Friday, 2 March 2012

Taikapähkinän kukkia ja maata näkyvissä

Mustin kopin edustalla on pieni sula nurmipläntti. Istutin siihen syksyllä mininarsisseja, mutta jotakin vielä aikaisempaa, kuten lumikelloa tai talventähteäkin voisi ajatella.

Täällä on vielä enemmän nurtsia!

Siinä kohdassa, missä otin eilen kuvan Mustista männyn juurella, on jo monta neliömetriä maata näkyvissä.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Ransu kiertää matalimmatkin lumikinokset huolellisesti nurmikon kautta.

Jee, paljas (toim. huom. kurainen) maa tassujen alla!

Päivän häntäsojotukset.

Päivän kurre.

Havukasvit ovat tehokkaita keräämään auringon lämpösäteilyä itseensä ja sulattamaan lunta ympäriltään. Pihakatajan suojissa kasvaa taikapähkinä 'Diane', jonka nuppuja on täällä seurailtu tammikuusta lähtien.

Nyt taikapähkinässä alkaa olla avonaisia kukkia siellä sun täällä. Kukissa on vieno hunajainen tuoksu ja ne muistuttavat hämähäkkiä pitkulaisten terälehtiensä kanssa. Terälehtiä on kussakin kukassa neljä.

Kun menin katsomaan Ilmatieteen laitoksen ennustetta netissä, avautui siellä mitä ilostuttavin sääkartta: koko Suomessa punaisia plusasteita ainoastaan Kilpisjärvellä hieman pakkasta!
Iloista perjantaita!

My winter darling: Hamamelis 'Diane'.

29 comments :

 1. JEE! Kyllä se kevät vaan tulee, vaikka ei täällä meillä ole yhtään sulaa...päinvastoin. Ja ollaan mekin sentään Etelä-Suomessa :)
  Mutta ihanaa kun on aurinkoista luvattu ja jo hetken tänäänkin paistoi aurinko armas!

  ReplyDelete
 2. Kyllä vain, JEE, tällaisina päivinä kevät etenee kohisten, tai liristen ja ratisten, kun lumi pitää sulaessaan suloista ratisevaa ääntä.

  ReplyDelete
 3. JEEE täältäkin, ihanaa kun kevät kohisten tulee. Voi että on lämmintä sisätiloissa:)

  ReplyDelete
 4. Voihan ihme, miten kauniin värinen kukka! Aivan upea. Ah ja voi.

  Meillä ei vielä näy nurmikkoa, mutta asfalttia jo kyllä. Onhan sekin (tässä vaiheessa vuotta) kiva...

  ReplyDelete
 5. Maiju; Minullekin tulee sisällä ihan hiki! On se aika ihanaa, ja tämä valo kans.

  Intopii; Arvelinkin, että väri on sinunkin mieleen. Asfaltti on kuules erinomainen lumen sulattaja, siitä ympäriltä häviää lumi yhdessä hujauksessa!

  ReplyDelete
 6. Tuulista, huomaan :) Ransun häntä on loistava tuulimittari! Kyllä tuntuu hyvältä katsoa noita kuvia, lumi on SELKEÄSTI häviämään päin. Yhdyn huutoon: JEEEEEEE!

  ReplyDelete
 7. Ransun häntä näyttää navakkaa pohjoistuulta. Nyt se on selvästi rauhoittumassa (sekä tuuli että häntä).
  Jeeeee!!!

  ReplyDelete
 8. Ja hei, tuuli haihduttaa tehokkaasti nestettä eli lunta!!!

  ReplyDelete
 9. Maata todellakin näkyvissä:) Ja voi tuota Ransua, ettei vaan tassut kastuisi... Onneksi puiden rungoilla ei ole lunta niin pääse kissa leikkimään oravaa!

  ReplyDelete
 10. Ransu on tupsukorva puuhkahäntä :-D
  Sen tassuista tulee uskomattoman rapaiset jäljet pöydille, sohvalle, sänkyyn ... missä ikinä se kulkeekaan. Vaikka iloitsenkin paljastuvasta maasta, niin on lumessakin puolensa.

  ReplyDelete
 11. Mahtavia auringon sulattamia pälvipaikkoja, noista tykkää kissat ja puutarhurit! Samurai kävi äsken karhaamassa fasaanikukot lintulaudan kupeesta, vaikka joka askel upotti sen masua myöden märkään hankeen. Mutta kyllä meilläkin on aurinko sulatellut muutamiin kohtiin sulan maan näkyviin. Ja nyt sun odotus palkitaan, kun ihana taikapähkinä availee nuppujaan, kyllä ihminen voi olla joskus niin onnellinen!

  ReplyDelete
 12. Olen hieman kade. Meidän eteläpihalla ei ole yhtäkään nurmiplänttiä vielä, mutta onneksi on tuo sääennuste. teillä on jo kevät.

  ReplyDelete
 13. Oi oi...Ihan tekis mieli tehdä Ransut ja kipaista samalla lailla halaileen puunrunkoa - niiin keväinen on sää täälläkin:) jo toinen päivä plussan puolella ja vaikka meillä ei vielä sulaplänttejä näy aikoihin,niin sentääs portailta on lumet sulanu ja Misu ja jopa Veerakin uskaltautuivat tänään istuskelemaan aurinkoon.Aah,kevät<3
  Ja aah sun taikapähkinä<3 mää kyllä kokeilen kans,meni syteen tai saveen!
  Ihanaa viikonloppua teille:)

  ReplyDelete
 14. Voi Musti, sul on yksiö! Mahtuisko sinne nätti musta tyttökissa sun kaa? Mua kiusataan kotona. Ei ihminen mut toi toinen.

  Ransulla on vauhdikas orava-asenne. Semmost se kevät vissiin on, saaressa.

  ReplyDelete
 15. Maaliskuinen valo on niin kirkasta, että energiataso nousee väkisinkin. Moni ei pidä alkukevään valosta (liian julmaa ja paljastavaa jne) - minä maaliskuun lapsena rakastan sitä! Ihanaa!!

  ReplyDelete
 16. Maria; Siis niin tykkää, pälvipaikat on parhaita, sanoi kaljuuntuvat miehet mitä tahansa :-D
  Juuri näin, pienissä mitättömänkin (jonkun mielestä) näköisissä kukissa piilee valtava onni.

  Rouva Kameleontti; Kyllä se tulee sinnekin ennen pitkää...

  Tiina; Muistaakseni luin jostain että Hamamelis voisi pärjätä II-vyöhykkeellä, vai oliko se III... Mutta sulla on kokemusta kasvien suojaamisesta talveksi, niin ei pitäisi olla kovin ongelmallista tämä. Ja pensas on sentään helpompi suojata kuin puu :-D
  Löysin tämän lajikkeen syksyllä alesta Muhevaisen taimiliikkeestä Espoosta, mutta perusmuodot Hamamelis mollis tai virginiana voisivat olla kestävämpiä. Niissä on keltaiset kukat, jotka tuoksuvat mielestäni voimakkaammin kuin tässä lajikkeessa.

  Musta-neito; Mä punastun! On se mun yksiö, ja ehkä sä voisit muuttaa tänne, jos oot kiltti koska mä oon rauhaarakastava pantteri. Voisin kans opettaa sut murisemaan vieraille ihmisille jotka tulee mun, anteeks meidän pihalle tai liian lähelle sitä.
  Olet tosi nätti <3
  Mut pitäis kans pitää huoli, etei Ransu vie sua! Se on sellainen naissankari.
  MUSTI

  Otto Kulta; Kevätvalo on minustakin niin ihana, että on hurjan vaikea ymmärtää ihmisiä, joiden mielestä se on raaka. Olen myös tavannut ihmisen, jonka mielestä puhkeavien lehtien vihreä on ruma väri. Merkillistä. Mä en tajuu! En vaan tajuu vaikka miten asiaa mielessäni kääntelen. Puhkeavat lehdet <3 Valo <3 Kevät <3 Elämän herääminen <3 Maaliskuu <3 Huhtikuu <3 Toukokuu <3 ...
  ...
  Jee!

  ReplyDelete
 17. Omassa pihassa on vielä kaikkialla puoli metriä lunta, mutta ajotiestä tuli tänään esiin muutama paljas maapläntti. Kyllä tuli iloinen mieli vähästä.

  ReplyDelete
 18. Pienestä se lähtee, niin kuin moni muukin asia elämässä, ilokin :-) Ja ne läntit muuten leviävät isommiksi tosi nopsaan kun ovat alkuun päässeet!

  ReplyDelete
 19. Niinpä pälvet siellä teillä isonevat.
  Täälläkin oli ihana päivä tänään. sai jo kovasti vähentää vaatteita. Ihanaa.

  Kyllä tuo kissasi on niin ihanan näköinen ja sinä osaat ottaa niin mukavia kuvia siitä.
  Oikein aurinkoista viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
 20. Voi olen kade noista pälvipaikoista ja vähästä lumesta. Mun lumikellot on vielä paksun hangen alla, pitää jostain kohtaa lapioida lunta pois, että ne nousisivat aiemmin. Laita vaan lumikelloja pälvipaikkoihin, ne tuovat kevään.

  ReplyDelete
 21. Nurtsia ja taikapähkinän kukkia, ihanaa!

  ReplyDelete
 22. Sylvi; Niin ne ovat joka päivä selvästi eilistä suurempia!

  Leena; Se on ihme, miten paljon paljaan maan näkemisestä voi saada iloa :-D Olen istuttanut lumikelloja kahteen paikkaan, mutta kumpikaan ei ole sellainen, mistä sulaisi lumet ensimmäisenä... talventähdet ovat kyllä varhaisessa pälvipaikassa, mutta siellä ei näy vielä mitään versoja.

  Pioni; Älä muuta sano, siis niin ihanaa!

  ReplyDelete
 23. Miten puhkeavien lehtien väri voi olla KENESTÄKÄÄN ruma?! Oliko tyyppi värisokea?

  Jee, kun kaikki sulaneet läiskät lasketaan yhteen ympäri Suomea, sulaa on jo PALJON!

  ReplyDelete
 24. Tuo värisokeus selittäisikin asian, joku näkövamma täytyy olla kyseessä! Niin, ehkä pälviplänttejä on jo kymmeniä neliökilometrejä???! Aika ihana ajatus. Ne kun suurenevat selvästi päivä päivältä, tumma maa imee lämpösäteilyä ja sulattaa lunta tarmokkaasti... ihanaa... taidanpa häipyä lapion kanssa pihalle kaivamaan sitä maata esiin!

  ReplyDelete
 25. Oo kuinka paljon kevään merkkejä. Mustilla ja Ransullakin on selvästi kevättä rinnassa.

  ReplyDelete
 26. Mähän OON tosi kiltti! Kiva kun sun mielestä voitais jakaa. Ei tietskään oikeesti voida, kun mun elämä taitaa olla ny kokonaan täällä kopissa, mut ajatus on ihana. Nään vaikka unia siitä sitten!

  ReplyDelete
 27. Paula; Kyllä kevät tuntuu alkaneen, toivon, että nyt alkava kylmä jakso ei kestä kauaa niin ei mennä takapakkia.

  MUSTA! Black is beautiful ♥
  MUSTI

  ReplyDelete
 28. Se tuli vihdoin, kevät! On sitä ootettukin... <3

  ReplyDelete
 29. Juu, ja vaikka se nyt pitää vähän kahvipaussia, ei kevään edistymistä ensi viikonlopun plusasteissa voi enää mikään estää. Voi mahdoton tätä onnea. Kevätonnea!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!