Saturday, 31 March 2012

Esikkoja ja lisää esikkoja

Viime yönä meni maa valkoiseksi – no, pääosin valkoiseksi – joten ajattelin piristää päivää esikkojen avulla. Pihallani on muutamaa esikkolajia ja tänä keväänä toivottavasti muutama lisää! Tämä on Särkän perennataimistolta hankittu "Railinesikko", pohjoisesta löydetty laji. Tämä kukkii esikoistani ensimmäisenä, tämä kuva on otettu 7. toukokuuta viime vuonna.

I have started a bit of a Primula collection. It happens to be a flower I so adored as a child in my parents' garden. This species is found in northern Finland and distributed by Särkän perennataimisto.

Itse istuttamani esikot ovat vielä niin nuoria, että kukinta on toistaiseksi ollut vaatimatonta. Istutin "Railin" ja tässä takana näkyvän valkokukkaisen palloesikon kaksi vuotta sitten, ehkä niissä on tänä keväänä jo runsaammin kukkia. "Railissa" on ainakin nyt jo näkyvissä reipas lehtiruusuke, palloesikossa myös.
Tämä on yhdentyyppinen metsäpuutarha, tai puolivarjoisa kevätniitty saarni-vaahterarivin katveessa. Edessä kukkii tarhavarjohiippa, sen vasemmalla puolella hämyvuokko, sekin Särkän perennataimistolta hankittu. Joka puolella näkyvät pyöreät lehdet maanpinnalla kuuluvat mukulaleinikille. Se ei ole minusta hankala rikkaruoho tai oikeastaan rikkaruoho lainkaan.

This is my spring garden (flowers in May).

Kevätesikot kasvoivat tontillani jo valmiiksi, niinpä niiden matto on runsas. Keskellä on yksi tarhajouluruusu, nyt sillä on pari kaveria, jotka availevat lehtiruusukkeitaan (siellä ohuen lumikerroksen alla).

These cowslips are natives in my garden. The hellebore is not but it thrives so I planted some more in the autumn to keep it company.

Lukijat ehkä muistavat loistokevätesikon, jonka ostin viime keväänä puutarhamessuilta. Se kukki silloin ja uudestaan koko loppuvuoden heinäkuulta joulukuulle. Mietin, mitenköhän se jaksaa tänä vuonna. Lehtiruusuke on jo runsas ja toden totta, sieltä on taas nousussa jos ei nyt lapsen nyrkin (en ole varma minkä kokoinen on lapsen nyrkki) niin ainakin Ransun jättitassun kokoinen nuppuryväs!

This primula flowered last spring when I bought it, then repeated from late July to December and is now showing buds again. A hard working one!

Sitten on vielä huone-esikko, joka viihtyy satunnaisesta kuivumisesta huolimatta. Tätä pitää kastella niin usein, että minun täytyy muistaa kaupunkikäyntien ajaksi nostaa se varjoon tästä lounaisikkunan paahteesta. Pelargoneille tämä on juuri sopiva paikka. Hassu ohikukkinut pulloharja on Bellevalia longistyla.

Syksyn lempeiden sateiden alla istutin pihalleni uusia esikoita: tähkäesikkoa, tavallista liilakukkaista palloesikkoa ja kirjoesikkoa. Aiemmin kesällä istutettu etelänkevätesikko on jo kasvattanut kauniin lehtiruusukkeen!

Lopuksi, jotta kukaan ei luulisi että täällä on lumetonta, tässä tämänaamuinen kuva. Lunta satelee tälläkin hetkellä.

It's snowing!

Päivän taikapähkinäkuva. Tunnelmallista lauantaita!

Etelänkevätesikko – Primula elatior
Huone-esikko – Primula obconica
Hämyvuokko – Anemone nemorosa forma caerulea
Kevätesikko – Cowslip – Primula veris
Kirjoesikko – Primula × bullesiana
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-ryhmä
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Palloesikko, valkokukkainen – Primula denticulata 'Alba'
Railinesikko – Primula 'Raili'
Tarhavarjohiippa – Epimedium × rubrum
Tähkäesikko – Primula vialii

19 comments :

 1. Takatalvesta huolimatta riemuitsen näistä sun kuvista ja keväästä. Minulla pilkistivät vielä eilen roskaläjästä narsissit, kaikkien penkkien päällä on vielä paksut lumet. Kohta, kohta...

  ReplyDelete
 2. Voi, esikot ovat minunkin lemppareita:) Täällä ei tullut uutta lunta, mutta vanhaa on vielä varmaan 80% pihasta.
  Tuo taikapähkinä on saanut mullekin sydämentykytyksiä, ihana, semmoinen pitäisi kyllä saada:) Lumikelloja sentään näkyy, ja jouluruusun nuppuja:)

  ReplyDelete
 3. Rva Pioni; Kovin on märkä tämä takatalvi... taivaalta satavat märät rätit ovat sulattaneet nyt puolet tuosta aamukuvan lumesta jo pois. Kevät etenee varmasti :-)

  Leena; Keväiset nk. metsäpuutarhakasvit ovat kaikki niin herkkiä ja suloisia! Nuput lupaavat paljon, ja ilahduttavat paljon.

  ReplyDelete
 4. Taitaa olla lumisade tulossa tänne päin, mutta juuri nyt paistaa aurinko. Lupasivat kovia yöpakkasia, onneksi suurin osa kasveista on vielä lumen alla ja jos jotain näkyy taidan peitellä vähän lumella. Ihania esikoita! Ja tuo luminen taikapähkinäkuva on upea. Kivipankki olisi hieno olemassa, onneksi minulla on nyt kattotiilipankki.

  ReplyDelete
 5. Tiedätkö Saila, tulen aina hirmuisen iloiseksi piipahtaessani täällä! Miten mahtavasti kevät- ja kesäkuvasi piristävätkään etenkin silloin, kun lunta tupruttaa oikein urakalla... Vaikka olenkin enemmän talvi-ihmisiä enkä edes kummoinen puutarhaihminen, se ei estä minua nauttimasta myös keväästä ja kesästä - ja kuvistasi :)

  ReplyDelete
 6. Cheri; Kattotiilipankki on kans erittäin hyvä olla :-D

  Elina; Tulin hirmuisen iloiseksi kommentistasi, kiitos <3

  ReplyDelete
 7. Kaunis tuo luminen pähkinäpensaan kuva. Meillä paistoi aurinko ja lämmin päivä. Ei ole vielä satanut lunta. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 8. Lisää lunta saatiin tännekin koko aamupäivän ajan, mutta nyt paistaa aurinko ja lumet häipyvät saman tien:)
  Sinulla onkin paljon esikoita, itse "löysin" ne vasta pari vuotta sitten, joten kokoelma ei ole vielä kovin päässyt karttumaan...
  Herttaisia ja "luonnollisia" ovat esikot ♥
  Kiva, nyt sain nimen taas mukulaleinikille, miten sen aina unohdan. Meidän pihalla on vuosikaudet kasvanut yksi liikuttava mukulaleinikki kivenkolossa. Joka kevät hän pinnistää sieltä esille iloisen keltaisena :)
  Taikapähkinä on upea lumiasussaankin!

  ReplyDelete
 9. Maiju; Ovat kasvit tosiaan kauniita lumenkin alla, kunhan sitä ei ole niin paksusti että koko kasvia ei näy :-D
  Nyt alkoi täälläkin upea ilta-aurinko, seuraavaksi lauantaisaunaan (sinne vinoon lahoon saunaani!)

  Risusydämen Marja; Juu, täälläkin ihana aurinko nyt :-) Eikä tällainen pieni valkoinen tomusokerikuorrute haittaa mitään, se sulaa pois ihan silmissä eikä näytä kasveja haittaavan, päinvastoin varmaan. Naapurin norjanangervot näyttävät siltä kuin olisivat kukassa, kun oksat ovat täynnä valkoista höttöä.
  Esikot ovat ihania, siis aivan ihania. Odotan kirjoesikolta paljon, toivottavasti ne ovat hengissä! Postailen sitten kun (jos) kukkivat...
  Vai vain yksi mukulaleinikki! Minulla se käytännössä peittää koko pihan, mutta sehän häviää mukuloihinsa jo keskikesällä ilmestyäkseen maisemiin taas seuraavana keväänä, hauska tyyppi!

  ReplyDelete
 10. Ai sielläkin tuli lunta. Pikkuhiljaa voisivat loppua jo nuo lumisateet ja maa paljastua kokonaan. Olisi muutama pihaprojekti odottamassa :)

  ReplyDelete
 11. No onhan sinulle kertynyt, tai siis olet istuttanut jo melkoisen lajitelman esikkoja pihallesi. Ovat ne vaan niin hienoja kasveja. Noita "tavallisia" kevätesikoita mekin varjeltiin ja ihasteltiin mummonmökkitontilla, mutta ei niitä ollut niin runsaana kasvustona kuin sinulla. Hieno päivän taikapähkinäkuva!
  PS. Kuvasin tänään kevään ensimmäiset leskenlehdet. Oletko vielä nähnyt?

  ReplyDelete
 12. Susanna; Pihaprojekti olisi poikineen juu :-D Voin kuvitella että teilläkin, kun täälläkin!

  Eero; Oo - luin Hesarista jo jokin aika sitten, että Helsingissä oli bongattu ekat leskenlehdet. Täällä en ole vielä nähnyt. Niitä on kyllä tuossa ihan kotipihani kulmalla tien varressa, pitääpä käydä katsomassa!
  Esikot ovat todellakin hienoja kasveja ja kun ne näköjään viihtyvät tontillani, niitä kannattaa silloin istuttaa lisää. Tuo kevätesikkokasvusto oli todella iloinen yllätys ensimmäisenä keväänä!

  ReplyDelete
 13. Nättejä esikoita...mä en vielä toistaseksi ole mieltyny niihin mitenkään erikoisesti, ei taida mun pihalla kasvaa yhtäkään esikkoa? Pitäsköhän muuttaa mielipidettä. Meillä on paistanut aurinko pilvettömältä taivaalta, mutta on pakkasta nytkin lähemmäs 10 astetta, päivisin suunnilleen nollassa. Ei paljoa saa aurinko lumia sulatettua tämmösellä kelillä.

  ReplyDelete
 14. Ihania esikoita<3 mullakin on tuo Särkältä hankittu Raili.Palloesikkoa olen kokeillut kylvää jo useampia kertoja,mutta aina menee jotain pieleen.Nyt mulla on niitä syyskylvönä tuolla lavassa lumen alla,saa nähdä onnistuuko vieläkään.
  Palloesikon puutteessa oon ihaillut korvikkeena purppuraesikkoani,joka on vähän samantapainen,pitkän varren päässä ihana kukintotupsukka.

  ReplyDelete
 15. Kyllä esikot on vaan niini ihania kevätkukkia ! Sinulla onkin niitä jo kunnon kokoelma...
  Eilen tutkin lumen alta paljastuneita suikeroesikoita ja niissä näkyi jo pienet nupun alut... ihanaa kohta ne kukkii ; )

  ReplyDelete
 16. Puutarhuri; Eihän kaikista kasveista tarvitse pitää... mutta kun kevät on lempivuodenaikani ja kevätkukkijat lempparikasvejani, niin esikot ovat mun pihallani must. Pidän yleensäkin kaikenlaisista metsäpuutarhan kasveista kovasti, enemmän kuin perinteisistä kukkapenkkien suurikukkaisista lajeista... mutta kaikilla on oma makunsa ja oikeus siihen :-)
  Täälläkin oli kunnolla pakkasta yöllä, nyt maa on ihan kohmeinen, mutta on komia auringonpaiste!

  Tiina; Niin, arvaan, että sinulla on kaikenlaista herkkua sieltä Särkältä! Olen todella kade niin hienon taimiston lähellä asumisesta, tai lähellä on suhteellinen käsite, mutta kuitenkin. Toivottavasti pallot nyt onnistuisivat! Huomasin Särkän nettisivuilla jotakin punaistakin palloesikkoa, vau.
  Sinulla onkin hienoja erikoisuuksia siellä.

  Sariw; Niin on :-) ... niin kuin kaikki muutkin kevätkukat <3 Kokoelma on pieni mutta toivottavasti hyvinvoiva ja vuosi vuodelta runsastuva. Täytettävää lääniä on tontilla vielä (onneksi).
  Vau, suikeroesikon(kin) kukkia odotamme!

  ReplyDelete
 17. Toivottavasti esikot ovat sitkeitä. Mulla ainut, josta oli jo lehdet näkyvissä, palloesikko, on kokenut nyt kymmenen asteen pakkasen. Näytti eilen aika kurjalta:(

  ReplyDelete
 18. Vai tuli teillekin lunta.
  sama täällä. Eilenaamulla oli maa valkosena, mutta onneksi suli pois.
  Ihanan kuvan sait lumisesta, ihanasta taikapähkinäpensaasta.

  Hyvää palmusunnuntaita sinne teille! ♥

  ReplyDelete
 19. Pioni; Kyllä kai ne ovat, ja onhan siellä maan alla vielä vaikka kuinka paljon kasvuvoimaa tallella, vaikka maan pinnalla jo jokunen lehdenalku näkyisikin. Esikot ovat kai yleensä ottaen aika pohjoisia ja vuoristojen lajeja, luulisi niiden sopeutuneen hyvin oikullisiin ja kylmiin kevätsäihin.

  Sylvi; Eilen oli, mutta sitten se suli taas melkein kokonaan pois. Hyvää palmusunnuntaita teillekin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!