Wednesday 10 January 2024

Toive pakkasukolle

 kun joulupukille ei kai enää tässä vaiheessa kannata toiveita lähettää.

Tuli vastaan 21. marraskuuta ottamani kuva. Silloin oli vielä lauhaa ja lumetonta, syksyistä. Pian tämän jälkeen tuli talvi, aivan liian aikaisin.

Meille ei edes tule yleensä paljoakaan lumisuojaa. Ensimmäiset lumet sulivat juuri ennen joulua, sitten tuli uusi, ohuempi kerros. Ja vielä kiperämmät pakkaset.

Musti siirtyi pikaulkoiluihin ja osittain jopa sisävessan käyttöön.

Sisääntulovesi on jäätynyt, joten nostan kaivosta vettä ämpärillä. Kaivon veden pinta meni paksuun jäähän aina yön aikana viime viikolla, se piti joka päivä hakata tuuralla auki uudestaan.
Koskaan ennen ei ole viemärini vesilukko jäätynyt kellarissa, mutta viime viikon pakkasilla sekin jäätyi. Sain sen auki vasta eilen kuumailmapuhaltimen avulla. Onneksi vesisysteemini ovat äärettömän yksinkertaiset eivätkä hajotessaan aiheuta vesivahinkoja, kun kellari on maalattiainen. Vesilukko on putken kulmakappaleista rakentamani, eli avattavissa, kun ensin sain sen sisällä olevaa jääklönttiä sulamaan. Sen kokonaan sulattamiseen kuluikin kauan, vaikka minulla on tehokas kuumailmapuhallin.

Toiveeni pakkasukolle on sellainen, että jättäisi tulematta. Nähty on jo.

30 comments :

  1. Yhdyn tähän toiveeseen ja lisään sen, ettei myöskään tulisi runsasluminen talvi, koska siitä seuraa liian märkä kevät ja kaivomme ylivuotaminen aiheuttaa jo nyt ongelmia.
    Mutta voitaisiin toiveet kyllä lähettää myös joulupukille. On jo palannut vuosilomaltaan ja voi olla, että ehtisi nyt paremmin paneutua näihin kysymyksiin, ehkä jopa ajatellen jo myös talvea 2024- 2025.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosiaan! Lähetetään siis myös joulupukille toive. En tiedä, onko hän ehtinyt hirveästi lomailla, kun ainakin Espanjassa lahjat jaetaan vasta loppiaisena, mutta ehkä hän ei ole vielä ehtinyt jäädäkään lomalle ;-D
      Voi ei, tuo teidän kaivo tosiaan. Sitten toivon sinne vain vähän lunta, mutta tänne enemmän, sillä meillä alkaa kuivuus yleensä jo toukokussa johtuen juuri vähistä lumista. Ja jos pakkasta on taas tulossa, niin sitten olisi hyvä olla luntakin kasvien suojana.

      Delete
  2. On niin harmillista, että säät haastavat meitä kaikenlaisilla ylimääräisillä rasitteilla! Täällä lämmitetään autotallia, jotta vesiputket eivät jäätyisi. Niille sähkölaskun euroille olisi muutakin käyttöä! Toivotaan että teidän talvenne oli siinä. Täällä talven loppumisesta on turha haaveilla, on vaan käännettävä positiivisuuden vipu käyttöön! Lumisuojaa ainakin on riittämiin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosiaan, vielä sähkön hintakin. Talvi ei näytä olleen siinä, nyt ollaan taas pakkasen puolella ja ennusteen mukaan pakkanen taas kiristyykin, tosin ei onneksi -20 asteeseen kumminkaan, meillä maksimi on -9 ennusteessa. Vähempikin riittää.

      Delete
  3. Aiempaan kalenteripoikapostaukseen sen verran, että onneksi olkoon! Ei ole joka kissalla omaa luonnonsuojelualuetta, mutta Mustille sellainen kyllä kuuluukin. On yritetty kommentoida vaikka kuinka monta kertaa, mutta aina tulee virheilmoitus, jossa ilmoitetaan, että ei onnistu ja käsketään yrittää myöhemmin uudestaan.

    Pakkaset saisi mennä jonnekin. Meillä jäätyy vessan lattiakaivo päivittäin, jos on 20 pakkasastetta tai kylmempi. Viime viikolla jäätyi ensimmäistä kertaa myös keittiön lämminvesijohto. Kämpässä oli 15 lämmintä ja seuraavaa sähkölaskua en uskalla edes ajatella. Että totisesti nähty on jo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi itku, että on tuollaisia kommentointiongelmia. Onpa ikävää. Onneksi nyt onnistuit!
      Musti kiittää kovasti!
      Voi miten hirveää. Vesiputkia kun on nykytalossa paljon. Itse olen siitä onnekas, että minulla on vain yksi putki suoraan alhaalta kellarista ylös sisään keittiön hanaan ja samasta lattian reiästä viemäriputki kellarin kautta ulos. Ei ole vesivessaa tai kylppäriä, joten huolen määrä sitä myötä huomattavan pieni. Harmin määrä ja hataran talon lämmittäminen sitten toinen juttu. Toivotaan, että pakkanen pysyisi mahdollisimman alhaisena lopputalven, jos sitä nyt on pakko olla!

      Delete
  4. Kyllä talvi pakkasineen on koetellut täälläkin. -30 pakkasilla jäätyi keittiön putket onneksi saatiin ne auki. Tsempit sinnekin näihin talvi harmeille.
    Olen niin nauttinut, kun nyt ollut muutaman päivän leutoa ilmaa, mutta harmikseni luin sääennusteen pakkasta ja lunta vieläkin lisää.
    Nautitaan arjen pikku iloista ja kevään ajatuksista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh, onneksi saitte putket auki! Leuto sää tuntui aivan hivelevän ihanalta! Mutta hei, kevät on tosiaan joka päivä vähän lähempänä kuin eilen.

      Delete
  5. Pakkasukko voisi pitää pakkasen puolet pienemmässä kuin viime viikolla. Eli max 17. Kiitos. - Max

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teillä oli ihan järkyttävät lukemat!

      Delete
  6. Pakkasukko voisi lähteä jo matkalle johonkin kaukomaahan.... On tätä jo koettu ja kärsitty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voisi painua vaikka sinne, missä pippuri kasvaa.

      Delete
  7. samaa. erilaisia jääty,ostä on ollut vähän joka puolella. Minulla jäätyi koko vesisysteemi ja sulattajaa oli melko vaikea löytää. kaikki alan ihmiset varattuna. Nyt on kaikki kunnossa kun ei nyt tuota pakkaskautta enään tulisi yhtä kovana mutta pahalta näyttää ennusteet.
    Ulkoilla ei uskaltanut kuin juuri sen minkä Himmun ulkoasiointi vaati ja uunipuiden haku ,Sen avulla pysyi sitten kyllä tupaseni lä'mpimänä.
    Toivotaan ette ienään pakkaslukemat laskisi niin alas kuin jo laskivat.
    Kisuleille rapsutukset.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kauhea! Sinulla varmaan on kylpyhuone ja muita nykyajan ylellisyyksiä. Vaikka toivoisin kylpyhuonetta, niin elämä tällaisessa vanhanaikaisessa systeemissä on kyllä helpompaa, kun putki jäätyy, kun putkia ei ole kuin yksi ainoa keittiön hanaan.
      Toivottavasti nyt lopputalvi pysyy maltillisena.
      Kissat kiittävät! Niidenkin ulkoilut olivat salamannopeat.

      Delete
  8. Kovia pakkasia ei toivota tännekkään. Rauta on kylymee ja tuolla tilalla on pakko käyttee koneita päivittäin, rikkoutumisen riski kasvaa kovilla pakkasilla. Miten aremmat puu vartiset kasvitkaan selevivää, -36 ol kylymimmillään viimeviikolla. Toivotaan siun vesiputkien kestävän sulana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti mitään en mene rikki ja moisia pakkasia ei enää tule.
      Huolestuttaa tosiaan arempien kasvien selviäminen. Sinulla on kaikenlaisia herkkuja ja siellä oli kovat pakkaset, kovemmat kuin täällä.

      Delete
  9. Putkien jäätyminen on kyllä harmillista. Onneksi sinulla oli jään sulattamiseen toimiva keino.
    Lisää hyvin kylmää säätä on luvattu. Toivottavasti olemassa oleva lumipeite suojaisi kasveja pakkaselta tarpeeksi. Nähtäväksi jää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viemäriputki onkin helppo saada sulatettua, mutta sisääntuloveden kanssa on eri juttu. On mahdotonta selvittää, mistä kohdasta (vaiko useammasta?) se on jäätynyt umpeen, täytyy vain odotella kevättä.
      Meillä ei ole lunta kuin nimeksi, joten uusi lumisade olisi tervetullut. Tuhot ovat ehkä jo tapahtuneet, mutta voisi se silti pelastaa jotakin – kasvin tai auttaa vesiputkea sulamaan, ehkä.

      Delete
  10. Ei kiitos ainuttakaan paukkupakkaspäivää. Tällaisen -5 asteen päivät vielä menettelvät, mutta se sitten riittääkin. Meidän autotallissa ei ole lämmitystä. Pakkasilla lämpötila painuu alimmillaan nollaan. Nyt autotallissakin oli -5 ja vihcyt jäätyivät pulloihin. Onneksi huomattiin ajoissa, etteivät ehtineet poksahtaa.
    Olethan varovainen kuumailmapuhaltimen kanssa. Eikös joku juuri sytyttänyt välikaton tuleen sulattamalla kuumailmapuhaltimella putkia. En tosin lukenut uutista kovin tarkkaan. Kaipa niitä puhaltimiakin on eri sorttisia.
    Onneksi sinulla on kaksi kissaa, yksi kumpaankin kainaloon. Tai varpaita lämmittämään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiisi vieköön, nyt mittari näyttää taas -7. Olisi sitä kauemminkin niitä plusasteita katsellut...
      Onneksi huomasitte vichyt ajoissa!
      Oikeassa olet, kuumailmapuhaltimet puhaltavat tulikuumaa ilmaa. Kellarissani vesilukko roikkuu ilmassa, lähellä betonikattoa, siihen uskallan puhaltaa (mutta ei kovin läheltä, ettei itse putki ala sulaa!). Mihinkään rakenteisiin en todellakaan uskaltaisi puhallusta suunnata, paitsi korkeintaan ohikiitävästi ja kauempaa käsin. Noilla puhaltimilla on sytytetty useampiakin tulipaloja.

      Delete
  11. Pakkasesta on monenlaista harmia. Voisin lähettää täältä muutaman kuution lunta sinne arempien kasvien ja vesiputkien suojaksi mutta pakkasta en kyllä ota vaihtarina. Täällä on nyt -17 astetta ja tuulee jäätävästi. Lähetetään vaan joukkotoive pakkasukolle, ettei tarvitse enää hätyytellä meitä. Napajäätiköille sen sijaan voisi tehdä hyvää, jos ukko kävisi siellä näyttäytymässä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, kyllä ja kyllä, juuri näin, nyökyttelen. Hyvä ajatus. Napajäätiköt ja hylkeet sun muut ovat pakkasen tarpeessa.
      Meillä on satanut tässä aamulla vettä. Lumi tulisi tarpeeseen, kun koko ensi viikosta on taas luvassa todella kylmä. Eilen illalla mittari näytti -11 ja tänä aamuna +2; säätä ei voi ainakaan tasaisuudesta syyttää. Toivottavasti ette jäädy sinne!

      Delete
  12. Kevättä odotellen... suunnittelin kevään istutuksia, ja mietin Austin-ruusun istuttamista seinustalle. SIinä on multatilaa noin 40 cm, mutta riittääköhän se ruusulle? Tarvitseeko tällainen herkempi ruusu enemmän multatilaa kuin tavallinen pensasruusu? Mietin, kun joskus mainitsit että pionille tontillasi riittää se 40 cm muistaakseni, niin se ainakin siis menisi tuossa seinustalla. Ruusu siinä olisi ihana, näkisi ikkunasta sen suoraan, mutta multatilan koko mietityttää. Vai kuinka pienessä multatilassa sulla ruusut siellä menestyy? Täällä kyllä hyvä savimaa.

    Pionit ovat ihania, mutta kukinta on niin lyhyt. Ruusulla kukintaa riittäisi pidemmällekin eikä sateet niin haittaisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hankala vastata, kun en tee ollenkaan noin tarkkoja mittauksia :-D Austin-ruusut on hyvä saada niin syvään kuin pystyy, jos ne on vartettu (yleensä on). Eli tätä ajatellen syvempään kuin pensasruusut. Itse kaivan niin syvään kuin lapiollani pystyn, vähän syvempään kuin sen terän pituus, jotta saan juuret kokonaan kuoppaan ja juurenniska mielellään maanpinnan alapuolelle.

      Delete
  13. Olen aivan samaa mieltä, että pakkaset ja lumet on jo tältä talvelta nähty jo ihan riittävästi ja voitaisiin jatkaa lumien sulamisiin ja plussa-asteisiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olemme niin samoilla linjoilla - mikä oli kyllä jo tiedossa edellisistä talvista. Ihan hirveää tällainen ikijääkausi.

      Delete
  14. Pakkaset tuovat ongelmia tänä vuonna paljon enemmän kuin aiemmin. Johtuukohan se siitä, että kelit vaihtelevat niin paljon ja ilmaan jää vielä kostettua vielä siihen vaiheeseen, kun kovimmat pakkaset ilmestyvät? En muista aiemmin, että yhtä paljon olisi ollut jäätyneitä putkia ja muita ongelmia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi tosiaan kiinnostava tietää. Tuntuu, että kaikki meni aivan syväjäähän ja tosiaan putkiongelmia on ollut hyvin monella.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!