Wednesday, 7 March 2012

Ilman teemaa

Kevääntulo alkoi lupaavasti mutta nyt tilanne tuntuu pysähtyneen. Päivisin, kirkkaassa auringonpaisteessa kasvit kuitenkin tuntuvat uskovan kevääseen, sillä syreeninsilmut ja sipulikukkien piipot pysyvät kiltisti asemissaan kohtuullisen vehreinä. Ehkä niille on jo kerrottu, että ensi viikonloppuna on taas lämmintä?

Tässä kirjoituksessa ei ole varsinaista teemaa, punaisena lankana ainakin kuvissa on huikea valon määrä. Tässä kuvassa on lisäksi päivän manuli, jonka talvipörrö erottuu hyvin valonsäteissä.

There's so much light! The evenings are light and nights even lighter with the full moon shining on the snow. You can go out and see perfectly without any artificial lighting. Unfortunately, I haven't gotten round to taking any moonshine pictures – I should, so breathtaking it is.
But so is the sun. In two weeks is the spring equinox. After that the days get longer the further north you go. Slowly we crawl towards the midnight sun at midsummer.

Musti-pantteri viihtyy pihalla. Mustin taustalla on navettani, josta olen kunnostanut vasta toisen ikkunan. Toinen puuttuu kokonaan, ikkuna-aukon päälle on lyöty toisenlaiset ikkunat.

Näistä kuvista näkyy, että piha on pääosin lumen vallassa. Olen viime päivinä keskittynyt ottamaan kuvia niistä muutamasta lumettomasta läntistä. Onneksi lunta on kuitenkin vain noin 15 cm.
Siirsin maalattavan puutarhapöydän pressun päälle, kun se vaatii aika monta spraymaalikerrosta enkä halua pilata pohjavesiä, oma kaivoveteni mukaanluettuna. Niin, ja leikkasin omenapuun! Tämä oli ensimmäinen kerta kun saatoin poistaa pienempiä versoja. Tähän asti joka vuosi on ollut poistettavana niin suuri ylöspäin kasvava oksa, etten ole tohtinut poistaa sen enempää. Puuta ei saa leikata liikaa kerralla. Omista omppupuistani haluan sateenvarjomallisia, jotta niistä on helppo kerätä omenia ja pysyvät matalina muutenkin. Korkeat puut saavat sitten olla toisia puulajeja, puiden korkeudellakin luodaan pihalle rakennetta ja monen tyyppisiä paikkoja, avataan ja suljetaan näkymiä.

Taikapähkinässä on punertavia puoliavoimia nuppuja, mutta viisaasti ne pysyvät supussa niin kauan kuin on kylmää. Toivon, että tästä tulee pitkäikäinen pensas, nuppujen talvenkesto näyttää olevan hyvä, kun ne ovat kestäneet lievää avautumista tammikuun alussa, sen jälkeen tulleen paukkupakkas-jakson ja nyt erittäin vaihtelevat lämpötilat -10 ja +5 välillä.

Merellä näyttää tältä. Jäät eivät ole vielä lähteneet.

The sea is still frozen.

19 comments :

 1. Haa! Saaripalstallakin ollaan samalla lailla (melkein) sokaistuneita aurinkonvalosta, kuin sijaiskodissakin!

  On siis kevät!

  ReplyDelete
 2. Kyä tää valo o ihmellistä, sano!

  ReplyDelete
 3. Kyllä se valo ja lämpö saa ihmeitä aikaan kaikessa ja kaikissa ;)
  Eikä niin kovasti lumikaan enää haittaa...

  Mustille ja Ransulle terkut ♥

  ReplyDelete
 4. Edellisen postauksen kokokuva Ransu-manulista on mielettömän upea. Mikä komea poika!!! Ei passaa näyttää Esterille, eihän se muusta sen jälkeen höpöttäisikään!

  Valoa on valtavasti. Harmittelen vain sitä, että vaikka autoilen ja ratsastelen (hankien keskellä tietty) ihan kunnon aurinkolasit silmillä, pää on silti kipeänä iltaisin ja silmiä väsyttää. Pitäisi varmaan hankkia vielä kunnollisemmat aurinkolasit, jotkut alppinistien suosimat.
  Heijastus hangilta on aivan tolkuton.

  ReplyDelete
 5. Valo on ihana asia! Kyllä sitä on kaivattukin. Kun tietää, että kevättä kohti mennään, kesti aamuisen - 16 asteen pakkasenkin (nipin napin).

  ReplyDelete
 6. Manulin valostunut turkki ♥

  ReplyDelete
 7. On teilläkin päin valoisaa, jos on täälläkin. Tuntuu kovin keväiseltä, vaikka aamulla töihin lähtiessäni täällä oli 13 astetta pakkasta.

  ReplyDelete
 8. Kyllä nyt ollaan oltukin valaistuneita muutama päivä, mutta tänään iltapäivällä täällä pilvistyi! höh!
  Sulla on samanlaiset maitokärryt kuin minullakin. Minunkin kärryistä pitäisi nuo laudat uusia, yhtä harvalta näyttävät ;DD
  Mustat pantterit ovat alkaneet viihtyä pihalla, Onnikin käy sisällä vain pikimmiten syömässä.
  Yöksi sentään tulee vielä sisälle...

  ReplyDelete
 9. Kirsikka; Niin, lumi ei haittaa kun aurinkoa on niin paljon, että hankien tietää kohta sulavan. Paitsi että hanki häikäisee todella paljon ja aiheuttaa päänsärkyä minullakin, mitä Carokin tuolla kommentissaan harmittelee.

  Caro; Hihii, saa näyttää tytöille, sanoo Ransu ♥ Ransulla on suuri sydän, sinne mahtuvat kaikki ihanat tytöt!
  Minullakin menevät illat särkylääkkeen naposteluksi, kun häikäisy aiheuttaa päänsärkyä. Mutta ei malta olla sisälläkään.

  Naukulan Mamma; Jotenkin tämä aurinko auttaa, valo on niin selkeästi keväistä.

  Elina; Se on aika vaikuttava pörrö! Mitenkäs se talviturkki näin äkkiä kasvoikin, kun vasta äsken Ransulla oli kesäkarva ja karvaa lähti ties kuinka paljon.

  Paula; Todella keväiseltä näyttää, ja ensi viikonlopun suojakelissä taas tuntuukin.

  Risusydämen Marja; Höh! Mutta ne pilvet kai enteilevät sitä lämmintä ilmaa, jotta ei parane paljoa manailla. Nuo maitokärryt tulivat talon mukana ja olen ne jo maalannutkin, kaipaisivat taas uutta maalia ja sen irronneen hampaan kiinnittämistä... Toistaiseksi ajattelin laittaa sen pultilla, kun naula ei varmaan enää pidä sitä, mutta en haluaisi ryhtyä uusimaan koko lavaa.
  Minäkin jännään, koska Musti haluaa olla koko yön ulkona, vai onkohan se jo tullut niin vanhaksi ja mukavuudenhaluiseksi, että haluaakin nukkua kesälläkin sisällä.

  ReplyDelete
 10. Sun ihkaoma manuli on kyllä komea otus! Täällä on tainnut alkaa Iines-neidin ensimmäinen kevätkiima. Ei vielä mitään kovin vakavaa, mutta yöllä on naukumista mitä ei ole ennen ollut. Sulhon saisi meidän puolesta löytää, mutta milläs löytää kun ei uskalla ulos mennä. Ja meidän pojista ei ole enää sulhoiksi.
  Auringolla on ihan uksomaton voima jo nyt. Joka päivä seuraan pihatien paljaiden laikkujen kasvamista, rikon vähän jäätä, siirrän lunta ja autan jotta sulaisi nopeammin. Enkä vilkuile niille piha-alueille jossa sitä lunta on sen puoli metriä.
  Omenapuusi näyttää juuri siltä miltä pitääkin. Omani eivät ole onnistuneet ihan noin hyvin!

  ReplyDelete
 11. Kiitos Katja, niin hän onkin :-) Ransusta tulisi hienoja manuligeenejä, mutta hänestäkään ei ole enää isäksi.
  En varmaan itse uskaltaisi päästää leikkaamatonta kollia tai kiimassa olevaa kissaa ulos ollenkaan, ettei vaan häviä jonnekin hormonipäissään... voisittehan te ehkä järjestää treffit, jos jollakulla olisi sopiva sulho?
  Mulla oli kerran ystäväni kiimainen kissa hoidossa, kun ystävä oli lopen uupunut kun ei saanut nukuttua, ja levotontahan se oli, jatkuvaa mouruamista!
  Tuo omppupuu on vähän outo, se on vanha ja joku on joskus leikannut siitä todella paksut oksat tai peräti päärungon aika alhaalta poikki, mutta se alkaa nyt olla aika mukavan muotoinen silti.
  Kevättä on ihana auttaa, ja ensi viikonloppuna taas lähtee sulamaan oikein kunnolla, mahtavaa!

  ReplyDelete
 12. On kyllä niin kirkasta ja puhdasta kun aurinko paistaa ja on lunta.
  Meilläkin on nyt tullut kylmenpää, on nollassa, Lumi on kokonaan possa, mutta nyt näkyy ulkon satava jotain valkoista.

  ReplyDelete
 13. Ihanaa tämä valon juhla-aika!!!

  ReplyDelete
 14. Kiitos Sylvi ja Multasormi. Lumi tekee tästä kirkkaasta valosta uskomattoman elämyksen, ja kuutamostakin!
  Kun tielläkin on liikennettä vain nimeksi, sekin pysyy putipuhtaanvalkoisena. Aika ihanan näköistä, mutta vielä ihanampaa ovat tietysti paljastuva maa ja sieltä nousevat sipulikukkien piipot.

  ReplyDelete
 15. Talvipörröä ja valoa. Kyllä se on kevät :)

  ReplyDelete
 16. Tästäpä muistinkin, että omenapuille pitää tosiaan taas tehdä jotain. Jännittyneenä odotan, miten tyttäreni nimikkopuu on selviytynyt siirrosta ja talvesta. Jänis pääsi syömään sen yksi vuosi ja suuren lumipalloheisin varjossa se ei muutenkaan päässyt kukoistamaan. Nyt sillä on uusi paikka Pastorilan pihassa.

  ReplyDelete
 17. Varjoyrtti; Ransun talviturkki on varma kesän tulon merkki :-D

  Désirée; Ei omppupuita ole pakko leikata nyt, ammattiviljelijät leikkaavat siksi kevättalvella, kun eivät keski-loppukesällä todellakaan ehdi. Se on ihan yhtä hyvää leikkuuaikaa puun kannalta.

  ReplyDelete
 18. No tännekö minun piti tulla valaistumaan? Olen nimittäin pari päivää potenut sitkeää migreeniä, ja nyt noista sinun häikäisevistä kuvistasi vasta tajusin, että valohan sen tekee. (Voikohan töissä istua aurinkolasit päässä...? Hmmm...)

  ReplyDelete
 19. Tää valo aiheuttaa migreeneitä ja mulla ainakin autoa ajaessa se, että tien pinta on märkä sulavasta lumesta ja auringonvalo heijastuu siitä silmiin. Tuskainen ilta on silloin taattu :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!