Wednesday 17 January 2024

Mietteitä hengissäpysymisestä

 Ei sentään omastani, vaikka taloni onkin viileä ja kun tulin viime kaupunkireissulta kotiin, olivat sisätilat peräti pakkasella. Tulovesi on edelleen jäässä, mutta kaikesta tästä selvitään vanhoilla konsteilla, kuten ämpärillä ja pukeutumisella.

Pohdin tässä kasvejani.

Molemmat Colchicum munzurenset lähtivät syyspuolella kasvuun, tässä kuva joulunalusviikolta, kun lumet tilapäisesti sulivat. Laitoin näille peitteitä päälle, mutta tämä talvi on jotain muuta kuin ohimeneviä pakkaspiikkejä; tämä on jääkausi.

Joulun alla oli aivan ihania, aurinkoisia kelejä ja oli mukava tervehtiä kasveja, jotka olivat pysyneet raikkaanvihreinä siihenastisissa pakkasissa reilun kymmensenttisen lumikerroksen sisällä. Kurjenmiekkojen ja nukkasalkoruusun lehdet tulivat esiin kuin mitään pakkasjaksoa ei olisi ollutkaan.
Iso puska on Austin-ruusu The Pilgrim, se kohtasi talven vihreänä. Siinä on lehtiä edelleen. Kevät näyttää, kuinka se on elossa, vai onko ollenkaan.

Purppurakannusruohot ja harjaneilikat näyttivät yhtä terhakoilta kuin kesällä! Toista on nyt, sillä tämän jälkeen tuli vain ohut, muutaman sentin kerros lunta, ja vielä pahemmat pakkaset.
Saa nähdä, kuka keväällä virkoaa. Puuvartisista on tietysti isoin huoli, perennat ovat helpommin korvattavissa.

Tässä on lumitilanne nyt, edellisten kuvien muotopuutarha on taustalla. Ainoa vihreä on puksipuuaidat. Meille tuli viikonloppuna lähes 10 cm lunta.
Sain houkuteltua Mustin pienelle kierrokselle, mutta sen ulkoilut ovat olleet hyvin lyhyitä. Viimeiset kaksi yötä on taas vietetty –20 asteessa. Tämän kuvan otin eilen, kun oli vielä hyytävää, nyt mittari on noussut lähes nollaan.

Kun lunta oli ohuemmalti, paljastuivat metsäkauriiden syömingit. Vaskivarjohiipoissa olisi lehtiä ilman kauriita, sillä ihan vieressä, japaninmagnoliaa suojaavan verkon sisällä, ovat lehdet tallella. 
No, ei tuo nyt iso haitta ole, ja nyt ovat nämäkin varret lumen alla. Uusia nousee keväällä.
Onneksi valkohäntäpeura ei näytä pihallani käyneen, sillä huomasin unohtaneeni laittaa alppiruusulle verkon ympärille. Alppiruususta ei olisi nimittäin paljon mitään jäljellä peuran jäljiltä.

Olisi näitä varjohiippojen kauniinvihreitä lehtiä silti ihan mukava ihastella muuallakin kuin verkkojen sisällä.

Eilen oli upean aurinkoinen päivä. Tänään lumi pöllyää kovassa tuulessa, joka yltyy pieneksi myrskyntapaiseksi illalla. Pysykäähän suojassa ja lämpimässä, niin mekin teemme!

Meillä on tänään ennakkoäänestys laivassa – hyvää äänestyspäivää, jos sielläkin suoritetaan kansalaisvelvollisuus tänään.


Harjaneilikka Dianthus barbatus
Nukkasalkoruusu Alcea rugosa
Purppurakannusruoho Linaria purpurea
Vaskivarjohiippa Epimedium × warleyense

39 comments :

  1. Laivassa äänestäminen kuulostaa aika eksoottiselta ;) Minä en oikein tiedä ketä äänestäisin. Tai oikeastaan tiedän, mutta tiedän sen myös turhaksi, joten pitäisi äänestää jotain muuta.
    Musti on rohkea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On ihan huippua, että laivassa voi äänestää, kun muuten meidän saarelaisilla on kahden tunnin laivamatka lähimpään äänestyspaikkaan. Tuo onkin aika tylsä tilanne, että joutuu puntaroimaan, äänestäisikö vain suosiolla omaa suosikkia vai pitäisikö taktikoida.
      Musti on tosi reipas!

      Delete
  2. Mustilla on hyvä ilme hyytävässä kuvassa, ei taida tykätä, minäkään en tästä talvesta tykkää, riittäisi jo. Toivon hengissäpysymistä kasveillesi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustillakin on pakkasrajansa, vaikka se muuten onkin hyvin reipas ulkoilija.

      Delete
  3. Näillä pakkasilla runsaasta lumesta lienee hyötyä. Nuuksion mittausasemalla lumensyvyys on 42 cm. Meillä samaa luokkaa. Aamuyöstä lunta on luvassa lisää. Aamulla oli pakkasta -22. Päivällä vain -5. Vaan ennusteiden mukaan kireät miinuslukemat eivät vielä lopu. Alkaa olla kevättä ikävä ihan kunnolla.
    Hui kauhistus, en ole rhodoja suojannut. Tosin suurin osa niistä on lähes kokonaan hangessa. Vieressä kasvavia tuijia peurat ovat harventaneet urakalla alaosista. Olen kiertänyt suihkimassa TricoGardenia toivoen sen edes vähän auttavan. Perjantaina on varmaan tehtävä uusi kierros, sillä huominen lumisade varmaan liottaa ylimääräiset tuoksut pois.
    Kiitos ihanasta lumikelloartikkelista OmaPiha-lehdessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noilla lumensyvyyksillä ei tosiaan ole huolta perennojen pärjäämisestä. Mutta puuvartiset, jotka yltävät hangen ylle, ovat paleltumisvaarassa – tai vaarassa tulla peuran syömäksi. Tai en tiedä sikäläisten peurojen mausta, mutta täällä ne söivät ensimmäiset atsaleani ja alppiruusuni kuoliaiksi, siis lähes kokonaan.
      Tännekin on kai lunta yöksi luvassa, toistaiseksi on tullut vain tuulta. Ensi viikolle on luvassa ihanan lauhoja asteita! Ja kyllä tämänpäiväinenkin -0,5 tuntui oikein lämpimältä.
      Voi miten ihana kuulla, että tykkäsit artikkelista. Kuten voit arvata, se oli myös erittäin kiva kirjoittaa.

      Delete
  4. Oletko Musti ottanut lumihepuleita? Minä olen vähän käynyt ryntäilemässä ulkona - Pepsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yritin tuossa eilen juuri houkutella Mustia lumihepuliin, mutta oli liikaa pakkasta hepulointiin. Harvemmin otan kameran ulos mukaan, niin yhtäkään lumihepulia ei ole vielä tältä talvelta tallentunut filmille.
      Sinäpä oletkin oikea lumipantteri, kun ryntäilet paukkupakkasissa!

      Delete
  5. Teilläkin on ihan kunnon talvi. Otan osaa ja pahoittelen syvästi, että Mustikin joutuu tarkistamaan palstansa moisissa pakkaslukemissa. Toivotaan, että kasvit kestävät niin täällä kuin sielläkin. Meillä tosin taitavat ainoastaan puuvartiset olla vaarassa hangen yläpuolisilta osiltaan. Tuskinpa köynnöskuusamanikaan lähtee tänä keväänä versomaan kovin korkealta. Ei varmaan kestä näitä useamman kerran -30 asteen rajoja kolkuttelevia tai jopa kipakampiakin pakkasia, mitä tänä talvena on koettu jo useamman kerran kun ei ole aina selvinnyt lauhemmistakaan talvista. Jääkausi tämä on tosiaan! Onneksi tammikuun puoliväli on jo ylitetty. Päivä kerrallaan kohti kevättä vaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eilisestä asti on onneksi ollut lauhempaa, nytkin on vain -3. Helpotus! Mustikin tykkää ulkoilla useammin ja kauemmin.
      Puuvartiset ovatkin vaikeammin korvattavissa, jos ne menetetään kokonaan tai lähes kokonaan. Joitakin erikoisempia puita on pitänyt metsästää vuosikausia. No, ei voi kuin toivoa parasta (ja pelätä pahinta). Toivon todella, että kovat pakkaset on jo nähty! Teillä on ollut ihan hirveitä lukemia. Meillä sentään maksimi oli -21. Sekin aivan liikaa kaikille osapuolille.

      Delete
  6. Minä en ole rhodoja suojannut koskaan peurilta jostain syystä ei ole kelvannut?
    Kyllä nyt ilmat sahaa.
    Musti on jotenkin viluisen oloinen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä teillä on erilaiset peurat. Ja jos ei ole valkohäntäpeuroja vaan metsäkauriita, niin tämän oman kokemukseni mukaan se ei näköjään syö alppiruusua. Hortensiat sekin on kyllä popsinut.
      Mustilla varmaan oli vilu, tuossa kuvia ottaessani pakkasta oli jotain -17.

      Delete
    2. Meillä on täällä molempia valkohäntäpeuria ja kauriita. Toistaiseksi kauriit eivät vielä ole eksyneet meidän tontille .

      Delete
  7. Seeing first pictures without translation - I thought that you have a spring already! :D Then the reality hit! I'm surprised that you have such a low temperatures in marine environment!
    We have very deep winter also, temperatures have been down to -22 C and it was practically without snow, so I'm really worried about more tender plants too.
    Sorry to hear about the pipes and all ... what a winter?!
    Stay strong and warm!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh I wish! Yes, the reality hits every morning. One may have lovely garden dreams but then the morning comes, eyes are opened and curtains drawn... well, in a month we have a real hope for spring and actually that's not so far off.
      It is uncommonly cold now, but the sea is frozen from Turku to the Åland islands and I'm somewhere in between. The sea has no warming effect once it's frozen. Sadly.
      Likewise I'm surprised for your low temperatures! Let's hope for an early spring. Like you, we also had the worst freeze with only a bare minimum of snow.
      No probs concerning my pipe, it's not the first time, I'll get the water running one day once it's been warmer for a while. I think it was not made for winter use originally. It's not been dug very deep.

      Delete
  8. Harmi kun teillä lunta on ollu niin vähän kovilla pakkasilla. Toivottavasti kasvisi ovat hngissä. Meillä kanssa on ollu kovat pakkaset ja mie pelekeen noita puuvartisia kasveja. Kova pakkanen oli monta viikkoa -36 ja muutamana päivänä enemmänkin. Vanhakansa sanoi talaven olevan puolessa, karhu kiäntää kylykiinsä ja luntakin vielä puolet on satamatta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on tosiaan tässä talvessa kaikkein huolestuttavin vaihe, että hirmupakkaset tulivat erittäin ohuen lumen kanssa samaan aikaan. Ei tässä voi kuin toivoa. Voi olla, että toiveeni saada latva-artisokka talvehtimaan ei toteudu tänäkään talvena. Kerrankin sain sen kesän mittaan kasvamaan edes jotenkuten. Yleensä se on pysynyt onnettomana rääpäleenä syksyyn asti kasvaen tuskin lainkaan.
      Täytyy toivoa, että sinun arvokkaat puusi ja pensaasi selviävät!
      Lumentulo ei haittaisi, mutta kovat pakkaset olisi kiva jättää taakse. Nyt on ihanan lauhaa toista päivää putkeen, tänäänkin vain –1.

      Delete
  9. Toivottavasti jäätyminen ei aiheuttanut putkistovaurioita sulamisvaiheessa. Meillä on lunta paksulti puutarhassa. Toivon, että perennat pysyvät suojassa talvipeitossaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paksu lumi on kyllä hyvä kasveille.
      Kiitos, eihän putki pärjää. Putkistosta ei oikein voi puhua, kun minulla tulee vain yksi vesiputki sisään, keittiön hanaan :-D Putki on joustavaa kumia ja se on ennenkin kestänyt jäätymiset. Tyhjensin vesipumpun ja avasin keittiön hanan, niinpä putkessa ei ole painetta, toivottavasti se auttaa. Ainakin siitä on nyt tyhjentynyt kaikki muu paitsi jäätyneet kohdat / kohta. Onnea on super-yksinkertainen systeemi eli vähät mukavuudet :-D

      Delete
  10. Voi voi, ikävä tämä tällainen talvi, kun joutuu pelkäämään aarteittensa puolesta! Toivottavasti kaikki selviävät tästä jääkaudesta ja myös peura/kaurishyökkäyksiltä. Voi Mustia, ymmärrän hyvin ettei ulkoilu kiinnosta noin kylmässä, ei ole kissojen ilma tuollainen. Toivottavasti lauhtuu pikaisesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on tosiaan harmittava talvi. Me kumpikaan emme tällaista toivoneet, mutta ehkä ensi vuonna...
      Eilisestä asti on ollut ihanan lauhaa, lähes nollassa. Ihanaa.

      Delete
  11. Todellakin tuntuu siltä, että pysyvä jääkausi on saapunut 😌. Maistuuko alppiruusu tosiaankin valkohäntäpeuralle, minäkään en suojannut sitä. Ajattelin, ettei maistu kenellekään. Kevät tulee ja kaikille puutarhan ystäville tulee varmasti ylläreitä, niin pakkasten kuin eläinten ansiosta. Taitaa koko Suomessa lumipeite kätkeä ne alleen 🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainakin täällä ne penteleet popsivat suuhunsa ensimmäiset atsaleani ja alppiruusuni niin, että puskat eivät siitä toenneet, kun ne oli syöty lähes maata myöten.
      Toivottavasti kevät tuo tullessaan vain iloisia yllätyksiä.

      Delete
  12. Meillä jopa mieheni kyseli mitenkähän nuo pensaat selviää kun niihin jäi lehdet talveksi. Ainakin joissakin pensasruusuissa on vieläkin lehdet kiinni, syreenissä oli pitkälle talveen, mutta nyt tuulet ovat repineet ne pois. Olen miettinyt samaa, vaikuttaako nopea/aikainen talven tulo talvehtimiseen? Lehdet olivat vielä vihreitä kun lumi ja pakkanen tulivat. Kohtahan tuon näkee. Paksu lumikerros on muutoin hyvä suoja kasveille, jäämassa kasvien päällä tietenkin huono. On vieläkin muistossa tappotalvi 2015-2016 jäämassoineen joka vei monta perennaa mennessään, jopa vanhoja maatiaiskasveja hävisi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jos kasvit eivät ehdi valmistautua talven tuloon, niiden talvenkesto on heikompaa. Mutta niin vain täälläkin tuli myös edellistalvi niin äkkiä, että mm. kultasade ja tuo sama ruusu kohtasivat talven lehdessä ja ihan hyvin selvisivät. Tänä talvena vain on ollut pahemmat pakkasjaksot.

      Delete
  13. Onneksi sinulla on keinot hallussa putken sulattamiseen, eikä ilmeisesti jää mitään suurempia vaurioita. Kylmää on ollut, ihan todella, sekä siellä että täällä. Varmaan tuntuu jääkaudelta, jos siellä harvemmin on noin paljon pakkasta. Tsemppiä Mustille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei tässä oikein mitään keinoja ole kuin kevään odottelu tuon putken kanssa. On aika mahdoton tietää, mistä kohdasta se on jäätynyt umpeen, vaiko peräti koko matkalta kaivosta kellariin. Onneksi on vanhat keinot, kuten veden nosto ämpärillä, jotka toimivat aina!

      Delete
  14. Hui miten kylmää on talossasi ollut! Meillä on samanlaista säätä kuin teillä, nyt lunta ihan mahdottomasti. Minun viime vuonna istuttamani pieni paju, en juuri nyt muista sen nimeä, on myös täynnä lehtiä ja epäilin että se on kuollut kun ei lehtiä pudottanut. Mutta olen lukenut samanlaisista kokemuksista muiltakin, joten pidän yllä toivoa että se selviää kuitenkin talvesta. Keväämmällä nähdään miten käy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuolloin olin ollut pidempään poissa enkä ollut arvannut, millaisia pakkaslukemia tulee. Olin jättänyt keittiön patterin kokonaan pois päältä, kuten tavallisestikin. En myöskään päässyt lähtemään kotiin yhtään aikaisemmin, niin oli sitten ehtinyt mennä kaikki todella kylmäksi.
      Lunta tulee nytkin lisää, mutta mahdottomaksi ei meidän saarella määrää voi oikein sanoa, kun tietää, millaiset hanget mantereella on :-D
      Eiköhän pajusi selviä, toivottavasti!

      Delete
  15. Auts. Kyllä meilläkin on kylmä sisätiloissa, mutta ei pakkasen puolella, toki on oltu kotona joka päivä vähintään töiden jälkeen ja on saatu uunit tulille. Onko siellä jo ennätysmäärä lunta? Pikkasen pelottaa omankin puutarhan suhteen, miten arat kasvit selviävät. Erityisesti Austinit ovat mielessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No kun minä en pääse kaupungista noin vain päivittäin kotiin, vaan olin ollut pidempään poissa. Ei täällä kyllä nytkään ole kuin 13 astetta :-D Kun en ole vielä laittanut tulta hellaan.
      Ennätysmäärästä lunta ei voi puhua, sitä kyllä sataa parhaillaankin lisää. Arvioisin, että sitä on nyt noin 15 cm.
      Austinit selviävät, jos on hyvä lumikerros, luulisin. Tuo Pilgrim oli samalla lailla lehdessä edellistalvenkin, mutta silloin ei ollut näin jäätäviä pakkasjaksoja. Voi olla, että täällä tuli ruusutuhoja, kun lunta oli niin hirmu vähän pahimpien pakkasten aikaan.

      Delete
  16. Hui, miten kylmää sinulla on sisällä! Toivottavasti saat myös putket pian sulamaan. Tällaiset pakkasjaksot eivät kyllä ilahduta millään muotoa, ja etenkin jos on lunta maassa niukasti. Meillä sitä huolta ei ole, kaikki pensaatkin alkavat olla lumen alla. Siellä voikin sitten olla oksia poikki, mutta olkoon, jos muuten säilyvät hengissä! Pidetään peukkuja Austinien ja muiden arkojen puolesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivon, että pakkanen pian loppuu ja kevät saapuu! Se tuo sitten mukanaan juoksevan veden ja kaikki ihanat versot ja piipot.
      Paksu hanki on kyllä hyvä, mutta minulla menee sen kanssa hermo, kun ei pääse kulkemaan. Nyt on siinä ja siinä, joissakin tuulen kasaamissa dyynikohdissa menee jo lunta saappaanvarresta sisään, ärh. Inhaa tavaraa. Toisaalta, jos olisi ollut paksu hanki, olisi vesiputki tuskin jäätynyt.

      Delete
  17. Kyllä olet monitaituri! Puutarhahommissa ja -suunnittelussa, kirjoittamisessa ja kuvaajana nyt tietenkin, mutta sen lisäksi välillä korjaat taidolla vanhoja rakennuksia ja seuraavassa jo hoitelet pakkasen kourissa kärsiviä vesijohtoja ja vesipumppua. Tämä ääriarvojen välillä sahaava sää on tuonut kauniita luontonäkymiä, mutta on sikäli kurja, että tuo tosiaan kasvien osalta aikamoista jännitystä kevään odotukseen. Pakko on varautua ikäviinkin yllätyksiin, mutta puolisalaa itseltänikin silti toivon paljon iloisia kohtaamisia, varsinkin syksyllä istutettujen uusien kasviystävien kanssa. Samoja toiveita sinne! Mm. kuusi erilaista uutta pensasruusua uinuu täällä nyt hyvin paksun lumen alla, mutta ja voi voi, jo maanantaille luvataan runsasta vesisadetta. Onneksi jännitystä ei sittenkään kestä enää kauhean pitkään, vain aika, joka on mennyt marraskuun lopulta tähän - ja kas, ollaankin jo maaliskuun lopulla ja pitkissä valoisissa päivissä.
    Halit Mustille!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melkoisia ylistyssanoja! Kiitos vain, en kyllä ainakaan ole mikään erityistaitava rakennusten korjaaja. Kaikkea on tässä joutunut vuosien mittaan opettelemaan, mm. putkitöitä ja vesipumpun korjaamistakin. Nyt ei toivottavasti siihen jouduta; sen ei pitäisi jäätyä, kun on tyhjänä.
      Iloisia kohtaamisia on keväällä edessä aivan varmasti, mutta tosiaan syksyllä istutetut kasvit ovat aina kysymysmerkki. Hyvältä kuulostaa, että siellä on paksulti lunta. Ehkä maanantaina ei olekaan ihan niin lämmintä, että se täysin vetenä tulisi. Ennustus näyttää kyllä jännittävältä.

      Delete
  18. Teilläkin on kyllä ollut hirmuisen kylmää, täällä meillä sentään on varmaan puolen metrin hanki kasveja suojaamassa. Silti vähän mietityttää nuorten puiden ja pensaiden kohtalo. Ei kai se auta kuin laittaa peukut pystyyn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekään hanki ei puita ja pensaita suojaa. Toivotaan parasta – teillä päin on muutamaan otteeseen olleet tämän talven ennätyspakkaset, huh.

      Delete
  19. Oih äänestys laivalla, vähän erilaista! Musti on rohkea ulkoilija♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erilaista etenkin, kun laiva tuli myöhässä, koska miehistö pelasti jäältä mereen väylälle pudonneen peuran matkalla :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!