä jostakin toisesta lajista tai lajikkeesta.

  Sesse; Kiitos samoin sinne!

  Paula; Se lisää jännistystä, kun tulppaaneja nostaa ja siirtää - vaikka yritin saada ylös oikeat lajit, en voi olla ihan varma, kun niitä on niin tiheässä. Kasvavatko ne nyt siellä mihin niitä suunnittelin, sopivatko ne sinne vai ei, tekevätkö vääriin paikkoihin päätyneet sittenkin hyviä väriyhdistelmiä. Luulen, että sekoitan niitä aiempaa pahemmin nostamalla ja siirtämällä - ennekin on tullut otettua vahingossa ne viereiset tulppaanit ;-)
  Tuo Nizzan karnevaali on todella kestävä, siirsin sitä lapsuudenkodistani kun pidin siitä niin paljon, joskus kuusi vuotta sitten. Se on viihtynyt ja kasvanut joka vuosi vanhan taloni edustalla, mihin sipulit tyrkkäsin, kun muita kukkapenkkejä ei vielä ollut. Nyt ne ovat rakennustyömaan tiellä ja siirsin tänä vuonna toisaalle, ehkä tyhmästi, toivottavasti ne kestävät ja viihtyvät jatkossakin.

  Minna; Väriä ja valoa tarvitaan nyt kipeästi!

  Irmastiina; On nekin kivoja. Minusta tulppaanit, hyasintit ja narsissit kuuluvat silti enemmän kukkapenkkiin ja kevääseen.

  ReplyDelete
 12. Määki tykkään tulppaaneista, ne on sitä mikä kruunaa kevvään. Mut mää en niin kauheesti ossaa ostaa niitä, pelkään ostavani jonkun huanon lajikkeen joka kukkii kerran ja loistaa vaan poissaolollans seuraavana vuanna. Nuukana ja laiskana istuttajana haluan pitkäikäsiä sipuleita. Kodin Pellervosta joskus kirjotin ylös hyviä lajikkeita, mut en oo löytäny ko yhren niistä. Tarskohan mun tilata netistä?

  ReplyDelete
 13. Anonyymi; Kiitos kommentista!

  Maija; Minulla on hyviä kokemuksia, kaikki tulppaanit ovat nousseet useampana vuotena, paitsi viime keväänä yksi edellisenä syksynä istutettu erikoisemman lajikkeen sipuli ei noussut ollenkaan. Vuosi sitten olikin niin märkää, että sillä voi olla syytä asiaan. Mutta yleensä ne aina nousevat kuivalla paikalla joka vuosi, jotkut harvenevat vuosi vuodelta, toiset taas lisääntyvät. Omani olen ostanut sekä tavallisista puutarhakaupoista että verkkokaupoista.

  Helena ja Blackie; Ihania ovat!

  ReplyDelete
 14. Ahaa, olet ryhtynyt oikein urakalla torjumaan talven värittömyyttä ja edistämään kevään saapumista. No, näillä ihanilla tulppaaniunelmilla se kyllä onnistuu!

  ReplyDelete
 15. Aivan kyynel tulee silmään kun ajattelee kevättä. Juuri tänään laitoin nuo kevään toivot maahan. Vielä on muutamia narsisseja istuttamatta, mutta joulukuu on ihan hyvää istutusaikaa :)

  ReplyDelete
 16. Between; Kyllä tämän synkkyyden kanssa saakin urakoida!

  Cheri; Narsissit olisi kyllä hyvä saada maahan aikaisin... ne haluavat juurtua. Mutta eipä minulla ole tainnut silti yksikään narsissi jättää nousematta, eikun kyllä, virvanarsissi, mutta se johtui ehkä liian kosteasta kasvupaikasta tms. Joulukuu on erinomaista esim. tulppaanien istutusaikaa!

  ReplyDelete
 17. Voi huokaus kun olisikin tuo aika. No, on istutettu toistasataa sipulia tänä syksynä joten mahdollisuudet edes muutaman tulppaanin kukintaan voisi olla ihan hyvät.

  ReplyDelete
 18. Oi ihana kevät!! Nyt täytynee selailla omia kuvia ja laittaa muutamat blogiin muistutukseksi ja silmäniloksi :) Onko myräkkä muuten siellä jo laantunut?

  ReplyDelete
 19. Katja; Kuulostaa siltä että mahdollisuuksia on ;-)

  Tiina; Jes, kevätkuvat kehiin! En ole nyt kotona joten en tiedä :-(

  ReplyDelete
 20. Vielä tarkoitus hankkia tulppaanin sipuleita. Itse asiassa huomenna suunta Porin Multasormeen, on Onnin lääkärin lähellä ja sinne pojan kanssa hurautetaan kun taas annettu verinäyte lääkäritätille.
  Balladit näyttää somilta ja Dreamit on ihanan värisiä ja niin pystyjä..siiis terhakoita.

  ReplyDelete
 21. Juu, noissa liljakukkaisissa on todella tanakat varret ja 'Purple Dream' on hyvin korkea ja silti pysyi erinomaisesti pystyssä, tuo kohta pihassani ei edes ole mitenkään tuulensuojainen.
  Tsemppiä Onnille ja sinulle huomiseen!

  ReplyDelete
 22. Voi, kun tuo aika tulisi pian...

  ReplyDelete
 23. Tulppaanit ovat niin ihania! No, nyt niitä saa jo leikkokukkina marketeista. Melkein siis kevät!

  ReplyDelete
 24. Saraheinä; Kyllä se tulee, vaikka saisi tosiaan tulla pari kuukautta normaalia aikaisemminkin eikä se haittaisi yhtään ;-)

  Kukkaiselämää; Onneksi saa leikkokukkia! Itse en niistä jostain kumman syystä niin välitä, mutta varmasti useimmille niistä on paljon iloa.

  ReplyDelete
 25. Voi kuinka kaunista kukkaloistoa! :)

  ReplyDelete
 26. Ei ihme että tulppaanit saivat aikaan melkoista hullaantumista aikoinaan:)

  ReplyDelete
 27. Tulppaaneita meidän pihalta ei (vielä) löydy, multiin tuli kyllä kätkettyä muita sipuleita. Mutta vielä taitaa ehtiä jos sipuleita saa käsiin?

  ReplyDelete
 28. Ruudolf; Tulppaaneista tulee ihana värikkyys kevääseen!

  Pioni; Ei todellakaan, nehän ovat oikeita ihmeitä.

  Myrsky ja Minna; Tulppaaneja nimenomaan voi istuttaa niin pitkään kuin maahan vain saa reiän! Hyvällä onnella niitä vielä löytyy, ja edullisesti vieläpä.

  ReplyDelete
 29. Voih minkä kevään kaipuun saitkaan aikaiseksi, vaikka joulustelutkin on ihan tekemättä. Meidän kukkapenkissä kukkii muuten vielä orvokkeja näin marraskuun lopulla:) Mukavaa uutta viikkoa!

  ReplyDelete
 30. Orvokit ovat käsittämättömän ahkeria kukkijoita. Kiitos ja samoin sinne!

  ReplyDelete
 31. Näitä kauniita tsemikuvia tarvitsee juuri nyt! <3 Hyvää alkavaa viikkoa sinulle ja pojille! :)

  ReplyDelete
 32. Kiitos! Väriä tosiaan tarvitaan, se tuntuu lähes kokonaan maisemasta puuttuvan - vaikka pahempi on sitten kun on lunta, kun kaikki värit jotenkin poistuvat valikoimasta.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!