Thursday, 28 November 2013

Sisällä ei tuule – ainakaan paljon

Isäntäpantteri kävi tekemässä pihakierroksen, mutta keittiön pöytä on selvästi se parempi paikka tänään. Tuulee! Tuuli laantuu vasta yöllä, mutta ehkä jo illalla helpottaa, kun se kääntyy luoteesta pohjoiseen. Siltä suunnalta meillä on parempi tuulensuoja.

It is so windy today, better stay indoors.

Sisällä saa lisäksi ihailla kukkasia, kun pelargoneista puolet vielä kukkii. Tämä on 'Raspberry Ripple'. Kuvan ulkopuolella on valkokukkainen mårbacka 'Prins Nikolai', joka kukkii joka vuosi ahkerimmin, se on joulukukkani. Tälläkin hetkellä prinssissä on pari ihan tuoretta, vaikkakin hyvin pientä, kukkaterttua.

Huone-esikkokin on innostunut kukkimaan. Tämä saattaa olla siksi, että kasvi kuivahti pahasti ollessani muutaman viikon poissa kotoa. Kasveilla on sellainen taipumus, että ne kukkivat viimeisessä hädässä.

Iloisin yllätys on silti tämä. Ehdin kuin ehdinkin nähdä pasuunan kukassa tänä vuonna! Tämä ei kukkinut kesällä, sillä se pääsi ulkonakin vähän kuivahtamaan juuri kriittisillä hetkillä loppukesällä. Siirrettyäni tämän sisälle se teki kolme kukkanuppua, mutta lähdin pois juuri kun ensimmäinen alkoi aueta. Enpä olisi uskonut, että viimeisin niistä on vielä kukassa kun tulen viikkojen päästä takaisin kotiin.
Mietin nimittäin, että koko kasvi saattaa olla kuivahtanut kuoliaaksi, ja toden totta se oli nuupahtanut varsiaan myöten. Onneksi täällä on viileää poissa ollessani, se auttaa vähentämän haihduttamista. Heti kotiuduttuani annoin tälle vettä ja leikkasin suurimmat roikkuvat lehdet pois, sen olisi toki voinut tehdä myös ennen lähdöäni. Yhdessä yössä kasvi nousi pystyyn ja kukkakin virkosi kummasti.
Pasuunan kanssa on muutenkin jännittävää nähdä, miten se viihtyy hoidossani ja tarjoamissani lämpötiloissa. Tämä pasuuna on Raakkilasta, kiitos sinne!

Pasuunassa on vain yksi vika, nimittäin se vähentää entisestään pientä elintilaani. Kaikki kävijät sanovat, että kotini näyttää kuvissa todellisuutta suuremmalta. Niin kai, kun eihän näistä pikkuruisista huoneista saa minkäänlaista kuvaa ilman laajakulmaa! Tämä olohuoneeni on noin kymmenen neliötä.
Toisaalta pidän suuren kasvin tuomasta viidakkomaisesta tunnelmasta. Tämä kuva on otettu kuukausi sitten, kun pasuunassa oli kolme pullistelevaa nuppua.
Viihtyisää torstaita ja pysykäähän maan kamaralla tässä tuulessa!

Huone-esikko – Primula obconica
Mårbacka-pelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Pasuuna – Brugmansia
'Raspberry Ripple' on munankuoripelargoni, Pelargonium Zonale-Ryhmä

26 comments :

 1. Sisätiloissa on hyvä olla kun tuulee! Täälläkin tuuli on aikamoinen, mutta kauppaan on kohta silti lähdettävä. Olohuoneesi on niin ihanan tunnelmallinen!

  ReplyDelete
 2. Aika mukava yllätys sinulla olikin kotiin palatessasi. :)

  Minulla vaaleanpunainen ei kestänyt sitä kuivumista, vaan tiputti kaikki nuppunsa, kun unohdin sen kastelun kellarissa.

  Aika voimakas tuoksu tuossa pasuunassa on ja monet eivät voi pitkään olla samassa huoneessa sen kanssa.

  ReplyDelete
 3. Onneksi on tätä elopainoa senverran ettei tuuli mukaansa kaappaa:)
  Upea kukka tuossa pasuunassa

  ReplyDelete
 4. Mamma N; Minäkin tein reippaana vähän puutarhatöitä, nostin talvenarkoja kasveja ja juurakoita sisään, kun tulee kylmempää - ja laitoin jouluruusulle sen lasikuvun, mitä edellisessä postauksessa mietin.
  Kiitos, minustakin olkkarista tuli tosi onnistunut tuon kuviollisen tapetin myötä. Paljon parempi kuin vaaleat seinät.

  Raakki; Nuuhkin tuota oikein läheltä, mutta vaikuttaisiko se, että kukka oli ehdinyt jo vähän nahistua siihen, että tuoksua oli hyvin vähän. Tai sitten viileä ilma vähensi sitä. Nyt jännään, onko veripasuuna hengissä, se on paljon pienempi ja jotenkin raasku. Ostin sen pistokkaan Ruissalosta, ihastuin kasviin joskus aikoinaan Espanjassa, sillä on hienot kapeat kukat. Mutta se ei ole ollenkaan näin vahva kuin teidän pasuuna.

  Kosotäti; Se on hyvä, ettei tuuli ota ja vie, ties minne sitten päätyisi ;-)

  ReplyDelete
 5. Meillä huomasin myös äsken tuon tuulen, selvästikin tullut sieltä tänne;) Minullakin R.R vielä kukkii ja viimeiset kannoin pihalta vinttiin vasta viime viikolla. Edelliset pakkaset eivät saaneet niitä hengiltä, joten armahdin poloiset ja kiikutin lämpimään:D Todella sitkeitä tapauksia!

  ReplyDelete
 6. Ai, että sulla on somaa siellä kotona ;) Kissutkin ovat mielissää omissa ympyröissään. Meillä kaikki kolme pistävät ranttaliksi,alkaa mahtavat ravit kun tulen työpäivän jälkeen kotiin. Kovin ehtivät ikävöidä keskenään ollessaan ;)
  Tuon sun pasuunan esivanhemmat ovat tainneet asua täällä meillä. Mulla oli noita 2000-luvun alkupuolella useita, enää ei ole yhtään. Mahtavasti tuoksuvat iltaisin :)

  ReplyDelete
 7. Kotipanttereiden kuuluukin pysyä sisällä tuulisella ja muuten huonolla säällä! Meilläkin tuulee aikalailla, mutta meidän kissapedot eivät muutenkaan vietä ulkoilmaelämää niinkuin teidän!

  ReplyDelete
 8. Minna; Pelargonit ovat todella sitkeitä, ne kestävät kuivuuden ja pienen pakkasenkin, ainakin minun epärutiineihin ne sopivat täydellisesti. Kun välillä on sisällä 5 ja välillä 25 astetta talvisin, niin sekään ei niitä hetkauta.

  Tylsä Mörökölli; Sepä kiinnostavaa! On erityisen kivaa tietää mistä kasvit ovat peräisin. Sinulta saadut sipulitkin ovat olohuonekuvassa, tosin niitä ei näy - ovat pienissä ruukuissa tuossa ikkunan edessä, yhden ison pelargonin takana.

  Henna, Friede ja Figo; Kotipantteri on kunnostautunut käymällä tänään ulkona useaan otteeseen, mutta nyt on aika ottaa nokoset pikkuveljen kainalossa omassa sängyssä. Ihan niin kuin teillä ♥

  ReplyDelete
 9. Täälläkin tuulee aikas lailla, mutta ei lainkaan samalaista puhuri, kuin viimeeksi....:)
  Ihanalta huone näyttää, mihis sitä niin paljon tilaa tarvitsee....:)

  ReplyDelete
 10. Teillä varmasti tuuli on paljon kovempi kuin mantereella, kaukana mereltä. Silti meilläkin tuulee ja sellaisessa hyvin ilmastoidussa talossa (kuten meillä) sen myös kuulee ja jopa aistii (viileämpänä ilmana) sisälläkin. Toivottavasti tuuli ei tee vahinkoja.

  ReplyDelete
 11. Ohhoh, jopas on pasuunalla mittaa! Kyllä sun on kuules ihan hyvä siellä miniviidakossa olla, saat elellä kasvien ja kukkaloiston keskellä :)

  ReplyDelete
 12. Parempi vain pysytellä tällä tuulella sisätiloissa, sehän laittaa puut, kissat ja ihmiset melkein vaakatasoon.

  ReplyDelete
 13. Kodikasta tuo tuulen ujellus nurkissa. Meän hurjapää Sunny-daami on tämänkin päivän sitkeästi ulkoillut.
  Sun kotikuvat on aina aidon kodikkaita!

  ReplyDelete
 14. Sulla onkin erilaiset advettikukat;)
  Tosi kauniit sellaiset!

  ReplyDelete
 15. Irmastiina; Totta, ihminen ei tarvitse tilaa mutta kaikki rojut tarvitsevat! Joutuu siirtämään pasuunaa, jotta pääsee käsiksi kirjoihin, ja toisaalta esim. makkarissa siirtää kirjakasaa, jotta pääsee käsiksi vaatekaappiin yms ;-D

  Vaalean vihreää; Kyllä meren yllä tuuli pääsee yltymään ihan eri mittoihin kuin mantereella. Mutta onneksi se jo nyt siirtyi tuon kylän takana olevan metsäkumpareen taakse, ei tunnu enää niin tuuliselta.

  Zelda; Kiitos, minustakin :-)

  Tiina; Odotan kauhulla, koska se kasvaa sellaiseksi seitsenmetriseksi, millaisia olen nähnyt esim. Monacossa. Sitten täytyy puhkaista reikä kattoon ;-)

  Myrsky ja Minna; Kyllä täällä ollaankin oikeastaan vaakatasossa ;-) Pojat ainakin, sängyssä!

  Helena ja Blackie; On se kodikastakin, mutta tuuli viilentää talon sisäilmaa usealla asteella. Joten ottaisin kumminkin tyynen sään. Ja aina tuulella pitää miettiä, lentääkö nyt joku huonosti kiinni oleva räystäskouru taivaan tuuliin tms. Tyynellä elo on tyynempää ;-)
  Teillä on tosi hurjapää!

  Pioni; Juu, on ;-)

  ReplyDelete
 16. Melkoinen tuuli on taas ollut. Luin uusimman puutarhapostin, ja olen kyllä samaa mieltä puutarhaohjelmista, että miksi eivät tule nyt talvella. Olisi parhaiten aikaa katsella niitä, toisin kuin kesällä.

  ReplyDelete
 17. Hirmu nättiä on. Mutta niin kaikissa paikoissa missä asut :-)

  ReplyDelete
 18. Katja; Niinpä. Minullakin ovat lähes kaikki puutarhaohlemat näkemättä, ja joka vuosi sama juttu. Harmittaa, ja nyt kun niitä ehtisi nähdä niin ei ole tarjontaa.

  Zepa; Arvaa mikä lisää olennaisesti viihtyisyyttä ja nättiyttä... no arvasit jo ;-)

  ReplyDelete
 19. Vain 10 neliötä, vau! Hyvin olet saanut kaiken oleellisen mahtumaan :)

  Täälläkin on kamala tuuli, kun läksin iltasella konsertista kävelemään niin hattu karkasi tuulen mukaan! Hurja keli, kun valtatielläkin ajettiin parhaimmillaan muutaman kymmenen kilometriä tunnissa, kun oli niin liukasta :o

  ReplyDelete
 20. Juu, ja tuosta kuvasta puuttuu huoneen sisänurkka, jossa on porinmatti, ja toinen nurkka, jossa on ompelukone, kirjahylly ja tv. Mahtuu yksi tällainen mummeli ja kaksi kissaa, mutta jos tulee enemmän kuin yksi vieras niin olen pulassa.
  Hui, ja teillä on vielä nuo huonot ajokelit - onneksi pääsit ehjänä perille! Täällä kun ei ole satanut vettä eikä räntää, eikä ole pakkasta siis jäätä, niin ei ole huolta. Eikä tällä saarella nyt hirveästi ole asiaakaan, mihin edes ajaisi!

  ReplyDelete
 21. Mikä ihana sohvaryhmä, olen rakastunut <3 <3

  ReplyDelete
 22. Kodikas olohuone!Tykkään pasuunoitten tuoksusta ja kaunis kukka muutenkin. Täällä alkoi myös tuulla iltapäivällä oikein reippaasti.

  ReplyDelete
 23. Ilosofiaa; Kiitos! Sohvaryhmä on silläkin tavalla ihana, että saman aikakauden kalusteina kuin talo ne sopivat sodanjälkeisiin pieniin huoneisiin täydellisesti. Ovat samassa mittakaavassa.

  Kukkaiselämää; Pasuunat ovat komeita. Aika näyttää, soveltuvatko ne minun tarjoamiini olosuhteisiin.

  ReplyDelete
 24. Tuuli on niin hyytävä! Mulle laitettiin tänään jo talvirotsi päälle, ei pelkkä neule enää riitä. Sisällä on parasta! En tiiä onko mutsi joskus muistanut sanoa, mutta teidän sivulle ei voi kommentoida kännystä, siksi meidän kommentit ei aina tule perille, vaikka käydään lukemassa. Ylätassu! PS. Eilen lääkärissä oli yksi kissa kohtalontoverina. Maukui äänekkäästi ja mutsi jutteli sille. Oltiin samaa mieltä siitä, että lääkärit on persiistä.

  ReplyDelete
 25. Ai hitsi, kiitos tiedosta, täytyy käydä katsomassa jos on joku asetus asiaan. Tosin olen kuullut monilta muiltakin, ettei kännyllä onnistu kuin lukeminen (bloggerin blogeissa), niin voi olla että asialle ei voi mitään. Tarkistan.
  Hyvä Sulo että sut pidetään lämpimänä!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!