Monday 8 January 2024

Yksi urhea laukkanen laaksossa

 Ennen joulua kuvasin vihreitä versoja, kun lumet sulivat.

Monet laukat lähtevät yllättävän reippaasti kasvuun jo loppusyksyllä. Tai pitäisikö sanoa, että lähtevät laukalle? Tässä ruusu-heinätarhassa kasvaa ainakin valkokukkaista 'Album' -partalaukkaa – luulen, että tämä on sitä.
Huomasin järkytyksekseni samalla, että olin tyystin unohtanut suojata tummalehtisen maustefenkolin eli ns. pronssifenkolin. Sehän ei ole talvenkestävä. Onneksi marras–joulukuun vaihteen pakkasjaksossa oli lumen paksuus noin 10 cm; sen alta paljastui tuoreita, ihanan tuoksuvia fenkolinlehtiä.
Kyhäsin fenkolin päälle kuvan ottamisen jälkeen vähän paremmankin pakkassuojan, ainakin toivon niin. Sillä tuon jälkeen tuli vielä kireämmät pakkaset, kuten tiedämme.

Meidän ennätys on toissa yön -20,9. Lunta on kuitenkin vain 6 cm keskimäärin. Saa nähdä, mitä fenkolit sun muut arkajalat siitä sanovat.
Laukat ovat yllättävän kestäviä, onneksi. Tämä on sama tyyppi kuin edellisessä kuvassa.

Meidän ohut lumipeite varmaan sulaa tässä lähipäivien plussakeleissä – toivon kovasti, ettei uusia kovia pakkasia sen jälkeen enää tule.


Maustefenkoli Foeniculum vulgare var. dulce
Partalaukka Allium rosenbachianum

18 comments :

  1. Jännä näky kun vihertää hangen keskellä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin ihanaa, että on jotakin tuoretta ja vihreää kuolettavan pakkasen keskellä.

      Delete
  2. Laukalle lähtevät, kohti fenkolia ilmeisesti. Toivottavasti fenkoli ei ottanut nokkiinsa, vaan käpertyi kevättä odottamaan paremman suojan uumenissa.
    Kuuden sentin lumikerros taitaa kadota huomisen plus-asteisen sään myötä. Kunpa paukkupakkaset olisivat myös ohi. Johan niitä riitti useamman talven edestä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viime talven yli onnistuin saamaan fenkolin menemään suojattuna. Viime talven pakkasjakso oli maltillisempi ja varmaan lyhyempikin. Nyt on ollut jo pari mojovaa pakkasjaksoa heti talven alkajaisiksi. En odota mitään, mutta toivon silti - ehkä epärealistisesti. Eniten toivon, että puuvartiset erikoisuudet selviävät. Ne on hitaammin korvattavissa samaan kokoon, ja taimet maksavat enemmän.

      Delete
  3. Vihreä viestintuoja, hauska!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On aika ihana. Noita on aina, yllättävän pitkiksi ne venyvät jo loppusyksyllä.

      Delete
  4. Vai laukalle :D. Söpöjä kuvia, meillä on vain pelkkää valkoista, vihreästä ei vielä tietoakaan. Toivottavasti ei tule pakkasen tuhoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunnon lumikerros olisi hyvä, pelkään tosiaan kasvieni puolesta, kun niillä on tuskin mitään suojana.

      Delete
  5. Kovat pakkaset ovat jättäneet pohtimaan kasvien talvenkestävyyttä. Onneksi lumipeitettä on mukavasti suojana, toivottavasti arat istutukset selviävät 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehän se mietityttää. Hyvä, että teillä on lumisuojaa. Täällä on vain nimeksi, ja talvet ovat aina tällaista arpapeliä. Voi tulla lauha talvi, tai voi tulla paukkupakkaset lähes lumettomana.

      Delete
  6. Jestas mitä sieltä jo näkyy minulla ei ole muuta vielä kuin oma mielikuvitus joka lähtee tuon tuosta laukalle .😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Onhan tämä vähän aikaista - tai marraskuun puolella nuo jo nousivat. Taitaa olla osalla laukoista samanlainen rytmi kuin monilla helmililjoilla, jotka versovat jo syksyllä.

      Delete
  7. Onneksi monet kasvit ovat hyvin sinnikkäitä. Toivottavasti fenkoolisi ei ottanut pahemmin osumaa. Ennustavat taas ensi viikolle kylmää säätä ja kylmän jakson kestävän pitkään. Katsotaan kuinka käy. Onneksi lumipeite ei ole täällä vielä paljon laskenut nollakelistä huolimatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaikea uskoa, että se selviää sittemmin tulleista -20 asteen pakkasista. Ikävä kyllä, tämä lauha jakso kutistui ja taas on ennusteessa kovia pakkasia. Alkaisi jo riittää. Täälläkään ei maa näy kovin monessa kohtaa, vaikka lumi on aivan sohjoa parhaillaan.

      Delete
  8. Onneksi fenkolit selvisivät. Pakkasten toivon minäkin olevan ohi, tai ainakin kovien pakkasten, olisi muutakin tehtävää kuin lämmittää taloa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En tiedä, selvisikö se vuodenvaihteessa tulleesta kovemmasta pakkasjaksosta - luultavasti ei. Kun tuntuu, että kaikki jäätyi aivan syväjäähän. Mutta toivoa täytyy aina.

      Delete
  9. Kiitos sinun, kansanlaulu Yksi ruusu on kasvanut laaksossa jäi minulle korvamadoksi. Toista vuorokautta putkeen soi päässä... Harvoin toivon kasvien kärsivän pakkasesta tai mistään muustakaan, mutta tuo sitkeä laukkanen voisi nyt vaikka painua maan sisään muiden kukkasipulikaveriensa luokse odottelemaan kevättä :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi ei :-D Täytyy myöntää, että täälläkin se soi ja jo ennen postauksen julkaisua ;-) Ehkä täytyy sinnikkäästi hoilotella jotakin punapaulaa tilalle?

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!